Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

PrEP и серодискоркантни парови

И вака е. Во двојка, штом ќе се за inубат, тие имаат само погледи од едниот до другиот. # скн! Денес е неопходно да се фокусирате на употребата на кондоми и, ако работите станат сериозни, ХИВ-тестот е императив. Кој сака да се грижи и да се грижи

PrEP, серодискоркантни парови и АРТ, Профилакса пред експозиција и антиретровирусна терапија е она што ги одржувало луѓето живи и нивните надежи живи од ситуација кога смртта била сигурна.

Но

Сите смртни случаи се сигурни и, според тоа, АРТ е она што е, терапија со лекови која го подобрува преживувањето и го продолжува животот!

ТАРВ ИМ ПОМОГНА НА МАЛИЛНИЦИ, ВИСТИНА, Страдањето предизвикано од помошта

Од Jamesејмс Вилтон

PrEP
Анализирај: Ако еден пар го достигне ова ниво на интимност, дали би вредело да ризикуваат, едни за други, контракција на СПБ или дури и СИДА?

Серо-неусогласените парови (кога едниот партнер е ХИВ-негативен, а другиот е ХИВ-позитивен) често се смета дека се изложени на „висок ризик“ за пренесување на ХИВ. Сепак, новите сфаќања за биологијата на пренесување на ХИВ и појавата на нови СПБ инфекции (користење други опции за превенција на ХИВ со различни форми на превенција) покажуваат дека ризикот од пренесување на ХИВ инфекција кај паровите серодискоркадираните се со ниски или многу ниски пропорции, дури достигнуваат и незначителни нивоа.

АРТ навистина спречува ширење на вирусот!

Всушност, множеството ставови што го спречуваат пренесувањето на ХИВ може да биде полесно да се постигнат од страна на серодискодикантни парови отколку во споредба со односите со паровите во други видови на односи, како што се претпоставува во случај на ХИВ-негативни парови и серум согласна (каде што двајцата партнери веруваат дека се ХИВ негативни) или кај лица во случајни врски.

Овој напис ја испитува оваа парадигматска промена и ризикот од заразување со ХИВ во серодискардантни врски, а првичните совети треба да ги даваат давателите на услуги, еден вид на прва линија, може да им помогне на луѓето во серодискоркадордни врски со познати начини за намалување на нивните ризици пренесување на ХИВ.

Забелешка: можеме да дефинираме серодискоркантен пар за две лица (едниот ХИВ позитивен, а другиот негативен за ХИВ) кои се во сексуална врска во која и двајцата партнери биле тестирани за ХИВ и кои биле целосно сигурни за серолошкиот статус на инфекцијата ХИВ.

Колку се вообичаени серодискоркантни врски?

Немаме добри проценки за тоа колку луѓе во Канада, или во други делови на светот, се во врска со серодискардант. ДодекаPrEP Истражувањето „поврзано со ХИВ“ во рамките на студиите за канадско население, често ги прашува учесниците за ХИВ на нивните сексуални партнери, ретко се испитува деталната целосна природа на овие сексуални врски.

Ризик од заразување со ХИВ, ХААРТ менување на парадигмата

Серо-неусогласените парови често се оценуваат како популација со „висок ризик“ за пренесување на ХИВ. Затоа, може да биде изненадување да дознаете дека ризикот од пренесување на ХИВ кај овие парови може да се намали на многу ниски, па дури и на незначителни нивоа. Оваа реалност е резултат на нашето релативно ново знаење за биологијата на пренесување на ХИВ и појавата на нови ХИВ инфекции, со оглед на веќе големиот број опции за превенција.


PrEPЗа жал, многу луѓе сè уште се плашат да влезат во серодискардантни односи, што укажува на тоа дека овие нови информации за пренесување и превенција на ХИВ не стигнуваат до оние на кои им се потребни. На пример, во телефонска анкета со повеќе од 1.000 хомосексуалци и други мажи кои имаат секс со мажи (МСМ) ширум Канада во периодот 2011-2012 година, 49% од мажите изјавиле дека не сакаат да имаат сексуален однос со ХИВ-позитивен пациент, дури и ако тие беа многу привлечени од него.1 Покрај тоа, 68% од ХИВ-инфицираните мажи во ова истражување изјавија дека се загрижени за можноста да бидат одбиени од геј и бисексуалци во нивната заедница заради нивниот ХИВ-позитивен ХИВ-статус.

АРТ, антиретровирусна терапија, се бори, покрај СИДА, и ширењето на ХИВ

Спротивно на вообичаеното верување, избегнување на ХИВ инфекција навистина може да биде полесно за паровите со серодискодикантни односи во споредба со паровите во други видови на односи, како што се претпоставува.se кај серопозитивни серопозитивни двојки во однос на односите засновани на взаемна доверба каде и двајцата, во врска се ХИВ-негативно (каде што двајцата партнери веруваат дека се ХИВ-негативни). Тоа е затоа што, во несоодветна серумска врска, можете:

 • Се отвора опцијата за употреба на третман со антиретровирусни (АРТ) како стратегија за превенција на ХИВ. АРТ може да ја намали количината на вирус (вирусно оптоварување) во телесните течности на ХИВ-позитивниот партнер на многу ниски нивоа и ова може драматично да го намали ризикот од пренесување на ХИВ.
 • Обезбедете мотивација за усвојување стратегии за намалување на ризикот за да се спречи пренесувањето на ХИВ. Кај ХИВ-негативни индивидуи кои се серодискардирани и не се во врска, честопати може да биде тешко да се процени ризикот од пренесување на ХИВ. Ниската перцепција на ризик од заразување со ХИВ може да ја намали мотивацијата за усвојување стратегии за намалување на ризикот.
 • Елиминирање на неизвесностите поврзани со партнер со ХИВ статус. Во серумот согласна ХИВ-негативни врски, може да биде тешко со сигурност да се знае дали и двајцата партнери се навистина ХИВ-негативни (особено ако врската не е моногамна). Ако еден од партнерите е заразен со ХИВ, без да знае за тоа, ризикот од пренесување на ХИВ кај парот може да биде многу висок, бидејќи вирусното оптоварување на ХИВ-позитивни луѓе без третман е големо и веројатно парот не може да преземе превентивни мерки.

АРТ Чудото што заштеди милиони

PrEPПревенцијата од ХИВ може да биде полесна и за поединци во односи стабилни серодискордиканти во споредба со оние во случајни врски. За луѓето кои се во стабилни врски, нема повеќе можност за постојана размена на информации што е важно да се донесат информирани одлуки за безбеден секс, како што се резултатите од ХИВ и сексуално преносливите болести (СПБ), скрининг и тестовите за вирусно оптоварување. Покрај тоа, поддршката на партнерот може да игра важна улога во обезбедувањето на превенција од ХИВ, стратегија што се користи доследно и правилно.

Советување на серодискорандарни парови и дискутирање на ризик од заразување со ХИВ

Постојат неколку стратегии за превенција на ХИВ кои можат драматично да го намалат ризикот од пренесување на ХИВ кај парови во серодискодискорантни. Интегрирање на информации за стратегии за едукација и советување на пациенти може да помогне да се подигне свеста за овие опции и да се олеснат информираните одлуки за нивно усвојување. Бидејќи некомпатибилните и злоупотребите можат да бидат вообичаени и да ја загрозат ефективноста на стратегијата, консултантски услуги исто така може да играат важна улога во обезбедувањето парови да ја оптимизираат превенцијата и користа од овие стратегии.

Пред да разговарате за високо ефективни стратегии со клиент, можеби ќе сакате да го разгледате следново:

Парови со основно советување

Советувањето и на двајцата серодискордокантни партнери во истовремена сесија (советување за парови) може да биде поефикасно во намалувањето на ризичното однесување во споредба со индивидуалното советување со партнерот.2

Паровите со основно советување можат да создадат простор каде партнерите можат да постигнат консензуален договор за тоа како да се намали ризикот од пренесување на ХИВ и да се развијат начини да се поддржуваат едни со други со користење на стратегии за превенција на ХИВ доследно и правилно. Исто така, паровите можат да бидат поддржани да разговараат за релевантни прашања потенцијално чувствителни на превенција од ХИВ, како што се сексуална интимност, динамика на врската и дали има сексуални партнери надвор од врската. Преку советување, хетеросексуалните парови исто така можат да истражат дали планот за раѓање деца може да влијае на усвојувањето на стратегиите за превенција на ХИВ.

Проценете го основниот ризик

Пред да разговараат за стратегиите за намалување на ризикот, давателите на услуги треба да бараат да знаат каков вид на сексуален однос одржува парот, колку е висок или низок го перцепираат ризикот од пренесување на ХИВ и да ги поправат сите заблуди и да се обидат да набудуваат како се чувствуваат пријатно со нивното релативно ниво на ризик.

PrEP

Со цел да се утврди дали има активности со помал основен ризик за пренесување на ХИВ, можна опција, на пример, би била вклучување во орален секс наместо пенетративен секс, било да е анален или вагинален или, дополнително намалување на фреквенцијата рецептивен анален секс - каде што ХИВ-негативниот партнер е рецептивен, може да биде важно да се дискутира за видовите секс што најмногу им се допаѓа, што сакаат од сексот и како може да се еротизираат видовите секс со помал ризик. Ако основниот ризик на парот е многу висок, за намалување на ризикот може да биде потребна употреба на комбинација на стратегии за превенција на ХИВ.

Комуницирајте кумулативни ризици

Потенцијалниот ризик за постојана изложеност на ХИВ во рамките на врската значи дека ризиците од пренесување можат брзо да се акумулираат. Високо ефективните стратегии можат да го намалат ризикот од пренесување на ХИВ од единечна изложеност на многу ниски или незначителни нивоа, но овие мали ризици можат да се акумулираат и да станат поголеми на долг рок со повеќе изложености. Комбинирање на повеќе од една стратегија за превенција на ХИВ може да помогне да се намали акумулацијата на ризикот и да се минимизира ризикот на парот за долгорочно пренесување на ХИВ.

Истражете високо ефективни стратегии за превенција од ХИВ
PrEP
Сликата е пронајдена на сликите на Google од Фејсбук

Во овој напис, високо ефективните стратегии се дефинирани како стратегии кои можат да го намалат ризикот од пренесување на ХИВ за повеќе од 90% кога се користат постојано и правилно. За жал, истражувањата покажуваат дека злоупотребата и неконзистентната употреба на овие стратегии можат да бидат чести и ова може да ја намали нивната ефикасност во спречувањето на пренесувањето на вирусот ХИВ. Со други зборови, високо ефективната стратегија може да биде неефикасна ако не се користи добро.

Кога разговарате за опциите за превенција со пациентите, важно е да истражите колку добро двојката ќе може да користи опција за превенција со цел да се олесни усвојувањето на стратегија што најдобро ќе им одговара.

Употреба на антиретровирусен третман како превенција
PrEP
Не е секогаш така. Постојат режими со три апчиња на ден, еднаш на ден. Како, на пример, комбинацијата на ламивудин во една таблета, поврзана со атазанавир, една капсула и норвир, релативно мала таблета еднаш на ден.

Антиретровирусниот третман може да го намали вирусното оптоварување во телесните течности на лицето со ХИВ на неоткриени нивоа и ова може да го намали ризикот од пренесување на ХИВ преку анален и вагинален секс. Неколку студии покажуваат дека АРТ може да го намали ризикот од пренос на ХИВ за 90% или повеќе, ако се користи постојано и правилно,345

Сепак, истражувањето сугерира дека некои парови не ја оптимизираат превенцијата за ХИВ преку придобивките од АРТ. На пример, во анализата што ги комбинира резултатите од девет студии, ХААРТ само го намали ризикот од пренос на ХИВ кај паровите со серодискодискордантни за 42%.5

Всушност, две студии вклучени во анализата откриле дека АРТ не секогаш ја обезбедува посакуваната заштита од пренесување на ХИВ.

Многу учесници во овие студии можеби немаат е активиран при редовни посети за да се придржува кон нивните терапевтски режими (АРТ) (придржувањето е важно да се задржи вирусното оптоварување неоткриено) или редовно да се тестира за СПБ (инфекции кај кој било партнер може да го зголемат ризикот од пренесување на ХИВ).

Советите за употреба на АРТ како превенција треба да вклучуваат:

 • Дискусија за придобивките на АРТ за превенција од ХИВ и условите што можат да ја зголемат нејзината ефикасност. Овие услови вклучуваат:
 • 1) незабележливо вирусно оптоварување во крвта најмалку 6 месеци;
 • 2) Непостоење на СПБ кои не се лекуваат кај партнерот; и
 • 3) редовни медицински посети за следење на вирусно оптоварување и тестирање на СПБ.
 • Охрабрување за парот да разговара за резултатите од тестот за вирусно оптоварување на постојана основа и да се нагласи важноста да не се претпостави дека вирусното оптоварување е неоткриено.
 • Поддршка за придржување кон TRAV и посветеност на грижата. 
 • Треба да ги истражи потенцијалните пречки за членство / посветеност (и како да ги надминеме) и важната улога што партнерот може да ја има во поддршката на членството.

Ако ХИВ позитивниот партнер не е на третман, советувањето треба да вклучува:

 • Обезбедување на информации за здравствените придобивки кога станува збор за АРТ и нејзините потенцијални несакани ефекти. Оваа информација е важна за да се осигура дека одлуката на пациентот да започне АРТ се заснова на добро информиран статус.
 • Проценка на подготвеноста да се започне АРТ. Мора да се направат напори да се осигури дека ХИВ-позитивниот партнер е подготвен да се посвети на континуирано придржување кон третманот со ХИВ и дека нема да биде присилен да започне третман (од неговиот партнер или давател на здравствена заштита).
 • Олеснете ја артикулацијата за нега и пристап до третман ако ХИВ-позитивниот партнер моментално не се грижи.
 Кондом Големиот фактор на ограничување, посилен од PrEP

PrEP

Кондомите делуваат како бариера за да спречат телесни течности што содржат ХИВ да дојдат во контакт со делови од телото што се ранливи на ХИВ.

Постојат два главни типа на кондоми:

 1. надворешниот (машки);
 2. внатрешна (женска).

Надворешниот кондом се става на пенисот во ерекција; а внатрешниот кондом се става во внатрешноста на вагината или ректумот. Доколку кондомот се користи правилно и не се кине, лизга или истекува, не постои ризик од пренесување на ХИВ, поради неможноста да бидете изложени на ХИВ.

Кондомите се единствената стратегија за превенција на ХИВ, која исто така може да го намали ризикот од пренесување на СПБ и да спречи непланирана или несакана бременост, како што е тинејџерска бременост.

Истражувањата сугерираат дека многу луѓе се борат ефикасно да користат кондоми. На пример, анализите комбинираат резултати од неколку студии заклучиле дека конзистентна употреба на кондом само го намали ризикот од пренос на ХИВ за 70 или 80%,67 додека учесниците во овие студии велат дека користеле кондоми во секое време, многу учесници можеби не биле во можност да користат кондоми правилно Лошо употребата на кондом може да ја компромитира ефективноста на таквата стратегија и истражувањата покажуваат дека грешките во употребата на кондом се чести и,8 неконзистентна употреба на кондом исто така е вообичаено и може драстично да ја намали ефикасноста на кондомите.9

Советување за употреба на кондом треба да вклучува:
 • Понудата на кондоми и лубриканти.
 • Информации за тоа како правилно да се користат кондоми. Ова треба да вклучува упатства како да се отворат, вметнат и отстранат кондомите. Исто така е важно да се напомене дека правилната употреба на кондоми значи дека тие се користат за целото времетраење на сексот и во комбинација со лубрикант кој е компатибилен со видот на користените кондоми. Различни големини и надворешни форми на кондоми се достапни и поттикнување на млада личност да најде бренд со добро ниво на удобност, погоден за изразот „употреба со задоволство“, може да помогне да се спречи кршење / лизгање, па дури и да се зголеми задоволството со одлично чувство на безбедноста.
 • Експлоатација на бариерите за употреба на кондом во сите сексуални односи кои вклучуваат пенетрација и обезбедување поддршка од негувателките во обид да ги надминат. Вообичаени пречки за постојана употреба на кондом вклучуваат недостаток на достапност во време на секс, еректилна дисфункција, намалено задоволство или блискост и чувство на непријатност.

Можните решенија за дискутирање со пациентите вклучуваат претходно планирање и осигурување дека кондомите се секогаш достапни, како и употреба на средства за подмачкување и, што е уште поважно, наоѓање на бренд на кондом со најголемо „чувство на удобност, задоволство и безбедност“ со кондомот.

 • Исто така, треба да се дискутира за употребата на женски кондом на парови како потенцијална алтернатива на машкиот кондом (и за анален и за вагинален секс).
 • Исто така, советувањето може да сака да ја истражи врската помеѓу кондомите и интимноста или да ги охрабри пациентите да побараат медицинска помош за пациенти со еректилна дисфункција.

 

PrEP
Кој никогаш не дал основна броксадиња во животот. Јас, особено куцав во тоа време да го почувствувам здивот на алкохол во бакнежот. Велам, дај ми ја шапката и сега, затоа што треба да заминам
Пред-изложеност на профилакса (PrEP)

PrEP се однесува на континуирана употреба на анти-ХИВ лекови од страна на ХИВ-негативно лице со цел да се намали ризикот од инфекција со ХИВ. Неколку студии покажуваат дека користењето на дневна антиретровирусна таблета, наречена Трувада, како PrEP, може да го намали ризикот од пренос на ХИВ за повеќе од 90% доколку се користи постојано и правилно.10,1112 PrEP, исто така, вклучува редовни посети на давател на услуги за следење на несакани ефекти, тестирање за ХИВ и други СПБ, како и добивање рецепт за повеќе апчиња.

Истражувањата покажуваат дека ефективната употреба на оваа стратегија може да биде предизвик. На пример, анализата што ги комбинира резултатите од неколку студии откри дека PrEP само го намалува ризикот од ХИВ инфекција за 47%.13 Всушност, две студии под анализа покажаа дека PrEP не обезбедува никаква заштита од ХИВ инфекција. Многу од учесниците во овие студии не земале апчиња Трувада постојано и имало и преголеми потешкотии меѓу оние кои биле вклучени во давањето услуги (и затоа можеби не добиле нов рецепт од нивниот давател на услуги и затоа имало неуспех во PrEP).

Советот за ПРЕП треба да содржи: 6+
 • Информации за подготовка и помагање да се утврди дали подготовката е вистинскиот избор за парот, што треба да вклучува евалуација, бидејќи PrEP се препорачува само за ХИВ-негативни пациенти со „висок ризик“ од ХИВ инфекција (бидејќи е скапа и може да предизвика несакани ефекти).
 • Дискусијата за ризиците и придобивките од започнувањето на PrEP може да помогне во олеснување на информирана одлука за оваа стратегија. Ако двојка веќе користи високо ефективна правилна и конзистентна стратегија за превенција (како што се кондоми и / или употреба на АРТ како превенција), ризиците и трошоците на PrEP може да ги надминат придобивките бидејќи ризикот од пренесување на ХИВ веќе може да биде многу ниско.
 • Дијагностичка помош
 • 1) давател на здравствена заштита кој е подготвен да бара постојана подготовка на PrEP и
 •  2) начин за покривање на трошоците. Пациентите треба да бидат охрабрени да разговараат за ПРЕП со нивниот матичен лекар или лекарот кој препишува АРТ на ХИВ-позитивниот партнер. Пациентите треба да контактираат и со приватната компанија за здравствено осигурување (доколку е достапно) за да утврдат дали се покриени трошоците за PrEP. Исто така, треба да се контактира и јавно здравствено осигурување за да се види дали може да покрие некои или сите трошоци на некои локации.
 • Поддршка со придржување и посветеност на подготвување услуги. Ова треба да ги истражи потенцијалните бариери за придржување / посветеност (и како да ги надминеме) и важната улога што партнерот може да ја има во помагањето на партнерот за негативен ХИВ да се приклучи на PrEP.
Репродуктивни технологии

Употребата на АРТ за превенција и подготовка се безбедни и ефективни опции за паровите кои сакаат да забременат преку незаштитен секс и да го намалат ризикот од пренесување на ХИВ. Сепак, други високо ефективни алтернативи, како што е репродукција ин витро и специфични опции за превенција, исто така, постојат и треба да се дискутира со пациентите. Овие опции вклучуваат миење на сперма и асистирана репродукција.14

Дополнителни превентивни мерки

Подолу е опис на стратегиите за превенција на ХИВ кои не се високо ефективно кога се користи самостојно, но може да помогне во намалување на севкупниот ризик од пренесување на ХИВ кога се користи во комбинација со високо ефективни стратегии.

Профилакса по експозиција (ПЕП)

ПЕП се однесува на употреба на анти-ХИВ лекови од страна на ХИВ-негативно лице за да се намали ризикот од ХИВ инфекција од единечна изложеност  ХИВ, затоа што ти треба15 започнете што е можно поскоро (но обично во рок од 72 часа) по изложувањето и се состои од земање лекови секој ден за цел месец. PEP не е наменет да се користи како редовен метод за спречување на ХИВ инфекција, туку само во случај на вонредна состојба. Исто така, вклучува неколку посети со давател на граѓани за да се следат несаканите ефекти и тестирањето за ХИВ.

Истражувањата покажуваат дека ПЕП е ефикасен во намалувањето на ризикот од изложеност на ХИВ инфекција15 , чекање подолго за пристап до ПЕП, мало придржување кон дневните пилули и дополнителна изложеност на ХИВ при користење на оваа стратегија се поврзани со помалку ефикасен ПЕП.16

Советувањето треба да вклучува:
 • Дискусијата за тоа кога ПЕП е соодветна алатка за превенција на ХИВ. PEP треба да се користи само за лица со „висок ризик“ при изложеност затоа што е скапо и има несакани ефекти. Дискусијата за ризиците и придобивките од ПЕП може да помогне во олеснување на информирана одлука за тоа на кои видови изложености треба да се пристапи кон ПЕП. Ако двојка веќе користи високо ефективна правилна и постојана стратегија за превенција (како што се кондоми и / или употреба на АРТ како превенција), ризиците и трошоците за ПЕП може да ги надминуваат придобивките бидејќи ризикот од пренесување на ХИВ веќе може да биде многу висок ниско Паровите можеби ќе сакаат да му дадат приоритет на ПЕП кога не се користат многу ефикасни стратегии или во ситуации кога се компромитирани, како на пример кога ќе се расипе кондомот, АРТ е нарушена кога се губат некои прием на таблети, присутна е СПБ , или се јавува прекин на гениталиите или мукозните мембрани на ректумот.
 • Помош при развој на план за брз пристап до ЈПП доколку е потребно. Идеално, ова планирање треба да се одвива пред да има потреба од ПЕП, за да се осигура дека може брзо да се пристапи кога е потребно. Треба да се контактираат болницата / локалните служби за итни случаи за да се утврди дали е достапен ПЕП и колку чини. Службите за итни случаи се идеално место за пристап до ПЕП, бидејќи тие обично се отворени 24 часа на ден. Други потенцијални извори на ПЕП вклучуваат матичен лекар, ХИВ-позитивни пациенти од медицински партнер со ХИВ или локални здравствени центри. Мора да се направат напори да се утврди дали јавното здравствено осигурување покрива некои или сите трошоци на ПЕП. Доколку пациентите имаат приватно здравствено осигурување, тие треба да бидат охрабрени да утврдат дека нивната компанија за здравствено осигурување покрива ПЕП.
 • Поддршка со придржување и посветеност кон насочување на услугите. Треба да ги истражи потенцијалните пречки за членство / посветеност (и како да ги надминеме) и важната улога што партнерот може да ја има во помагањето за поддршка на членството.
Управување со СПБ

Сексуално преносливи инфекции и кај ХИВ-позитивни и кај ХИВ-негативни пациенти може да го зголемат ризикот од пренесување на ХИВ17 , превенција и третман на СПБ може да помогне да се намали ризикот на парот од пренесување на ХИВ.

Советувањето треба да ги охрабри паровите да се тестираат за СПБ (и доколку е потребно да се лекуваат) пред да се впуштат во секс и тоа може да доведе до пренесување на СПБ или ХИВ. Ако врската не е моногамна и нема други сексуални партнери, еден пар може да сака редовно да прави тестови за СПБ. На паровите треба да им се советува да користат кондом кога постои ризик од пренесување на СПБ.

Договори со преговори Сексуална / безбедност

Советувањето треба да ги охрабри паровите да разговараат за состојбата на нивната врска (моногамна или немоногамна) и да откријат дали има сексуални партнери надвор од парот. Сексот со надворешни партнери може да воведе СПБ во големи односи и ова може да го зголеми ризикот од сексуално преносливи инфекции, па дури и пренесување на вирусот ХИВ. Покрај тоа, за серодискордокантен пар како постојана ефективна и точна високо ефективна стратегија, главниот ризик од ХИВ инфекција за ХИВ-негативниот партнер може да имал или имал сексуален однос со сомнителни серумски сексуални партнери.34

Со цел да се избегне воведување на СПБ во врска, консултантот треба да ги охрабри и поддржи немоногамните држави со парови во развој за тоа што е (и што не е) со партнери надвор од врската. Овој совет треба да ја утврди важноста на обелоденувањето кога ќе се раскине договорот, бидејќи обелоденувањето може да помогне во информирање на одлуки поврзани со тестирање за СПБ и потребно тестирање, па дури и промена на стратегијата за превенција.

Заклучок

Постојат неколку достапни стратегии за превенција на ХИВ за да се спречи пренесувањето на ХИВ кај парови во серодискоризорираност. Иако овие можат драматично да го намалат ризикот од пренесување на ХИВ, истражувањата покажуваат дека злоупотребата и / или неконзистентната употреба на овие стратегии може драматично да ја намали нивната ефикасност. Фронт Лајн, давателите на услуги, можат да играат важна улога во помагањето на серодискордантни парови при изборот и пристапот до овие стратегии за превенција на ХИВ, со цел да ги промовираат и оптимизираат дефинираните стратегии.

PrEPАдаптација и ревизија: оригинали на канадски англиски за бразилски португалски јазик (не постои Бразил со „z“ и „Бразил“ е, во идиоматското прашање, абер создаден за луѓето што само Господ знае зошто го прават тоа и што може да ја прикрие намерата што може да ја имаат ...)

Од оригиналот во „ПРЕП како мост кон АРТ“ стратегијата драматично го намалува ризикот од пренос на ХИВ кај хетеросексуалните серодиодредени парови од   Клаудио Соуза на 20 април 2015 година. Откријте и лајкувајте ја нашата страница на Фејсбук

Оваа информација „е обезбедена од CATIE (Канада размена на информации за третман на сида). За повеќе информации, влегувам покрај крајбрежјето со CATIE, 1.800.263.1638 или преку е-пошта на Catie. Првата референца мора да се појави во која било публикација преку Интернет, со врска до оригиналот.

Верзијата преведена на бразилски португалски јазик може да се користи без претходно писмено овластување од одговорните за Соропозитиво страната, сепак, сите кредити, од изворот на англиски јазик, мора да бидат ставени на крајот од статијата. Забележете дека, генерално, тешко дека ќе ја одречам употребата на самиот текст, сè додека се дадени кредитите. Сепак, точна репликација на страницата, користејќи ги сликите што сум принуден да ги купам за да одржам одредена оригиналност и да не паднам во еднаквоста, јас нема да го овластам. Ако добиете квалитетни фотографии по изненадувачки ниски цени, трикот е во ова линк, што се отвора во друг таб и внатре друга страница.

Серопозитивна веб-страница, потребна ви е помош. Посетете ја оваа страница и дознајте за борбата за нејзино одржување на Интернет

ресурси

Консолидирани упатства за превенција, дијагностицирање, третман и грижа за ХИВ за клучните популации - Светската здравствена организација (СЗО)

Вирусен товар на ХИВ, третман со ХИВ и сексуално пренесување на ХИВ - Лист со факти CATIE

Третман и вирусно оптоварување: што знаеме за нивниот ефект врз пренесувањето на ХИВ? -Превенција во фокус

Пред-изложеност на профилакса (PrEP) - Табела со факти КЕТИ

Преместување на PrEP во пракса: ажурирање за истражување и имплементација - Превенција во фокус

- amesејмс Вилтон

Референци
 1. Коен МС, Чен YQ, Меколи М, и др. Спречување на ХИВ-1 инфекција со рана антиретровирусна терапија. Нова Англија весник на медицина. 2011;365(6):493-505.
 2. Baeten JM, Haberer JE, Liu AY, Sista N. Профилакса пред изложување за превенција од ХИВ: каде бевме и каде одиме? Весник на синдроми на стекната имунолошки дефицит. 2013 година; 63 Додаток 2: S122-S129.
 3. Батен J, Хефрон Р, Кидогучи Л, и др. Во близина на елиминација на преносот на ХИВ во демонстративен проект на PrEP и ART. Во: Програма и апстракти на22-та конференција за ретровируси и опортунистички инфекции (CROI), Сиетл, САД, 23-26 февруари 2015 година. Апстракт 24.

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза