Има живот со ХИВ

Вагиналниот прстен за превенција од ХИВ е ефикасен и прифатлив

Вагинален. Womenените ја ценеа дискрецијата и дејството на долготрајното дејство на вагиналниот прстен.

Давивирински вагинален прстен (слика: NIAID)

Ажурирање на анализата од придржувањето кон студијата АСПИР укажува на тоа дека постојаната КОРИСТЕЕ на вагинален прстен кој содржи дапивирин покажал дека има 65% помалку ХИВ инфекции, според презентацијата на неодамнешната Меѓународна конференција за СИДА XXI (СИДА 2016) во Дурбан. Покрај тоа, африканските жени кои учествувале во студијата им рекле на истражувачите дека им се допаѓа производот, сметаат дека е лесен за употреба и се претпочита пред можните алтернативи како што се апчиња или вагинални гелови.

[Произведени во партнерство помеѓу ХИВ и хепатитис да Aidsmap.com]

Студијата АСПИР ја процени ефективноста на вагиналниот прстен импрегниран со анти-лек ХИВ дапивирин. Прстен што е сличен на уредите што се користат во контрацепција, беше дизајниран да се користи во внатрешноста на вагината за еден месец; жените можат да вметнат и отстранат. Оваа студија регрутирала 2629 жени во Малави, Јужна Африка, Уганда и Зимбабве.

Наодите од студијата, објавени во февруари, беа нешто разочарувачки - вкупно намалување на инфекциите од 27%, но овој резултат беше маскиран, што е поголемо ниво на ефикасност кај постарите учесници во студијата, што може да има повисоки нивоа на придржување од помладите учесници. Стратификуван според возраста, вагиналниот прстен има нула ефикасност кај жените на возраст од 18 - 21 година и 56% намалување на инфекциите кај жени на возраст од 22 до 26 години и 51% намалување на инфекциите кај жени со 27 години или повеќе.

vaginalring_original

Во Дурбан, Елизабет Браун од Универзитетот во Вашингтон презентираше нова анализа во која тие се обидоа да ја поврзат ефективноста со различните нивоа на придржување. Имајќи предвид дека претходните анализи го проценија придржувањето со мерење на нивото на дапивирин во крвта, ова може да го одразува прстенот што се внесува само ден пред посета на клиниката. Новата анализа се фокусираше на нивото на лекот што останува во прстените што им беа вратени на истражувачите по употребата, давајќи подобри индикации за придржување во текот на целиот месец.

Пред употреба, прстените содржат 25 мг дапивирин. Бидејќи прстен кој се носи цел месец треба да има 20 - 21 мг од преостанатиот лек, секое ниво под 22 мг беше третирано како индикација за средно до високо придржување. Прстен со 23,5 mg или повеќе од лекот укажува на непочитување.

  • Периодите со непридржување претставуваат 33% од следењето. Како што се очекуваше, немаше статистички значително намалување на ХИВ инфекциите во овие периоди.
  • Периодите со средно до високо придржување претставуваа 42% од следењето. Користените прстени ја намалуваат стапката на ХИВ инфекции за 65%, во споредба со контролната група, која прими прстени со плацебо. Белешка од уредникот: Јас навистина не сум истражувач, затоа не можам да престанам да размислувам ако нема подобар начин да ги извршам овие тестови, ако, на пример, истражување без „контролна“ група што буквално се сублимално предизвикана на однесување што не би го прифатила ако не веруваше дека има „уред за да ја заштити од ризик од заразување со ХИВ. Оваа постапка ја сметам за неетичка, нехумана и неморална ...]

Истражувачите исто така извршија дополнителни анализи во обид да ја прилагодат вистинската должина на времето помеѓу студиските посети.

Потоа, тој погледна на придржување два или три месеци пред ХИВ инфекцијата (наместо само еден месец однапред).

Така, овие анализи сугерираат дека ефективноста кај жените со највисоко ниво на усогласеност може да биде 75% или 92%.

Покрај тоа, периодите на непочитување се чини дека претставуваат помал дел (20%) од времето.

„Беше јасно дека, преку повеќе анализи, постои статистички значајна врска помеѓу употребата на вагиналниот прстен и заштитата од ХИВ инфекција“.

Така, истражувачите заклучиле:

„Овие анализи обезбедуваат докази кои сугерираат на одбранбена врска доза-одговор помеѓу прстенот и ХИВ контаминацијата.

Важноста на образованието и ставовите на партнерот

Квалитативна компонента на студијата, интервјуирајќи 214 учесници, дава увид во искуството на жените што носат прстени, вагиналното породување и нивното ценење на квалитетите на производот. Елизабет Монтгомери и Аријан ван дер Стратен од RTI International презентираа резултати на 2 постери.

Whoените кои беа интервјуирани (или во длабинско интервју, низа длабински интервјуа или како дел од фокус група) беа регрутирани од 6 од 15-те страници за студии. Нивната демографија во голема мера ги одразува најголемите студии: просечна возраст од 26 години, 45% биле во брак, e 73% завршиле средно образование.

Прстенот се сметаше за едноставен и дискретен, како што објасни оваа жена:

„Многу ми се допаѓаат штом еднаш ќе се истрошат, вие не го чувствувате тоа и никој не може да се сомнева дека носите нешто. Ми се допаѓа затоа што ништо не се менува во тоа како живееме како жени “.

Додека некои жени првично се грижеа за изгледот на прстенот и потенцијалните несакани ефекти, овие проблеми генерално беа надминати преку групни дискусии, советувања и зголемено запознавање со производот. Продолжувањето со понудата на ваков вид на поддршка може да биде важно доколку се применат вагинални прстени.

„Кога за прв пат ќе го видите прстенот, ќе се шокирате. Мислев дека е премногу голем и скоро ја напуштив студијата, поради големината на прстенот… за време на образованието научив дека прстенот останува мек, открив дека носењето прстен е тешко и болно. Тие покажаа дека за да го вметнете прстенот треба само да го извртувате, правејќи да изгледа како 8, а кога го пробав беше лесен и лесен за употреба “.

Истражувачите побарале од некои жени да го споредат со други форми, освен вагинални прстени каде што може да се испорача лекот за превенција - орални апчиња, инјекции на импланти, вагинални супозитории, вагинални филмови и вагинални гелови. Oftenените често се претпочитани методи кои им биле познати - вагинални прстени биле користени како дел од студијата АСПИР или производи слични на контрацептивни средства што ги знаеле.

As жени покажале тенденција да ги ценат долгорочните производи наместо оние што требало да се потсетуваат секојдневно или да се применуваат за време на секс.

„Прстенот е подобар од кондомот затоа што кога ќе имаш секс, прстенот веќе е во тебе, за разлика од кондомот што треба да го ставиш пред секој сексуален чин“.

Сепак, може да има одредена вознемиреност во врска со несакани ефекти, инвазивност и недостаток на реверзибилност на производи со долго дејство.

„Се плашам ... Не знам како ќе биде [инјекцијата] во моето тело, не знам дали тоа ќе влијае на моето здравје“.

Овие проблеми во врска со вагиналните прстени се намалуваат со предавање и преку искуство.

Неколку потенцијални производи (вклучувајќи прстени, гелови, супозитории и филмови) треба да се применат во вагината и тоа беше исклучено од потребата за постојано ставање и полетување, за некои учесници, особено за оние под 25 години. Некои жени го отстрануваат вагиналниот прстен за време на менструацијата.

Womenените опишуваат преговори за употреба на вагинален прстен со машки партнери. Партнерите генерално имаа влијание, позитивно или негативно, врз ставовите на жените и носењето на прстенот.

„Не, ти реков да го земеш прстенот како кондом. Реков: „Бидејќи не сакате да користиме кондом, ова е сега наш кондом, само игнорирајте го, тој е во моето тело, а телото е мое. Бидејќи не сакате кондомот да мисли дека ова е мојот кондом затоа што не сакате да користите кондом, јас го користам мојот “. Никогаш немавме никакви проблеми во врска со тоа и никогаш повеќе не разговаравме за тоа “.

Womenените може да бидат загрижени и да се плашат дека партнерот може да го почувствува прстенот за време на сексот.

„Понекогаш сте ваш партнер и тој ве стимулира со прстот и наоѓа прстен, па тоа е проследено со дваесет и едно прашање.

Монтгомери за AIDSMAP рече дека некои учесници и нивните „сомнежи во процесот на истражување може да придонеле за помалку придржување. Womenените изразија загриженост да не знаат дали добиле прстен со активна компонента […] или плацебо прстен, ефикасност и безбедност на непознатиот прстен и идејата да бидат „истражувани“. Затоа, учеството во плацебо-контролирана студија може да има влијание врз неискористувањето на прстенот.  НЕ: Што е совршено разбирливо!

Човечки заморчиња - Според мое мислење, ова станува постапка блиска на убиство или, во најмала рака, опасност по животот.

Зошто не тестираат на американски, германски или француски жени?

Бидејќи, Африка, преполното место, треба да плаќа даноци, природно.

Anel Vaginal para prevenção do HIV é eficaz e aceitável, Blog Soropositivo.Org
Одредени граници на оваа мапа се толку правилни што „изгледаат“ како да се нацртани со владетел. Но, тоа е само мој впечаток, нели? Нели ?!

Сепак, многу жени рекле дека уживаат да учествуваат во студијата. Тие почувствуваа дека се дел од „тим“ и прават нешто за „поголемо добро“. Тие ја проценија здравствената заштита и другите придобивки што ги обезбеди студијата. Се разбира, ова можеше да влијае на некои од одговорите на жените за време на интервјуата.

Следните чекори

Во студиите за пред-изложување на профилакса (PrEP), придржувањето има тенденција да биде подобро во отворените студии отколку во оригиналната студија контролиран со плацебо. Контекстот на овие студии може да одговори на некои од загриженоста во врска со процесот на истражување споменат погоре - учесниците не беа свесни дека добиваат активен производ и дека тој се покажа како ефикасен и безбеден. Студиите се поблиску до реалните услови од оние во контролиран со плацебо. Во случај на орален PrEP, докажано е повисоко ниво на ефикасност. [НЕ: Затоа, студиите контролирани со плацебо треба да се укинат, бидејќи тие не претставуваат, како што вели самиот текст, што одговара на "реалниот свет"]

Со оглед на ова поставување, од учесниците во студијата АСПИР сега се бара да се запишат на следна студија за вагиналниот прстен со дапивирин. Womenените кои учествувале во студијата Ринг (друга рандомизирана студија за истиот производ) исто така ќе бидат поканети да учествуваат во отворена студија. Меѓународното партнерство за микробициди се надева дека регулаторите ќе можат да го одобрат вагиналниот прстен со дапивирин во 2018 година.

Превод на Клаудио Соуза од оригиналот во СИДА 2016: Вагинален прстен за превенција од ХИВ е ефикасен и прифатлив напишано од Роџер Пебоди. Прегледано од Мара Мацедо.

 [Гугл мапи https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d110737.65259224185!2d30.922318764371465!3d-29.848360919741218!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x1ef7aa0001bc61b7%3A0xcca75546c4aa6e81!2sDurban%2C+%C3%81frica+do+Sul!5e0!3m2!1spt-BR!2sbr!4v1475898919862&w=600&h=450%5D

Референци

Е Браун, Т Палани-Филипс, М Марзинке и др. Останатите нивоа на прстенот на дапивирин укажуваат на поголемо придржување кон вагиналниот прстен е поврзано со ХИВ-1 заштита. 21-та меѓународна конференција за СИДА. Дурбан, 18-22 јули 2016 година. Апстракт TUAC0105LB.

И Монтгомери, А ван дер Стратен, М Читукута и др. Клучни согледувања за прифатливоста и употребата на вагиналниот прстен: резултати од квалитативната компонента на испитувањето MTN-020 ASPIRE. 21-та меѓународна конференција за СИДА. Дурбан, 18-22 јули 2016 година. Апстракт WEPEC265.

Van der Straten, MK Shapley-Quinn, K Reddy, et al. Предност на формулацијата за пред-изложеност на ХИВ-профилакса (PrEP) кај жените кои учествуваат во квалитативната компонента на студијата ASPIRE (MTN-020). 21-та меѓународна конференција за СИДА. Дурбан, 18-22 јули 2016 година. Апстракт WEPDC0203


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата