Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Домашен тест за ХИВ? Пред Транса?

Дали е употребата на само-тестови за ХИВ со сексуални партнери соодветна стратегија што треба да ја охрабрат здравствените агенции? Можете ли да им помогнете на луѓето кои веќе се нередовни корисници на кондом да избегнат секс без заштита со луѓе со различен ХИВ статус? Може ли да дозволи тестирање на лица со недијагностициран ХИВ?

Бидејќи има и прашања за тоа дали луѓето би биле во можност да се справат со ситуацијата доколку резултатот се појави како ХИВ позитивен - и загриженост за потенцијалот на партнерите да станат лути или насилни - професорот Алекс Карбало-Диегез и неговите колеги спроведоа рандомизирана студија во Newујорк и Порторико, чии резултати штотуку беа објавени во серија написи на СИДА и однесување.

Проектот беше наречен „youе ти го покажам мојот“ и експлицитно ги охрабри учесниците да го користат OraQuick комплети за самотестирање за да се тестираат себеси и нивните сексуални партнери.

Широка разновидност во студија за самотестирање

За да бидат подобни, учесниците треба да бидат маж кој имал секс со мажи или транс-жена која била ХИВ-негативна, пријавила повеќе неодамнешни сексуални партнери, не користела кондоми и не користела PrEP. 272 учесници беа етнички разновидни (вклучувајќи 57% латино и 40% црни), главно во дваесет и триесет години, вклучија 10% транс жени и не се легитимираа како хомосексуалци (само 78% се изјаснија).

Половина од учесниците беа рандомизирани во интервентна група која прими десет OraQuick комплети за самотестирање, со можност да нарачате дополнителни комплети доколку им требаат повеќе. Тие, исто така, погледнаа видео во кое се рефлектираат искуствата и предлозите на другите луѓе за користење на тестот, решавање на прашања како што се како да се предложи тестирање на партнер, потреба да се почитува одлуката на партнерот да не се тестира и можни реакции на партнерот. Тие добија упатства да ја изведат својата најдобра проценка кога ќе одлучат кои партнери да побараат за тестирање. Учесниците рандомизирани во контролната група не добија комплети за самотестирање или не го погледнаа видеото.

Три месеци, редовно се собираа податоци за тестирање на ХИВ и сексуално однесување преку СМС-пораки, со последователна посета на крајот на овој период.

Како се користеа тестовите

Од 136 лица кои добија комплети за самотестирање:

  • Сто се тестирале (иако сите штотуку тестирале ХИВ-негативен како дел од студиските процедури).
  • Седумдесет и еден предложи да се користи тестот со барем еден потенцијален партнер додека комуницирате на апликација за врска или телефон.
  • Сто единаесет предложија да се користи тестот со најмалку еден потенцијален партнер кога тие беа заедно, со упатени барања до вкупно 870 потенцијални партнери.

Тестовите не биле користени со сите партнери - 79 учесници изјавиле дека во одредени случаи не го барале тестот затоа што најчесто немале комплет за тест со нив или затоа што сметале дека партнерот е ХИВ негативен, како и дека се чувствуваат засрамено за барање на тестот, како и размислување дека може да ја уништи атмосферата на состанокот, или едноставно затоа што не планираат да практикуваат анален секс.

Четириесет и едно лице барем едно лице го одбиваше тестот, сепак, ова не го спречи сексот да се одржи.

Тестирање за ХИВ. Како се прави тоа?

Всушност, 18 учесници започнале да имаат секс без кондом.

Примарната крајна точка на студијата беше бројот на пати учесници во анален секс без кондом со партнер чиј ХИВ статус беше непознат или позитивен во претходните три месеци.

Просечниот број беше 21 во интервентната група и 31 во контролната група, што укажува на тоа дека интервенцијата можеби им помогнала на учесниците да избегнат некои ризични ситуации. Сепак, разликата не беше статистички значајна (стапка на стапка 0,68, 95% CI 0,45-1,05).

Не сите потенцијални партнери одговорија добро на предлогот за тест.

Имаше насилство

Од 870 партнери, 113 се налути или вознемири, вклучително и 16, кој стана физички насилен.

Овие инциденти - од кои ниту еден не резултираше со сериозни повреди - обично се случија во моментот на предлогот за тест отколку по читањето на резултатите.

Во следната проценка, учесниците кои добиле само-тестови беа прашани за можноста да се справат со овие ситуации. Дваесет и два проценти рекле дека во одредени околности е многу тешко да се процени дали партнерот може да стане насилен, 7% рекле дека е тешко да се избегнат насилни ситуации и 6% рекле дека во некои случаи е многу тешко да се справи со насилна ситуација .

„Истражувачите се надеваат дека користењето само-тест со партнерите го намали внатрешниот ризик да се потпрете на интуицијата или на она што партнерот го кажува за нивниот ХИВ статус.

Авторите не веруваат дека овие „многу ограничени“ насилни реакции го поткопуваат случајот за тестирање на сексуални партнери.

Стареење со ХИВ

Една потенцијална штета за која студиите немаат податоци се луѓето кои користат лажни негативни лажни негативни да ја води одлуката за секс без кондом. Бидејќи истражувачите се обидоа да регрутираат луѓе од заедници со голема инциденца на ХИВ, веројатно е дека некои луѓе неодамна се здобиле со ХИВ. OraQuick тоа е тест за втора генерација обичен период de прозорец флуктуира помеѓу еден и два месеци; затоа, луѓето изложени на ХИВ во овој период може да не добијат точен резултат.

Но, со оглед на сексуалното однесување на учесниците, исто така е веројатно дека некој дел и онака би имал секс без кондом. Истражувачите се надеваат дека користењето само-тестови со партнерите ќе го намали ризикот да се потпрете на интуицијата или на она што партнерот го кажува за нивниот ХИВ статус.

Третман на позитивни резултати

Четиринаесет од учесниците имаа партнер кој доби а ХИВ позитивен прелиминарен реагенс како резултат на тестот. Еднакво веројатно биле нови партнери или заебани пријатели (ниту wasубовник ниту примарен партнер). Овие тестови обично се одвивале во домот на учесникот или нивниот партнер, со три во хотел или автомобил.

На скала од 1 (воопшто не стресно) до 10 (крајно стресно), учесниците на овие инциденти им дадоа просечна оценка од 6,4.

На прашањето за потврдниот тест, учесниците во студијата рекоа дека сметаат дека 12 партнери биле тестирани, а тројца не, а резултатот не бил познат за другите.

Деталните интервјуа со десет од овие учесници чиј партнер доби реактивен резултат покажаа дека повеќето биле во состојба да се справат со ситуацијата. Партнерите кои беа изненадени од резултатите честопати беа вознемирени и тажни или нервозни, како што објаснија овие учесници:

„Тој беше расплакан, фрустриран, но не и насилен. Не сакав да продолжам да минувам време со мене. Само што се оддалечи или само ми рече дека е подобро да го однесам дома.

Дали тестот е сигурен?

Некои партнери ја доведоа во прашање валидноста и веродостојноста на тестот. Двајца беа лути, но никој не беше насилен.

„Кога конечно прифати и се врати позитивен, јас бев како„ О! Вие сте ХИВ позитивни. Треба да одите на лекар или да направите преглед или нешто слично. [Таа беше] Како: 'Кој си ѓавол?' 'За кого работиш?' мислејќи дека сум од одделот за здравство или некој вид информатор.

За некои други партнери, резултатот ја потврди нивната сопствена интуиција дека тие живеат со ХИВ.

На некои други веќе им беше дијагностициран, но само-тестот го олесни информирањето на учесникот во студијата за нивниот ХИВ статус.

Додека некои од учесниците даваа поддршка, други сметаа дека требало да бидат информирани порано, на пример, од постојан партнер.

Дали е сигурен 60-дневниот имунолошки прозорец за ХИВ?

Обид за поддршка

Општо земено, учесниците беа поддршка и се обидоа да бидат корисни кога нивните партнери ќе добијат реактивен резултат:

„Му реков„ погледни, ајде да го повториме тестот за да останеш смирен “. Тој го повтори тестот и излегува на ист начин. Но, пред да го полагам вториот тест, веќе му дадов список на телефонски контакти, во случај друг да излезе позитивен. Го прашав дали можам да го контактирам за да дознаам за неговата ситуација, да видам како се чувствува. Тој рече да, но тој никогаш не одговараше на моите повици. Јас бев навистина тажен поради тоа, бидејќи тој беше толку убава личност. ”

За многу испитаници, реактивниот резултат служеше за прекинување на сексуалната средба. Во други случаи, обично помеѓу сексуални партнери, сексот продолжува подоцна или постои интимност од поинаква природа:

„Ние се гушкаме повеќе отколку што имаме секс. Мислам, да, имаше пенетрација. Но, „светло“, но - тоа беше со кондом и лубрикант. Сепак, поголемиот дел од времето сме во галење “.

Карбало - Диегез и неговите колеги веруваат дека нивните наоди ја поддржуваат можноста за интервенција:

„Нашите откритија покажуваат дека [учесниците] можат да бидат мотивирани да користат само-тест со партнери, да ги убедат своите партнери да користат само-тест, да најдат многу ограничени насилни реакции и да идентификуваат претходно неоткриени заразени лица. Во овие случаи, поединците се во можност задоволително да се справат со позитивните резултати од само-тестот на партнерот. ”

Превод на Клаудио Соуза, на 07 година од оригиналот напишан од Роџер Пебоди, на 07 февруари 2021 година во СИДАМПАТ

https://soropositivo.org/hiv-como-se-pega-os-riscos-e-nao-riscos/

[анкета за полдади = 10124966]

 

Користена литература

Карбало - Диегез А и др. Употреба на брз само-тест за ХИВ за проверка на потенцијални сексуални партнери: резултати од студијата ИСУМ. СИДА и однесување, на Интернет пред печатење, декември 2019 година.

дои: 10.1007 / s10461-019-02763-7

Карбало - Диегез и др. Неколку агресивни или насилни инциденти се поврзани со употреба на ХИВ само-тестови за проверка на сексуални партнери меѓу клучните популации. СИДА и однесување, на Интернет пред печатење, февруари 2020 година.

дои: 10.1007 / s10461-020-02809-1

Балан ИЦ и др. Потоа ги анализиравме нивните резултати: Мажите од Newујорк и Порторико кои имаат сексуални односи со мажи ги пријавуваат реакциите на своите сексуални партнери за добивање на реактивни резултати од само-тест за ХИВ. СИДА и однесување, на Интернет пред печатење, февруари 2020 година.

дои: 10.1007 / s10461-020-02816-2

https://soropositivo.org/hiv-como-se-pega-os-riscos-e-nao-riscos/

 

 

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза