Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

 Како да знам дали мојот вирусен товар е неоткриен?

…одговорност. Имајќи несогледливо вирусно оптоварување, затоа што добро го паметам, отсекогаш беше тоа што ми дозволуваше. Да откако ќе бидете лице в лице со смртта, започнете ја оваа работа. За тоа, треба да се лекувате себе си, и да се лекувате, треба да се тестирате. Добро објаснувајќи, незабележливото вирусно оптоварување стана оваа цел, несогледливото вирусно оптоварување е, меѓу другото, одличен психосоцијален вентил, бидејќи нè ослободува од многу стравови. Но, кога ќе стигнете таму, вклучено, со интерактивно вирусно оптоварување!

Неоткриен вирусен товар? прашањето е: што сега? 

Пред извесно време, списанието Бетаблог, Бетаблог, објави статија за сузбивање на вирусите и неоткривачко вирусно оптоварување. Многу е променето од објавувањето на оригиналниот напис.

Да не бидеме во тек, Бери Зингман, лекар, медицински директор на Центарот за СИДА во медицинскиот центар Монтефиоре. Тој е професор по медицина на Медицинскиот факултет „Алберт Ајнштајн“. и ни се придружија за да одговориме на нашите прашања за тоа што значи да се биде неоткриен.

И тоа зборува малку повеќе за ризиците од пренесување на ХИВ и многу повеќе.

Како да знам дали моето вирусно оптоварување е неоткриено?

Единствениот начин да се знае дали вирусното оптоварување е неоткриено е преку тест за вирусно оптоварување ХИВ или ХИВ ДНК што може да го направи вашиот лекар или здравствен работник. Thisе треба да ви ја извлечат крвта за овој тест, а тестот ќе го одреди нивото на вирус во крвта тој ден. Ако нивото на вирус во крвта е под границата за откривање на тестот, тогаш велиме дека вашиот вирус е „неоткриен“.

Ако моето вирусно оптоварување не може да се открие, дали можам да пренесувам ХИВ на други?

Многу сум среќен што можам да кажам дека го знаеме одговорот на тоа.

Ако не се откривате и сте биле на лекови за ХИВ најмалку шест месеци и го продолжувате овој третман, ризикот од пренесување на ХИВ ефективно е нула.

Овој наод е добро утврден во последните шест до седум години со повеќе истражувачки студии. По проучување на илјадници парови во текот на многу години, истражувањата покажаа дека ако некое лице кое живее со ХИВ користи ХИВ најмалку шест месеци, не е откриено и останува на своите лекови за ХИВ, тие нема да го пренесат ХИВ на други луѓе.

Дали невидливиот вирусен товар се однесува на луѓе кои имаат анален секс?

Да. Ако некое лице кое живее со ХИВ зема лекови за ХИВ и е незабележливо најмалку шест месеци, тој нема да пренесе ХИВ на анален сексуален партнер (и не е важно дали е одозгора или од дното).

Знаеме дека ова е точно во истражувањето со илјадници епизоди на луѓе кои имаат анален секс, со повеќегодишно следење.

Што е со орален секс?

 

Освен ако нема крв во устата, немој постои ризик од пренесување на ХИВ за време на орален секс. Значи, ако живеете со ХИВ, и тој не се забележува, нема да го пренесете ХИВ на партнер за време на орален секс.

Ако сум неоткриен, има ли можност моето вирусно оптоварување повторно да се открие?

Да се ​​биде неоткриен не значи дека сте излекувани од ХИВ. Постојат три случаи кога вирусното оптоварување на ХИВ може да се врати и повторно да се открие.

Најчести случаи се т.н. Вирусни трепки.

Блипс е кога нивото на ХИВ станува малку забележливо, но на многу ниско ниво, а потоа станува неоткриено.

Луѓето можат да покажат вирусни знаци кога земаат лекови за ХИВ секој ден.

Многу ретки грешки

Вирусните снег обично се предизвикани од проблеми во лабораторијата, како што е мала грешка во тестот или услови за тест во лабораторијата.

Повремено, тие се резултат на мало, но вистинско зголемување на вирусното оптоварување како резултат на стрес, како што се болест или вакцина.

Вирусните снопчиња, во кои вирусното оптоварување наскоро повторно ќе се открие, се сметаат за безопасни. Нема значителни шанси лицето со вирусен вирус да пренесе ХИВ на друго лице.

Ако имате неоткривачки вирусен товар, не запирајте АРТ (антиретровирусна терапија)

Луѓето стануваат забележливи и кога ќе престанат да земаат лекови за ХИВ или да ги земаат само делумно.

Може да потрае од една недела до неколку недели по прекинувањето на третманот со ХИВ за повторно да се открие.

Но, луѓето ќе видат дека нивото на вируси во нивните тела се зголемува до нивоа што може да се забележат.

Најмалку веројатно сценарио за една личност да премине од незабележливо во детективно денес е ако вирусот е во него телото станува отпорно на лековите што ги зема. („Отпорен“ значи дека лековите престанале да делуваат против ХИВ.)

Вирусен Блипе е редок и секогаш повикува на подетален поглед

Ова е многу ретко кај луѓето кои ги земаат своите лекови за ХИВ секој ден, затоа што лековите за ХИВ што ги препишуваме денес (и барем во изминатите 10-15 години) се многу моќни и тие многу добро го контролираат ХИВ доколку се земат правилно. Отпорот веќе не е нешто што се очекува да се појави, без оглед колку долго се лекува некое лице, се додека тој добро го зема лекот.

И, ако пропуштам доза, дали моето вирусно оптоварување ќе стане повторно забележливо?

Ако не се откривате и неодамна сте земале лекови секој ден, вирусното оптоварување најверојатно ќе остане неоткриено, дури и ако пропуштите доза. Лековите за ХИВ се толку добри овие денови што може да потрае една недела или дури понекогаш и до неколку недели или повеќе за вирусните оптоварувања на луѓето да станат забележливи по прекинувањето на лековите.

Треба ли ХИВ-негативно лице со несогледлив ХИВ-позитивен партнер да земе PrEP?

Луѓето во таа ситуација мора да донесат одлука за PrEP откако дозна за тоа, размислете за сопствената специфична ситуација и откријте со што им е пријатно.

Разгледајте работи како:

  • Дали сте моногамни со вашиот партнер?
  • Дали знаете дали вашиот партнер е мономен со вас?
  • Дали вашиот партнер ги споделува вашите информации за вирусно оптоварување со вас? Или не?
  • Дали знаете дали вашиот партнер добива редовна медицинска нега? Или не сте сигурни во тоа?
PrEP и неоткриен вирусен товар?

Колку е поголема несигурноста во одговорот на овие прашања, толку повеќе би му сугерирал на лицето што го смета за PrEP.

Тоа е низа од многу двосмислени условувања:

  • Ако некој е во моногамна врска со ХИВ позитивна личност;
  • и ако тоа лице земало лекови за ХИВ најмалку шест месеци
  • И, ако е неоткриено, не сум сигурен во каква било причина да ми треба PrEP.

Сепак, колку повеќе постои несигурност, без разлика дали станува збор за несигурност поврзана со сексуалната пракса на вашите партнери или дали тие не можат да се детектираат, јас би го препорачал PrEP како ефективен метод за превенција од ХИВ.

Дали сè уште треба да користам кондоми ако не се забележува?

Понекогаш, исто така, постои психолошка придобивка од тоа да се биде во PrEP. Ова може да ги натера луѓето да се чувствуваат дека додаваат само втор слој на заштита, а некои луѓе може да се чувствуваат подобро во врска со земањето PrEP поради оваа причина. А, невидливиот вирусен товар не штити од други СПБ и хепатитис Ц, на пример.

И Хепатит Ц, како и сифилис и гонореја, кои станаа отпорни на огромното мнозинство на антибиотици е СПБ!

 Мислам дека оваа состојба на вирусно оптоварување треба да се користи во комбинација со втора форма на превенција.

Неоткриен вирусен товар и други СПБ.

За, знаеме, незабележливото вирусно оптоварување е една работа. Но, што е со другите сексуално преносливи болести

Лековите за ХИВ (антиретровирусни) спречуваат само пренесување на ХИВ - тие не спречуваат други сексуално преносливи инфекции (СПБ), без разлика дали од вас на други или на други.

Кондомите сè уште се многу корисни, особено ако имате секс со повеќе партнери или во ситуации кога не знаете дали вашиот партнер може да се открие вирусно оптоварување со ХИВ или може да има СПИ.

Препорачувам луѓето силно да размислат за употреба на кондоми - но тоа е често за други СПИ или поради непознат ХИВ статус од нивните партнери.

Што значи неоткриено еднакво на непреносливо (I = I)?

 

Оваа кампања промовира важни медицински информации што се важни за луѓето кои живеат со ХИВ, но исто така е важен концепт што ја намалува стигмата за ХИВ во заедницата. Фразата навистина опфаќа идеја дека луѓето кои живеат со ХИВ можат да бидат ослободени од стигмата на ХИВ и можат да го живеат животот поцелосно, со помалку страв, грижа и инхибиција.

Превод од Клаудио Соуза на 25 октомври 2019 година од оригиналот во на 5 јули 2018 година, од Емили Ленд

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза