Има живот со ХИВ

Неоткриен вирусен товар и ХИВ-негативен пренос

ХИВ не е многу селективен во потрагата по домаќин

Неоткриено вирусно оптоварување е мека на сите луѓе кои живеат со ХИВ! И откако ќе биде научно докажано дека Непрепознатливиот не е пренослив. Тезата ја препознавам како одбрамлива, да, ја правам и одам понатаму:

Тоа е и е научно докажано. Сепак, не би ја прифатил оваа теза денес или утре и никогаш нема да ја кажам затоа што вистината на една личност може да се промени!

Но, мојата позиција, во овој момент, и овој момент е изобилна со години и години, не сум ја прифатил до сега👋! Како и да е, ви го нудам овој текст.

Името на студијата, на добар португалски јазик е: Спротивностите привлекуваат. Јас се осмелувам да додадам: Да ги прилагодувам рабовите во потрагата по сличност.

За да се поклопам, би рекол.

Неоткриено вирусно оптоварување и пренесување на информации за ХИВ на ХИВ-негативни луѓе!

Но, ве молам, иако јас лично имам резерви, луѓето најдоа уште една причина да се однесуваат подобро кон себе!

Погледнете, веднаш по мојата дијагноза, станав „недопирлив“.

Мојот страв од пренесување ХИВ беше толку вртоглав што, и ќе ти кажам подобро во друг текст, бев нешто повеќе од девет месеци без прегратка!

Невидливиот вирусен товар не е излечен

И завршив толку ранлив што скоро се заебав!

И сега, ја „имам“ Мара! И не сакам ништо повеќе од ова или нејзиното! Имајте го тоа на ум кога барате што е апликација и, да бев сам, сè уште не би ја користел оваа аксиома молејќи се дека

 

… Неоткриено вирусно оптоварување и пренесување на ХИВ 

    1. луѓето со ХИВ кои се на третман и имаат неоткриено вирусно оптоварување не можат да го пренесат ХИВ.
    2. Ова е она што се подразбира под слоганот „Неоткриениот е еднаков на непренослив“ („U = U“).

Не секој што се лекува со ХИВ има невидлив вирусен товар.

Луѓето кои живеат со ХИВ, кои редовно се лекуваат, периодично ја мерат количината на вирус во крвта.

Ова се нарекува тест за вирусно оптоварување.

Кога некое лице има многу малку вирус, за нив се вели дека има „неоткривачко“ вирусно оптоварување. Вирусното оптоварување се мери во единици наречени „копии“.

Тестовите што се користат на клиниките можат да измерат вирусно оптоварување до 40 примероци!. Сè што е помалку се нарекува „неоткриено“.

Кога луѓето со ХИВ добиваат ефикасен третман, количината на ХИВ во нивните телесни течности драматично се намалува.

И, тие тврдат до тој степен што нема доволно ХИВ за да се пренесе на друго лице.

Најнови вести и истражувања за неоткривачко вирусно оптоварување и третман како превенција

Ако некој има незабележливо вирусно оптоварување, ова не значи дека сте излекувани од ХИВ. Ако престанат да земаат третман со ХИВ, нивното вирусно оптоварување ќе се зголеми и повторно ќе се открие.

Но, има невидлив вирусен товар значи дека нема доволно ХИВ во течностите во вашето тело за да пренесе ХИВ за време на секс. Со други зборови, тие не се заразни.

Кога некое лице има незабележливо вирусно оптоварување, нивната шанса да пренесе ХИВ на сексуален партнер е нула. Како што вели слоганот на кампањата, „Неоткривањето е еднакво на непреносливото“ или „Јас = јас“.

Овој лист со податоци е напишан за луѓе кои немаат ХИВ. Оваа тема е исто така опфатена во страница напишана за луѓе кои живеат со ХИВ.

Британски совет за асоцијација за ХИВ

Кампањата „Неоткриено е еднакво на непренослив“ (У = У) е поддржана од Британското здружение за ХИВ, кое е професионално здружение на лекари и други здравствени професионалци кои работат со ХИВ во Велика Британија.

БХИВА вели дека постојаната употреба на третман со ХИВ за одржување на неоткривачко вирусно оптоварување е многу ефикасен начин за спречување на сексуално пренесување на ХИВ.

Поточно, БХИВА вели дека не постои ризик од прогресивно пренесување на ХИВ од луѓе кои одржуваат незабележливо вирусно оптоварување најмалку шест месеци и имаат добро пристапување (направете го третманот без да изгубите дози).

Научни докази

Првата голема студија што укажува на тоа дека луѓето со мало вирусно оптоварување не се заразни, произлезе од студија спроведена на 415 хетеросексуални парови во 2000 година. Ова открива дека нема ХИВ позитивни партнери со вирусно оптоварување под 1500 копии / мл пренесено ХИВ. Во 2011 година, главна научна студија наречена HPTN 052 заклучи дека третманот со ХИВ го намали ризикот од пренос на ХИВ на нормален хетеросексуален партнер за 96%. 

Единствената причина што не беше 100% е тоа што едно лице во студијата се здоби со ХИВ, но тоа се случи неколку дена откако партнерот започна со третман. Во текот на четиригодишната студија, ниту едно лице со незабележливо вирусно оптоварување не пренесе ХИВ на својот партнер.

Конечните резултати од студиите ПАРТНЕР 1 e ПАРТНЕР 2 беа објавени во 2016 и 2018 година, соодветно. Меѓу двајцата, тие регрутирале 972 геј парови и 516 хетеросексуални парови, во кои едниот партнер имал ХИВ, а другиот не. Во текот на студијата, хомосексуалните двојки имале 77.000 акти на продорен секс без кондом, а хетеросексуалните парови 36.000 дела. Студиите за ПАРТНЕР не откриле ниту еден пренос на ХИВ од ХИВ позитивен партнер кој имал непрепознатливо вирусно оптоварување (под 200 копии / ml).

Во 2017 година, слично ексклузивно истражување на 343 геј парови, Привлечете спротивности, исто така, не најде трансмисии од партнери со незабележливо вирусно оптоварување кај 17.000 XNUMX акти на анален секс без кондом.

Меѓу трите студии, не е забележано пренесување на ХИВ од сексуален партнер со неоткривачко вирусно оптоварување кај скоро 130.000 акти на продорен секс без кондом. Ова значи дека ризикот од пренесување од страна на партнер со незабележливо вирусно оптоварување е статистички еквивалентен на нула.

Што има? Обложувајте се на вашиот душевен мир, квалитетот на животот и спокојството да не морате да лекувате до крајот на животот,

Поддржано од статистичка база на податоци?

Некои од ХИВ-негативните партнери во овие студии фес се здобијат со ХИВ. Но, користејќи генетски тестови, истражувачите успеале да покажат дека сите овие инфекции доаѓаат од други луѓе, а не од нивниот главен партнер.

И употребата на кондоми ќе помогне да се спречат СПБ.

Друго размислување што треба да се направи е за другата личност, па дури и за вас:

Ако едно лице има СПБ, тоа може да ја зголеми веројатноста за пренесување на ХИВ.

Ова е случај ако вие - ХИВ-негативниот партнер - имате СПИ (особено сифилис). Ова ќе го зголеми ризикот од добивање на ХИВ од некој што не се лекува.

 Покрај тоа, некои СПИ можат да ги направат ХИВ позитивните луѓе кои не се на третман со ХИВ уште поинфективни!

Но, ова не е случај кај луѓето кои се лекуваат со ХИВ со непрепознатливо вирусно оптоварување. Во студиите PARTNER and Opposites Attract, немало ниту еден пренос на ХИВ, иако многу луѓе имале СПБ.

Зарем не би било побезбедно да имате секс со луѓе кои немаат ХИВ?

Па, ако имате кристално топче, можеби, но.

Наместо секогаш да користат кондоми, многу луѓе се обидуваат да го направат сексот побезбеден со избор на партнери со ист ХИВ статус како и самите тие. Ова понекогаш се нарекува неоседлан.

Ова може да работи за лица со ХИВ (ако нивниот статус на ХИВ е исправен). Но, статусот на ХИВ-негативни луѓе е сигурен само до последниот пат кога тоа го сторија тестот. Особено во случајни ситуации, ова може да значи земање збор на вашиот партнер или погодување за ХИВ-статусот.

„БХИВА вели дека постојаната употреба на третман со ХИВ за одржување на неоткривачко вирусно оптоварување е многу ефикасен начин да се спречи сексуално пренесување на ХИВ“

Па, во ситуација кога многу луѓе имаат ХИВ без да го сфатат тоа и каде што повеќето луѓе со дијагностициран ХИВ земаат третман со ХИВ, сексот без кондом со партнери кои се чини дека се ХИВ-негативни не е безбедна стратегија. Еквивалентно е, мој сакан читател, да се обложиш на својата куќа и на твојата сопруга на игра со коцки, тројца од нив, 

Би било побезбедно за ХИВ-негативните лица да имаат секс без кондом со партнери кои се ХИВ-негативни и се под ефективно лекување.

Но, важно е да се запамети дека иако третманот со ХИВ спречува вашите партнери да пренесат ХИВ, тој не штити никој од вас од други СПИ !!!

Што значи ова за вас?

Ако имате партнер со ХИВ кој се лекува и имате несогледливо вирусно оптоварување, тој нема да го пренесе, дури и ако не користите кондоми. Ако сакате да престанете да користите кондоми ou PrEP (профилакса пред изложеност) во вашата врска, веројатно е добра идеја да разговарате за ова со вашиот партнер и да бидете сигурни дека и двајцата ви е пријатно со одлуката.

Знаејќи дека „неоткриената е еднаква на непренослива“ е особено корисно за луѓе кои сакаат да имаат дете. Паровите во кои едната личност има ХИВ што не може да се открие, а другата е ХИВ-негативна, можат да имаат незаштитен секс за зачнување.

Што е со сексуално преносливите инфекции (СПБ)?

Многу е важно да се запамети дека додека третманот за ХИВ на сексуален партнер го штити од ХИВ, тој нема да го заштити од друг сексуално преносливи инфекции (СПБ).

Од оваа причина, испити за сексуално здравје и се препорачуваат репродуктивни.

Дали третманот со ХИВ секогаш значи дека луѓето имаат незабележливо вирусно оптоварување?

Не!

Не секој во Третман со ХИВ имај незабележливо вирусно оптоварување

По започнувањето на третманот со ХИВ, може да потрае и до шест месеци за да се открие вирусното оптоварување на една личност. Дотогаш, тие сè уште можат да бидат заразни.

 BHIVA препорачува вие и вашиот партнер да не донесете никаква одлука да престанете да користите кондоми сè додека вирусното оптоварување не се открие најмалку шест месеци.

Кога започнуваат третман со ХИВ, некои луѓе откриваат дека првите лекови на рецепт не работат добро за нив. Но, скоро сите наоѓаат комбинација што работи, а ризикот од неуспех на третманот се намалува со текот на времето.

Не може да се открие вирусно оптоварување во првиот семестар не може да се открие!

Луѓето со незабележливо вирусно оптоварување понекогаш го доживуваат она што се нарекува „трепнува”Во вашиот вирусен товар. Вашето вирусно оптоварување се зголемува од незабележливо на ниско, но забележливо ниво (на пример, 120 примероци / ml) пред повторно да не се открие на следниот тест.

Ова не треба да биде причина за загриженост. Во студиите PARTNER and Opposites Attract, „неоткриениот“ беше дефиниран како под 200 копии / ml. Овие студии покажаа дека пренесувањето не се случува под ова ниво.

 

Јас = се однесувам на сите видови секс?

ДА

Задача, третман како превенција тука има и простор и појаснување!

 

Неоткриено вирусно оптоварување спречува пренесување на ХИВ за време на орален секс, вагинален секс и анален секс. Кондомите не се потребни за да се спречи пренесувањето на ХИВ кога вирусното оптоварување на вашиот партнер не може да се открие.

U = U се применуваат на не-сексуално пренесување на ХИВ?

Оваа страница е за пренесување на ХИВ за време на секс, преведена е на португалски Клаудио Соуза на 05 ноември 2019 година, од оригиналот напишан од Гас Кернс што е во: Неоткриено вирусно оптоварување и пренесување - информации за ХИВ-негативни луѓе

Ревидиран во 2019 година. 

Преглед закажан за во јануари 2022 година

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина