Има живот со ХИВ

Повеќето деца со ХИВ имаат обновување на имунолошкиот систем по започнувањето на третманот

Напишано од НИХ

Т-клетки © Расел Китли

Децата со перинатална ХИВ инфекција кои започнуваат со антиретровирусна терапија (АРТ) обично доживуваат добро закрепнување на ЦД4 Т-клетките, но веројатноста да достигнат 500 клетки / ммили повеќе е поголема за оние со помала имунолошка супресија пред почетокот на третманот, според една студија објавена во 27 март издание на СИДА-та.

Пауло Крогстад ​​од Медицинскиот факултет „Дејвид Гефен“ при УЦЛА и неговите колеги ја оценија постојаноста на низок процент на ЦД4 и покрај вирусната супресија на АРТ кај повеќе од 900 деца во САД, Карибите и Латинска Америка кои започнаа со лекување со возраста 5 години или повеќе.

Истражувачите откриле дека по 1 година вирусна супресија на АРТ, 99% од децата достигнале ЦД4-клетка од најмалку 200 клетки / мм3 - прагот за многу опортунистички болести. Сепак, 14% од децата сè уште имале ЦД4 број под 500 клетки / ммпо 1 година вирусна супресија и 8% останаа под ова ниво дури и по 2 години.

Времето што требаше да се достигне 500 клетки / ммили повеќе, со претходна терапија, бројот на ЦД4 се намали за околу половина година кај деца кои започнале терапија со 350-499 клетки / ммдо 1,3 години за оние кои започнале со помалку од 200 клетки / мм3. Само 9 деца (1%) имале настани кои го дефинирале СИДА, вклучително и четири од нив во текот на првите 6 месеци со целосна вирусолошка супресија (Вирусно оптоварување под 40 копии на РНК на милилитар крв).

„TARV го подобрува бројот на ЦД4 + клетки кај повеќето деца, но времето потребно за бројот на клетките ЦД4 + да достигне најмалку 500 клетки беше многу зависно од линијата на имунолошкиот статус“, заклучија истражувачите. „Некои деца не достигнуваат број на Ц4 Ц + 500 Т-клетки од XNUMX клетки / [клетки / мм3] и покрај тоа што се одржуваше 2 години со целосна вирусолошка супресија. Настани со дефинирање на СИДА се случија кај 1% од популацијата, вклучително и кај деца кај кои беше постигната вирусолошка супресија и најдобриот број на Ц4 Ц +.

Текстот подолу е извадок од изјава до печатот. Детално опишување на истрагата.

За повеќето деца со ХИВ и низок број на имунолошки клетки, тие пораснале по третманот

 Студијата финансирана од NIH открива дека нивото на Т-клетките се враќа во нормала со текот на времето

23 март 2015 година - повеќето деца со ХИВ кои имаат ниско ниво на имунолошки клетки на крајот се опоравуваат, демонстрирајќи добри нивоа на ЦД4 Т-клетки по започнувањето на третманот, според студијата на финансирани истражувачи од Националниот институт за здравство.

Неуспехот на ЦД4 + Т-клетките, една од главните цели на ХИВ, да се врати, откако вирусот е потиснат со лекови, се јавува кај петнаесет проценти од возрасните пациенти и е поврзан со сериозни, фатални болести. Истражувачите ја спроведоа тековната студија за да откријат до кој степен децата кои биле заразени со ХИВ во секое време на раѓање може да бидат изложени на ризик за оваа состојба и дали овие неуспеси се извршени со голем ризик за сериозна инфекција.

„Добрата вест е што оваа состојба ретко се јавува кај деца или млади луѓе со ХИВ“, вели авторот на студијата Рохан Хазра, шеф на бремени и детски инфективни болести во гранката на НИХ, Јунис Кенеди Шривер, Национален институт за детско здравје и развој на човекот, од финансирање за студијата. „Компаративно, малку деца чии ЦД4 + клетки не се вратија, се чини дека не се изложени на поголем ризик за тешка инфекција отколку децата со поголем број ЦД4 +“

Тој додаде дека се чини дека наодите не ги менуваат препораките за третман на деца со ХИВ, кои вклучуваат антиретровирусни лекови за сузбивање на вирусот и периодични контролни прегледи за откривање на првите знаци на каква било сериозна инфекција.

Резултатите беа објавени на Интернет на СИДА (американска серија која се занимава со оваа тема, а студијата беше спроведена од тим истражувачи во различни институции во Бразил и САД. Првиот автор на студијата беше Пол Крогстад ​​од Медицинскиот факултет Дејвид Гефен) од Универзитетот во Калифорнија во Лос Анџелес.

За да ја спроведат својата анализа, истражувачите прегледале податоци од три истражувачки мрежи кои се грижат за повеќе од 3.700 деца во САД, Централна и Јужна Америка и Карибите кои биле заразени со ХИВ пред или за време на раѓањето.

Истражувачите го следеле бројот на клетки ЦД4 + од 933 деца најмалку 5 години од кога започнале да примаат анти-ХИВ третман. Здравиот број на ЦД4 + на други клетки варира помеѓу 500-1 800-1200 клетки по примерок од крв. Помалку од 500 клетки по примерок се сметаат за ниски, а 200 или помалку по примероци се сметаат за многу ниски. После една година третман против ХИВ, 86 проценти од децата во студијата имале ЦД4 + 500 или повеќе. По две години анти-ХИВ третман, 92% го надминаа овој праг.

Истражувачите исто така ја прегледале клиничката историја на овие деца, преку нивните записи за знаци на сериозна болест за време на нивниот третман. Познати како ЦДЦ Настани Категорија Ц, овие болести се знак на сериозно ослабениот имунолошки систем забележан кај луѓето со СИДА. Вкупно девет деца ги доживеаја овие настани. Појавата на овие настани не се разликуваше статистички помеѓу бројот на клетките на ЦД0 + под 4 за време на настанот (четири деца) и оние со бројот над 500 (пет деца).

Студијата, авторите забележаа дека за возрасни со низок број на ЦД4 + на почетокот на третманот, бројот на ЦД4 + кај децата се зголемува на 500 или повеќе со текот на времето по започнувањето на третманот. Но, и покрај ваквите зголемувања, некои деца имаа услови од категорија Ц или други големи болести во текот на првите три години од третманот со ХИВ. Истражувачите беа повикани на понатамошни студии со цел да се разбере овој зголемен ризик од заболување.

За Јунис Кенеди Шривер Националниот институт за детско здравје и развој на човекот (НИЦДД): NICHD спонзори на истражување за развој, пред и по раѓањето; здравје на мајката, детето и семејството; репродуктивна биологија и проблеми со популацијата; и медицинска рехабилитација. За повеќе информации, посетете ја веб-страницата на Институтот на http://www.nichd.nih.gov.

За Националниот институт за здравство (НИХ): NIH, агенција за медицинско истражување на нацијата, вклучува 27 институти и центри и е компонента на Одделот за здравство и човечки услуги. NIH е водечка федерална агенција што спроведува и поддржува основни и клинички, како и преведувачки истражувања за медицински истражувања и ги истражува причините, третманите и лековите за вообичаени и ретки болести. За повеќе информации во врска со NIH и нејзините програми, посетете ја www.nih.gov.

 

Во превод на Клаудио Соуза од оригиналот во Повеќето деца со ХИВ го обновуваат имунолошкиот систем по започнувањето третман

Прегледано од Мара Мацедо

 

Референца

П Крогстад, К Пател, Б Каралиус и др. (Во име на Кохорт студијата за детски ХИВАИДИ, IMPAACT 219C и иницијатива за развој на меѓународни истражувачи на страницата NICHD). Нецелосна имунолошка реконституција и покрај виролошката супресија кај ХИВ-1 заразени деца и адолесценти. СИДА 29 (6): 683-693. 27 март 2015 година.

Друг извор

Национален институт за здравство.За повеќето деца со ХИВ и низок број на имунолошки клетки, клетките се враќаат по третманот. Соопштение за јавност. 23 март 2015 година.

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина