Има живот со ХИВ

Зошто ЦД4 Т-клетките се толку важни?

Тука се

CЦД4 Т-клетките се клучни компоненти на нашиот имунолошки систем и колку повеќе истражуваме за тоа, толку повеќе учиме. И јас, во моето истражување, се справив, така да се каже, во оваа статија што појаснува постојано прашање “

Зошто ЦД4 Т-клетки, зошто тие се толку важни?

As ЦД4 Т-клетки тие се подмножество на бели крвни клетки кои играат важна улога во имунолошкиот систем на организмот. ЦД4, од друга страна, е протеин изразен во одредени клетки на имунолошкиот систем, како што се Т-клетки, макрофаги и моноцити.

ЦД4 Т-клетките се сметаат за „помошни“ клетки затоа што не ги неутрализираат инфекциите, но тие активираат одговор на организмот на инфекции.

Како одговор, ЦД8 Т-клетките - класифицирани како такви поради протеинот изразен на нивната површина и играат улога на „убијци“ клетки кои создаваат супстанции (антитела) кои помагаат во борбата против вирусите и другите странски напаѓачи.

Која е улогата на овие Т-клетки во ХИВ инфекцијата

Една од загатките на ХИВ инфекцијата е дека клетките наменети да започнат имунолошка одбрана се истите оние насочени кон ХИВ инфекција. ХИВ. Како ретровируси, ХИВ треба да зарази одредени „домаќини“ клетки, во овој случај ЦД4 Т, да направите копии од себе. ЦД4 клетките се главните цели за оваа цел во текот на инфекцијата.

AZT: Eu sobrevivi ao AZT
Оваа фотографија е добиена преку микроскоп „електронско тунелирање“.
Во сина боја, култивиран ЦД4 Т-лимфоцит.
И, ова е добар начин да се разбере „нештата“!
Секоја од овие зелени точки е нов вирион, потомок на тој прв напаѓач на ќелијата што заврши поробен и ќе работи до исцрпеност. Колку тој сè уште ќе произведе, не можев да кажам. Но, твоето, моето и нашето (...) имаат само Антиретровирусна терапија како научно ефикасен wallид за да ги чува таквите работи!

Има живот со ХИВ само ако можете да ги почитувате вашите граници

За време на инфекцијата, ХИВ се врзува за овие помошни клетки, како ЦД4, празнење на неговиот генетски материјал, така што генетскиот код на домаќинот може да се смени за да се изврши друга функција, процес на робување на клетката, принудувајќи ја да произведува други вируси на ХИВ вирусот. 

Притоа, по некое време, таканаречениот домаќин на бели крвни клетки се елиминира. 

Способноста на заразеното лице да предизвика имунолошка одбрана постепено се исцрпува. И таквата исцрпеност го остава вашето тело отворено опортунистички инфекции.

Во динамиката на ХИВ, такво е што ТД-клетките „убијци“ на ЦД8 стануваат сè „слепи“ во напредна инфекција и на крајот не можат да се справат со растечката популација на копии од ХИВ (мерено со вирална активност).

A ХИВ инфекција оставен нелекуван, имунолошкиот систем во сите случаи ќе пропадне целосно! Или ќе бидете крајно компромитирани. Сепак, постојат ретки исклучоци!

Категории на Т-клетки ЦД4

Почесто, имаме тенденција да мислиме на ЦД4 Т-клетките како еден вид клетка. 

Навистина, само во средината на 1980-тите научниците започнаа да идентификуваат неколку подмножества на бели клетки со различни функции. Некои се важни при активирање макрофаги и дендритични клетки за време на почетната инфекција, додека други имаат за цел имунолошка одбрана кога се соочуваат, индивидуално, со паразитски организми, бактерии или вируси.

Ова ги вклучува подвидовите наречени 

  • Т-помошник 1, 
  • Т-помошник 2, 
  • Т-помошник 9,
  •  Т-помошник 17,
  •  (клеточна) регулаторна Т и фоликуларна помошна Т-клетка.

И од кои секоја исфрла (глаголот е всушност да лачи) различни видови супстанции. И овие имаат за цел да помогнат во неутрализирање на различни видови и нијанси на агресивни агенси. Со плетеница од различни карактеристики.

Оти ​​кој го разбира ова, сигурно ќе го види Бог!

Дијагностичка вредност на ЦД4 клетките

Со утврдување на тоа колку функционални ЦД4 клетки циркулираат во крвта, лекарот може да ги утврди функционалните услови на имунолошкиот систем.

Бидејќи, со едноставен тест на крвта наречен ЦД4, го проценувате бројот на ЦД4 клетки (клетки што експрес протеинот што им дава име на ЦД4 Т-клетките) кои функционираат во кубен милиметар крв. 

Колку е поголем бројот на ЦД4, толку е подобра и посилна имунолошката функција.2

Кај здраво возрасно лице, нормален број на Ц.ЦД4 Т-клетки може да варира енормно (според популацијата, возрасната група, итн.), но обично е околу 500 до 1500 клетки на кубен милиметар крв (ml)

Кога паѓа под 200, сепак, болеста се класифицира како СИДА / СИДА (синдром на стекната имунодефициенција) .3

Во овој период се знае дека се јавуваат опортунистички инфекции. И тие секогаш ќе бидат најсериозни, бидејќи имунолошкиот систем е премногу оштетен од ХИВ инфекција!

Пред 2016 година, бројот на ЦД4 беше користен како средство за одредување кога да се започне антиретровирусна терапија

Антиретровирусна терапија, АРТ, ги приближи хоризонтите!

Концептот за започнување со антиретровирусна терапија (АРТ) беше променет со резултатите од студијата наречена СТАРТ. Тие сакаат кратенки

Но, во последниве години, таа улога се смени бидејќи глобалните власти сега го поддржуваат непосредниот почеток на ХИВ-терапија при дијагностицирање (наместо да чекаме до Бројот на ЦД4 паѓа под 500 клетки / мл, како и претходното упатство) .4

Бројот на ЦД4 се користи и за следење на реакцијата на поединецот на терапијата. Рано започнување на антиретровирусна терапија, општо, способно да ја врати имунолошката функција на една личност. 

Од друга страна, луѓето кои започнуваат третман со многу низок Ц.ЦД4 Т-клетки (под 100 клетки / ml) генерално потешко го враќаат бројот на ЦД4 во нормално ниво, особено по тежок напад на болест.5

За жал бројот на луѓе на кои само доцна им е дијагностициран е безброј. И, со задоцнување, сè е посложено.

Многу потешко е да се решат и одредени опортунистички болести. Па, некои се далеку од фатални. Бидејќи тие би го нарушиле квалитетот на животот, оставајќи им на луѓето со такви слабости малку шанси за закрепнување!

Овие тука се петте среде 17!

Јас сум жив, и не само јас, многу повеќе за доброто на Бога отколку за која било друга медицинска причина! Знам само колку менингитис боли во главата; и Знам колку луѓе изгубив среде пукање во 90-тите.

Колку побрзо ја откриете вашата серологија, толку помалку штета ќе има на вашиот контингент Помошник за Т-клетки

Стравот од знаење е неразумен. Една од причините за моето предвидување дека живеам со ХИВ е токму ова.

Вие, брзо дијагностицирано, имате квалитетни поголеми шанси за живот. И не сакам ни да размислувам за резултатите од доцната дијагноза. 

Затоа е важно да се тестира и да се побара итна помош во случај на ХИВ-позитивна дијагноза. Ако третманот започне брзо, луѓе живеењето со ХИВ сега има многу поголеми и поголеми шанси да живее нормален живот Тоа е здраво.

Само разберете го Сифилис да не биде

Имајте на ум дека КОВИД-19 е независен од ова да биде смртоносен, но за нас, може да биде уште покомплицирано!

Марк Цичоки, Р.Н.  Медицински прегледан од Д-р Ричард Н. Фогорос 

Превод од Клаудио Соуза на 23 јуни 2020 година од оригиналот во Кои се CD4 Т-клетки и зошто се важни 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина