Има живот со ХИВ

Бан Ки-мун рече: Светот успеа да ја запре и сврти епидемијата на СИДА

Светот успеа да ја запре и сврти епидемијата на СИДА

Во меѓувреме, во република банана: неуспех за назадување, и како што вели Бенјор, со новиот менаџер, кој всушност не е пријател.

„Нашето ново ветување е ставање крај на СИДА-та преку градење на одржлива, праведна и здрава иднина за сите“, рече тој за време на презентацијата на извештајот за рамнотежата и Агенцијата на Обединетите нации одговорна за ова прашање, проценува УНАИДС.

Според овој извештај, во 2014 година, ХИВ сеуште влијае на 37 милиони луѓе ширум светот, додека новите инфекции се намалени за 35 и се однесуваат на смртни случаи опаднати за 41 година. Особено нови случаи, намалени на 58, кај децата, кои ќе бидат во наскоро веќе не се заразува со оваа болест, рече Бан Ки-мун.

„Денес, 15 милиони луѓе добиваат третман со ХИВ за да ги спасат своите животи. Богато или сиромашно, правото на здравје е сè “, рече шефот на ООН.

„Пред петнаесет години, имаше заговор за тишина. СИДА-та беше болест на „другиот“ и третманот беше наменет за богатите.

Тие не беа во право, затоа што денес имаме 15 милиони луѓе на лекување, 15 милиони успешни приказни “, рече Мишел Сидибе, извршен директор на УНАИДС.

За да се постигне искоренување до 2030 година, ќе биде потребно да се постигне дека 95% од ХИВ-позитивните луѓе се свесни за нивната состојба, 95% добиваат третман и дека 95% го исклучуваат нивниот вирусен товар.

И за тоа ќе биде потребно да се мобилизира пациентот, да се едуцира и промовира економската независност на жените и адолесцентитекако и ставање крај на дискриминацијата на медицинските истражувачи и унапредување на ХИВ-позитивните луѓе.

Извештајот на ООН смета дека е од суштинско значење да се елиминира пренесувањето од мајка на дете, обележје што веќе е постигнато во Куба, првата земја во светот која е сертифицирана од Светската здравствена организација (СЗО) за да се елиминира пренесувањето на сидата и сифилисот од синот на мајката .

ООН смета дека одговорот на ХИВ бара „попаметни“ здравствени инвестиции и глобален развој, кој на крајот создава одлични резултати за граѓаните и економиите во сите земји.

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата