Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Неоткриениот е неподнослив текст - За лица со ХИВ

Кога ќе дојдете лице в лице (...) со еден од овие и тој ви одговори „реагенс“ нема друг начин и прошетката до плоштадот, всушност, е ГОТОВО!

Не може да се открие и да не се пренесува за лица со ХИВ? Па, науката и медицината велат да! Но, јас лично, не ми се допаѓа идејата да учествувам во врска и да знам подоцна дека сум бил одговорен за пренесувањето на ХИВ, со неочекуван вирусен удар!

Ризик од реинфекција

Ризикот од реинфекција се потсетуваше на нас при секоја посета, при секое повлекување на лекови, на секој разговор со социјалниот работник.

Можно е. Колку и да ми кажуваат дека нема опасност, злокобниот детал што го гледам беше заразениот, медицинските сестри и социјалните работници дека не треба да имам врска со друго лице, без кондом, со друго ХИВ-позитивно лице.

На еден или друг начин, ако денес се соочам со овие луѓе, заради сето ова, вчера, тие сигурно ќе кажеа:

- „Згрешивме“

И продолжувам да размислувам: „Можеш ли навистина да бидеш сигурен во нешто“!?

Ова, мои читатели, е проблем со многу прашања. Јас го одржувам моето позиционирање:

Неоткриената е еднаква на непреносливата. И може да биде добро како втор слој на заштита. Без кондом, никогаш. 

Неоткриено вирусно оптоварување и А. НЕ Пренос на ХИВ

Количината на ХИВ во телесните течности се нарекува вирална активност. Ефективниот третман со ХИВ (антиретровирусна терапија) ја потиснува количината на ХИВ во телесните течности до степен до кој стандардните тестови не се во можност да детектираат ХИВ или можат да најдат само ситна трага.

Лекарите го нарекуваат ова „вирусолошка супресија„, Но, тоа честопати е познато како„ да има неоткривачко вирусно оптоварување “или„ да биде неоткриено “.

Имајте еден незабележливо вирусно оптоварување не значи дека сте излекувани од ХИВ. Ако престанете да земате третман, вирусното оптоварување ќе се зголеми и уште еднаш ќе бидете откриени.

Имајќи неоткриено вирусно оптоварување значи дека нема доволно ХИВ во течностите во вашето тело за да пренесе ХИВ за време на секс. Со други зборови, вие не сте заразни.

Сè додека вирусното оптоварување останува неоткриено, вашата шанса да пренесете ХИВ на сексуален партнер е нула. Како што вели слоганот на кампањата, „Неоткривањето е неподносливо“ или 'U = U'.

Овој лист со факти е напишан за луѓе кои живеат со ХИВ. Оваа тема е исто така опфатена во информативен лист напишан за луѓе кои немаат ХИВ.

 

Вирусно оптоварување во различни фази

Во текот на првите неколку недели по некој има ХИВ, вирусното оптоварување е обично многу големо - обично неколку милиони „вирусни копии на милилитар крв”(Копии / ml). Во овој момент постои значителен ризик од пренесување на ХИВ. Навистина, многу луѓе се здобиваат со ХИВ од некој што го добил неодамна (и не го познавам).

По овој период на рана инфекција, вирусното оптоварување генерално се намалува. Типично вирусно оптоварување кај некој што не прима третман може да биде 50.000 XNUMX примероци / ml. Сè уште постои значителен ризик од пренесување на ХИВ.

По започнувањето Третман со ХИВ, вирусното оптоварување генерално се намалува брзо. Во рок од три до шест месеци, вирусното оптоварување на повеќето луѓе стана несогледливо (под 50 примероци / ml).

Препорачливо е да почекате додека имате најмалку два последователни незабележливи резултати, во период од шест месеци, пред да им верувате. Ако одржувате незабележливо вирусно оптоварување најмалку шест месеци и продолжувате да имате добро пристапување, Британското здружение за ХИВ вели дека не постои ризик од пренесување на ХИВ.

Британски совет за асоцијација за ХИВ

Кампањата „Неоткривана е еднаква на непренослива“ (U = U) е поддржана од Британското здружение за ХИВ (BHIVA), кое е професионално здружение за лекари и други здравствени професионалци кои работат со ХИВ во Велика Британија.

БХИВА вели дека постојаната употреба на третман со ХИВ за одржување на неоткривачко вирусно оптоварување е многу ефикасен начин за спречување на сексуално пренесување на ХИВ.

БХИВА вели дека здравствените работници треба да ги споделат овие информации со сите што живеат со ХИВ. Советува здравствени работници да ги објаснат научните докази зад U = U, нагласувајќи важноста на одличното придржување кон третманот со ХИВ и потенцирање дека U = U зависи од одржување на одржливо неоткриено вирусно оптоварување.

Научни докази

Првата голема студија што укажува на тоа дека луѓето со мало вирусно оптоварување не се заразни, произлезе од студија на 415 хетеросексуални парови во 2000 година. Ова открива дека ниту еден ХИВ-позитивен партнер со вирусно оптоварување под 1500 копии / мл пренесува ХИВ.

Во 2011 година, главна научна студија наречена HPTN 052 заклучи дека третманот со ХИВ го намалува ризикот од пренесување на ХИВ на редовен хетеросексуален партнер за 96%. Единствената причина што не беше 100% е тоа што едно лице во студијата се здоби со ХИВ, но тоа се случи само неколку дена откако нивниот партнер започна со третман. Во текот на четиригодишната студија, ниту едно лице со незабележливо вирусно оптоварување не пренесе ХИВ на својот партнер.

Студии за ПАРТНЕР 1 и ПАРТНЕР 2

Конечните резултати од ПАРТНЕР 1 e ПАРТНЕР 2 студиите беа објавени во 2016 и 2018 година, соодветно.

Меѓу двајцата, тие регрутирале 972 геј парови и 516 хетеросексуални парови во кои едниот партнер имал ХИВ, а другиот не. Во текот на целото истражување, хомосексуалните парови имале 77.000 36.000 акти на секс без пенетрација, а хетеросексуалните парови 200 XNUMX акти. Студиите за ПАРТНЕР не откриле ниту еден пренос на ХИВ од ХИВ-позитивен партнер кој имал непрепознатливо вирусно оптоварување (под XNUMX копии / ml).

Во 2017 година, слична студија со ексклузивно 343 геј парови, Спротивностите се привлекуваат, исто така, не најде трансмисии од партнери со незабележливо вирусно оптоварување кај 17.000 XNUMX акти на анален секс без кондом.

Нема пренесување на ХИВ од сексуален партнер со непрепознатлив вирусен товар

Меѓу трите студии, не е забележано пренесување на ХИВ од сексуален партнер со непрепознатливо вирусно оптоварување кај скоро 130.000 акти на сексуален однос без кондом. Ова значи дека ризикот од пренесување од страна на партнер со незабележливо вирусно оптоварување е статистички еквивалентен на нула.

Некои од ХИВ-негативните партнери во овие студии фес се здобијат со ХИВ. Но, користејќи генетски тестови, истражувачите успеале да покажат дека сите овие инфекции доаѓаат од други луѓе, а не од нивниот главен партнер.

Што значи ова за мене?

Многу луѓе со ХИВ го гледаат фактот дека не се заразни како големо ослободување од вознемиреност од пренесување како многу важна придобивка од третманот со ХИВ. Зголемувањето на јавната свест за U = U исто така може да ја намали стигмата кон луѓето кои живеат со ХИВ.

Ако сакате да престанете да користите кондоми, веројатно е добра идеја да разговарате за ова со вашите партнери и да видите дали се задоволни од одлуката. Исто така, ако вашиот партнер го користи PrEP (профилакса пред изложеност), но чувствувате дека повеќе не ви треба, ќе треба да разговарате за тоа со нив.

Дискутирањето за тоа што значи незабележливо вирусно оптоварување со серонегативни партнери може да помогне во намалувањето на анксиозноста за пренесување на ХИВ. Но, тие информации веројатно ќе бидат нови за повеќето луѓе кои немаат ХИВ и може да потрае некое време за некој да го разбере и верува во она што го зборувате.

НАМ, исто така, произведе информативен лист за луѓе кои немаат ХИВ за да им помогне да го разберат влијанието на неоткриениот вирусен товар врз преносот на ХИВ.

Знаејќи дека „Неоткривањето е еднакво на непреносливото“ е особено корисно за луѓе кои сакаат да имаат дете. Паровите во кои едната личност има ХИВ што не може да се открие, а другата е ХИВ-негативна, можат да имаат незаштитен секс за зачнување.

Сепак, законот за ХИВ можеби не достигнал наука. Во некои земји, сексот без кондом без откривање на вашиот ХИВ статус е кривично дело, без оглед на веројатноста за пренесување на ХИВ. За информации за специфични земји, посетете ја криминализација.gnpplus.net

Што е со сексуално преносливи инфекции (СПБ)?

Важно е да се запамети дека додека третманот со ХИВ ги штити вашите партнери од ХИВ, тој не заштитува вас или вас од други сексуално преносливи инфекции (СПБ). Од оваа причина, регулирајте од една преглед на сексуално здравје се препорачува.

 

Употребата на кондоми ќе помогне да се спречи СПБ.

Друга грижа е дали има СПИ може да доведе до зголемување на вирусното оптоварување. Ова се случува со луѓе со ХИВ кои не добиваат третман: на пример, сифилисот може да го удвои вирусното оптоварување. ХИВ-негативни партнери, исто така, имаат поголема веројатност да се заразат со ХИВ ако имаат СПИ.

Но, тоа не е случај за луѓето кои се лекуваат од ХИВ вирус, со неоткривачко вирусно оптоварување. Во студиите PARTNER and Opposites Attract, немало единствено пренесување на ХИВ, иако многу луѓе имаат СПБ.

Ако одржувате добро почитување на третманот со ХИВ, откривањето на СПИ нема да го зголеми вирусното оптоварување од „неоткриено“ на „откриено“. Ефективниот третман спречува сексуално пренесување на ХИВ, дури и ако се присутни други СПБ.

Ако имам незабележливо вирусно оптоварување, можам да го пренесам ХИВ?

Луѓето со незабележливо вирусно оптоварување понекогаш доживуваат таканаречени „сигнали“ во нивниот вирусен товар. Вашето вирусно оптоварување се зголемува од незабележливо на ниско, но забележливо ниво, пред повторно да не се открие на следниот тест.

На пример, вирусното оптоварување може привремено да се зголеми на 60 примероци / ml или 150 примероци / ml. Ова не треба да биде причина за загриженост.

Запомнете дека во студиите за партнер и спротивности привлекуваат, „неоткриено“ беше дефинирано како под 200 примероци / мл. Овие студии покажаа дека пренесувањето не се случува под ова ниво.

Сепак, блипе може да укаже на проблем доколку се појави приближно исто време со пропуштените или доцните дози на вашиот лек, или ако вирусното оптоварување остане над видливо во два последователни теста.

Дали е вирусно оптоварување во спермата, вагинални течности или ректум не се поважни од вирусното оптоварување во крвта?

Вирусното оптоварување во крвта и другите телесни течности е генерално многу слично - ако ХИВ во крвта не може да се открие, веројатно ќе биде неоткриен на друго место. Повремено, луѓето имаат неоткриен ХИВ во крвта и имаат ниско ниво на ХИВ во другите телесни течности, но многу ретко на заразни нивоа.

Дали третманот со ХИВ секогаш работи?

Околу едно од шест лица на нивниот прв режим за третман на ХИВ никогаш немаат незабележливо вирусно оптоварување или нивниот третман престанува да работи во првата година. Во текот на втората година од третманот, шансата вашата терапија да не успее е една од дваесет, а тоа дополнително се намалува во следната деценија на околу 50 шанси за неуспех во која било година.

Така, колку подолго сте на специфична терапија со ХИВ, толку е помала веројатноста да престанете да работите. Скоро секој што оди на втор или трет режим го намалува своето вирусно оптоварување на непрепознатливо ниво.

Придржувањето е многу важно

Ако нечиј третман не го направи неговото вирусно оптоварување незабележливо, тоа обично се должи на тоа што имаат проблеми со земање на третманот како што е пропишано, што значи дека не ги земаат сите свои апчиња во вистинско време, без пропуштени дози. Ако имате проблеми со одржување на лекувањето, разговарајте со вашиот лекар и тие ќе можат да најдат комбинација на лекови што најмногу ви одговара.

У = У Се однесува на сите видови на секс?

Неоткриено вирусно оптоварување ќе спречи пренесување на ХИВ за време на орален секс, вагинален секс и анален секс. Кондомите не се потребни за да се спречи пренесувањето на ХИВ кога вирусното оптоварување е неоткриено.

U = U Дали се однесува на несексуално пренесување на ХИВ?

Оваа страница е за пренесување на ХИВ за време на секс.

Но, неоткриениот вирусен товар е исто така клучен за зачнувањето, бременоста и раѓањето. Ако одржувате незабележливо вирусно оптоварување за време на бременост, ризикот да се пренесе на вашето бебе е само 0,1%, или еден од илјада.

Доење

Во текот на доење, незабележливо вирусно оптоварување во голема мера го намалува ризикот од пренесување на ХИВ, иако не ја елиминира целосно оваа можност. Во Велика Британија и во други земји каде што е достапна чиста вода и опрема за стерилизација, шишето со млечна формула е најбезбедниот начин за хранење на вашето бебе.

Ако користите лекови за инјекции и споделувајте игли или друга опрема, третман со ХИВ и незабележливо вирусно оптоварување во голема мера го намалува ризикот од пренесување на ХИВ, но не знаеме колку.

Овој технички лист треба да биде ревидиран во јануари 2022 година

 

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза