Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Поддршка со пиксел

ПЕП ме спаси од ХИВ по состанокот преку Интернет

Го примив овој текст и го изгубив меѓу моите работи, понекогаш се случува. Се извинувам за доцнењето во објавувањето

Не е лесно да се каже. Но, ПЕП ме спаси од ХИВ. Сè започна пред четири месеци, откако имав односи со личност, убава жена што ја имав сретнато неколку недели порано.

Телефонските повици

По телефонски повици, разговори, појадок во кафуле, решивме дека треба подобро да се запознаеме. Знаеш што мислам. Иако првата врска беше со кондоми, ноќта беше долга, доволно долго за да помислам дека употребата на кондом не е неопходна. И така направивме.

Утрото, кога се разбудив, бев сам во мотелската соба, се јавив на рецепција и девојчето си замина околу два часа порано, но ми остави плик. Кога го отворив имаше хартија со многу информации и една од нив беше вака:

Реагенс за ХИВ.

Не можев правилно да го разберам, се викаше нејзиното име и кога се јавив, таа повеќе не ми одговори, па истрчав во здравствен дом.

Кога пристигнав, ја објаснив ситуацијата и придружникот ме праша дали имам претходен тест за ХИВ, ја кажав вистината, реков не. Таа ми предложи да направам една.

Таа ми го објасни концептот на имунолошки прозорец и разбрав дека тој тест треба да даде нереактивен план за да имам надеж. Тој исто така ја предложи адресата на веб-страницата, оваа, бидејќи би имал подобри информации и кредибилни информации.
Бидејќи мојот тест не беше реактивен, таа ми предложи да земам ПЕП.

ПЕП

Таа ми рече дека ПЕП, што се залага за профилакса по експозиција, требаше да земам лекови за ХИВ триесет дена, да се тестирам и ако се покаже дека не е реактивен, сепак ќе треба да чекам за уште триесет дена да полагаат завршен испит.

Земањето лекови веќе беше тешка работа. На некои места прочитав дека ХИВ е лесен услов за контрола, но, патем, научив дека најдоброто нешто е да не се потребни овие лекови. Гадење, вртоглавица, главоболки и страв.

Стравот не беше дека ќе морам да ги земам тие лекови, од ден на ден, за целиот мој живот, туку тоа беше поради ризик да ја изгубам работата, да ги изгубам моите пријатели, да станам растение во тенџере, без вода, како што прочитав на овој блог.

На крајот сфатив колку погрешно размислување имав за луѓето со ХИВ!
Влегувајќи во блогот, видов дека работите се навистина подобри, но јас сум многу тажен од болката на луѓето кои им беа зачувани животите благодарение на лековите од почетокот на целата оваа очигледна контрола. И не беше само тоа.

Кој гледа човек дека не гледа сида - или срце

Таа девојка не изгледаше како некој што има СИДА. Да станав ХИВ позитивен, моето лице сигурно ќе беше исто како што е сега, можеби малку потажно. Скоро го научив тоа 35% од економски активните луѓе би одбиле да работат со таква „личност“!

„Таква личност“. Лице што живее со ХИВ, завршив како учење, може да биде секој, да има некое момче, како оваа девојка, толку убаво. Кој гледа лице, не гледа срце! Секој што гледа лице не гледа СИДА.

БЛОГОТ

Скоро сè што научив од ХИВ, научив на овој блог. Соропозитивен блог Клаудио Соуза. И колку што прочитав дека има живот со ХИВ, научив дека е многу подобро да нема ХИВ-от во мојот живот.

Мајка ми страдаше од дијабетес уште од мојата 12-та година. Има денови кога таа прави три, четири инјекции. Нејзиниот стомак скоро нема каде да боцка, поради иглите.

Затоа, го напишав овој коментар, Клаудио, за да можете да ставите сведоштво на лице од Сао Паоло (Сампа) кое земало ПЕП.

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза