Има живот со ХИВ

Наизменичното PrEP е поверојатно ефективно во анален секс отколку во вагинален секс

Фармакодинамичките студии рефлектираат дека концентрациите на лекот PrEP не само што се достигнуваат порано во ректумот отколку во вагината, туку се и поголеми.

pharmaceutical production line at factoryРезултатите од студијата што ја разгледа фармакодинамиката на тенофовир и емтрицитабин (двата лека што ги интегрираат Трувадаш, единствениот лек одобрен за употреба како профилакса пред [PrEP]) ви овозможуваат да утврдите ефективноста на наизменичното PrEP може да биде поголема од отколку што првично се сметаше, барем во однос на аналниот секс. Сепак, еволуцијата на концентрациите на лековите во вагината и матката значи дека оваа стратегија може да не биде толку безбедна во случај на вагинален однос, барем со овие лекови. Овие податоци беа презентирани на Осмата меѓународна конференција на општеството за СИДА за патогени микроорганизми, третман и превенција од ХИВ / СИДА (МСС 2015), што се одржува оваа недела во канадскиот град Ванкувер.

Едно од студиите на кое привлече големо внимание беше т.н. АДАПТ, меѓу главните заклучоци беше дека луѓето кои учествуваат полесно се придржуваат до дневната шема на ПЕП отколку една пошироко распоредена или заснована на очекување на сексуален однос. И покрај сето ова, студијата Ipergay (во која сведочи и наизменичен режим PrEP) покажа ефикасност од 86%, иста ефикасност како и во PROUD студијата, за што сведочи и дневната администрација (види La noticia del dia 30 / 10 / 2014.Е 22/10/2014.). Добрите резултати од студијата за наизменичното PrEP го покренува прашањето колку далеку може да се распоредат дозите за да се осигура дека тие остануваат ефективни. Во врска со ова, неколку студии ги испитале стапките на апсорпција и елиминација на лековите вклучени во Трувада®, како и нивните концентрации во ректумот и вагината.

IAS

Во под-студија на Ipergay, волонтерите добија двојна доза Truvada® и нивото на лекот во крвта беше проверено пред првата доза, а подоцна: 1 и 0,5; двајца; 1; 2 и 4 часа по неговата администрација, исто така, има примероци на секрети и биопсија на ректумот во овие моменти. Откриено е дека 8 минути по администрацијата на двојната доза, заштитните нивоа на ректален емтрицитабин во секретите се веќе достапни, со оглед на тоа што беа потребни 24 часа за да се открие соодветно ниво на тенофовир. Ова може да значи дека кога ќе започнете со PrEP, првата заштита од ХИВ доаѓа само од емтрицитабин.
Зголемувањето на концентрацијата, во биопсијата на ректумот, беше постигнато со двојна доза од само 40%, што, според мислењето на авторите на студијата, одразува дека, ако земате повремени препарати, исклучително е потребно да се земат последователни дози после сексуален однос сексуални

laco--aids-bigКонференцијата презентираше и друга студија за фармакодинамиката на тенофовир и емтрицитабин кај 19 волонтери (мажи и жени) без ХИВ инфекција. Податоците покажаа дека врвните нивоа на тенофовир во цервикалното ткиво (грлото на матката) се многу пониски од оние откриени во ректалното ткиво (околу 10% во најдобар случај). Покрај тоа, времето кога ги достигна највисоките нивоа беше многу подолго во грлото на матката (10-12 дена) отколку во ректумот (околу 5 дена).

Во сегашната студија, се проценува дека заштитата на аналниот секс по единечна доза на тенофовир е 77%. Иако резултатите од оваа студија се многу повисоки од 38% претходно забележани во студија спроведена со примероци од ректално ткиво, треба да се запомни дека интервалот на доверба во неодамнешната студија е многу широк и, всушност, долната граница е 40% , вредност што е повеќе слична на оние споменати погоре.

Заштитата ќе се процени на 89% по две дози и 98% по три дози. Всушност, во под-студија за iPrEX (едно од испитувањата, кое беше истражување со употреба на Трувадаш како профилакса пред САД), тие заклучија дека земањето четири дози неделно може да биде доволно за да се постигне заштита од скоро 100% (видете ги вестите за денот 21 година).
Што се однесува до прекинувањето на PrEP по секојдневно користење за 30 дена, заштитата од ХИВ во анален однос би била 97%, за 24 часа, 96% за 3 дена, 93% за пет дена или дури дури 90% неделно без земање лекови.

3d red blood cellsСепак, не е јасно како ова ниво на заштита би се развило со почетокот и крајот на PrEP во случај на вагинална изложеност на ХИВ. Ова значи дека нема доволно податоци за да се утврди степенот до кој наизменичното PrEP исто така може да биде опција во случај на вагинален секс, бидејќи денес сепак се препорачува стратегијата, во овој случај, да е дневна доза.

Презентираните резултати сугерираат дека, во случај на анален секс, PrEP (кога се зема постојано во одреден временски период) нуди заштита што се протега до една недела по прекинот, и Трувадаш треба да се земе повторно во овој временски интервал; има зголемување на заштитните нивоа на емтрицитабин за неколку часа. Сепак, има потреба да се разјасни дали PrEP е сè уште ефикасен ако се зема пред сексуален однос по истекот на интервалот, и исто така е многу важно да се знае дали е потребно да се земат двете дози после сексуалниот однос.

И покрај овие резултати, Светската здравствена организација најверојатно ќе ја препорача дневната доза на PrEP како најдобра опција во следните упатства, во надеж дека ќе има повеќе податоци во врска со ова. Во секој случај, иако тоа не влијае на упатствата, многу е важно да се одредат безбедносните граници на наизменичното земање на PrEP, бидејќи е многу веројатно дека многу луѓе не одржуваат совршено придржување на дневна основа.

Мигел Васкез - 23 година
Превод од шпански во оригинал во МСС 2015: Интермитентниот PrEP е поверојатно ефикасен во анален секс отколку во вагинален од Клаудио Соуза. Прегледано од Мара Мацедо

Извор: Мапа за помош/ саморазработка (ГТТ-ХИВ)

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина