Има живот со ХИВ

Примарна ХИВ инфекција

Примарна инфекција со ХИВ

Мајкл Картер, Грета Хјусон

young woman dancing flamenco with castanets isolated on whiteПрвите неколку месеци по контактот со ХИВ се дел од контекст што го нарекуваме примарна инфекција или акутна ХИВ инфекција. За време на оваа почетна фаза на ХИВ инфекција, човечкиот имунолошки систем е целосно неподготвен да се бори против вирусот, кој во меѓувреме се размножува со екстремно високи стапки на репликација!

Uтест за вирусно оптоварување во овој момент од инфекцијата секогаш ќе резултира со многу високо ниво на копии од вирусот на мл крв (белешка на преведувачот: мојата беше повеќе од три милиони) - и често многу поголема од која било друга фаза на самата ХИВ инфекција. Да бидат работите уште полоши, кај многу луѓе има драматичен пад на бројот на ЦД4 клетки кај овие пациенти, што покрај тоа што го изложува лицето на поголем број опортунистички болести, го намалува и расположението на дотичниот пациент.

Дијагностицирање на примарна инфекција со ХИВ

 

Hot sexy woman in white shirt with two lights from behind
И така fell паднав.

Примарната ХИВ инфекција има многу заедничко со симптомите на грип или други помали заболувања. Овие симптоми често се нарекуваат болест на сероконверзија. Или акутен ретровирусен синдром. Број околу 90% од оние кај кои е дијагностициран серопозитивен, ќе доживеат еден или повеќе од овие симптоми, обично во текот на првите четири недели по првичното изложување на вирусот: треска, осип на кожата, главоболки, „одредена малаксаност, Рани на ракот или дури и чиреви на устата, воспаление на грлото, ноќно потење, губење на тежината, замор без очигледна причина, отечени лимфни јазли, губење на тежината и некои невролошки симптоми како што се менингитис (белешка на преведувачот: започнав точно со менингитис, ISCMSP го третираше како грип ().

Овие симптоми обично се појавуваат неколку дена или недели по контакт со вирусот (ХИВ) и можат да траат во период од две до четири недели, иако отечените жлезди можат да траат подолго.

Сепак, некои луѓе може да не доживеат симптоми од каков било вид, или да ги доживеат на незабележителен начин, затоа е императив да се тестирате за ХИВ секогаш кога сте доживеале тешка ситуација, по сопствена волја , или принудени (о) можеби сте прифатиле некое ризично однесување - Запомнете. Здравствените работници не очекуваат да бидете светец, многу од нив веќе имаат, во своите семејства, луѓе кои живеат со ХИВ или СИДА

Иако многу луѓе со примарна ХИВ инфекција бараат лекарска помош за нивните симптоми, дијагнозата честопати се пропушта поради сличноста со други болести.

Многу малку луѓе со овие симптоми одат во клиника за сексуално здравје и бараат тест за ХИВ.

Сепак, во тек се напори да се зголемат стапките на тестирање за ХИВ. Луѓето од групи со висок ризик за ХИВ (особено Африканци и хомосексуалци) треба да се охрабрат да одат во Серолошки центар за советување и советување - КОАС - за тест за ХИВ кога ќе бидат видени од лекар или друг здравствен работник кога имаат симптоми на примарна ХИВ инфекција.

Во овој период на тестирање за ХИВ 

Crianças com HIV

По ХИВ инфекција, може да поминат месеци пред телото да генерира имуни клетки кои можат да препознаат ХИВ-инфицирани клетки или да произведат антитела против ХИВ. Колку време му е потребно на телото да направи одбрана од ХИВ, се нарекува сероконверзија. Пред тоа, сите и сите тестови за ХИВ, без оглед на нивната ефикасност, секогаш ќе бидат негативни.

За време или за сомневање за примарна ХИВ инфекција, други форми на тестирање може да се користат за откривање на присуство на вирус (или антиген). Таквите тестови реагираат на специфичен ХИВ протеин, иако кога ХИВ ќе стане целосно воспоставен во организмот, протеинот ќе исчезне до незабележливи нивоа и тестот ќе биде неточен. Тестовите што откриваат ХИВ генетски материјал можат да го идентификуваат ХИВ во крвта во рок од една недела по инфекцијата и да продолжат да функционираат по сероконверзијата.

Во Велика Британија, повеќето клиники за сексуална здравствена заштита ќе користат комплет што ги комбинира двата теста во обид да се добие што е можно попрецизен резултат. Овие тестови се општо познати како тестови од четврта генерација.

АКО сте загрижени дека можеби сте имале близок или близок контакт со некој што може да биде ХИВ позитивен, НЕ ОТПАДИТЕ ВРЕМЕ, разговарајте со вашиот лекар или доверлив лекар, побарајте COAS, одете на АМА или еквивалентно во вашиот град , како што се УБС и тестирајте се за ХИВ. Ако ризикот што го презедовте е сè уште во последните 72 часа, вие или тој мора да разговарате за можноста или не за извршување на тврдениот третман профилакса по експозиција (ПЕП) без разлика дали тоа би било соодветно за вашата ситуација

Третман при примарна инфекција

Во Обединетото Кралство, се препорачува третман на ХИВ инфекција да започне кога бројот на ЦД4 клетки ќе достигне број од 350 клетки на милилитар крв,  * Студијата Почеток ги промени овие упатства и денес, јас ги уредувам во декември 2018 година. Сепак, во Бразил правилата се различни и редоследот треба да започне веднаш штом ќе се дознае (ова не беше така, во мојот случај, и Морав да гледам, поради определување на „Национална програма за СПБ / СИДА“, мојот број на ЦД $ падна постепено, стабилно и неповратно, и кога бројот на ЦД4 се приближи на 375 и дури тогаш можев да започнам со моето лекување (...).

toxicidade-tarv-hiv-brasil-2017-4-638

Една од брошурите во нашата илустрирана серија, Основи, е дизајнирана да помогне во поддршка на разговор за прашања. Се нарекува многу неодамнешна инфекција и можете да ја најдете на нашата веб-страница на основните теми http://www.aidsmap.com.

 

. Некои студии дури сугерираат дека продолжениот третман, во овие околности, имал особеност не само да го достигне бројот на ЦД4, достигнувајќи ги овие прагови, туку и неговата природна способност да контролира и да се бори против ХИВ. Понатаму, не е познато да се каже како болеста ќе еволуира ако нема дури ни прогноза дека кога пациентот ќе се подложи на подолг третман Одејќи подалеку, другите студии не успеаја да успеат да се обидат да го добијат истиот терапевтски резултат, и затоа нема научно докажана основа што може да го поддржи овој „третман“.

Досега, единствената правилна работа да се направи е да се третира, според сегашните протоколи, пост-инфекциска терапија ако

Ако имате болест што ја дефинира СИДА-та

  • Ако вашиот нервен систем (мозок, цервикален 'рбет или нерви) е под влијание на ХИВ.
  • Ако имате број на ЦД4 под 350

Белешка за преведувачот: Јас самиот минувам темелна истрага за ХИВ и мојот нервен систем, и иако имам број на ЦД4 над 1.000 и не може да се открие вирусно оптоварување најмалку десет години, мојата инфекција ме упати на неврологот да испита што „може да биде * тоа темно место * во моја резонанца дека никој дотогаш не го имаше забележано (...).

Сепак, имајте во предвид дека одлуките за третман мора да се донесат од случај до случај, секогаш Во зависност од општата состојба на пациентот, вклучувајќи ја и можноста за тоа прашање да има можност да ги земе без да предизвика лични проблеми и тоа мора да се направи со врз основа на дијалог со вашиот лекар.

Инфективност

hiv esquema
Ова е лицето на противникот

Поради исклучително високото вирусно оптоварување што се случува во раните фази на ХИВ инфекцијата, потребно е да се земе предвид дека незаштитениот секс е непрактична хипотеза од медицинска и етичка гледна точка.

Безбеден секс, кој обично вклучува кондоми (кондоми), е особено важен за намалување на ХИВ инфекцијата. Третманот со ХИВ ги намалува личните здравствени ризици, а исто така и неговата инфективност. Ако сте загрижени за можноста за пренесување на ХИВ на вашите партнери, ова исто така треба да биде еден од аргументите пред вашиот лекар за земање антиретровирусни лекови додека сè уште сте примарна инфекција.
Белешка од Уредникот на серопозитивна веб-страница:

Можеби мислите дека е голема грешка за мене што „потрошив време и запалив муфа за да го преведам овој текст, но сепак не е.

el-guapoЗнам за стотици луѓе кои доаѓаат кај мене овде, на мрежата, со цел да знаат дали можат или не можат да имаат ХИВ. Повеќето од нив, кога велам дека единствениот начин да се знае е полагање на испит, тие апсолутно одбиваат да го полагаат. И сметам дека овој став е голема глупост и, од гледна точка на овој текст, се чини дека е гест на огромна кукавичлук или неодлучност, во тема што, колку повеќе напредувам во производството на текстовите, толку повеќе инсистирам луѓето веднаш да го полагаат тестот . Завршете го читањето, бањајте се (ако имате вода во вашата куќа) или не, и одете во UBS или AMA, објасни ја ситуацијата; ако не сакате самата работа да биде bairrista, одете во Емилио Рибас во Сао Паоло или во Каза да СИДА во Пинхеирос и полагајте испит

Ако е позитивно, ќе добиете емоционална поддршка и водство што може да помогне да се спаси не само вашиот живот, туку и животот на вашите партнери (освен, се разбира, ако спиете само со непријатели ...).

Брзо полагање на тестот ги донесувате сите придобивки посочени во овој текст вака:

"основите, е дизајниран да помогне во поддршка на разговор за проблемите. Се вика Многу неодамнешна инфекција и можете да го најдете на нашата веб-страница на www.aidsmap.com/the основи".

Овој линк се отвора на страница на англиски јазик, во процес на преведување.

Тоа е како оној брошур на Министерството за здравство во Бразил да вели: Да се ​​има СИДА не е добро. Да се ​​има и да не се знае е уште полошо ...

 

Замислете дека вие, како мене, сте ХИВ позитивни. И?

Сум бил со ова скоро дваесет години, мислам дека е малку подолго и ми оди добро, благодарам.

Не беше ова знаење и некои од лекарите кои ме лекуваат во Болница Сао Камило Никогаш не би можел да го спасам животот во безброј прилики. Од друга страна, знам за луѓе кои, по позитивна дијагноза во својот живот, по првичниот шок, им дадоа можност да ги препишат своите животи, дури и на поетски начини, со обновен дух, како да е ново човечко суштество. , подобро и повеќе во склад со животот, отколку претходниот, кој размислуваше само за работите што ќе дадат непосреден профит и задоволство.

Pulmões saudáveis
Би сакал да престанам да пушам. Шампикс би помогнал. Но

 

Да, вистина е, решетка е да се добие овој резултат; кога добив, пред околу 20 години, заедно добив прогноза дека ќе имам само шест месеци живот, а веќе поминаа дваесет години (сега тие се повеќе)!

АКО не ја открив мојата серопозитивност во тие денови, болеста сигурно ќе прераснеше во СИДА и ќе бев погодена од некоја опортунистичка болест, ќе продолжев да имам секс без кондом и само Бог можеше да знае колку други жени би заразил….

добро

Направете тест и подигнете ја тежината на сомнежот од вашата кома

Примарна инфекција со ХИВ

Мајкл Картер, Грета Хјусон

Објавено: 04 март 2013 година

https://www.youtube.com/watch?v=uxeWGezoIT8

Превод и уредување на Клаудио Соуза

 Извор: AIDSMAP

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина