Има живот со ХИВ

Невидливиот вирусен товар не дава реагенс?

Грешката 500 не се менува! Секогаш е 500 додека не се поправи! бартехддд од pixabay

За жал, таа дава реагенс. Дали би било подобро да не дојде, да не се појави, но зарем не ќе лажевме? Идејата за започнување врска со каква било лага или со изоставување на вакви важни информации не може да заврши добро.

На крајот на краиштата, на крајот на краиштата, да се сака е да се покажува жив ...

… Затоа е позитивен за ХИВ, дури и ако не може да се открие!

Ако не може да се открие, сепак ќе бидете позитивни на ХИВ. Ова е очекувано и не значи дека вашиот третман не функционира. Carga Viral Indetectável da positivoСекоја година, Фондацијата за СИДА во Сан Франциско спроведува повеќе од 15.000 XNUMX тестови за ХИВ.

Луѓето од целиот залив - дури и од целиот свет - пристапуваат до нашите услуги за да го откријат нивниот ХИВ статус. Само многу мал процент од тестовите што ги правиме се позитивни и ние знаеме како обезбедете поддршка, ресурси и грижа за ново дијагностицираните лица да продолжат да живеат здрав живот. Сепак, бевме збунети кога дознавме дека клиентите ги бараат нашите услуги за тестирање на ХИВ. Особено кога се ХИВ позитивни, а понекогаш дури и се грижат и земаат лекови за ХИВ.

ШТО ИМА?

Зошто луѓето кои живеат со ХИВ можат да бидат тестирани?

Бидејќи се поврзуваме со сите луѓе кои се позитивни на некоја од нашите локации, ние секогаш прашуваме зошто луѓето го прават тоа ХИВ-тест дали тие биле дијагностицирани во минатото?

Ова се случува од неколку причини:

Луѓето можат да тестираат со партнер за кого сè уште не биле информирани, можеби имаат проблеми со менталното здравје што доаѓаат во игра.

Или им треба дијагностичко писмо за пристап до услугите (како што е креветот за засолниште).

Понекогаш тоа е затоа што тие се збунети во врска со информациите што ќе ги обезбеди ХИВ тестот.

Сега тоа знаеме дека неоткриената е еднаква на непреносливата (U = U), идеја дека некои луѓе имаат погрешен поим за, се неоткриени, повеќе нема да биде позитивен за ХИВ. Можеби мислат дека ако тестираат ХИВ негативен на ХИВ тест, ќе можат да им го покажат ова на своите сексуални партнери како начин да „докажат“ дека се неоткриени и непреносливи. Или можеби мислите дека ќе биде полесно да им кажете на партнерите дека се ХИВ-негативни, наместо да бидат неоткриени и незаразни.

Идејата да кажете дека сте ХИВ негативни е лоша за вас. Треба да користиме храброст за да се соочиме со фактите и да ја смениме реалноста!

Но, знам дека ова има голема лична цена, дека болката и последиците од ова држење може да бидат огромни и го разбирам чувството! Платив скапо, многу скапо за таквата одредба. За мене, вредеше, многу вредеше! И без тоа не е така за секого.

Додека ја донесов оваа одлука веќе изгубив сè, бегав од огромен град, со милиони жители поради предрасуди!

И на емотивно поле, моето прво искуство по „дијагностицирање“ беше погубно!

Една личност која ме сакаше замина да здивне, добро откако ми објави loveубов. Затоа, решив да објаснам работи и никогаш повеќе не ја видов!

Ако живеете со ХИВ и имате незабележливо вирусно оптоварување, сепак ќе бидете ХИВ позитивни. 

Но, ако живеете со ХИВ, земајте лекови како што е пропишано секој ден, имате вирусно оптоварување потиснато на „издржлив“ и одржлив начин, останувајќи неоткриен за најмалку шест месеци, нема да пренесувате ХИВ на сексуални партнери.

Вие не сте заразни.

Ова е значењето на I = I.

Еве зошто сè уште ќе бидете позитивни на ХИВ, дури и ако е неоткриен. 😞

Позитивно тестирање за тестови за ХИВ антитела 

Од раните денови на епидемијата на ХИВ, користевме тестови за антитела за да тестираме за ХИВ.

Во минатото, ХИВ-тестирање беше направено обично прво со ЕЛИСА.

Или скрининг тест, кој беше потврден со тест Western Blot кој идентификува специфични антитела. Најновите тестови обично комбинираат тест за антитела со тест за антиген или протеин, кој обезбедува поголема чувствителност за рано дијагностицирање.

Инфекција. Тестовите за антитела се тестови за ХИВ подостапни и подостапни.

Трошоците за тестирање, исто така, влијаат на вашите избори

Тие се најчестите видови на тестирање за ХИВ на местата за тестирање ширум светот, бидејќи обезбедуваат брзи резултати на лице место.

Тестовите со антитела не откриваат ХИВ. Наместо тоа, тие откриваат антитела што ги создава имунолошкиот систем одговор на ХИВ инфекција.

Дали сакате да дознаете повеќе за различните видови на тестови за ХИВ, како тие работат и колку рано откриваат ХИВ? погледнете овој Избегне водич што може да се чита лесно ou прочитајте ги овие прашања и одговори на ЦДЦ.

КОИ СЕ ПРОТИВ Антителата? 

Нашиот имунолошки систем развива антитела како одговор на сите патогени. Секогаш кога ќе се разболите или зафатите некоја инфекција, вашето тело создава систем на одбрана и создава антитела за да се обиде да се бори против таа специфична инфекција. 

Ако овие антитела се успешни, некои инфекции ќе исчезнат, но антителата никогаш не исчезнуваат. Тие ќе останат во вашето тело, помагајќи да се заштитите од добивање на иста инфекција во иднина.

На овој начин, антителата им овозможуваат на нашите тела да „запомнат“ одреден заразен агенс - како што е специфичен вид на грип - и потоа побрзо да реагираат доколку повторно се изложуваме на него. Откако ќе развиеме антитела на вирус (или како одговор на вакцина), можеме да ги имаме тие антитела за цел живот или за многу години.

Позитивни тестови на тестови на нуклеинска киселина. 

Покрај тестовите со антитела, имаме и тестови за ХИВ кои откриваат вирусна „РНК“ - не мора живи вируси, туку делови од генетскиот материјал на вирусот.  Овие се нарекуваат тестови на нуклеинска киселина и многу рано можат да детектираат инфекции со ХИВ. Овие тестови не се користат толку често за скрининг како тестовите за антитела (или тестови за антитела / антиген), затоа што резултатите траат подолго и тестот е поскап.

Типично, тестовите за „РНК“ се користат за да се потврди позитивна ХИВ дијагноза откако некој ќе се покаже позитивен на тест за антитела или да се види дали некое лице реагира добро на третманот.

Некои од овие тестови за откривање на вируси се во можност да детектираат вируси на многу ниско ниво. Некои испитувања за истражување на ХИВ „РНК“ (наречени ултрачувствителни тестови) можат да ги измерат нивоата на ХИВ „РНК“ до нивоа на една копија.

UndНе откриениот број не значи во отсуство. 😰

Честопати велиме дека некој е „неоткриен“ ако имате вирусно оптоварување помало од 20 примероци / ml или 50 примероци / ml. Истражувачките студии го дефинираа „незабележливо“ како секое вирусно оптоварување под 200 копии / ml. Јас, Клаудио, гледам огромна двосмисленост во ова броење 200. Имав испит кој покажа 41 и мојот лекар постигна „41“ и не беше несогледлив. Без многу детали, има причина за тоа! И веќе подолго време се знае дека ѓаволот живее во деталите.

Затоа, дури и ако некое лице има вирусно оптоварување помалку од 50 примероци / ml или 20 примероци / ml, вирусната „РНК“ сепак ќе се открие со еден од овие тестови за откривање на вируси.

„Откривањето на многу мала количина на вирус на еден од овие тестови покажува дека некое лице не е излечено“, рече Хенри. „Но, тоа нема никакво клиничко практично значење додека сте на ефективна терапија заснована врз нашето сегашно разбирање. Според сите медицински стандарди, ако имате помалку од 50 примероци, тоа е она што е важно. Да се ​​има ниво на ХИВ „РНК“ под 25, наспроти помалку од 50, на пример, не значи ништо клинички во однос на тековното управување или проценката на ризикот од пренесување “.

Еднаш позитивно за ХИВ Тестот за вирусно оптоварување ќе ви каже дали сте незабележливи. 

Ако живеете со ХИВ и сакате да дознаете дали е неоткриен, вистинскиот тест за вас е наречен тест за вирусно оптоварување. Слично на тестовите со нуклеинска киселина за откривање на ХИВ инфекција, тестовите за вирусно оптоварување на ХИВ го мерат бројот на копии на ХИВ во милилитар крв. Се препорачува луѓето кои живеат со ХИВ извршете тестови за вирусно оптоварување воопшто на секои 3 до 6 месеци, Покрај тоа други лабораториски тестови што го мерат бројот на ЦД4 и повеќе.

Carga Viral Indetectável
Грешката 500 не се менува! Секогаш е 500 додека не се поправи! бартехддд од pixabay

Во крајна линија е дека ако си кои живеат со ХИВ и има незабележливо вирусно оптоварување, сепак ќе има позитивен тест за ХИВ доколку се тестира. Но, ова е очекувано и не значи дека вашиот третман не работи или дека не сте незабележливи. Како и секогаш, проверете со вашиот здравствен работник дали имате прашања за тоа кој тест за ХИВ ви одговара или кои видови тестови ќе ги дадат одговорите што ви требаат за подобро да се грижите за вашето здравје.

- Фондацијата за СИДА во Сан Франциско нуди различни бесплатни и доверливи услуги за сексуално здравје. Вклучувајќи Тестови за ХИВ и СПБ, врска со третман со ХИВ, PREP и уште повеќе.

Во превод на Клаудио Соуза на 24 април 2020 година од оригиналот Еве зошто имате позитивен тест за ХИВ ако не се открива напишано од oshошуа О'Нил 7 јуни 2019 година 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина