Има живот со ХИВ

Банализацијата на СИДА-та: „Сè е нормално, само пијте пилула“

Кој ја тривијализира СИДА-та, го тривијализира животот Слика на Мохамед Хасан од pixabay

Банализација на сидата: „Само пилула“

Понекогаш се преправам дека не гледам работи и, за волја на вистината, дури и избегнувам да ги гледам. Но, моите читатели доаѓаат кај мене, ми поставуваат прашања и гледам работи што не можам да ги замолчам, па ги ставив тука, бидејќи тие ме принудија да го ставам ова видео на линија, наместо во декември, сепак, дојдоа некои факти, а јас не Можев да молчам.

Факт е дека прочитав дека повеќе не умираш од СИДА (и ова е „полувистина затоа што практично зависи од тоа да имаш“среќа”И да се дијагностицира предвреме) и дека сè е во ред.

Willе залепам слика од друга веб-страница, што ме натера да го ставам овој текст и ова видео овде.

Факт е дека на СННИПЕТ на гугл видов порака што ми ја разбуди curубопитноста и отидов таму да погледнам и она што го видов ме остави збунет:

 

Да се ​​каже такво нешто, без научна основа, од оклопната платформа каде што се крие, зад аватар, подразбира голема одговорност и јас, кој сум пациент на Куќа за СИДА и одам таму на секои шест месеци, секогаш завршувам со некој што е слаб, или е во инвалидска количка или со некој што го изгубил видот, на пример, поради ретинитис на цитомегаловирус, кој, ако имаше „среќа“, ќе изгубеше визијата за „само едното око“ ... Од друга страна, никогаш нема да можам да го избришам, од мрежницата на моето сеќавање, младешкото и среќно лице на таа девојка, толку убава, која страдаше од бактерија која никој не можеше да ја разоткрие нејзината природа, отпорна на сè она што беше испробано на него, бактериите што беа сместени во неговиот лавиринт, одземајќи му ја можноста да балансира

Бев „нов во ова“ и глупаво прашав:

- „Затоа користите инвалидска количка? - прашав тажен

Бев наведнат и кога прашав дека ја испуштив главата. Ми ја зеде главата, ме натера да ја погледнам во очи и ми рече насмеано:

- „Ова е само на улица“, и ми намигна - „Дома можам да одам по wallsидовите“ ...

Vivendo feliz, mesmo com problemas de equilíbrio por conta de rara doença oportunista oriunda da infecção por HIV
Среќна жена, и покрај непрецизната рамнотежа, така беше и лицето на овие мои спомени

Банализацијата на сидата е неодговорно нешто

Банализацијата на СИДА-та ја користи поволната реалност претставена на оние кои, како мене, имаат „среќа“ да бидат дијагностицирани пред целосна имунолошка катастрофа и, според тоа, можат да живеат без да станат случај на СИДА.

Тривијализацијата на СИДА-та, за жал, е вектор за нови „новородени случаи“ (се однесувам на нови зарази, деца на дезориентираност и дезинформација).

Меѓутоа, како што, впрочем, дијагностицираните рано претставувале, со децении, низок процент на дијагностицирани. и вреди да се запамети дека помеѓу 2000 и 2011 година, единаесет илјади луѓе починаа, како резултат на компликации предизвикани од СИДА.

Во просек, 1.000 годишно.

Оваа тривијализација го генерираше ова. околу сто животи месечно. И, ако се занимаваме со броеви, вреди да се каже:

Три човечки суштества ги губеа своите животи секој ден, во рамките на градот Сао Паоло, единаесет години.

Не верувам дека ова може да се смета за малку, бидејќи е совршено спречена болест во просветленото општество, кое, се разбира, не е наше ... (...) ....

Јас сум случај со СИДА затоа што, во времето кога се лекував, во брошурата пишуваше дека рецептот за третман треба да се каже кога бројот на ЦД4 достигнува 350 мл, без оглед на вирусното оптоварување.

И денес, за среќа. Денес, брошурата се моли, и ова е многу добро, третманот да започне веднаш по дијагностицирањето, засновано на долго и широко истражување наречено СТАРТ.

Факт е дека го сметам предметниот текст како опомена за незаштитен секс; Јас, како лице кое живее со ХИВ и СИДА десет години не може да се открие, никогаш не би ризикувал сексуален однос без кондом под никаков изговор затоа што сум свесен (информацијата е сè) за органска појава ВИРАЛНО УПОТРЕБА (отвора и друго јазиче).

Ипсис литрис Банализација на СИДА -

Тој, Ледос, е вектор за банализација на сидата! Името „Ледос“ мора да се комбинира со „грешка на ледо“ за тоа што мисли, или вели дека мисли на СИДА, тој не живее со!

И, од друга страна, едно лице кое „ја посетува страницата, излезе со овој бисер за дефиниција на третман против ХИВ:

zerado

Дали авторот на овој бисер има мозок составен од осум леќа меѓусебно поврзани со жици од пајакови мрежи? Дали би било ова.

Видеото подолу го оставам за оние кои сакаат да го видат. Има повеќе од 40 минути и мора да бидете многу заинтересирани да го гледате.

[YouTube https://www.youtube.com/watch?v=uMxkgXsi-So%5D

Добро читање и ослободете се од оваа тривијализација на сидата

Повторно појавување на епидемијата на СИДА во Бразил: предизвици и перспективи за соочување со неа

Минатиот декември, кога беше одбележан Светскиот ден на СИДА, дисеминацијата на епидемиските трендови во светот1 и во Бразил2 од страна на Обединетите нации и Министерството за здравство откри контрадикторности и покренаа прашања.

Наспроти светското сценарио, бразилските податоци покажаа дека СИДА-то е далеку од контролирана и дека ги достигнала најлошите показатели во овие повеќе од триесет години на болеста. Од 2011 година, бариерата за четириесет илјади нови годишни случаи е надмината, без знаци дека повторно ќе се намали за краток временски период.

СИДА-та повторно порасна. Ова е еден од резултатите од

Банализација на СИДА-та

Бројот на случаи кај хомосексуалците повторно порасна, проследен со поголема концентрација на епидемијата во урбаните центри и зголемување на односот маж / жена, главно како резултат на намалувањето на преносот на ХИВ преку заедничка употреба на лекови за инјектирање и забавувањето на пренесувањето хетеросексуалец.

Новата генерација, родена по средината на 1990-тите години на минатиот век, исто така, започна да доживува повисоки стапки на инциденца од оние што беа евидентирани меѓу оние кои го започнаа својот сексуален живот набргу по почетокот на епидемијата.

Епидемиолошки профил што, на некој начин, се враќа да добие слични карактеристики како оние забележани во раните 1980-ти, кога болеста започна да ги прави своите први жртви и имаше инциденца силно концентрирана во специфични социјални сегменти.

Сега, сепак, со поалармантни инциденти и стапки на смртност. Сепак, она што најмногу го докажува повторното појавување на болеста во земјата е трендот на смртност. После последователни години намалување, бројот на смртни случаи и стапката на смртност повторно се зголемија.

Само во 2013 година имало 12.700 случаи на смрт од болест, број сличен на оној од пред 15 години, кога беше спроведена политиката за пристап до антиретровирусни. Во последните седум години, растот на националната стапка на смртност се зголеми за нешто повеќе од 5%, од 5,9% на 2006 жители во 6,2 година на 2013% на XNUMX жители во XNUMX година.

СИДА-та е сериозна работа! Не е прифатливо да се

Банализација на СИДА-та

Во северните, североисточните и јужните региони стапките беа до два пати повисоки отколку во периодот пред политиката за пристап до антиретровирусни лекови, неутрализирајќи ги сите достигнувања претходно забележани на овие места. Бранот на СИДА во Бразил се случува во време кога научното знаење акумулирано на ова поле започнува возбудливи изгледи за контрола на епидемијата во светот.

Студиите за ефектите на антиретровирусите што се користат во секојдневната рутина на здравствените услуги3 покажуваат дека луѓето кои се лекуваат во раните фази на инфекцијата, имаат животен век близу до неинфицираните лица. Ова ни овозможува да разликуваме сценарио каде смртта од СИДА треба да биде сè поретко случување.

Најголемиот ентузијазам, сепак, се случи со студии кои објавија намалување на повеќе од 90% во пренесувањето на ХИВ кај луѓето со ХИВ третирани со антиретровирусни лекови и со целосно потиснување на вирусната репликација.

Банализација на сидата и сидата

Поголема стапка на заштита од онаа забележана во програмите за дистрибуција на кондоми. Врз основа на ова ново сценарио, студиите за математичко моделирање покажаа дека универзалната дијагностика и третман на заразени лица ќе имаат потенцијал да ја елиминираат појавата на нови инфекции.

Ова ги поттикна Обединетите нации да ги повикаат земјите да спроведат амбициозни програми до 2020 година за да дијагностицираат 90% од луѓето со ХИВ, да лекуваат 90% од нив со антиретровирусни вируси и да направат 90% од оние кои се лекуваат со неоткриен вирусен товар.

Тоа е таканаречената цел 90-90-90, според Обединетите нации, може да донесе крај на епидемијата во светот до 2030 година.

Тријадата 90-90-90 Јем желбата да се стави крај на епидемијата во 2030 година.

Во прилог на полемиката за можноста за стратегија за контрола на епидемијата заснована на третман со лекови да биде целосно успешен - само погледнете во трајноста на туберкулозата и лепрата како важни јавни здравствени проблеми, и покрај постоењето на ефективни третмани за лекување и спречување пренесување на инфекции - предлогот на Обединетите нации го доведе во центарот на дебатата капацитетот на здравствените системи да апсорбираат голем контингент на заразени лица и квалитетот на грижата што им се обезбедува.

Банализирање на сидата и AmFar зборувајќи за заздравување до 2020 година! Се надевам дека се во право!

Сепак, ние сме во мај, 2020 година, и ништо не се појави! Или се појави! КОВИД-19, уште поголема закана и сега, од каде што гледам, ми се чини дека беше малку тешко да се плати ова ветување. Но, ова е она што може да се случи, грешка или фаталност, со луѓе и компании кои работат со човечки животи, нивниот квалитет и зачувување!

Незабојното

 

И, ако животот ме научи нешто на едукативно болен начин, тоа беше ова:

Во Бразил, податоците од Министерството за здравство за „континуитетот на лекување“ - со проценка на бројот на заразени лица во земјата и процентите на оние кои знаат за дијагнозата и се на ефективно лекување - укажуваат на изненадувачка слика:

Бројот на заразени лица кои ја знаат својата дијагноза и се надвор од здравствени услуги или со видливо вирусно оптоварување (296000) е двојно поголем од бројот на луѓе (145000) кои не ја знаат нивната дијагноза.

Јасна тешкотија во политиките за да се обезбеди клиничко следење и придржување кон третманот на одржлив начин со текот на времето. Од почетокот на епидемијата, дури и во 1980-тите години на минатиот век, во земјата се спроведува мрежа за грижа за заразени лица, заснована врз принципите на интегралност и интердисциплинарност и со проценки на квалитетот кои покажуваат релативно задоволителни структури и работни процеси, за значителни делови од единиците на здравјето.

Тривијализација на СИДА-та

Во последниве години, сепак, дел од оваа мрежа беше казнет, ​​поради недоволно финансирање на Унифицираниот здравствен систем (СУС) и слабеењето на одговорот на СИДА-та во земјата.

Неодамнешниот предлог на Министерството за здравство за зајакнување на оваа мрежа со проширување на грижата за заразените лица во примарната здравствена заштита остава прашања во врска со нејзината ефикасност. Вистина е дека се забележани позитивни искуства во услугите спроведени на ова ниво на грижа, меѓутоа, проценките исто така покажаа дека индикаторите со најлош квалитет се концентрирани во услуги со помала сложеност.

За оние кои велат дека сум „врзан ебате“ со мојот песимизам, морам да возвратам со изговор.

Јебига, но не заебавај!

Под некои податоци добиени од PDF чие потекло и врска до документот ги ставам под овој текст:

** ДН - Национален оддел за СПБ / СИДА и вирусен хепатитис - Случаи со СИДА според прилагодениот ЦДЦ критериум - ЦД4 + Т-лимфоцити помалку од 350 клетки / мм3 *** Немаше врска помеѓу базата на податоци за смртта и СИНАН

билтен2013 година

ДОИ: 10.1590 / 1807-57622015.0038 уреднички 6 КОМУНИКАЦИЈА ЗДРАВЈЕ ОБРАЗОВАНИЕ 2015; 19 (52): 5-6

И УШТЕ СЕ УШТЕ ОНИЕ КОИ ВЕЛАТ „СОРОНЕГАТИВИ„ СЕКОГАШ, ДА НИКОЈ НЕ УМИРА ОД ПОМАГАЛАТА И ОД ДРУГИТЕ ШТО КАAYААТ ДА СЕ УПОТРЕБАТЕ НА „РЕМЕДИ“ ПОДАТОЦИ ДА СЕ ОДИТЕ НА БАЛЕТ И ТОА ВАШЕ ЗДРАВЈЕ, КАКО ОБВИНУВАЕ НА ХИВ-преносот

Продолжува тривијализацијата на СИДА-та
Banalização da AIDS
Повеќе нема да умираме од СИДА. Ниту еден доктор или научник не би се осмелил да го каже тоа!

копчето Уреди (Молив) за промена на содржината на овој елемент.

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина