Има живот со ХИВ

Причини за периферна невропатија

Слика од Герд Алтман од pixabay

Па, причините за периферна невропатија можат да бидат многу, како што се ХИВ инфекција, дијабетес или други болести и состојби! И тие можат да имаат причини за лекови! Но, важно е да се напомене дека нечувствителноста е комплексна и многу е препорачливо да набудувате рани на стапалата што дури може да доведат до ампутација.

Тешеира, на пример, беше шеф на танчери и продуцент во Мишел. Така беше со години.

Дебели, во време кога малку се зборуваше за тоа и, да биде работата уште полоша, тој не го контролираше дијабетесот. Инјекциите, според него, „ја наполниле вреќата“.

Но, тогаш се појавија проблемите, а стапалото стана гангрена. Без алтернатива, не само што му беше ампутирана ногата, и тоа не е мал подвиг, но тоа не го реши и на крајот му беше ампутирана десната нога.

Дојдоа компликации и тој за шест месеци веќе не беше во светот на живите, така да се каже.

Контролирајте го вашиот дијабетес, соочете се со можноста да имате нечувствителност на телото секој ден, погледнете ги стапалата, и нивното растение!

Чувај се. Затоа што ако не се сакате себеси, сметањето на другите може да биде најлошата опција!

Причини за периферна невропатија

Дијабетесот е најчеста причина за периферна невропатија во Велика Британија, сепак, Периферната невропатија може да биде предизвикана и од други здравствени состојби и одредени лекови.

Во некои случаи, не може да се идентификува причина и ова се нарекува идиопатска невропатија.

Можете да бидете подобро подготвени на оваа тема со читање, во друг таб, за предиктори за невропатија

Дијабетесот предизвикува невропатија

Периферна невропатија предизвикана од тип 1 дијабетес ou Дијабетес тип 2 се нарекува дијабетична полиневропатија и постојат многу сериозни ризици од губење на екстремитетите.

Веројатно, затоа што не се знае многу, таа é предизвикани од високи нивоа на шеќер во крвта; се верува дека шеќерот, всушност глукозата, ги оштетува малите крвни садови кои ги снабдуваат вашите нерви.

Така, можноста да имате невропатија станува се поверојатно колку подолго имате дијабетес.

За жал, може да има преваленца до 1 од 4 лица со оваа болест доживее некоја болка предизвикани од оштетување на нервите.

Употребата на тутун може да предизвика периферна невропатија

Но, ако имате дијабетес, ризикот од полиневропатија е поголем ако шеќерот во крвта е слабо контролиран или, ако:

  • пуши редовно; како мене, што пушев како змија!

  • пие големи количини на алкохол;

  • Вие сте 40 години или постари;

Ако имате дијабетес, редовно проверувајте ги стапалата за рани или отворени рани (чиреви) или хилплаин;

Causas da Neuropatia periférica, Blog Soropositivo.Org
Цигарата е ѓубре! И ја надминувам зависноста. Еден ден во исто време! Слика на Герд Алтман од pixabay

Покрај дијабетесот, постојат и многу други можни причини за периферна невропатија.

Здравствени услови

Така, некои од здравствените состојби кои можат да предизвикаат периферна невропатија вклучуваат:

Лекови
medicamentos podem causar neuropatia periférica
Слика од Арек Соша од pixabay

А сепак ова: некои лекови понекогаш можат да предизвикаат периферна невропатија како несакан ефект, кај некои луѓе затоа што, се верува, се предиспонирани во некои случаи.

Сепак, во други, самиот лек е многу штетен!

Тоа вклучува:

  • некои видови на хемотерапија за рак, особено рак на дебелото црево, лимфом или миелом,

  • некои антибиотици, ако се земаат со месеци, како што се метронидазол или нитрофурантоин

  • фенитоин, кој се користи во третманот на епилепсија, ако подолго време

  • амиодарон и талидомид

Специјална периферна невропатија:
Претходен текст Преглед на периферна невропатија - Отворете го ова јазиче Следен текст
 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина