Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Пред-изложеност на профилакса (PrEP), исто така, држи 86% од ХИВ инфекциите во студијата Ipergay

Презентација на Jeanан-Мишел Молина на CROI 2015. Фотографија на Лиз Хајлејман, hivandhepatitis.com

Француско / канадско истражување за профилакса пред изложеност (PrEP) презентирано денес на Конференцијата за ретровируси и опортунистички инфекции (CROI 2015) во Сиетл, САД, откри дека стапката на инфекција со ХИВ кај учесниците кои користат периодичен режим PrEP тоа беше 86% пониско отколку кај луѓето кои користеле неактивно плацебо во контролната рака.

Вонредно, ова е точно истото ниво на ефективност што беше демонстрирано во англиската студија ГОРДО, чии резултати беа презентирани 15 минути пред Ипергеј - видете го овој извештај.

Студијата Ипергај е многу поразлична студија од ГОРДА и охрабрувачка, бидејќи два различни начина на земање на ПЕРП се покажаа ефективни за хомосексуалните мажи, барем во европски / западен контекст.

За Ипергај

Сите досегашни испитувања на орален PrEP (освен малите тестови за безбедност на експериментални лекови) вклучуваат земање таблета Трувада (тенофовир / емтрицитабин) или тенофовир само еднаш на ден. Француските истражувачи сакаа да се осигурат дека испитаниците ќе земат PrEP само околу времето кога учесниците навистина биле изложени на ХИВ ќе функционира добро. Главните причини за тоа би биле да се види дали придржувањето е подобро, а исто така да се заштедат пари, бидејќи трошоците на PrEP по единица се многу повисоки од другите методи на превенција како кондомите. Така, тие беа во можност да докажат дека наизменичното дозирање исто така може да го намали ризикот од несакани ефекти. Студиите врз животни покажаа дека наизменичното PrEP може да работи.

Во студијата Ипергеј, геј мажи и други трансродови мажи и жени кои имаат сексуални односи со мажи и имале висок ризик од ХИВ инфекција, биле замолени да земат Таблети Трувада (или плацебо) за еден ден, околу два часа порано отколку што се очекуваше да имаат секс. Ако навистина имале секс, тогаш треба да пијат друга пилула во рок од 24 часа по сексот и друга пилула 48 часа по претходната доза. Периодот на земање на PrEP би бил опфатен два или три дена. Ако продолжеле да имаат сексуални односи, им било речено да продолжат да земаат PrEP до 48 часа по нивното последно искуство.

Како и во PYOU, сите учесници исто така добија советување за намалување на ризик, добија кондоми, тестираа ХИБ во тримесечен имунолошки прозорец и други сексуално преносливи болести (СПБ) и примија вакцини против хепатит А и Б, доколку е потребно.

Ипергај започна да ги запишува учесниците во февруари 2012 година. Како ПЈУ, тоа беше наменето да биде пилот студија што ќе ја демонстрира одржливоста на неговиот пристап и истражувачите првично планираа да регрутираат 350 учесници

Во ноември 2014 година, тој, всушност, регрутираше точно 400 учесници на кои им беше дадена трувада или плацебо. Вкупно, 445 лица учествуваа во тестот, сепак, кај 14 (3,1%) беше откриено дека имале акутна ХИВ инфекција кога биле избрани или рандомизирани, а други 31 ја напуштиле студијата од различни причини (на пример, не ги исполнувале критериумите подобност, или се изгубени за да се надоврзе). Така, четиристотини луѓе се вклучени во оваа анализа, иако всушност се должи на рандомизацијата во ноември, 47 учесници се повлекоа или исчезнаа, а бројот во студијата во овој момент беше 353.

Просечната возраст на учесниците беше 35 години, 95% беа бели, 90% завршија средно училиште, само 21% имаа примарна врска, а 20% беа обрежани. Четириесет и шест проценти користеле метамфетамин, амфетамин, GHB / GBL, кокаин или екстази во изминатата година. На почетокот на студијата, 25,5% биле дијагностицирани со гонореја, кламидија и сифилис во изминатата година.

Просечниот број на учеснички сексуални партнери во претходните два месеци беше осум години. Седумдесет проценти имале анален секс без кондом во претходните два месеци. Пропорцијата - 28% во групата Трувада и 37% во плацебо групата - претходно користеле профилакса по експозиција (ПЕП).

Ефективност и придржување

Во ноември 2014 година, а делумно мотивирани од најавата на истражувачите за студијата PYOUs дека сите учесници го добиле предлогот PrEP поради неговата висока ефикасност, Одборот за следење на податоците и безбедноста на Ipergay исто така ги анализирал податоците за инциденцата на ХИВ и открил висока ефикасност исто така. Тие најавија дека Ипергеј нема да биде рандомизиран и сите учесници ја понудија Трувада само две недели по објавувањето на ПЈО. Како и PYOU, Ipergay продолжува како нерандомизирана студија за имплементација.

Како и кај PYOU, инциденцата на ХИВ во Ипергеј беше поголема отколку што се очекуваше, а тоа значеше дека студијата може да се покаже ефикасна во она што е, за студија за превенција, неверојатно мал број учесници и за кратко време. изминувањето на времето. Никој не беше во студијата пред де-рандомизацијата во ноември, што беше 20 месеци, но просечното време беше само девет месеци.

За тоа време, 2 учесници доделени на Трувада сероконвертираа во ХИВ позитивни и 14 доделени на плацебо (во споредба со ПЈОУ, каде што беа забележани 19 и 100 инфекции во непосредните и одложените раце). Инциденца на ХИВ - годишна стапка на ХИВ инфекција видена од 0,94 учесници - беше 6,75% кај учесниците кои земале Трувада и 1,3% кај пациенти третирани со плацебо (во споредба со 8,9% и XNUMX% , соодветно, во PYOU).

Ова се претвори во ефикасност од 86% - точно иста стапка, како што се гледа во студијата PYOU, со интервали на доверба од 95% (погледнете го извештајот за гордост за нивната дефиниција) од 39,4-98,5%. Овие не се директно споредливи со PYOU, кој користеше 90% интервали на доверба.

Двајцата учесници во раката Трувада кои се здобиле со ХИВ не се заразиле до крајот на студијата - едниот по 16, а другиот по 21 месец по влегувањето во студијата. Главниот истражувач Jeanан-Мишел Молина рече дека тие сигурно требало да го напуштат ПРЕП во ова време - дури и откако ги вратиле неискористените шишиња со апчиња на клиника. Како и кај PYOU, несомнено нема докази дека некој што земал Трувада бил заразен.

Податоците беа презентирани на Меѓународната конференција за СИДА минатата година, што укажува на тоа дека членството во Ипергеј било високо - како што мораше да биде за да се постигне видената ефективност. Ова беше постигнато со општа употреба на 14 таблети месечно, или околу половина од бројот што би се користел доколку учесниците го земале секој ден, со добро придржување. Дваесет проценти од учесниците земале повеќе од 25 апчиња месечно, што е еквивалентно на речиси дневна доза и 20% помалку од четири, односно помалку од една неделно.

Учесниците беа прашани и дали земале PrEP последен пат кога имале секс. Четириесет и три проценти изјавиле дека го зеле според протоколот; 29% земале некои дози; а 28% не земале никакви дози. Како што рече главниот истражувач Jeanан-Мишел Молина, ова не значи дека тие биле нужно изложени на ризик, бидејќи учесниците може да го разликуваат својот РЕП, во зависност од тоа дали сметаат дека се изложени на ризик.

Промена на однесувањето, СПБ и несакани ефекти

Нема докази за промена во однесувањето во студијата. Пропорцијата на учесници кои пријавиле барем епизода на анален секс без кондом во последните два месеци остана на 70%, како и епизоди во кои учесникот беше приемчив партнер, бројот на партнери остана на нешто помалку од осум во последните два месеци, а бројот на сексуални дејствија остана целосно непроменет во десет во последниот месец.

За време на студијата, 35% од учесниците биле дијагностицирани со а сексуално пренослива инфекција, вклучувајќи 20% со гонореја и 10% со сифилис; Jeanан-Мишел Молина објави дека двајца од сто учесници се договориле хепатит Ц., што е еквивалентно на осум инфекции.

Имаше поголема стапка на несакани ефекти од гастроинтестиналниот тракт, како што се гадење, дијареја или абдоминална болка пријавени од учесници кои земале Трувада, отколку луѓе кои земале плацебо (13% наспроти 6%). Двајца учесници (1%) имале минливо намалување на нивната функција на бубрезите, мерено според нивото на креатинин, но само едно лице во целата студија престанало да користи Трувада поради несакан настан - сомневање за реакција на лекови / лекови.

Сумирајќи ја студијата, Jeanан-Мишел Молина коментира дека студијата покажала дека геј мажите биле во можност да земат PrEP на начин што одговара на нивниот животен стил и ја максимизираат нивната безбедност, доколку им се даде можност да го сторат тоа.

Референца

Молина ЈМ и др. Prep побарувачка со орален TDF-FTC во МСМ: Резултати од Ipergay ANRS судењето. Конференција 2015 за ретровируси и опортунистички инфекции (CROI), Сиетл, САД, резиме 23LB 2015 година.

Гас Кернс

Објавено: 24 февруари 2015 година

Превод на Клаудио Соуза од оригиналот Пред-изложеност на профилакса, исто така, запира 86% од ХИВ инфекциите во студијата Ипергеј

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза