Има живот со ХИВ

ЦД4 Знајте што е тоа и разберете зошто крвната слика не го проценува имунитетот!

Ако можете да ја прифатите оваа слика како пример и лимфоцит, можам да го предложам зборот модел. Секоја од белите клетки, одговорни за нашата одбрана, има огромна разновидност на разлики и ова ги прави некои ЦД4 Т или други, на пример, ЦД4 К (убиец). Ако можете да го видите и прифатите ова, вие сте на вистинскиот пат да разберете дека крвната слика може да дефинира многу работи, но не и серологија за ХИВ, а камоли СИДА.

ЦД4 и Т-клетките се подмножество на бели крвни клетки. Вака познати благодарение на протеинот на нивните површини, тие играат важна улога во имунитетот.

ЦД4 Т-клетки и зошто тие се важни

Спротивно на тоа, ЦД4 е еден вид протеин кој се наоѓа во одредени клетки на имунолошкиот систем. Меѓу нив има Т-клетки, макрофаги и моноцити.

ЦД4 Т-клетките се сметаат за „помошни“ клетки затоа што не ги неутрализираат инфекциите. сепак, тие активираат имунолошки одговор на инфекции. И ЦД8 Т-клетките - класифицирани како такви поради тип на протеин на неговата површина тие ги убиваат агресорите, произведувајќи антитела кои помагаат во борбата против напаѓачите.

Улога на ЦД4 Т-клетките во ХИВ инфекцијата

Затоа, една од загатките на ХИВ инфекцијата е дека клетките наменети да започнат имунолошка одбрана се истите клетки наменети за ХИВ инфекција. HIV.

Како ретровирус, ХИВ треба да зарази одредени клетки „домаќини“ за да направи копии од себе. Така, ЦД4 клетките се главните цели за ова за време на инфекција.

За време на инфекцијата, ХИВ се врзува за овие помошни клетки, празнејќи го нивниот генетски материјал, така што генетскиот код на домаќинот може да се смени за да се создадат други вируси на ХИВ.

Имунолошки дефицит

Затоа, со тоа, ЦД4-клетката домаќин завршува убиена. И способноста на заразеното лице да предизвика имунолошка одбрана постепено се намалува до степен да го остави неговото тело ранливо на опортунистички инфекции.

Динамиката на ХИВ е такви што „убијците“ ЦД8 Т-клетки се повеќе заслепени од ширењето на инфекцијата и на крајот стануваат неспособни да се справат со растечката популација на ХИВ, мерено со вирална активност.

Ако не се лекува со ХИВ инфекција, имунолошкиот систем, во сите, освен во ретки случаи, ќе пропадне целосно (или ќе биде компромитиран).

Видови ЦД4 Т-клетки

CD4Најчесто, мислиме на ЦД4 Т-клетките како вид на клетка. Всушност, само во средината на 1980-тите научниците започнаа да идентификуваат неколку подмножества со различни функции. Некои се важни при активирање макрофаги и дендритични клетки при првична инфекција, додека други насочуваат во имунолошка одбрана кога се соочуваат, индивидуално, со паразитски организми, бактерии или вируси.

Овие вклучуваат подвидови наречени

  • Т-помошник 1,
  • Т-помошник 2,
  • Т-помошник 9,
  • Т-помошник 17,
  • регулаторна Т-клетка и

Помошната фоликуларна Т-клетка има многу варијабли, и секоја од нив лачи различни видови на супстанции за да помогне во неутрализирање на прекршителите.

Дијагностичка вредност на ЦД4 Т-клетките

CD4
Токму на овие патишта, скоро на магистралните патишта, циркулира сè. Кислород, ЦД4, хормони и, исто така, ХИВ. Грижете се за себе и не го ставајте ова момче на патот

 

Со утврдување на тоа колку функционални ЦД4 клетки циркулираат во крвта, лекарот може да ја утврди состојбата на имунолошкиот систем на една личност. Едноставен тест на крвта, наречен ЦД4, го проценува бројот на ЦД4 клетки кои функционираат во еден кубен милиметар крв. Колку е поголем бројот на ЦД4, толку е посилна имунолошката функција.2

Кај здраво возрасно лице, нормалниот број на ЦД4 може да варира енормно (според популацијата, возрасната група, итн.), Но тоа обично е околу 500 до 1500 клетки на кубен милиметар крв (мл).

Кога е под 200, сепак, болеста е класифицирана како СИДА (синдром на стекната имунодефициенција).3Во овој период се појавуваат најсериозни опортунистички инфекции, бидејќи имунитетниот систем е ефикасно компромитиран од инфекцијата.

ЦД4 и ЦД4 Т-клетки во следењето на АРТ
CD4
Ова е една од најтешките задачи во борбата против ХИВ. Знајте колку има во крвта

Пред 2016 година, бројот на ЦД4 се користеше како средство за одредување кога да се започне Уметност. Но, во последниве години, таа улога се промени, бидејќи глобалните власти сега го одобруваат дадениот непосреден почеток ХИВ-терапија при дијагностицирање (наместо да се чека додека бројот на ЦД4 падне под 500 клетки / мл, како што беше претходното упатство).4

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

Бројот на ЦД4 се користи и за следење на реакцијата на поединецот на терапијата, со рано започнување на антиретровирусна терапија, општо, способно да ја врати имунолошката функција на една личност.

Тешкотијата
O Hemograma não avalia imunidade
Тоа е само пилула

Од друга страна, луѓето кои започнуваат терапија со многу низок број на ЦД4, под 100, имаат потешко да го вратат бројот на ЦД4 на нормалното ниво, особено по тешка епизода на болест.5

Затоа е важно да се тестира и да се побара итна помош во случај на ХИВ-позитивна дијагноза. Ако третманот започне веднаш, луѓето кои живеат со ХИВ сега имаат многу поголеми шанси да живеат нормален, здрав живот.

Читање предложено од системот
 
Запознајте некои опортунистички болести
Не прифаќај тривијализацијата на СИДА-та Овој луд муабет!
 
Грижете се за вашето здравје, здравјето на оние што ги сакате и поддржете не со купување на алкохол од гел Natura на нашиот блог
 
Извори
  1. Лукхерам Р. Џоу Р, Верма А, и сор. ЦД4 + Т-клетки: диференцијација и функции. Клиничка и развојна имунологија. 2012: 2012: 925135. дои: 10.1155 / 2012/925135
  2. Институт за медицина (САД) Комитет за социјално осигурување ХИВ попреченост критериуми. 3, низок број на ЦД4 како индикатор за недостаток. ХИВ и попреченост: ажурирање на списоците за социјално осигурување. Вашингтон (ДЦ): Национални академии Прес (САД); 2010 г.
  3. Американско Министерство за работи на бранители. Број на ЦД4 (или брои Т-клетки).
  4. Национален институт за здравство (НИХ). Раното започнување на антиретровирусна терапија ги подобрува резултатите кај ХИВ-инфицирани лица. Бетесда, Мериленд; издадено на 27 година.
  5. Сенг Р, Гујард Ц, Крастинова Е.; и др. Влијание на животната кумулативна вирумија на ХИВ врз долгорочното закрепнување на бројот на ЦД4 + и односот ЦД4 + / ЦД8 + кај пациентите на комбинирана антиретровирусна терапија. СИДА-та. 2015 година; 29 (5): 595-607. ДОИ: 10.1097 / QAD.0000000000000571.

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата