Има живот со ХИВ

1 декември 2020 година - ХИВ и СИДА, резиме на историјата

1.º de Dezembro de 2020 – HIV e AIDS , Um Resumo Da História, Blog Soropositivo.Org 1 декември 2020 година е уште една година на победи против ХИВ. Не, лекот не се појави и, со присуство на КОВИД-19, напорите кон вакцина природно го сменија нивниот фокус, обем и посветеност.

Сепак, тука сме, во континуирана борба, и од 1 декември до 1 декември, едноставно живееме. Едноставно жив и среќен, вака:

ХИВ и СИДА Приказна за пандемијата што стави крај на сексуалната револуција

Долгиот и камениот пат патувал во светска здравствена криза.  

Обележувачи на глобалната здравствена криза

ХИВ / пандемијаСИДА-та тоа беше без сомнение најголемата глобална здравствена криза во модерната историја. Додека другите беа широко распространети и смртоносни (вклучително и пандемии на туберкулоза, СОВИД-19e маларија и други епидемии), бројот на смртни случаи од СИДА е невиден. И изговорите не ме интересираат, барам почит.

https://soropositivo.org/loja/compre-e-apoie-o-blog/colonia-homem-da-natura/

За неколку години, Смртни случаи поврзани со СИДА се зголеми од неколку стотици хомосексуалци во САД на стотици илјади, а потоа милиони луѓе низ целата планета. Фактот дека експертите никогаш не виделе вакво заболување и не се во можност брзо да идентификуваат начин да го спречат, создаде чувство на паника меѓу јавноста и законодавците.

Благодарение на растечкото научно разбирање на СИДА-та и нејзината кауза, вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ), дијагнозата или еволуирала од смртна казна до хронична и податлива состојба.

„Лесна болест“

1.º de Dezembro de 2020 – HIV e AIDS , Um Resumo Da História, Blog Soropositivo.Org
Лесна болест… Не постои такво нешто!

Дури ни оддалеку слична на дијабетес тоа, едноставно, има само погрешно информирана идеја за некои

 Колку луѓе починаа од ХИВ / СИДА? - Во превод

Историјат на ХИВ / СИДА, временска рамка од година во година

Она што е откриено за ХИВ / СИДА во овој релативно краток временски период е извонредно - и спаси животи.

1981 *

На крајот на оваа година одев, одлучно, кон самоубиство, не можев повеќе да издржам, скоро пет години живеење на улица, полнолетството може да донесе повеќе компликации, не можев повеќе да издржам. Јас направив кратка прошетка, мојот „последен круг“ и тогаш се појави Фатима. Се појави и несомнено ме спаси. Ако сум важен во твојот живот, во кој многу се сомневам, некако ми должиш на Фатима. 

Во мај, Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) објавија дека пет хомосексуалци во Лос Анџелес развиле ретка инфекција на белите дробови наречена пневмонија пневмоцистис карини (PCP), како и низа други болести во согласност со имунолошкиот систем. се урива. За време на објавувањето на извештајот, двајца од мажите починале, а другите тројца починале кратко потоа.

Во декември, беа пријавени 270 слични случаи во она што истражувачите го нарекуваа имунодефициенција поврзана со хомосексуалноста (ГРИД). Од нив, 121 починал од болеста во текот на целата година.

1982 година, Фатима ме спаси пред 1 декември оваа година

Болеста почна да се појавува кај луѓе кои не биле хомосексуалци. Во исто време, ЦДЦ го воведе терминот Синдром на стекната имунодефициенција (СИДА) во јавната здравствена лексика, дефинирајќи ја како болест „што се јавува кај некоја личност нема позната причина да се намали отпорноста кон оваа болест ”.

1983

Истражувачи од Институтот Пастер во Франција, вклучително и Франсоаза Баре Синуси e Лук Монтание, идентификувани нов ретровирус кој сугерираше дека тоа е причина за СИДА, нарекувајќи го вирус поврзан со лимфаденопатија (ЛАВ).

Во САД, болеста продолжи да се шири надвор од геј заедницата.

Марко: Потврда за пренесување на ХИВ

ЦДЦ рече дека сексуалниот контакт и изложеноста на заразена крв се двата главни начини на пренесување на вирусот што допрва треба да бидат именувани.

1984

Американскиот истражувач Роберт Гало објави откривање на ретровирус наречен хуман Т-лимфотропен (HTLV-III), за што веруваше дека е причина за СИДА. Објавувањето предизвика полемика околу тоа дали LAV и HTLV-III се ист вирус и која држава има патентни права врз него.1 (се гледаме ...)

До крајот на годината, властите во Сан Франциско наредија затворање на геј-сауната, сметајќи ги како опасност за јавното здравје пред растечкиот бран на болести и смрт меѓу локалните хомосексуалци. 

1.º de Dezembro de 2020 – HIV e AIDS , Um Resumo Da História, Blog Soropositivo.Org

Белешка од мене. Психосоцијалните последици од оваа мерка, и слични и уште полоши, доведоа до неограничен прогон. Без да се прават паралели помеѓу човечки суштества и хоминиди, овде во Сао Паоло, на пример, имаше масакр врз мајмуни затоа што тие погрешно се сметаа за вектори за жолта треска. Дали се тие мајмуни? Да! Но, дали тоа го оправдува убиството со клубови? 

 

1.º de Dezembro de 2020 – HIV e AIDS , Um Resumo Da História, Blog Soropositivo.Org

1985

Во јануари, ЦДЦ објави дека СИДА е предизвикана од ново идентификуван вирус - вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ). Потоа дојде веста дека американската Администрација за храна и лекови (ФДА) го одобри првиот Тест за антитела на ХИВ способен да открие вирус во примероци од крв.

Во меѓувреме, се појавија информации дека на Рајан Вајт, тинејџер од Индијана, му било забрането да влегува во неговото училиште по развивање на ХИВ / СИДА во трансфузија на крв. Два месеци подоцна, актерот Рок Хадсон стана првата славна личност што умрела од болести поврзани со СИДА.

Тој ги остави сите свои средства во волја за истражување во областа на ХИВ / СИДА. 

Според моето мислење, ова е структурно насилство врз М.жени

Ми падна на ум тука, и бидејќи мојот ум е комплицирана работа, решив да вметнам тука, дека оваа грешка, што доведе до нехумани декларации од уметноста на „верските водачи“, дека оваа првична идеја за термини во епидемијата на ХИВ / СИДА генерира многу нарушувања , и дека скоро сите владеат денес и јас, тука на блогот, имам текст што се занимава со тоа е нешто комплицирано за жените.

Тие се недоволно разгледани во истражувањата во областа на ХИВ / СИДА. Јас веќе пронајдов студии во кои жените не сочинуваат 20% (процент од процентот) на изучениот контингент и, се плашам дека ако барам, ќе најдам да најдам една во која нема ниту жена, па дури и истражувачите да не го сметаат нивниот пол. во вашите пребарувања.

Боење на приказната, се соочив со „социјален хаос“, во желбата да добијам очила што ме прашуваа вака:

-Како добивте ХИВ? Дали тоа беше дрога? бидејќи геј, очигледно е дека не си “!

- ”Прашуваше глупави прашања! Го поставив истото прашање на една личност и ме каснаа! Идејата тука изгледа привлечна “!

-Тој се повлече, шупак, самиот стол, преку масата. Се смее. Важно е да се разјасни ТОЈ ХИВ не може да се пренесе со заби!

Враќајќи се на преводот,  Јорган Меморијал за СИДА е дизајниран од активистот Клив onesонс за да прослави и да осигури дека животите изгубени во борбата против ХИВ и СИДА не се забораваат. Секој панел од 3 стапки (0,91 м) на 6 стапки (1,83 м) му оддаде почит на една или повеќе луѓе кои починаа од болеста.2

1986

Во мај, Меѓународниот комитет за таксономија на вируси издаде изјава во која е договорено вирусот што предизвикува СИДА да биде официјално наречен ХИВ.

1987

Американскиот драматург Лери Крамер ја основа Коалицијата за СИДА за ослободување на моќта (ACT UP) во Newујорк во знак на протест против неактивноста на владата да се справи со растечката криза на СИДА во САД.

Во меѓувреме, САД и Франција се согласија дека LAV и HTLV-III биле, навистина, истиот вирус и се согласи да ги сподели правата за патент, канализирање, конечно, повеќето авторски права за глобално истражување за СИДА.

Марко: Развој на лек за ХИВ

1.º de Dezembro de 2020 – HIV e AIDS , Um Resumo Da História, Blog Soropositivo.Org Во март 1987 година, ФДА го одобри AZT (зидовудин)- првиот антиретровирусен лек способен за лекување на ХИВ. Наскоро потоа, тие исто така се согласија да го забрзаат процесот на одобрување на лекот, намалувајќи го времето на одложување на постапката за две до три години.

Ја преживеав АЗТ со тоа што престанав да ја земам.

- ”Патрисија… Ако е така, за да умрам, нека умрам без да фрлам шест пати на ден”

1988

Елизабет Глејзер, сопруга на вездата на Старски и Хач, Пол Мајкл Глејзер, ја основаше Фондацијата за детски СИДА (подоцна се преименува во Елизабет Глејзер за детска фондација за СИДА) откако се зарази со ХИВ преку трансфузија на крв. Добротворната организација наскоро стана најголем финансиер во светот за истражување и грижа за СИДА.

Светски ден на сидата беше прославен за прв пат на 1 декември. Кога работев на создавање на РНПВХА Јас едноставно го прашав Пауло iaакомини:

- ”Пауло, зошто да го прославиме овој ден? Не гледам ништо да славам “

- ”Клаудио. Не слави. Тоа е да се сеќаваме на оние што ги нема, да се сеќаваме на нас, кои сме тука, да го задржиме пламенот и борбата активна “.

Пауло iaакомини и јас имаме разлики родени од киселоста на нашите темпераменти. Ова, и многу повеќе, научив од вас и да, ви благодарам многу. 

1989

Во август ЦДЦ објави дека бројот на случаи на СИДА во САД достигна 100.000 XNUMX.

1990

Ова беше претпоследна година во која работев на плоштадот Ваџао и се сеќавам на разговорот што го имав со Чикао, келнер од ВП, кој покрај Едсон, најголемиот барман што го сретнав, беше мој голем пријател. 

Таму ги имавме и Чико и Чикињо и едно попладне Чико ми излезе:

- ”calledената (Д. Андреа, сопственикот на куќата, крајно холерична) сега се јави тука, јас одговорив и таа праша:

- ”Дали е таму Чикао?

-"Не"!

- "Дали е таму Чикињо?"

- ”P ** r *, кој зборува, ц *** lh *?

- „О Чико“.

Претпоставувам дека таа започнала со разговорот иритирана и завршила фуриозно:

- ”Ц *** хо! Одете Т **** не **! и го затвори телефонот.

Пусто

Чико ми го рече ова пусто и се смеев дваесетина минути. Јас бев некој друг. Враќајќи се на разговорот со Чикао, контекстот беше горе-долу овој:

Разговаравме за ХИВ, СИДА, параноја и соматизација. Пандиња, внимателно прочитај.

- ”Момчето влегува во кафетеријата, порачува ладна мешавина, сок од портокал и чека. Службеникот ја извршува работата механички и дури и не гледа во портокалите, на крајот на краиштата, тие се наоѓаат во автоматска решетка за пот. Половина од нив се, да речеме, половина од минатото, а следниот ден, откако го испи сокот и излезе со девојка од Ваџа Плаза, без да употреби кондом, тој има „гомна“. Инсталирана многу паника и темата, од страв и незнаење, од страв да и пренесе на сопругата дека тој вчера изневерил, престани да водиш loveубов со неа.

 

После тоа, разговорот стана сериозен и необјавуван, но се вртеше околу Настари, директорот на VP, Маитре, течно зборуваше на италијански, француски, англиски, шпански и ГЕРМАН, кој го загуби, за жал и на крајот, својот живот и неговите предикати, поради компликации на СИДА-та, кои во тие денови беа неконтролирани.

Продавница за блогови

https://soropositivo.org/loja/compre-e-apoie-o-blog/oleo-desodorante-corporal-seve-da-natura-pimenta-e-rosas/

 

Смртта на тинејџерот Рајан Вајт во Индијана во април предизвика бран протести, бидејќи владините претставници беа обвинети за континуирана неактивност.

МАРКО: Поддршка на Конгресот

Конгресот на Соединетите држави одговори со донесување на Сеопфатен закон за ресурси за СИДА за итни случаи Рајан Вајт (CARE) од 1990 година, дизајниран да обезбеди федерално финансирање за давателите на услуги и грижа за ХИВ во заедницата

1992

Конечно се изморив да се занимавам со макро (добро или лошо беше тоа) и се повлеков од вагонот. Сепак, некое време подоцна се обидов да се вратам, но во минатото изјавив малку далечинско, но живеам за неа, исто така наречена ressубовница, моето мислење за макро и тоа го забрануваше разговорот. Имав потреба да работам повторно, и покрај сите морални лекции од мене. Размисли малку, ти што ме читаше сега. Јас можам да имам објаснувања за сето ова, но немам оправдување.

СИДА-та стана водечка причина за смрт кај американските мажи на возраст од 25 до 44 години.3

1993

ЦДЦ ја прошири дефиницијата за СИДА за да вклучи лица со Број на ЦД4 во 200 година. Во јуни, Претседателот Бил Клинтон потпиша закон со кој се дозволува забрана за сите имигранти со ХИВ.

1994

СИДА станаводечка причина за смрт меѓу Сите Американци од 25 до 44 години (извинете ...). Катастрофата се покажа во мојот живот.

Во меѓувреме, беа објавени резултатите од историската студија ACTG 076, покажувајќи дека АЗТ администриран малку пред породувањето може драматично да го намали ризикот од пренесување на ХИВ од мајка на дете за време на бременоста, вертикално пренесување.4

Резултатите бргу беа проследени со објавување на првите упатства на Службата за јавно здравје на Соединетите држави (USPHS), препорачајќи употреба на AZT кај бремени жени со ХИВ.

1995

ФДА го одобри Инвираза (саквинавир мезилат), првиот лек во класата на инхибитори на протеаза воведен во антиретровирусниот арсенал.

Марко: Појава на протокол за третман

Употребата на инхибитори на протеаза започна во ера на антиретровирна терапија со висока активност (HAART), во која се користеше комбинација од три или повеќе лекови за лекување на ХИВ. Во Бразил, ова стана познато како „коктел“ и, во тие мрачни денови, пиев 50 (педесет) апчиња на ден.

Сепак, ги изгубив Марсија, Валдир, Клаудија, Ана Пола, Бјанка, Едсон, Габриел. Дали сакате да останам на списокот?

На крајот на годината, беше објавено дека 500.000 Американци биле заразени со ХИВ.

1996 година - се роди надежта.

Но, едно „научно“ списание во Бразил става рамен наслов на киосците, велејќи:

СИДА, 1% од лекот.

ФДА го одобри првиот тест за вирусно оптоварување, способен за мерење на нивото на ХИВ во крвта на човекот, како и првиот комплет за тест за ХИВ и првиот лек од ненуклеозидна класа, наречен Вирамун (невирапин).

Во истата година, USPHS ги издаде своите први препораки за употреба на антиретровирусни лекови за да се намали ризикот од инфекција кај луѓе случајно изложени на ХИВ во здравствените установи.5

Препораката на USPHS за профилакса по експозиција (ПЕП) претставуваа основа за превентивен третман во случаи на сексуално изложување, силување или случајно изложување на крв.

Меморијалниот јорган за СИДА, кој се состои од повеќе од 40.000 XNUMX панели, беше поставен во Националниот трговски центар во Вашингтон и ја покри целата должина на националниот јавен парк.

1997

Во малата соба ја запознав девојката која се претстави како „Маријана“ на која во штанд и го реков токму тоа:

  - „Ои“ - И одговорот беше многу едноставен:

- "Здраво"!

Тогаш, во овој момент, се роди најубавата и најубавата loveубовна приказна во мојот живот. Маријана беше псевдоним за Мара

ЦДЦ објави дека широко распространетата употреба на ХААРТ драматично го намали ризикот од заболување и смрт поврзана со ХИВ, со стапка на смртност опаѓачки изненадувачки 47% во споредба со претходната година.

Марко: Африка станува жариште за ХИВ

Во меѓувреме, Програма на Обединетите нации за ХИВ / СИДА (УНАИДС) објавија дека скоро 30 милиони луѓе биле заразени со ХИВ ширум светот, при што Јужна Африка претставува речиси половина од сите нови инфекции.

1998

ЦДЦ ги издаде првите национални упатства за третман на ХИВ во април, додека Врховниот суд на Соединетите држави донесе одлука дека АДА ги опфаќа сите луѓе кои живеат со ХИВ.

1999

„Маријана“ предлага да изградам веб-страница за мене. Јас и велам дека не знаев да правам веб-страници и таа ми одговори, без да скокне:

- „Седумгодишни момчиња прават веб-страници“

Помислете на мојот израз на лицето!

Светската здравствена организација (СЗО) објави дека ХИВ е водечка причина за смрт во Африка, како и четврта водечка причина за смрт во светот. СЗО исто така процени дека, во сите, Заразени се 33 милиони луѓе, а 14 милиони починале како резултат на болести поврзани со ХИВ. Ниту еден изговор не ме интересира!

2000 година - Роден е личен успех

На 2000 август XNUMX година, страницата позната како Серопозитивна почетна страница. Тоа имаше поддршка без која ништо нема да биде можно, за пет години, Мрежа на Браслинк што гарантираше бесплатен хостинг пет години.

XIII меѓународна конференција за СИДА во Дурбан, Јужна Африка, беше контроверзна кога тогашниот претседател Табо Мбеки (успешен идиот кој рече дека ќе ја лекува ХИВ инфекцијата со цвекло и супи од зеленчук), на воведната сесија, изрази сомнеж дека ХИВ предизвикува СИДА.

За време на конференцијата, Јужна Африка имаше (и продолжува да има) најголемо население од луѓе кои живеат со ХИВ во светот. Во оваа година Нелсон Мандела одржа говор што, на крајот, ме расплака.

2002

O Глобален фонд за борба против сидата, туберкулозата и маларијата е основана во Geneенева, Швајцарија, за да ги канализира ресурсите кон програмите за ХИВ во земјите во развој. За време на нејзиното основање, пријавени се 3,5 милиони нови инфекции само во Субсахарска Африка.

Во меѓувреме, во обид да се забрза тестирањето за ХИВ во САД, ФДА го одобри првиот брз тест за брз крвен ХИВ, кој може да даде резултати за 20 минути со точност од 99,6%. Пандиња, уште во 2000 година!

2003

Претседателот Georgeорџ Х. Буш го објави формирањето претседател на Планот за итни случаи за ослободување од СИДА (ПЕПФАР), кој стана најголемиот механизам за финансирање на ХИВ од една земја донатор.3За разлика од Глобалниот фонд, кој на земјите им обезбедуваше мерка на суверенитет за тоа како може да се користат парите, ПЕПФАР зазеде попрактичен пристап со поголеми степени на надзор и програмски мерки.

Марко: Првите испитувања и испитувања за вакцини не успеаја

Првиот Вакцина против ХИВ вакцините не успеваат во проба, користејќи ја вакцината AIDVAX, не успеаја да ги намалат стапките на инфекции кај учесниците во студијата. Тоа беше прв од многу тестови за вакцини кои, на крајот, не успеаја да постигнат разумно ниво на заштита за луѓето со ХИВ или за оние кои се надеваа дека ќе ја избегнат болеста.

Во меѓувреме, лек од класа нуклеотиди од следната генерација, Viread (тенофовир), беше одобрен од ФДА. Лекот, кој се покажа како ефикасен дури и кај луѓе со длабока отпорност на други лекови за ХИВ, брзо се пресели на врвот на списокот на претпочитани третмани на САД и стана дел од сочувствителните протоколи во Бразил и ширум светот. Имам толку многу да се заблагодарам ...

2006

Според СЗО, повеќе од еден милион луѓе примале антиретровирусна терапија, што е за 10 пати повеќе од лансирањето на Глобалниот фонд и напорите на ПЕПФАР.

Истата година, истражувачите од Националниот институт за здравство (НИХ) објавија дека клиничките испитувања во Кенија и Уганда беа прекинати откако се покажа дека обрежување кај мажите може да го намали ризикот кај мажот од заразување со ХИВ до 53%. 

Па, јас бев обрежана на четиригодишна возраст поради фимоза и, за мене, против ХИВ инфекција, тоа беше безвредно!

Исто така, ЦДЦ објави повици за тестирање на ХИВ за сите луѓе на возраст од 13 до 64 години, вклучително и годишен тест за лица за кои се смета дека се изложени на висок ризик.

2007

ЦДЦ објави дека, во тој момент, 565.000 Американци, човечки суштества починаа, предвреме, оставајќи пријатели, семејство, loversубовници, синови, ќерки, СЕМЕЈСТВА инволвирани во БОЛК, СТРАВ, ГНОТ И РАЗЛИЧНОСТ, како последица на ХИВ инфекцијата која еволуираше неконтролирано додека не стане сида, давајќи простор манифестација на една, честопати поврзаност на повеќе од две инфекции или портунистички болести, што го води лицето до смрт. 

 Оправдувања? Дури ни нај напуштените не се од интерес тука.

И видете:

- „Однеси ме каде било“ - Казуза. Погледнете овде податоците за песната, текстот и албумот.

Исто така е објавено дека инциденцата на нови инфекции кај мажи кои имаат секс со мажи се зголемуваше, со стапки скоро г.множење на инциденцата кај младите геј мажи 13 и 18 години.

Не помалку обесхрабрувачка беше проценката дека од околу 1,2 милиони Американци кои живеат со ХИВ, помеѓу 20% и 25% не знаеле дека се заразени.
2008

Тимоти Браун, популарно познат како Берлински пациент, беше пријавен излечен од ХИВ откако доби експериментална трансплантација на матични клетки. Иако постапката се сметаше за премногу опасна и скапа за да може да се оствари во услови на јавно здравје, таа донесе повод за понатамошни студии во надеж дека ќе се повторат резултатите.

2010

Администрацијата на претседателот Барак Обама официјално стави крај на забраната за имиграција и патување до ХИВ во Соединетите Американски Држави (од Север, треба да се напомене)

Во ноември, истражувачите од Студија за IPrEx објавија дека секојдневната употреба на комбинацијата на лекови Трувада (тенофовир и емтрицитабин) го намалува ризикот од инфекција кај ХИВ-негативни хомосексуалци до 44%.

Марко: Првите чекори за превенција

Студијата IPrEx е прва што ја одобрува употребата на профилакса пред изложеност (PrEP) да се намали ризикот од ХИВ кај неинфицирани лица.

2011

Откако демонстрираа дека имале луѓе на антиретровирусна терапија 96% помалку шанси да пренесат ХИВ на неинфициран партнер, способен да одржи а незабележливо вирусно оптоварување, наука списание назначен за HPTN 052 Студија за Откровение на годината.

Студијата ја потврди употребата на Третман како превенција (TasP) како средство за спречување на ширењето на ХИВ кај серодискордантни парови (едниот партнер е ХИВ позитивен, а другиот е ХИВ негативен).

2012 година - Во оваа година, во месец мај, блогот претрпе хакерски напад и беше избришан до коренот.

Да не бев трипананочна и да немав, како што имам тука, 40 дневни резервни копии од блогот, ќе престанеше да постои

И покрај пресвртот во бројот на смртни случаи поврзани со ХИВ, здравствените власти во Јужна Африка објавија дека бројот на нови инфекциите се зголемија во текот на претходната година за повеќе од 100.000, главно кај адолесценти и помлади возрасни лица.

ФДА официјално ја одобри употребата на Трувада за PrEP.3Тоа се случи во време кога САД објавија нешто повеќе од 50.000 нови дијагнози, бројка што остана во голема мера непроменета од 2002 година.

Од продавницата за блогови - Кога купувате, поддржете ја оваа работа!

https://soropositivo.org/loja/compre-e-apoie-o-blog/beto-volpe-morte-e-vida-positiva/

2013 

1.º de Dezembro de 2020 – HIV e AIDS , Um Resumo Da História, Blog Soropositivo.Org Барак Обама, првиот црн претседател избран во Соединетите држави (Да, можеме) го потпиша законот за органски политики за ХИВ (HOPE), кој овозможува трансплантација на органи од донор ХИВ позитивен на примател ХИВ позитивен.

УНАИДС објави дека новата стапка на инфекција во земјите со низок и среден приход опадна за 50% како резултат на проширувањето на програмите за третман на ХИВ. Тие исто така објавија дека околу 35,3 милиони луѓе биле заразени со ХИВ.

ФДА го одобри лекот во класата на интегрални инхибитори, Тивикеј (долутегравир), што се покажа дека има помалку несакани ефекти и поголема издржливост кај луѓе со длабока отпорност на лекови. Лекот брзо беше преместен на врвот на листата на преферирани лекови за ХИВ во САД.

2014

O Достапен грижа акт (АЦВ) го прошири здравственото осигурување на претходно одбиени лица. Пред да стапи на сила законот, помалку од секој петти Американец со ХИВ имал приватно здравствено осигурување.

Марко: откривање на потеклото на ХИВ

Во меѓувреме, научниците од Универзитетот во Оксфорд, истражувајќи историски записи и генетски докази, заклучиле дека ХИВ веројатно потекнува од или околу Киншаса, во Демократска Република Конго.

Теоријата вели дека хибридна форма на вирусот симунска имунодефициенција (СИВ) скокнала од Пан троглодити шимпанза на човекот како резултат на изложеност на крв или голтање на месо од дивеч.

Дали знаете КОВИД-19? Така е ... Размислете 10.000 100.000 (десет илјади) пати пред да јадете нешто егзотично и проверете XNUMX XNUMX (сто илјади) пати за санитарните услови во кујната, подготовката и колењето. Сигурно не би јаделе ако јадете?

2015 година - Студијата СТАРТ промени сè. Или скоро сè

O учат на стратешки момент на антиретровирусно лекување (СТАРТ) беше лансиран за делегати на Меѓународната конференција за општество за СИДА во Ванкувер, Канада. Студијата, која покажа дека анти-ХИВ-терапијата обезбедена за време на дијагностицирањето може да го намали ризикот од сериозни болести за 53%, предизвика повици за итни измени во јавните политики.

Четири месеци подоцна, СЗО објави ажурирани упатства кои препорачуваат третман на ХИВ во времето на дијагностицирање, без оглед на бројот на ЦД4, локацијата, приходот или фазата на болеста. Тие понатаму препорачаа употреба на PrEP кај луѓе со значителен ризик да се здобијат со ХИВ.

На Светскиот ден на СИДА, ЦДЦ објави дека годишните дијагностицирани со ХИВ во САД паднале за 9%, со најостриот пад кај хетеросексуалците и жените од Афроамериканка. Спротивно на тоа, помладите хомосексуалци останаа со висок ризик од инфекција; Пријавени се дека имаат афроамерикански хомосексуалци 50/50 шанса за заразување со ХИВ во текот на животот.

На 21 декември, ФДА ја укина 30-годишната забрана (!!!!!!!) за дарување крв од геј и бисексуални мажи со забележително предупредување: само мажите кои немале секс една година можеа донира Одлуката предизвика бес кај активистите за СИДА, кои инсистираа на тоа дека е дискриминирачка и ништо помалку од де факто забрана.

Барањето година на апстиненција пред донацијата е, во најмала рака, невешт. Контроверзна изјава? Па, тоа е лицето на нивната решителност ...
2016

Според СЗО, 38,8 милиони луѓе биле заразени со ХИВ и, скоро 22 милиони луѓе починаа од причини поврзани со ХИВ. Изговори?

Со докази дека универзалниот третман со ХИВ може да ја промени стапката на инфекција, Обединетите нации ја започнаа својата стратегија -90 90 90- да цел за идентификување на 90% од луѓето кои живеат со ХИВ, ставање 90% од позитивно идентификуваните лица во третман и обезбедување дека 90% од оние кои се на терапија биле во можност да постигнат неоткривачки вирусни оптоварувања.

2017

Во мај, ЦДЦ извештај откри дека стапката на смртност од ХИВ / СИДА кај црнците и афроамериканците е значително намалена: помеѓу 18 и 34 години, смртните случаи поврзани со ХИВ се намалени за 80%. Меѓу оние на возраст од 35 години и повеќе, смртните случаи се намалија за 79%.

2018

Годината започна со смртта на главната истражувачка за СИДА, Матилде Крим, на 15 јануари. Крим го основал Фондација за истражување на СИДА (amfAR) во 1985 година. Оттогаш, организацијата инвестираше повеќе од 517 милиони УСД во своите програми.

Мојот поглед на amfAR е комплициран

Една недела подоцна, NIH започна глобална студија за испитување на режими за третман на антиретровирусни лекови за бремени жени со ХИВ и нивните бебиња.3Целта е да се обезбеди овие жени и нивните деца да добијат најбезбеден и најефикасен третман. (Конечно!)

1-ви декември беше 30-годишнина од Светскиот ден на СИДА-та.

Марко: Спречување на високотехнолошкиот ХИВ / СИДА

Истражувачите од Националната лабораторија во Лос Аламос откриле дека компјутерската симулација може да се искористи за да се предвиди како се шири ХИВ, овозможувајќи им на државните здравствени оддели да го следат ширењето на вирусот и да имаат моќна алатка за да спречат нови ХИВ инфекции.

Во превод на Клаудио Соуза до оригинал во Историјат на ХИВ / СИДА, Точки на глобалната здравствена криза напишана од By Myејмс Михре и Денис Сифрис, д-р 

Поени за рефлексија

И покрај сиот страв и гнев предизвикан од пандемијата ХИВ / СИДА, таа го трансформираше пределот на науката и политиката на повеќе начини, особено во однос на застапувањето и заштитата на пациентите. Исто така, побрзо го принуди процесот на одобрување на лекот, истовремено охрабрувајќи ги истражувачите да развијат многу генетски и биомедицински алатки за кои мислиме дека се точни денес.

Едноставниот факт дека ХИВ премина од скоро униформа фатална дијагноза во дијагноза дека луѓето сега можат да живеат здрав и нормален живот и покрај тоа, не е ништо друго освен прекрасно, фантастично, грандиозно и изненадувачки. Јас ги славам жените и мажите вклучени во оваа секојдневна борба и се прашувам колку пати тој истражувач, тој истражувач, два часот наутро, влегувајќи во неговиот автомобил, на паркингот, има ментален клик и не гледа друга линија на дејствување и однесување, неколку минути подоцна, повторно облечени или облечени, тестирајќи ги вашите идеи.

Сепак, ни претстои долг пат и многу лекции да научиме пред да размислиме за крај на кризата. 

Само со гледање наназад, можеме подобро да ги разбереме предизвиците со кои сè уште треба да се соочиме, бидејќи се движиме кон тоа ХИВ / СИДА да стане минато.

И не, овие изговори, дефинитивно не ме интересира

Од продавницата за блогови. Купување Тука го поддржувате блогот. Во продавницата за блогови има повеќе производи

https://soropositivo.org/loja/compre-e-apoie-o-blog/alcool-em-gel-antiseptico/

 1. Валне А. Историски одраз за откривањето на хуманите ретровируси. Ретровирологија. 2009 година; 6: 40. дои: 10.1186 / 1742-4690-6-40
 2. Надоместок Е. Јорган спомен за СИДА. Am J јавно здравство. 2006 година; 96 (6): 979. Дои: 10.2105 / AJPH.2006.088575
 3. Министерството за здравство и човечки услуги на САД (DHHS). Временска рамка за ХИВ / СИДА. Канцеларија на помошник секретар за здравство и канцеларија на помошник секретар за јавни работи; Вашингтон; 18 септември 2016 година
 4. Национални институти за здравство. ACTG 076 Прашања и одговори. 20 февруари 1994 година.
 5. Панилио АЛ, Кардо ДМ, Грохопфф, Хенејн В, Рос ЦС. Ажурирани се Упатствата за јавна здравствена услуга на САД за управување со професионална изложеност на ХИВ и препораките за профилакса по експозицијата. MMWR. 30 септември 2005 година: 54 (RR09); 1-17.

Дополнително читање, предложено од АИ на Серопозитивен блог

 1. Долг живот и ХИВ / СИДА
 2. Акутна инфекција со ХИВ, имунолошки прозорец и клиничка латентност.
 3. ХИВ / СИДА добро објаснето
 4. Пет пациенти, во студија со тринаесет, изгледаат излечени од ХИВ
 5. Заврши сидата
 6. Што е ХИВ? Што е СИДА
 7. Кандидијаза (кандидијаза)
 8. PrEP и серодискоркантни парови
 9. Што е Абакавир (Зијагем)? Абакавир (Зијагем) е антиретровирусен:

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина