Има живот со ХИВ

Како се дијагностицира ХИВ

Како се дијагностицира ХИВ? Ако можете да го разберете овој текст, и тој е многу едноставен, ќе бидете многу поблиску до разбирање на имунолошкиот прозорец. На овој начин, ќе ја разберете статистичката невозможност да имате повеќе од 1 погрешен испит.

Потребна е космичка бура, како Универзумот да ве вознемирува за ова да се случи “.

Бидејќи Универзумот е многу зафатен со други работи за да „влезе вака“!

Како се дијагностицира ХИВ?

Што да очекувате при полагање на ХИВ тест?

Сумирајќи, два резултати:

Реагенс и не-реагенс. ХИВ тест се користи за да се утврди дали сте биле заразени со вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ). Овој тест се изведува на примерок од крв или плунка. Двете се многу сигурни.

Тестовите достапни на јавната мрежа не се полоши од оние на приватната мрежа. Немојте да бидете жртвувани од автоматските машини.

Додека опциите за тестирање на локацијата на услугата и дома се исклучително точни, ако се користи правилно, тие можат да вратат лажен негативен резултат ако тестирате веднаш по изложувањето.

Цел на тестот. Дијагностицирајте за лекување на инфекции.

Лекувајте инфекции, одржувајте ги вашите нормален број на ЦД4, намалете го вирусното оптоварување и, можеби, ве прави не-предавател. Имајте на ум дека се препорачува да започнете со третман веднаш штом ќе се дијагностицира, веднаш по ЦД4 тестовите и вирусното оптоварување. Забележете, сепак, дека ќе имате голема одговорност за вашето здравје. Успехот на антиретровирусната терапија, АРТ, секогаш ќе биде во ваши раце, придржувањето кон третманот е исклучително важно.

Ако не успеете да се придржувате, може да доживеете терапевтски неуспех, а вирусен скок.

Се проценува дека повеќе од шестотини илјади луѓе живеат со ХИВ во Бразил без дијагноза. Ова е епидемија на недоволно пријавување.

Тестирање на секои три до шест месеци може да се препорача за луѓе со висок ризик од инфекција, вклучувајќи:

 • Мажи хомосексуалци или бисексуалци
 • Корисници на дрога со инјектирање
 • Сексуални работници

Секој што вежба пол без кондоми се смета за ранливо.

ХИВ-тест може да се направи и откако едно лице ќе стане свесно за ХИВ-статусот на партнерот и за време на медицинска проценка по сексуален напад.

Видови и што оценуваат

Como o HIV é Diagnosticado, Blog Soropositivo.Org
Човечки болести и инфекции претставуваат медицински здравствен концепт за трансфер на бактериски вируси и ширење на инфекции од трансфузии на луѓе кои покажуваат горниот дел од телото на торзото на пациентот.

постојат индиректни и директни методи за откривање на ХИВ. Индиректните методи не откриваат вирус, туку протеини, наречени антитела, кои се произведени од имунолошкиот систем како одговор на вирусот. Директните методи за тестирање откриваат антигени (протеини на површината на вирусот) или РНК (генетски материјал на вирусот).

Постојат неколку опции за тестирање, кои се разликуваат по брзина, точност и лесна употреба:

 • Брзо тестирање на лице место може да обезбеди прелиминарни резултати за околу 20 минути. Ова може да бара капка крв од прстот, орален брис од непцата или примерок од урина. Од нив, префериран метод е тестот за комбиниран антиген со антитела ХИВ (Ag / Ab) базиран на крв.3
 • Стандардни тестови за нега на место тие се лабораториски тестови кои откриваат само анти-ХИВ антитела. Исто така познат како ХИВ ЕЛИСА, тестот бара А. собирање крв
 •  
 • Резултатите обично се враќаат во рок од пет до 10 работни дена. Тестот се користи поретко денес и во голема мера е заменет со комбинација на тест за ХИВ Аг / Аб.
 • Брзите домашни тестови се антитела, оние други, базирани на плунка што може да се купат преку Интернет или во многу малопродажни аптеки. 

Резултатите од тестовите се доверливи и се заштитени со закон.

Иако е помалку точен од тестот за точка на нега, домашниот тест нуди приватност и може да обезбеди резултати за околу 20 минути.4

 • комплети за собирање куќи може да се купат и преку Интернет. Овој тест за антитела бара капка крв ставена на тест-картичка, која ја испраќате во лабораторија преку брза пошта. Потоа, резултатите можете да ги добиете преку телефон или преку Интернет во рок од еден работен ден по доставата на примерокот.
 • Тестови за киселина нуклеински (НАТ) се тестови засновани на крв кои откриваат РНК на ХИВ. Иако е скап, NAT може да открие ХИВ порано од другите форми на тестирање и може да биде соодветен ако неодамна сте имале изложеност на висок ризик или се соочувате акутни симптоми на рана инфекција
 •  

NAT се користи и за следење на донирана крв или тест новороденчиња со сомневање за ХИВ. Резултатите обично се враќаат во рок од неколку дена.

Секој позитивен резултат наречен прелиминарен позитивен аспект бара втор тест за потврда за да се осигури дека дијагнозата е точна. 

Точност и точност на тестот

Como o HIV é Diagnosticado, Blog Soropositivo.Org
За оние кои сакаат математика

Os ХИВ-тестовите се прецизни ако се користи правилно. Сепак, некои методи за тестирање се посигурни од другите. Несоодветното собирање или складирање на примероци исто така може да ја наруши точноста на тестот.

Општо земено, тестовите за нега се попрецизни од домашните тестови (делумно се должи на грешка на домашен корисник), додека тестовите на крвта имаат тенденција да бидат попрецизни од тестовите за плунка или урина (поради повисоки концентрации на ХИВ во крвта).

Клиниките пријавуваат 98,5% стапка на точност при употреба на тест за антитела и 99,9% точност кога се комбинираат со тест за потврда. 

 

Ова се претвора во лажно-позитивен резултат на секои 250.000 тестови. Тестовите од најновата генерација ветуваат уште подобри резултати. Невозможно е, суштество, да има два погрешни резултати пред математиката што ја предлага ова.

Одредени болести, исто така, можат да предизвикаат лажно позитивен резултат од тест, што значи дека тестот покажува ХИВ позитивен, додека лицето навистина не е заразено. Болести кои можат да предизвикаат лажна позитива вклучуваат сифилис, лупус и Лајмска болест. Потврдните тестови скоро секогаш ќе ги отстранат овие неточни наоди.

Ризици и контраиндикации

Нема контраиндикации за тестирање за ХИВ и има малку ризици. Доколку е потребно собирање крв, може да почувствувате болка, оток и модринки на местото на инјектирање. Исто така, можна е вртоглавица и инфекција. Секогаш ме прави запомнете АЗТ!   

Ако се плашите од игли или се плашите од крв, известете ја медицинската сестра или флеботомист однапред. Може да бидат достапни и други опции за тестирање.

 Исто така, ако имате хемофилија или земате антикоагуланси, големината на детето игла за пеперутка може да се користи за да се намали ризикот од крварење.

Пред тестот

Como o HIV é Diagnosticado, Blog Soropositivo.Org Тестирањето за ХИВ не бара подготовка над вашата подготвеност да го направите тоа Со тоа, ХИВ останува многу жигосани, а луѓето често избегнуваат тестирање за ХИВ од страв од откривање.

Ако сте загрижени за вашата приватност, пронајдете клиника што нуди доверливи тестови каде што вашето име е споделено само со давателот на здравствена заштита, вашата осигурителна компанија и државна агенција. Во Бразил, доверливоста е задолжителна на сите нивоа

Време, имунолошки прозорец и лажни реактанти

Como o HIV é Diagnosticado, Blog Soropositivo.Org Времето е важен дел од тестирањето за ХИВ. Ако сте биле заразени со ХИВ, ќе има период, наречен имунолошки период на прозорци, кога тестот нема да даде точен резултат. 

Бидејќи тестовите за ХИВ обично откриваат антитела и / или антигени, треба да почекате додека вашето тело не произведе доволно за да добиете позитивен резултат. Дознајте повеќе тука, во имунолошкиот прозорец. Ако тестирате прерано, ќе добиете лажно негативно читање. 

Дури и со НАТ, ти треба да почекате додека вирусот не се реплицира во откриени нивоа.

Бидејќи забележливите нивоа можат да варираат од индивидуа до поединец, повеќето клиники ќе ве советуваат да почекате да бидете тестирани за ХИВ по можната изложеност:

 1. Една до три недели пред да направите НАТ
 2. Еден месец пред да земете комбинација на тест за ХИВ Ag / Ab
 3. Три месеци пред да земете кој било од другите тестови за ХИВ, затоа што ако се појави ново изложување, друг тест ќе биде бескорисен.

Затоа, самата постапка вклучува три чекори: советување пред тест, тестирање за ХИВ и пост-тест советување. Во зависност од извршениот тест, процесот може да трае од 30 до 45 минути. Центрите за повици можат да траат многу подолго.

Os Локалните тестови за ХИВ се достапни во многу медицински и јавни здравствени установи. Тука спаѓаат болници, клиники, невладини организации поврзани со ХИВ во заедницата, клиники за антенатално и семејно планирање, центри за прием на млади, места за мобилно тестирање и центри за третман на лекови и алкохол.

Храна и пијалок

Нема ограничувања за храна и пијалоци за тест за ХИВ. Меѓутоа, ако користите орален тест дома, избегнувајте миење на забите или миење на устата 30 минути претходно, бидејќи тоа може да влијае на резултатите.

Други размислувања за тоа како се дијагностицира ХИВ

Погрешно е да се мисли дека ништо не можете да направите ако сте биле изложени на ХИВ неодамна. Ако сте имале секс без кондом, споделени игли или имате каква било друга форма на  изложеност на висок ризик, може да спречи инфекција со започнување на ХИВ профилакса по изложеност (ПЕП) во рок од 72 часа.
ПЕП вклучува 28-дневен курс на два или три антиретровирусни лекови, во зависност од тежината на изложеноста. Користена од здравствени работници и во случаи на силување, стратегијата може да го намали ризикот од инфекција до 79% .6

ХИВ профилакса по експозиција

 

Советување - сивата и заматена област на ова нешто

Советување пред тест се спроведува во приватна просторија со квалификуван здравствен работник. За време на советувањето, може да бидете прашани за неодамнешното изложување, доколку има, како и за вашите практики за сексуална или рекреативна употреба на лекови. Прашањата не се наменети да ве осудат или засрамат; наместо тоа, тие му помагаат на советникот подобро да го разбере неговиот личен ризик од инфекција.

Јас, Клаудио, се гледам со бејзбол палка во рацете ако лицето ме праша за моите сексуални практики.

Потоа, советникот ќе објасни што се ХИВ и СИДА, како се изведува тестот, за колкав период имунолошки прозорец и што значат позитивни и негативни резултати. Ако се утврди дека го земате тестот прерано, советникот може да побара да се вратите кога тестот е најверојатно точен.

Слободно поставете ги сите потребни прашања. Нема лошо прашање. И слободно не одговарајте ништо за вашата сексуалност.

Ако не разговараш со мајка ти за тоа, кој би слушал? 😉

Во текот на целиот тест
Como o HIV é Diagnosticado, Blog Soropositivo.Org
Да, време е за страв! Дури и полошо од часот на чудење, за оние што гледаа!

Постапката за тестирање на клиника може да варира во зависност од тоа дали правите тест брз тест за ХИВ крв или орално, или тест на крвта, или тест што вклучува плунка за ХИВ антитела. Тестот за урина, иако е одобрен, ретко се користи во клинички услови, делумно затоа што е помалку точен од кој било друг тест. - Изгуби ја надежта дека мочаш во раката на техничарот. 

 
 
 
 
 
Брз крвен тест за ХИВ се изведува на следниов начин:
 1. Прстот се чисти со антисептичка крпа.
 2. Користејќи алатка оптоварена со пролет, наречена лансет, здравствениот работник го боцка прстот за да извлече капка крв.
 3. Крвта се собира во мала стаклена цевка наречена пипета, која потоа се става во реагенс наречен тампон.
 4. Тампонот и уште две хемикалии (средство за боење и раствор за чистење) се ставаат во пластичен бунар наречен мембрана.
 5. По 15-20 минути се проверува мембраната. Ако мембраната има точка на дното, тестот не е реактивен (негативен). Ако мембраната има две точки, тестот е реактивен (прелиминарно позитивен).
 6. Потоа се прави потврден тест на крвта; резултатите се достапни неколку дена подоцна.

Брз орален тест за ХИВ се изведува на следниов начин:

 1. Оралното стапче наречено стапче се пренесува помеѓу забите и горните и долните непца. Стапчето мора да се помине најмногу еднаш.
 2. Стапчето се става во пуфер раствор 20 минути.
 3. Стапчето има прозорец за резултати сличен на тест за бременост во домот. Ако прозорецот за идентификатор има линија, тестот не е реактивен (негативен). Ако прозорецот има две линии, тестот е реактивен (прелиминарно позитивен).
 4. Потоа се прави потврден тест на крвта. Резултатите ќе ги добиете истиот ден кога ќе го полагате тестот.

Забелешка: Ако сте користеле комплет за дома, бесплатната линија за поддршка што е наведена во упатствата за тестирање, најдобро ќе ве советува.

Крвен тест за ХИВ антитела се изведува на следниов начин:
 1. На раката се става гумена лента за да се направи оток на вената.
 2. Кожата околу планираното место за инјектирање се чисти со антисептичка подлога.
 3. Уред во форма на крило наречен игла за пеперутка се вметнува во вената. Оваа игла, која е поврзана со тесен катетер, е помала веројатноста да се лула кога се собира крв отколку другите видови.
 4. Помеѓу 1 до 4 милилитри (mL) крв се влечат во вакуум-запечатена епрувета наречена vacutainer.
 5. Иглата потоа се отстранува, а раката се преврзува.
 6. Цевката се испраќа во лабораторија. Ако примерокот е реактивен (прелиминарно позитивен), лабораторијата веднаш врши потврден тест со користење на истиот примерок од крв.
 7. Yourе бидете информирани за вашите резултати за една или две недели.
Тест за плунка ХИВ ЕЛИСА се изведува на следниов начин:
 1. Орално стапче наречено стапче се става помеѓу вашиот образ и непцата за две до пет минути.
 2. Стапчето се става во пуфер раствор.
 3. Рачката на стапчето потоа е скршена.
 4. Тампонскиот раствор е запечатен и испратен во лабораторијата.
 5. Ако примерокот е реагенс (прелиминарно позитивно), лабораторијата веднаш извршува тест за потврда со користење на истиот примерок.
 6. Се враќате за да ги добиете резултатите од тестот за една или две недели.
По тестот

Некои луѓе ќе речат дека најтешкиот дел од тестот за ХИВ не е тестирање, туку чекање за резултатите. Ова е особено точно ако имате прелиминарен позитивен резултат и треба да почекате неколку дена или повеќе за конечните резултати.

Чекањето честопати може да биде вознемирувачко; Толку многу, всушност, што едно од 15 лица нема да се врати за да ги добие своите резултати, според а студија објавено во Меѓународен весник за СПБ и СИДА.7

Постојат неколку работи што можете да направите за да ја задржите присебноста додека чекате:

 • Опкружете се со пријателите и семејството за да ве поддржат.
 • Направете го тоа чекор по чекор. Не поминувајте часови во пребарување на Интернет секое „што ако“.
 • Вежбајте за да помогнете во подигнување на расположението и борба против депресијата.
 • Избегнувајте алкохол, лекови за рекреација или дури и кофеин за да останете смирени и присутни.
 • Ако грижата почна да ве троши, запомнете дека има ефективен третман, без оглед на вашиот приход.

Ако не сте во состојба да се справите со ситуацијата и немате со кого да разговарате, јавете се на Hotешка линија - Тие имаат многу да ви понудат! Неверојатни се.

Толкување на резултатите

Времето потребно за да се добијат резултатите може да варира, тука зборуваме за времето на резултатот од тестот, а не за имунолошкиот прозорец. Но, резултатите од тестот се доставуваат само лично. Со закон е забрането да се доставуваат резултати од тест за ХИВ преку Интернет, без оглед на користените медиуми.

Резултатите од тестот се толкуваат на следниов начин:

 • Ако прелиминарниот тест не е реактивен, ти си ХИВ негативен, што значи дека не сте биле заразени или тестирани премногу рано. Иако не ви треба понатамошно тестирање, освен ако времето на вашиот тест не е оптимално, бидејќи од нецелосен имунолошки прозорец, ќе бидете информирани за начините за намалување на идниот ризик и дали рутинските тестови се неопходни доколку сте со висок ризик од инфекција.
 • Ако прелиминарниот тест е реактивен, резултатот се смета за прелиминарен реагенс. За да го потврди резултатот, лабораторијата ќе користи пософистициран тест наречен тест за диференцијација на ХИВ и евентуално NAT. Ако потврдните тестови не се реактивни, можете да бидете сигурни дека имате високо ниво на доверба дека сте ХИВ-негативни.
 • Ако вашите прелиминарни и потврдни тестови се реактивни, ти си ХИВ позитивен, што значи дека сте биле заразени со ХИВ. Советувањето по тест ќе се фокусира на вашите емоционални и медицински потреби.

Советување после тест секогаш се спроведува, без оглед на резултатите од тестот. Целта на советувањето е двојна: да ви помогне да разберете што значат резултатите и да ви обезбеди информации за „следното“ за да бидете безбедни и здрави.

Позитивен резултат од тест за ХИВ може да се сподели со здравствениот надзор, државниот оддел за здравство и вашиот лекар.

Следење - Постои живот со ХИВ

Кога ќе ви дијагностицираат ХИВ позитивен, ќе бидете информирани дека постојат опции за третман и системи за поддршка за да ве поврзат со медицинска нега. 

Можете исто така да бидете упатени на прелистувач за нега што може да ви помогне со упати и какви било финансиски, емоционални, семејни, правни или услуги за третман на лекови што ви требаат.

Ако се чувствувате збунето, можете да побарате да разговарате за овие работи друг ден или да го искористите времето да поставите онолку прашања колку што ви требаат. Да се ​​помириме со ХИВ дијагнозата е процес. Одвојте време! Светот не е готовниту твојот живот! Мило ми што си дијагностициран, со моменталните медицински ресурси, можеш да имаш долг и здрав живот! Но, немојте да им пречите на оние кои ја тривијализираат сидата. Споредбите направени помеѓу ХИВ / СИДА и дијабетес, на пример, не се во согласност и дури не се почитуваат тешкотиите на луѓето што живеат со дијабетес. Ниту една болест не е лесна за искусување и е едноставна само за оние кои ги немаат или не ги познаваат.

Да се ​​живее со болест или состојба е секогаш тешко патување! 

Не е невозможно да се надмине тоа и да има долг и релативно здрав живот и јас имам должност, одговорност да не играм со животот на луѓето кои доаѓаат на овој блог во потрага по сериозни информации. 

Меѓутоа, ако сте подготвени да продолжите и тестот е извршен на клиника или болница, може да биде побарано да направите дополнителни тестови наречени Број на ЦД4 e Вирусно оптоварување со ХИВ.

Дијагностициран со ХИВ - Работи што треба да се научат: Што е ЦД4?

Бројот на ЦД4 го мери бројот на имунолошки клетки (наречен ЦД4 Т-клетки) во крвта и помага да се воспостави силата на имунолошкиот систем. Вирусното оптоварување користи технологија слична на NAT и брои колку вируси има во микролитар (μL) крв.

Двата теста помагаат да се утврди вашата почетна состојба пред третманот и ќе биде рутински се повторува да се процени вашиот одговор на терапијата.

Третман со ХИВ идеално, треба да се започне во моментот на дијагностицирање. Генетско тестирање може да се користи за да се идентификува кои лекови најдобро одговараат на вас. Самата терапија со лекови обично вклучува дневна доза и, ако се земе како што е пропишано, може да гарантира нормален квалитет на живот и а Очекуван животен век скоро нормално.

Willе имате тековни медицински проценки за да ја следите вашата состојба до крајот на животот, чиј распоред ќе го утврди вашиот лекар.

Позитивната ХИВ дијагноза не значи исто како порано. Напредокот во терапијата со ХИВ ви овозможува да живеете долг, здрав живот и никогаш да не се соочите со сериозна болест поврзана со ХИВ или СИДА.

Покана за размислување

Добивањето на ХИВ дијагноза може да биде настан што го менува животот и обично нема начин да се знае како ќе реагирате на вестите. 

Без оглед на вашиот одговор, прифатете дека е нормално да реагирате вака! Тоа е силен удар, удар од предната страна со wallид!

Некои луѓе дури можат да почувствуваат чувство на олеснување што повеќе не мора да се прашуваат за нивниот статус. Нема смисла! Има смисла да се користи кондом. РОК

Познавајќи го вашиот ХИВ статус, можете да направите информиран избор за тоа како да ги заштитите другите од инфекција, а и самите себеси од реинфекција.

Ова не сугерира дека живеењето со ХИВ нема свои предизвици. Ако имате проблем да се справите со ситуацијата, размислете да се придружите на група за поддршка или да побарате индивидуален совет од квалификуван терапевт.

Од друга страна, ако имате екстремна депресија или вознемиреност, побарајте упат до психијатар, кој може да ви понуди лекови и терапија за да ви помогне подобро да се справите со ситуацијата.


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата