Има живот со ХИВ

54% од носителите на ХИВ на планетата не знаат дека се носители, но повеќе од половина се свесни за тоа

УНАИДС откри во 2014 година дека ХИВ инфекциите во Бразил пораснале за 11% во периодот од 2005 до 2013 година

Земјите соседни Бразил успеаја значително да ја намалат стапката на инфекција, а Бразил, сметан за „модел во лекување и спречување на СИДА“, го изгуби изразот со неуспеси предизвикани од религиозни притисоци (во секуларна држава) со проширување на случаите на ХИВ меѓу младите, генерално и нешто повеќе фокусирани на руската геј популација

  На планетарно ниво, застрашувачката слика е дека 54% од заразените луѓе ширум светот не се свесни за тоа; вреди да се спомене дека 19 милиони луѓе, меѓу 35 милиони човечки суштества што живеат со ХИВ, не се свесни за нивната серологија. Ова е загрижувачки фактор, бидејќи овие луѓе, несвесни за нивната серологија, продолжуваат да имаат секс без кондом, што експоненцијално го зголемува бројот на луѓе со ХИВ низ целиот свет.

„Lifeивотот не треба да зависи од пристапот до тест за ХИВ“, рече извршниот директор на УНАИДС, Мишел Сидибе. „Стратегиското проширување на акциите е клучно за да се надмине јазот помеѓу луѓето кои знаат и оние кои не знаат дека имаат ХИВ, меѓу оние кои имаат пристап до услуги и оние кои немаат - како и меѓу оние кои се заштитени и кои се дискриминирани “.

Извештајот ГАП е резултат на собирање на податоци од единаесет институции во партнерство со ООН кои опфаќаат податоци од 189 земји за ХИВ / СИДА.

Извештајот на ГАП проценува дека 35 милиони луѓе живеат со ХИВ до крајот на 2013 година, на целата планета.

Овој број го потврдува трендот на опаѓање на бројот на нови инфекции, кој достигнува 13% во последните три години.

Смртни случаи

Стапката на смртност припишана на СИДА исто така достигна најниско ниво од 2005 година, акумулирајќи пад од 35% во периодот. Туберкулозата останува главната причина за смрт кај луѓето кои живеат со ХИВ.

Во Бразил, сепак, овој индекс се зголеми за 7% помеѓу 2005 и 2013 година, како и во другите соседни земји, како што е Мексико (9%).

Во Латинска Америка, УНАИДС проценува дека бројот на ХИВ-позитивни лица е 1,6 милиони. Огромното мнозинство на случаи, над 75%, се концентрирани во пет земји:

  • Бразил
  • Аргентина
  • Колумбија
  • Мексико

Околу 60% од ХИВ-позитивните луѓе во споменатиот регион се мажи, вклучувајќи хетеросексуалци, хомосексуалци и мажи кои имаат сексуални односи со други мажи.

Најранливи на ХИВ во Латинска Америка се жени, трансродови лица, геј мажи и мажи кои имаат сексуални односи со други мажи, сексуални работници и луѓе кои користат лекови за инјектирање и го делат апаратот за употреба на лекот, што покажува дека политиките намалувањето на штетата мора да се спроведе, подобри и, од суштинско значење, активности за борба против стигматизацијата на овие луѓе.

Една третина од новите инфекции се јавуваат кај млади луѓе на возраст од 15 до 24 години. Постои голема стапка на стигматизација, дискриминација и насилство - сценарио што создава пречки во пристапот до услуги за превенција, третман и поддршка на ХИВ.

Концентриран ризик

Во извештајот на УНАИДС се предупредува и дека некои земји се изложени на поголем ризик за ХИВ.

Во субсахарска Африка, само три земји, Нигерија, Јужна Африка и Уганда, заедно сочинуваат 48% од новите инфекции.

Документот исто така нагласува шест земји - Централна Африканска Република, Демократска Република Конго, Индонезија, Нигерија, Руанда и Јужен Судан - како ранливи на три закани поврзани со СИДА: висок ризик од инфекција со ХИВ, ниско покритие за третман и мали или нема пад на бројот на нови инфекции.

Глобалните напори за проширување на пристапот до антиретровирусна терапија на заразените - што е бесплатно во Бразил - успеваат, нагласува УНАИДС во извештајот. Белешка на уредникот: До кога?

Во 2013 година, 2,3 милиони луѓе сега имаат пристап до третман, со што вкупниот број во светот достигна 13 милиони.

„Ако го забрзаме ова до 2020 година, ќе бидеме на добар пат да ставиме крај на епидемијата во 2030 година. Ако не го сториме ова, ќе треба дополнителна деценија или повеќе“, се вели во извештајот.

Преведено од Клаудио Соуза. Оригиналната датотека на англиски јазик, со врска до изворот, беше изгубена поради електрично оштетување на тврдиот диск. Преглед Бето Волпи (Tantum Nominum Nullum Par Elogium)

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина