Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Атазанавир / Рејатаз Друг антиретровирусен инхибитор на протеаза

друг пакет на Атазанавир (РЕЈАТАЗ) од миторите на Бристол Сквиб, плиток фокус

Атазанавир е инхибитор на протеаза. Ова се новите лекови што ги споменува Драуцио Варела во видео. Сепак, Атазанавир е многу понов и подобро подготвен. Дали има незгодни несакани ефекти?

Да!

Но, многу повеќе „Светла“ отколку оние што јас и Мара ги зедовме еден ден.

Атазанавир / Рејатаз

 

Што е атазанавир?

Атазанавир е лек што се користи за лекување на ХИВ. Се продава под името на брендот Рејатаз, но исто така се достапни и генерички верзии. Се зема во комбинација со други антиретровирусни лекови.

Вообичаената доза на атазанавир кај возрасни е 300 mg еднаш на ден. Ова може да се земе како капсула од 300 мг, земена со 10 мг ритонавир (што треба да се преведе) (лек за зајакнување). Алтернативно, комбинираната пилула ЕвотазСодржи 300 мг атазанавир и 150 мг кобицистат (исто така треба да се преведе) - ова се прави по алфа редослед, според моите извори, (потенцирачки лек) и може да се зема еднаш на ден.

[ID на paypal_donation = 150050]

Atazanavir

Како работи атазанавир?

Атазанавир е во класа на лекови познати како инхибитори на протеаза. Вашиот лекар ќе ви препише атазанавир како дел од вашиот третман со ХИВ, заедно со антиретровирусни лекови од друга класа на лекови. Важно е да ги земате сите лекови на рецепт секој ден. Секоја класа лекови делува против ХИВ на различен начин.

Целта на третманот со ХИВ е да се намали нивото на ХИВ во вашето тело (вирусно оптоварување). Идеално, вирусното оптоварување треба да биде толку мало што не може да се открие - обично помалку од 50 копии на вируси на мл крв. Преземање на третман со ХИВ и непочитливо вирусно оптоварување го штити имунолошкиот систем и спречува ХИВ да се пренесе на друго лице за време на сексот.

Atazanavir

[ID на paypal_donation = 150050]

Како можам да земам атазанавир?

Треба да земете атазанавир со оброк или голема закуска за да му помогнете на вашето тело да го апсорбира лекот.

Третманот со ХИВ најдобро функционира ако го земате секој ден. Кога би било добро време да го испланирате вашиот третман? Размислете за вашата дневна рутина и кога сметате дека лекувањето е полесно.

Ако заборавите да земете доза на атазанавир, земете го веднаш штом ќе се сетите на храната. Ако е скоро време за следната доза, не земајте двојна доза, само прескокнете ја пропуштената доза и продолжете.

Ако редовно заборавате да го земате третманот или ако не го земате од друга причина, важно е да разговарате со вашиот лекар за тоа.

Atazanavir

[ID на paypal_donation = 150050]

Кои се можните несакани ефекти на атазанавир?

Сите лекови имаат можни несакани ефекти. Е добра идеја да разговарате со вашиот лекар за можни несакани ефекти пред да започнете да пиете лек. Ако искусите нешто што може да биде несакан ефект, разговарајте со вашиот лекар за тоа што може да се направи. Комплетен список на несакани ефекти, вклучително и поретки несакани ефекти, треба да биде вклучен во летокот што го придружува пакувањето со атазанавир.

Во принцип, ние ги делиме несаканите ефекти во два вида:

Честа појава - несакан ефект што се јавува кај најмалку еден од 1 луѓе (повеќе од XNUMX%) кои го земаат овој лек.

Ретки - несакан ефект кој се јавува кај помалку од еден на секои сто луѓе (помалку од 1%) кои го земаат овој лек.

Чести несакани ефекти на атазанавир вклучуваат:

 • главоболка, гадење, повраќање, дијареја, болки во стомакот, варење, замор, осип на кожата, зголемено ниво на билирубин, понекогаш доведувајќи до жолтица.

Кога се зема како Евотаз, некои други несакани ефекти се пријавени како чести, вклучително:

 • зголемен апетит, отежнато спиење, абнормални соништа, вртоглавица, променет вкус, оток, гасови, сува уста.

Малку пожолтување на кожата и / или очите (жолтица) е доста честа појава при земање на атазанавир, особено кога ќе го започнете лекот за прв пат. Иако ова може да звучи алармантно, тоа е безопасно и не значи дека вашиот црн дроб е оштетен или воопшто не работи.

Ретко, атазанавир може да предизвика хиперсензитивна (алергиска) реакција. Ако се појави осип со други симптоми, како што е треска, одете на лекар.

vAtazanavir

[ID на paypal_donation = 150050]

Дали атазанавир комуницира со други лекови?

Секогаш треба да ги информирате вашиот лекар и фармацевт за сите други лекови или лекови што ги земате. Ова вклучува сè што е пропишано од друг лекар, лекови што сте ги купиле од уличен хемичар, билни и алтернативни третмани и лекови за рекреација или забави („хеми“).

Некои лекови или лекови не се безбедни ако се земат заедно - интеракцијата може да предизвика зголемено и опасно ниво, или може да спречи еден или двата лека да дејствуваат. Другите интеракции со лекови се помалку опасни, но сепак треба сериозно да се сфатат. Доколку се засегнат нивоата на лекот, можеби ќе треба да ја промените дозата што ја земате. Ова треба да се направи само по совет на вашиот лекар ХИВ.

Список на лекови за кои е познато дека комуницираат со атазанавир треба да бидат вклучени во летокот што доаѓа со пакетот со атазанавир. Кажете му на вашиот лекар ако земате некој од овие лекови и други лекови кои не се наведени.

Не треба да земате атазанавир со кој било од следниве лекови:

 • алфузозин
 • астемизол
 • беприл
 • цисаприд
 • дихидроерготамин
 • ергоновин
 • ерготамин
 • гразопревир
 • ловастатин
 • метилергоновин
 • мидазолам (орален)
 • пимозида
 • кветиапин
 • кинидин
 • рифампицин
 • силденафил (кога се користи за лекување на пулмонална артериска хипертензија)
 • симвастатин
 • билка deSt
 • терфенадин
 • триазолам hnон.

Ако земате атазанавир, особено е важно да се консултирате со вашиот лекар со ХИВ или фармацевт пред да земете други лекови, бидејќи тие можат да комуницираат со атазанавир или со лекови за подобрување на ритонавир или колбицистат.

Лековите кои влијаат на киселоста на желудникот и гастроинтестиналниот тракт може да спречат атазанавир да се апсорбира, што значи дека може да не биде ефикасно во сузбивање на ХИВ. Ова вклучува лекови за варење и металоиди, инхибитори на протонска пумпа и антагонисти на рецептори H2. Разговарајте со вашиот лекар ако земате вакви видови лекови, дури и само повремено.

Atazanavir

[ID на paypal_donation = 150050]

Може ли да земам атазанавир за време на бременоста?

Ако размислувате да имате бебе или мислите дека сте бремени, разговарајте со вашиот лекар што е можно поскоро за тоа која комбинација на анти-ХИВ лекови би била соодветна за вас. Важно е да се земе антиретровирусен третман за време на бременоста за да се спречи пренесувањето на ХИВ од мајката на бебето.

Британското здружение за ХИВ (БХИВА) препорачува жените кои веќе земаат лекови против ХИВ и кои забременуваат да продолжат да ги земаат истите лекови за време на бременоста. Покрај тоа, БХИВА го наведува атазанавир (во комбинација со други лекови) како опција што може да се препорача за жени кои започнуваат третман со ХИВ за време на бременоста, во зависност од нивните индивидуални околности.

На жените кои живеат со ХИВ им се препорачува да не дојат, бидејќи ХИВ може да се пренесе во мајчиното млеко. Сепак, некои жени избираат да дојат. Атазанавир не треба да се користи додека доите, бидејќи мала количина на лекот може да премине во мајчиното млеко.

Atazanavir

[ID на paypal_donation = 150050]

Кои се можните несакани ефекти на атазанавир?

Сите лекови имаат можни несакани ефекти. Добра идеја е да разговарате со вашиот лекар за можни несакани ефекти пред да започнете да земате лекови. Ако искусите нешто што може да биде несакан ефект, разговарајте со вашиот лекар за тоа што може да се направи. Комплетен список на несакани ефекти, вклучително и поретки несакани ефекти, треба да биде вклучен во летокот што го придружува пакувањето со атазанавир.

Во принцип, ние ги делиме несаканите ефекти во два вида:

Честа појава - несакан ефект што се јавува кај најмалку еден од 1 луѓе (повеќе од XNUMX%) кои го земаат овој лек.

Ретки - несакан ефект кој се јавува кај помалку од еден на секои сто луѓе (помалку од 1%) кои го земаат овој лек.

Чести несакани ефекти на атазанавир вклучуваат:

 • главоболка, гадење, повраќање, дијареја, болки во стомакот, варење, замор, осип, зголемено ниво на билирубин, понекогаш доведувајќи до жолтица.

Кога се зема како Евотаз, некои други несакани ефекти се пријавени како чести, вклучително:

 • зголемен апетит, отежнато спиење, абнормални соништа, вртоглавица, променет вкус, оток, гасови, сува уста.

Малку пожолтување на кожата и / или очите (жолтица) е доста честа појава при земање на атазанавир, особено кога ќе го започнете лекот за прв пат. Иако ова може да звучи алармантно, тоа е безопасно и не значи дека вашиот црн дроб е оштетен или воопшто не работи.

Atazanavir

[ID на paypal_donation = 150050]

Ретко, атазанавир може да предизвика хиперсензитивна (алергиска) реакција. Ако се појави осип со други симптоми, како што е треска, одете на лекар.

Дали децата можат да пијат атазанавир?

Атазанавир е одобрен за употреба кај деца на возраст од 6 години и повеќе. Рејатаз прав е исто така достапен за деца постари од 3 месеци.

Разговор со вашиот лекар

Ако имате загриженост за вашиот третман или со други аспекти на вашето здравје, важно е да разговарате со вашиот лекар за нив.

На пример, ако имате симптом или несакан ефект или ако имате проблеми со лекување секој ден, важно е вашиот лекар да го знае ова. Ако земате други лекови или рекреативни лекови или ако имате друга медицинска состојба, ова е исто така важно за вашиот лекар да знае.

Градењето врска со лекар може да потрае. Можеби се чувствувате многу пријатно да разговарате со вашиот лекар, но на некои луѓе ова им е потешко, особено кога зборуваат за секс, ментално здравје или симптоми за кои сметаат дека е непријатно. Исто така е лесно да се заборават работите што сакавте да ги кажете.

PREP

Подготовката за состанок може да биде многу корисна. Одвојте малку време да размислите што ќе кажете. Можеби ви е корисно прво да разговарате со некого или да направите некои белешки и да ги однесете на вашиот состанок. Нашата онлајн алатка говорни точки може да ви помогне да се подготвите за следниот состанок - посета www.aidsmap.com/talking-points

За детални информации во врска со овој лек, посетете исто така атазанавир AZ страници на антиретровирусни лекови.

Превод од Клаудио Афонсо де Соуза до оригинал во Атазанавир На 19 јуни 2019 година.

Првично напишано од Грета Хјусон

Отпорноста е нешто што го градевте еден ден во исто време.

Кога патеката станува тешка, можеме само да го зацврстиме одењето!

[ID на paypal_donation = 150050]

Atazanavir

Сериозна опортунистичка болест: ТБ е болест што ја дефинира СИДА-та

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза