Има живот со ХИВ

ЦД4 клетки Еволуцијата од ХИВ инфекција во СИДА

Кои се ЦД4 клетките? И како е еволуцијата од инфекција со ХИВ до сида

Забелешка на уредникот: Индикациите на оваа страница за започнување на АРТ се погрешни и беше проблем да се чека здравјето да опадне до толкава мерка (денес гледам колку беше гнасно) што ќе бидеме изложени на ризик од живот или многу близу до смрт .

Студијата СТАРТ докажа дека антиретровирусната терапија (АРТ) треба да започне веднаш штом ќе се постави дијагнозата. Овде останува како жив документ за грешките што ги направија научниците и Бог знае колку луѓе за жал починаа толку ирационално, жртвувани од СИДА-та Клинички и научно согласност.

ЦД4 клетки или макрофаги понекогаш познати како Т-клетки или помошни клетки; тоа се белите клетки кои го организираат имунолошкиот одговор на вашето тело. Споредување на вашиот систем Células CD4 A evolução de Infecção por HIV para AIDS, Blog Soropositivo.Org имунолошкиот систем отиде во војска и оваа номенклатура многу добро ќе му одговараше! И овие клетки може да бидат познати како генералите на вашиот имунолошки систем.

Броењето на ЦД4 клетките нè предупредува на еволуција од ХИВ инфекција во СИДА

Броењето на овие ќелии е мерење на нивната количина.

ЦД4 клетките, кои се наоѓаат во милилитар крв, се многу мал дел од крвта. И не целото тело, како што може да мислите; оваа анализа се чини дека е недоволна! Сепак, повеќе од доволно е да се анализира состојбата на вашиот имунолошки систем. Вашиот лекар веројатно ќе ги повика како број; на пример, 498.

Броењето на ЦД4 клетки кај неинфицирано лице со ХИВ може да варира помеѓу 500 и 1500. Сепак, бројот на ЦД4 може да варира во голема мера од индивидуа до личност. Вашиот сопствен број на ЦД4 може да варира во голема мера, што се должи на неколку фактори, на пример:

 • Womenените имаат тенденција да имаат ЦД4 поголем од мажите (околу 100).
 • Бројот на ЦД4 клетки има тенденција да варира нагоре и надолу во зависност од менструалниот циклус.
 • Оралните контрацептиви имаат тенденција да го намалат бројот на ЦД4 кај жените.
 • Пушачите имаат тенденција да имаат ЦД4 поголем од оној на непушачите (околу 140).

Сепак, се чини дека никој од овие фактори не влијае на имунолошкиот одговор на луѓето.

Само мал дел од ЦД4 клетките се во вашиот крвоток. Останатите остануваат помеѓу органите, како што е слезината и во лимфните јазли. 

Имајте на ум дека Варијации во бројот на ЦД4 може да се појават како резултат на овие миграторни движења.

Тие се движења помеѓу крвотокот и ткивата на телото.

Затоа, подобро е да му дадете многу значење на еден испит. Идеално е да се измери бројот на ЦД4 во мали интервали.

И имајте на ум дека колку пократки се овие интервали, толку подобро. Меѓутоа, ако не се чувствувате добро, или имате активна инфекција како херпес или грип, можеби ќе сакате да побарате од вашиот лекар малку да го одложи собирањето.

Ако добиете многу поинаков резултат од вообичаеното и не е важно дали е за подобро или полошо, замолете го вашиот лекар да го повтори тестот, да провери дали има грешка во лабораторијата.

ХИВ инфекција

Наскоро по ХИВ инфекцијата, бројот на ЦД4 веројатно ќе се намали драматично, пред да се стабилизира. Дури и кога се чувствувате добро и нема очигледен знак за инфекција со ХИВ, милиони клетки од овој тип се напаѓаат и губат секој ден, а милиони други се произведуваат за да ги заменат. Без третман, ХИВ позитивната личност постепено ќе ги изгуби овие клетки и, генерално, ќе има пад на бројот на ЦД4 клетки и уште еден пад, ова, во квалитетот на нивниот имунолошки одговор.

Бројот на ЦД4 помеѓу 200 и 500 укажува на тоа дека вашиот имунолошки систем веќе претрпел одредена штета.

Особено е важно да го следите бројот на ЦД4 додека не се приближи до 350 клетки на милилитар крв

Следење на бројот на ЦД4 клетки

Препорачливо е да имате два теста за испитување на ЦД4, ако сте ново дијагностицирани со ХИВ инфекција. Овие резултати служат за да обезбедат основа за вашата здравствена состојба.

На овој начин, вие и вашиот лекар можете да ги следите идните промени. Овие тестови обично се случуваат првиот пат кога ќе го посетите инфектологот. Потоа, на секои дванаесет месеци.

 

Третманот

Откако ќе го започнете лекувањето со антиретровирусни лекови, ќе имате нов број на ЦД4 околу еден месец откако ќе започнете со третманот.

Кога вашето неоткриено вирусно оптоварување и бројот на ЦД4 ќе почнат да се зголемуваат, овие броеви ќе ги правите на секои 12 месеци или кога има причина што бара поблиско набудување.

Ако правилно го следите вашиот третман, на секои 12 месеци може да бидат доволно добри. Ја препорачувам драконската дисциплина и вашите лекови. поставете возен ред и внимателно следете го!

Гледате, ќе има поголема фреквенција на тестови ако вашиот број престане да се зголемува, вашето здравје не се подобрува или опаѓа или не се чувствувате добро.

Следењето на бројот на ЦД4 ќе ви помогне на вас и вашиот лекар при донесување важни одлуки во грижата за целокупното здравје.

Од тоа зависи успешноста на третманот со ХИВ! Направете како наш претседател: Не се откажувај!

Број на ЦД4 над 350 - следење и започнување со третман во некои околности.

Uma outra representação gráfica de uma célula CD4Ако бројот на ЦД4-клетки е над 350 и сте ослободени од симптоми, веројатно не треба да започнете со вашиот третман сега. Но, бројот на ЦД4 ќе се одржува редовно на секои шест месеци. Кога бројот на ЦД4 започнува да се приближува до 350, можеби ќе сакате да го следите ова повнимателно, на секои три месеци на пример, или дури и пократки интервали.

Во некои ситуации, вашиот лекар може да ви нареди да започнете со третман со антиретровирусни лекови, дури и ако вашиот број е над 350.

Овие можности вклучуваат:
 • АКО сте инфицирани со вируси на хепатит Б или Ц, бидејќи заболувањето на црниот дроб се влошува ако бројот на ЦД4 е мал.
 • Ако имате проблеми со бубрезите.
 • Ако се лекувате од рак.
 • Ако сте релативно стари (над 50 години, на пример).
 • Ако сакате да започнете со третман, бидејќи сте загрижени за можноста за пренесување на ХИВ на некого (третманот значително ја намалува можноста за пренесување на вирусот).
 • Ако сте болни поради ХИВ инфекција.
 • Во некои случаи, јасно е дека неодамна сте се здобиле со ХИВ.
Број на ЦД4 од 350 - Започнете со третман со ХИВ

Ако бројот на ЦД4 падне на 350 или близу 350, обично е вообичаено да се започне третман со ХИВ. Се покажа дека започнувањето на третманот со број на ЦД4 од околу 450 има голем број предности во однос на започнувањето на ЦД4 при пониски броеви.

Имунолошкиот систем се опоравува полесно и побрзо кога третманот започнува со број на ЦД4 од околу 350.

Започнувањето на вашиот третман со ЦД4 број од околу 350 генерира состојба кога веројатно нема да се разболите поради ХИВ. Исто така, се покажа дека со започнување на третман со ХИВ по овој број, многу е помала веројатноста да развиете сериозни болести, како што се болести на бубрезите или црниот дроб, колку и некои видови на рак.

Вашиот лекар ќе разговара со вас за започнување на третманот кога бројот на ЦД4 се приближува до 350. Во оваа фаза на третман ќе имате почести ЦД4 тестови.

Број на ЦД4 200 или под - веднаш започнете со третман со ХИВ и профилакса за други болести

Ако бројот на ЦД4 е 200 или под, императив е вашиот лекар да започне со третман.

Бројот на ЦД4 на овие нивоа е индикација дека имате сериозен ризик да се развиете опортунистички болести.

Затоа, треба да започнете да земате и други лекови, како што се антибиотици, за да спречите појава на овие болести; ова се нарекува хемопрофилакса. Видот на хемопрофилакса што ќе ја добиете ќе зависи од бројот на ЦД4.

Само вашиот лекар, а не вие, може да каже кога можете безбедно да застанете.

Бидете сигурни да направите хемопрофилакса самостојно! Само лекарот може да го утврди тоа!

Ова се случува, генерално, кога бројот на ЦД4 се издига над одреден број и останува за некое време над овој број.

На пример, може да ви дадат антибиотици (како што се Бактрин или Дапсон) за да спречите PCP, опасен вид пневмонија.

Можеби ќе треба да направите други тестови за да ја процените вашата клиничка / медицинска состојба. Ова може да вклучува тестови за проценка на болести и состојби и може да вклучува тестови за туберкулоза (ТБ). Во земји како Бразил, со високи стапки на туберкулоза, во секој случај ќе бидете тестирани

Вашиот број на ЦД4 кога се лекувате за ХИВ

CD4

Веднаш штом ќе започнете со третман со ХИВ вирусно оптоварување ќе започне да се намалува и бројот на ЦД4 постепено да се зголемува. Стапката на овој раст варира од поединец до поединец и зависи од повеќе фактори. Кај некои луѓе, потребни се месеци, а понекогаш и години за бројот на ЦД4 клетки да се искачи на нормалното ниво за возраста на лицето. Општо земено, колку е помало вирусното оптоварување кога ќе започнете со третман, толку подолго е потребно за имунолошкиот систем целосно да се опорави. Но, добро е што разбирате дека дури и најмалата промена во бројот на ЦД4, нагоре, има огромни здравствени придобивки

Вашиот лекар ќе го следи вирусното оптоварување и бројот на ЦД4 на секои три месеци додека ова не се нормализира. Штом вирусното оптоварување стане неоткриено и бројот на ЦД4 клетки започне да се зголемува, вашиот лекар може да предложи (и зависи од вас да го прифатите или не) дека следењето на овие маркери може да трае подолго, како што се, на пример, секоја шест месеци..

Процент на ЦД4

Покрај броењето и следењето на бројот на ЦД4, некои лекари понекогаш мерат и процент на тоа колку бели клетки се ЦД4 (има макрофаги, ТК, ЦД8 клетки и други, сите со дефинирани функции и важни за вашето здравје). Се нарекува процент на ЦД4 клетки. Иако овој систем за мерење на бели крвни клетки не е најдобриот начин за следење на здравјето на имунолошкиот систем кај возрасните, постојат ситуации каде ова мерење е корисно.

На пример. Ако бројот на ЦД4 е многу различен од процентот на ЦД4, тоа може да биде показател за друг здравствен проблем

Друга ситуација кога оваа споредба е корисна е кога има многу голема варијација помеѓу бројот на ЦД4 и процентот на ЦД4, бидејќи може да има некаков вид на недостаток на подесување во овие патеки и ова може да биде предупредувачки знак дека поголеми проблеми може да се појават и, на тој начин, лекарот може да нареди дополнителни медицински прегледи, со цел, како што велат луѓето, да се намали болеста во пупката.

Многу е важно тестовите за броење на cd4

Оригиналот што го наоѓате aqui.

Броењето на ЦД4 клетки е од суштинско значење во третманот на луѓето со ХИВ и кај луѓето кои живеат со СИДА

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина