Има живот со ХИВ

Вакцини против КОВИД-19, истражувања и лица со ХИВ и КОВИД-19

As вакцини против КОВИД-19 биле тестирани на лица со ХИВ? Тоа е разумно прашање. Бидејќи луѓето со ХИВ и КОВИД19 имаат многу големи шанси за помалку среќен исход во своите терапии. Како и да е, во овој момент би набавила било какви вакцини против КОВИД-19, бидејќи КОВИД-19 е сериозен здравствен проблем и веќе разоткрив премногу за вирус. И знам што ме чинеше.

Овој текст зборува за тоа

Вакцини против КОВИД-19 кај лица со ХИВ

 

Pessoas com HIV/COVID-19 estão propensas a manifestações graves da infecção pelo novo Coronavírus Многу студии за вакцините КОВИД-19 првично го ограничија нивното регрутирање на учесници кои немаа други медицински состојби. Откако првите студии покажаа дека вакцините се безбедни за општата популација, луѓето со ХИВ започнаа да учествуваат во студиите. Ова ја вклучува секоја од трите вакцини чии успешни резултати на ефикасност се јавно објавени.

Сепак, досега биле вклучени релативно мал број луѓе со ХИВ и времето на кое биле во студиите е релативно мало. Од оваа причина, специфични податоци за луѓето со ХИВ сè уште не се објавени.

Студија на Фајзер: 196 лица со ХИВ

Студијата „Фајзер“ регрутирала најмалку 196 лица со ХИВ, но тие не биле вклучени во анализата објавена во „Englandу Ингланд журнал за медицина“ или во податоците што довеле до одобрување од регулаторите во САД и Велика Британија.

 Современите 176 луѓе! Oxforfd / AstraZeneca 160!

Студијата Модерна регрутираше 176 лица со ХИВ. Едно лице кое примило плацебо и никој што примил вакцина, развил КОВИД-19. Не се пријавени невообичаени безбедносни проблеми за вакцинација против КОВИД-19 и лица кои живеат со ХИВ.

Лице со ХИВ и КОВИД-19 кое би имало инфекција со ПЦП, а можеби дури и а „Едноставна пневмонија“  веќе во лоша состојба.

Студиите за Оксфорд / АстраЗенека регрутирале 160 лица со ХИВ во Велика Британија и Јужна Африка, но тие не биле вклучени во главниот сет на податоци објавени во Лансет

Луѓето кои живеат со ХИВ беа исто така регрутирани за студии за вакцини од страна на Johnонсон и Johnонсон, Новавакс и Санофи / ГлаксоСмитКлајн.

Кога податоците од овие студии ќе станат достапни, ние ќе ги пријавиме на seropositivo.org.

„Нема причина да се мисли дека овие вакцини ќе бидат помалку безбедни за луѓето со ХИВ“, велат од британското здружение за ХИВ (БХИВА). „Двете вклучуваат дел од генетскиот материјал од САРС-КоВ-2 (вирусот што предизвикува КОВИД-19), но не и целиот вирус. Ова значи дека тие не се живи вакцини и затоа не се помалку безбедни кај луѓето со оштетен имунолошки систем “.

Важно е да се запамети, секогаш кога е можно, дека, на пример, лице со ХИВ и КОВИД-19, кое исто така имало туберкулоза, би било во многу загрижувачка ситуација и, гледате, туберкулозата е болест со огромна распространетост низ цевката.

Неговата изјава конкретно се однесуваше на вакцините Пфајзер и Оксфорд / АстраЗенека, но ова е случај и со вакцината Модерна и скоро сите вакцини COVID-19 кои се тестираат.

Луѓето со ХИВ можеби не реагираат добро на вакцината Анти-КОВИД-19

БХИВА продолжува: „Можно е луѓето со ХИВ да не реагираат добро на вакцината. Ова значи дека вакцината може да предизвика послаб одговор кај луѓето со ХИВ. Ние ќе ги следиме сите нови докази како што се објавени и ќе го ажурираме овој совет ако и кога е потребно. "

Центарот на САД за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) известува:

„КАВИД-19 mRNA вакцините може да се администрираат на луѓе со основни медицински состојби, се додека немале сериозна алергиска реакција на која било од состојките во вакцината“.

Луѓето со ХИВ имаат зголемени ризици за сериозен КОВИД-19

pessoa com HIV e COVID-19Тие забележуваат дека луѓето со ХИВ може да бидат изложени на зголемен ризик од сериозен COVID-19 и може да примат вакцина COVID-19. „Сепак, тие треба да бидат свесни за ограничените податоци за безбедноста … Луѓето кои живеат со ХИВ се вклучени во клинички испитувања, иако специфичните безбедносни податоци за оваа група сè уште не се достапни во овој момент. “

Специјалното издание на aidsmapLIVE од декември 2020 година одговори на прашањата на гледачите за вакцините COVID-19: кликнете овде за да ја гледате програмата(ЈА ПОСТВЕСТУВАМ ВИДЕО)

Превод од Клаудио соуза од оригиналот во Have COVID-19 “вакцини се тестирани кај луѓе со ХИВ?”Напишано од Роџер Пебоди во јануари 2021 година

Десет предлози за читање

  1. Што значи серопозитивно
  2. Редемсевир ветуваше во тестирањето
  3. ХИВ инфекција: ХИВ-лекови спречуваат инфекција со ХИВ-инфекција
  4. Долг живот и ХИВ / СИДА
  5. КОВИД-19 го напаѓа целото тело!
  6. Луѓето со ХИВ и КОВИД-19 големи ризици остануваат дома
  7. ХИВ / СИДА добро објаснето
  8. Акутна инфекција со ХИВ, имунолошки прозорец и клиничка латентност.
  9. Орален секс го пренесува ХИВ?
  10. ХИВ или СИДА? Јас сум реагенс, сега што? Животот продолжува!

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина