Има живот со ХИВ

Бројот на ЦД4 под 500 Или детективно вирусно оптоварување И КОВИД-19

Бидете сигурни, мојот паметен читател, мојот читател со стомак, ХИВ/СИДА се морбидитети. И, поврзани со СОВИД-19, тие се коморбидитети. не прифаќајте еуфемизми

Слика од Ерик Каритс од pixabay

Бројот на ЦД4 под 500 е секогаш проблем. Едно од овие глупави списанија напиша пред 15 години дека бројот на ЦД4 под 500 е „почеток на крајот“. Па, видов луѓе со број на ЦД4 под десет, кои денес се активни и продуктивни членови на ова општество во кое 1/3 од таканаречените „нормални“ луѓе би одбиле да работат заедно со „таква личност“.

Исто како и Devаволите? И има будали кои велат: Социјална смрт не постои.

Contagem de CD4 abaixo de 500 Ou Carga Viral detectável E COVID-19, Blog Soropositivo.Org
Она што не недостасува е идиоти што ја банализираат СИДА вака. Меѓутоа, имајте предвид дека, од неговиот говор, е многу јасно дека, во тоа време, дементеното лице немало ХИВ

Бројот на ЦД4 под 500 или забележливо вирусно оптоварување го зголемува ризикот од тешка СОВИД-19.

Го видов насловот на една статија, која не сум ја прочитал за да не се нервирам, каде што лицето вели дека да се има ХИВ и СОВИД не е „нешто такво“, дека опасноста се коморбидитетите.

Па, пред да продолжам со текстот, треба да воспоставам аспект на ова, нешто што ми пречеше повеќе отколку што, во теорија, би било „легално“ да ме вознемирува. Затоа што, како што разбрав, за оваа индивидуа, ХИВ инфекцијата или СИДА -та, не се „морбидитети“.

Можеби е во право, но за да ме убеди во тоа, ќе мора да ми објасни што уби речиси четириесет милиони луѓе за речиси четириесет години, со оглед на тоа, според него. ХИВ/СИДА во никој случај не е морбиден.

Момци, би можел да ги набројам гробовите пред кои клекнав и плачев за губење, не до смрт, туку за овие „не-болести“ со години на олово, во мојот живот, за подоцна да го видам цинизмот на личност која се извинува затоа што не била свесна толку страдање. На несреќниот ден го видов тоа видео, го скршив екранот на мониторот, удирајќи го екранот точно таму каде што видов дека таа личност ми го кажува тоа и, плус ултра, ми аплаудираше.

Истражување на лек за ХИВ со нови пристапи

Види, јас не сум многу комплицирана личност. Само користете го мозокот, размислете и разберете ме. Погледнете ја ересата што ќе ја кажам овде. Зборот „помошник“ не ми пречи. Дали знаеш зошто? Зашто ниеден збор не може да има поголема тежина од онаа што му се припишува.

Дали ме викаш СИДА?

Одлично, бидејќи јас сум пациент со СИДА, кој го одржуваше, речиси без помош, овој „блог“ дваесет и една година, што е, во некои случаи, повеќе од целиот живот на многу луѓе кои, во моментов, ме читаат и мразат ( изберете број).

Продолжувајќи понатаму, новинарка, моја голема пријателка, Лаете Брага, која веќе го напушти овој свет, Лаерте Брага, го дефинираше општеството од 2011 до 2020 година како општество на спектакл. Само помислете на „стап-де-селфи“. Не се согласував со него, но му одговорив вака:

 

- 'Пријателе, тоа е и општество на еуфемизам'! Оваа манија за барање „помалку непријатни“ зборови за да се кажат истите работи, или дури и негирање дека некои работи се проблеми, има тенденција да доведе до токму овие проблеми. Некои примери:

 

 

Сексуално преносливи болести и еуфемично преносливи инфекции

 

Објавив нешто на Инстаграм и зборував за „Сексуално преносливи болести“. Добив „леле, тоа се СПИ, сексуално преносливи инфекции“ што вели сега. Тоа беше, да кажеме, висока топка што ја чекав долго време и се одбив. Ајде

 

Досадно (педикулоза пубис) е инфекција? Тоа е наезда и паразитоза. Па, ако одите кратко патување, два или три часа, од Сао Паоло, сигурно ќе ја пронајдете личноста која дури и не слушнала за сексуално преносливи болести.

За него тоа е „венерична болест“, поврзана, да, со нашата „добра Венера“, божица на loveубовта, во некои култури. Пораката треба да пристигне и, ве молам, не може, на кој било начин, да пристигне шифрирана или академизирана. Секој месец исклучува; и генерално ги исклучува оние на кои најмногу им треба јасна и појаснувачка порака.

Ако зборувате за генитални брадавици, или ХПВ, шансите се дека лицето ќе дојде без да знае и ќе замине без разбирање. Јас самиот, кога имав 15 години (започнав рано и многу лошо), имав таква ХПВ криза и, кога побарав објаснување од таткото на еден пријател, тој рече:

лоша болест

- 'Ова е лоша болест'! Мораш да одиш на лекар. —— „Лоша болест“.

Овој вовед, прилично несреќен, е оправдан поради оваа работа на коморбидитети и СОВИД.

ХИВ/СИДА, на некој начин, во зависност од бројот на клетките ЦД4 или вирусното оптоварување, во зависност од тоа дали лицето е или не, поврзано со инфекција СОВИД-19 е опасна по живот ситуација. Не! Ризикот е смрт. И токму затоа, повеќе од два наутро, кога го најдов текстот подолу, одлучив, и покрај rocверството на болката што ми ја предизвикува полиневропатија, да преведам и објавам, бидејќи пораката, моите читатели, пријатели и оние другите, се засладија , треба да пристигне. И треба да биде јасно и брзо.

Главно сето ова, сакам да повторам една работа:

 

Contagem de CD4 abaixo de 500 Ou Carga Viral detectável E COVID-19, Blog Soropositivo.Org
Полошо беше. Сега е многу подобро! Речиси бескорисно, ме боли толку многу што размислував за ампутација. Тоа би било голема кукавичлук, нели?

Да, постои живот со ХИВ. Но, тоа не е нормално. Да се ​​има ХИВ, или СИДА, значи да се биде болен, или нема да треба да земате антиретровирусни лекови. Ги земам, и покрај тоа што сум затворен во тело кое, веќе некое време, одлучи да ме измачува, затоа што ја сакам Мара, го сакам мојот живот, го сакам овој свет и, верувам, с still уште можам да направам нешто за тоа.

И еве ме, моите раце и нозе се расипани, не можам да најдам ниту еден квадратен инч од моето тело што не боли. Но, ако тоа е она што Бог го сака, нека биде. Дури и затоа што, во младоста, бесрамно ја злоупотребив кревкоста на многу женски срца.

 

 

 

 

Sic Transit Gloria Mundum

 

Едно американско истражување покажа дека луѓето со ХИВ кои имале број на ЦД4 под 500, или детективно вирусно оптоварување, имале многу поголем ризик од хоспитализација со СОВИД-19 во споредба со луѓето со повисок број на ЦД4 или потиснат вирусно оптоварување.

Големата студија, спроведена од истражувачи на Блумберг школата за јавно здравје на Универзитетот Johnsонс Хопкинс, ги ажурира наодите презентирани на Конференцијата за ретровируси и опортунистички инфекции во март 2021 годинаНа Собра податоци за поголема група луѓе со ХИВ од претходната анализа во подолг период и го анализираше ризикот од сериозни исходи на СОВИД-19 со вирусно оптоварување на ХИВ и броење ЦД4.

Резултатите беа достапни како предпечат и сè уште не биле разгледани од врсници.

 

Населението од студијата се состоеше од 1.446.913 возрасни лица со лабораториска дијагноза за САРС-КоВ-2 помеѓу 1 јануари 2020 година и 21 мај 2021 година во американските болници кои учествуваа во Националниот координативен конзорциум „Ковид кохорт“. Повеќето страници што учествуваат се главни академски медицински центри.

Од оваа популација, 8.270 живееле со ХИВ, 11.392 биле подложени на трансплантација на цврсти органи и 267 биле лица со ХИВ кои биле подложени на трансплантација на цврсти органи.

Луѓето кои живеат со ХИВ дијагностицирани со СОВИД-19 имале просечна возраст од 50 години, 72,5% биле мажи, 43% биле бели, од кои 8% биле шпански, 33% биле црнци и 23% биле од друга етничка припадност. Единаесет проценти имале три или повеќе коморбидитети и 12% имале две коморбидитети.

Податоците за броење ЦД4 за претходната година беа достапни за 3.574 лица со ХИВ (43%). Од нив, 61% имале број на ЦД4 над 500, 16% помеѓу 350 и 500 и 22% под 350. Претходните години податоци за вирусно оптоварување беа достапни за 1.407 (17%). Од нив, две третини (67,5%) имале вирусно оптоварување под 50 копии / ml, 20% помеѓу 50 и 1.000 копии / ml и 11% над 1.000 копии / ml.

Womenените, како и секогаш, се најголемата жртва на системот

Луѓето кои биле подложени на трансплантација на цврсти органи биле постари (просечна возраст од 57 години), помали шанси да бидат мажи (40% биле жени), почесто биле нехиспански белци (48%) и имале поголем товар од коморбидитети (44% имале три или повеќе, 21% имале две) во споредба со луѓето без ХИВ или историја на трансплантација (p <0,01).

Луѓето без ХИВ или историја на трансплантација со СОВИД-19 беа малку поверојатно да бидат жени (55%), беа помлади од другите групи (просечна возраст од 47 години), почесто нехиспанско белци (53%), поретко црнци нехиспанското (13,5%) и со помала веројатност да имаат повеќе коморбидитети (4,5% имале три или повеќе, 4% имале две).

Нешто повеќе од две третини (68%) од популацијата во студијата имале блага СОВИД-19 или асимптоматска инфекција дијагностицирана со PCR тестирање. Износ од повеќе од три проценти (3,4%) беше оценет во одделот за итни случаи, но не беше примен во болница, 26% од популацијата на студијата беше примена во болницата. без потреба од механичка вентилација, 0,9% биле хоспитализирани, барале механичка вентилација и преживеале, и 1,7% починале од СОВИД-19На Можеби изгледа малку, но не го загубивте животот вие, ниту некој што го сакате.

Ранливост и кревкост на серопозитиви

Луѓето со ХИВ имаа значително поголема веројатност да посетат итен оддел за да бидат евалуирани за симптоми на СОВИД-19 (коефициент на веројатност 1,28, 95% КИ 1,27-1,29), отколку да бидат хоспитализирани за вентилација (ИЛИ 1,43, 95% КИ 1,43-1,43 ) и умирање од СОВИД-19 (ИЛИ 1,20, 95% ЦИ 1,19-1,20), но тие беа помалку веројатно од луѓето без имуносупресивни нарушувања да бидат примени во болница без потреба од вентилација (ИЛИ 0,81, 95% CI 0,78-0,86). Овие разлики останаа значајни по прилагодување на социо -демографските фактори и товарот на коморбидитети.

Ризиците од сериозни последици беа најголеми за луѓето кои биле подложени на трансплантација на цврсти органи. Луѓето кои биле подложени на трансплантација на цврсти органи имале двојно поголема веројатност да бидат примени во болница без потреба од вентилација (ИЛИ 2,00, 95% КИ 1,93-2,08), пет пати поголема веројатност да бидат хоспитализирани и имаат потреба од механичка вентилација (ИЛИ 4,82, 95 % CI 4,78-4,86) и речиси три и пол пати поголема веројатност да умрат од СОВИД-19 (ИЛИ 3,38, 95% CI 3,35-3,41) во споредба со луѓето без имуносупресивни нарушувања.

Потреба од механичка вентилација: 400% поголема

Ризикот од тешка СОВИД-19 што бара механичка вентилација беше четири пати поголем кај луѓето со ХИВ кои биле подложени на трансплантација на цврсти органи (aOR 4,02, 95% CI 4,02-4,02) во споредба со оние со нарушувања на имуносупресивните лекови, но малата големина на примерокот за ова групата пациенти значи дека проценките на ризикот може да бидат неточни.

Кај луѓето кои живеат со ХИВ, ризикот од сериозни последици беше најголем кај оние со број на ЦД4 под 500 и кај луѓе со детективни вирусни оптоварувања. По приспособување кон социо -демографски фактори, пушење и коморбидитети, луѓето со ХИВ со број на ЦД4 помеѓу 350 и 500 имаа скоро три пати поголема веројатност да бидат примени во болница отколку луѓето со број на ЦД4 над 500 (сооднос на шансите прилагоден 2,9, 95, 1,5% CI 5,6-4). Луѓето со број на ЦД350 под 3.2 имале шест пати поголема веројатност да бидат примени во болница (aOR 11.1-4) во споредба со луѓето со број на ЦД500 над XNUMX.

Вирусната супресија е апсолутна неопходност

Споредувајќи ги резултатите според статусот на вирусна супресија кај луѓе со број на ЦД4 над 500, студијата покажа дека дури и со висок број на ЦД4, луѓето со вирусно оптоварување над 50 копии/мл имале три пати поголема веројатност да бидат примени во болница во споредба со луѓето со вирусно оптоварување под 50 копии/ml по прилагодување за социодемографски фактори и коморбидитети (aOR 3.1, 95% CI 1,6-6,2).

Овие наоди од голем примерок на луѓе кои живеат со ХИВ во САД додаваат тежина на наодите од големата меѓународна студија спроведена од Светската здравствена организација, претставена минатиот месец на Конференцијата на Меѓународното здружение за СИДА за наука за ХИВ.

Повисоки ризици од сериозни исходи (еуфемизам?)

Таа студија покажа дека луѓето со ХИВ се изложени на зголемен ризик за сериозни последици од СОВИД-19, но студијата не вклучува податоци за влијанието на Број на ЦД4 или вирусно оптоварување изложено на ризик. Студијата на СЗО, исто така, не успеа да најде значајна поврзаност помеѓу ХИВ и зголемен ризик од смрт поради резултатите од СОВИД-19 надвор од африканскиот регион на СЗО, за разлика од оваа американска студија.

Шпанските истражувачи, исто така, идентификуваа зголемен ризик од сериозни последици од СОВИД-19 кај луѓе со број на ЦД4 под 500 во истражувањето, исто така, презентирано на МСС 2021 минатиот месец.

„Нашите резултати бараат а итна акција за администрирање на вакцината SARS-CoV-2 за PLWHA во Соединетите држави и во глобалната популација, особено насочени кон оние лица со слабо контролирана ХИВ инфекција и оние кои живеат во географски региони каде што примањето вакцини од пошироката јавност беше помало “, заклучуваат авторите на студијата во САД.

Тие велат дека луѓето со ХИВ, кои се особено ранливи на СОВИД-19, можеби ќе имаат потреба од посебни напори за повторно да ги вклучат во грижата за ХИВ и да обезбедат вакцинација.

Супстанции

 

Употребата на супстанции, лошото ментално здравје и нестабилното сместување можат да влијаат врз способноста на лицата со ХИВ да бидат вклучени во грижата за ХИВ, велат авторите, а програмите дизајнирани да ги вклучат луѓето во грижата за ХИВ може да бидат од суштинско значење за да се осигураат дека луѓето кои можат да бидат особено ранливи на лошите резултати на СОВИД-19 се вклучени во третманот на ХИВ и вакцинирани против СОВИД-19.

Превод од Клаудио Соуза, на 14 август 2000 година, од оригиналот напишан од Кит Алкорн em 11 август 2021 година, објавено во СИДАМПАТ на оваа врска: ЦД4 брои под 500 или детектибилно вирусно оптоварување го зголемуваат ризикот од тешка СОВИД-19 за луѓето со ХИВ

КОВИД-19 и лица со ХИВ. Што да правам - Упатства за СЗО и ЦДЦ

Користена литература

Сун Ј и сор. Сериозност на болеста СОВИД-19 кај луѓе со ХИВ инфекција или трансплантација на цврсти органи во Соединетите држави: национално репрезентативна, мултицентрична студија на група за набудувањеНа Мед Рксив https://doi.org/10.1101/2021.07.26.21261028

Јас сум ХИВ позитивен. И сега?

 

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина