Има живот со ХИВ

СИДА 2016: Долутегравир плус ламивудин работи добро како третман од прва линија на ХИВ

Peter Cahn em AIDS 2016 (Foto: Liz Highleyman)
Питер Кан во СИДА 2016 година (Фото: Лиз Хајлејман)

Режим на два лекови на долутегравир и добро толериран инхибитор на аналогната реверс транскриптаза на нуклеозид, ламивудин доведе до постојана вирусна супресија кај повеќето луѓе во првата интервенција со антиретровирусна терапија (АРТ) во мала пилот-студија, според говорникот. доцна презентација на XXI меѓународна конференција за СИДА (СИДА 2016) минатата недела во Дурбан.

Бидејќи луѓето со ХИВ имаат доживотно лекување, истражувачите продолжуваат да бараат терапии кои се толерираат подобро, полесно се земаат и се подостапни.

Долутегравир на ViiV Healthcare (Тивикеј, исто така во уникатната таблета Triumeq) е моќен инхибитор на интеграза со висока пречка за отпорност. Ламивудин (3TC; Епивир) е ефтина и добро толерирана форма на нуклеозидна аналогна реверзна транскриптаза (NRTI) со минимални познати несакани ефекти од интеракции со лекови и широко достапни генерички верзии со ниска цена.

Учењето ГАРДЕЛ л претходно покажаа ветувачки резултати со употреба на двојна комбинација на лопинавир / ритонавир (Калетра) плус ламивудин. Но, долутегравир е попривлечна опција, бидејќи ТИ, има помалку токсичности и интеракции меѓу лекови и лекови отколку инхибитори на протеаза.

Педро Кан од Фондацијата ХУЕСПЕД ги демонстрираше наодите пријавени во Буенос Аирес од студијата ПАДДЛЕД, тест за „концепт студија“ со кој се проценува долутегравир плус ламивудин за почетен третман со ХИВ.

Оваа фаза 4 од пилот студијата има дваесет претходно нетретирани учесници, возрасни со мало основно вирусно оптоварување ( <100.000 4 копии / ml, иако 34 беа над овој праг) и непознати мутации на отпорност на NRTI. Сите освен еден беа мажи, а просечната возраст беше 24.000 години. Средното основно вирусно оптоварување беше околу 4 копии / ml и бројот на ЦД500 беше приближно XNUMX клетки / мм3. Луѓето со хепатитис Б беа исклучени (ламивудин е активен и против вирусот на хепатитис Б).

Учесниците во оваа отворена студија беа третирани со 50 mg долутегравир плус 300 mg ламивудин еднаш дневно во тек на 48 недели. За да се осигури безбедноста, вирусното оптоварување првично се мереше на секои неколку дена, а потоа на секои две недели до третиот месец. Првите десет учесници беа оценети на 8 недели пред следната група од десет да започне терапија. Третманот беше прекинат ако пациентите не беа

É necessário levar o dolutegravir à toda África imediatamente
Потребно е веднаш да се однесе долутегравир во цела Африка

постигнете најмалку 1 лог намалување на вирусното оптоварување во осмата недела и дали вирусното оптоварување останало над 1000 примероци / ml на 12-та недела или над 400 копии / ml на 24-та недела, или ако вирусното оптоварување се појави повторно подоцна да стане незабележлив.

Ендру Кан достави прелиминарен извештај за студијата по 24 недели на парламентот на конференцијата за СИДА во октомври минатата година и резултатите по 48 недели во СИДА 2016 година. Тековната студија е за 96 недели.

Резултати

  • Вирусното оптоварување брзо се намали по започнувањето на терапијата, слично на намалувањето забележано кај моделот на лекови АРТ 3.
  • Повеќето учесници имале ХИВ РНК под 50 копии / мл во третата недела и сите - вклучувајќи ги и 4-те кои започнале со вирусно оптоварување над 10.000 копии / мл - го сториле тоа од осмата недела наваму.
  • Додека секој имал незабележливо вирусно оптоварување во 24 недела, во 48 недела 1 лице со протокол ја дефинира линијата за дефинирање на терапевтски неуспех и 1 извршил самоубиство, што резултира со 90% стапка на одговор.
  • Третманот беше генерално безбеден и добро толериран, со малку несакани ефекти или лабораториски аномалии.

Ендру Кан објасни дека студијата на пациентот со терапевтски неуспех е прекината, но неговиот лекар го задржа истиот распоред и тој постигна вирусна супресија без промена на терапијата. Конечно, истражувачите го убедија да вметне стандардна шема.

Единствениот сериозен несакан настан беше самоубиство по трауматичен животен настан од страна на индивидуа за кого подоцна беше откриено дека имал претходно неоткриена историја на обиди за самоубиство; ова се сметаше за неповрзано со проучување на лекови.

„Во оваа пилот-докажана студија, двојната терапија со Долутегравир плус ламивудин постигна брза вирусна супресија предизвикана од поволен профил за безбедност / подносливост при третман на ХИВ-1 - индивидуи АРТ-наивни“, заклучија истражувачите:

ViralReservoir

 „Беше потврдено во добро нахрането рандомизирано клиничко испитување, дека овој режим со два лека може да се смета како едноставна, потентна, добро толерирана и потенцијално ефтина стратегија за започнување на третман со ХИВ инфекција.

Ендру Кан рече дека се потребни повеќе податоци од поголемите испитувања за да се утврди дали двојната терапија е безбедна и ефикасна стратегија. Фаза 3 од студијата БЛИЗНАЦИ (NCT02831673), кој го следеше својот прв учесник минатата недела, ќе спореди долутегравир плус ламивудин со стандардниот режим на долутегравир плус тенофовир / емтрицитабин (лекови во Трувада).

„Треба да почекаме и да видиме“, предупреди Кан. „Не го прави тоа дома се додека не ги добиеме резултатите“.

Дополнителна содржина:

Антиретровирусен долутегравир е вграден во СУС

Лекот ќе влезе во третата линија на третман за ХИВ инфекција во 2016 година

Антиретровирусниот долутегравир беше вграден во СУС по одлука на Националната комисија за вклучување на СУС технологии (Конитек), како лек од трета линија во третманот на ХИВ инфекција.

Третата линија на третман е позната како линија за спасување. Тоа е, оној индициран во случај на неуспех во грижата за пациентот со првата и втората линија. .. Прочитај повеќе

Советодавен за комуникација
Одделение за СПБ, СИДА и вирусен хепатитис

Посетете ја и Фејсбук страницата ДДАХВ:
https://www.facebook.com/DSTAidsHV

Во превод на Клаудио Соуза од оригиналот во СИДАМПАТСИДА 2016: Долутегравир плус ламивудин работи добро како третман од прва линија на ХИВ

Cláudio Souza - Soropositivo desde 1994
Клаудио Соуза

Прегледано од Мара Мацедо

mara


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата