Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Поддршка со пиксел

COVID-19 и ХИВ - Дали вакцината може да се примени на пациенти?

COVID-19 e HIVAs вакцини против КОВИД-19 биле тестирани на лица со ХИВ? Тоа е разумно прашање. Па, луѓето со ХИВ и КОВИД19 имаат многу големи шанси за помалку среќен исход во нивните терапии. Истражував, гледав таму и таму и, во реалноста, видов многу малку и многу малку тестирани теми, барем до сега, 2021 март XNUMX година. Има вакцинирани, но...

 

 

 

Како и да е, би добил какви било вакцини против КОВИД-19 сега, бидејќи КОВИД-19 е сериозен здравствен проблем и веќе разоткрив премногу за вирус, ги знам последиците во мојот секојдневен живот и, покрај тоа, го знам, и добро го знам тоа, колку ме чинеше, во професионална смисла, бидејќи, на пример, мојот живот како диџеј заврши веднаш штом протече дијагнозата и „електронскиот календар со повеќе од 300 контакти ме послужи само за да покажам колку пријатели немав!

Срцето на овој текст се осврнува на ова прашање:

Вакцини против КОВИД-19 кај лица со ХИВ?

 

COVID-19 e HIVМногу студии за вакцини против КОВИД-19 првично го ограничија нивното регрутирање на учесници кои немаа други медицински состојби. Тоа е дел од човековиот начин на размислување да се спасат здравите. Видете, Титаник прво зборуваше многу за жени и деца ... Откако првите студии покажаа дека вакцините се безбедни за општата популација, луѓето со ХИВ започнаа да учествуваат во овие студии.

Ова ја вклучува секоја од трите вакцини чии успешни резултати на ефикасност се јавно објавени.

 

Сепак, досега биле вклучени релативно мал број на луѓе со ХИВ и периодот што тие го минале во студиите е релативно краток. Од оваа причина, специфични податоци за луѓето со ХИВ сè уште не се објавени.

Студија на Фајзер: 196 лица со ХИВ

Студијата „Фајзер“ регрутирала најмалку 196 лица со ХИВ, но тие не биле вклучени во анализата објавена во „Englandу Ингланд журнал за медицина“ или во податоците што довеле до одобрување од регулаторите во САД и Велика Британија.

 Да Модерна 176, луѓе! Оксфорд / АстраЗенека 160!

Студијата Модерна регрутирала 176 лица со ХИВ. Едно лице кое примило плацебо и никој што примил вакцина, развил КОВИД-19. Не се пријавени невообичаени безбедносни проблеми за вакцинација против КОВИД-19 и лица кои живеат со ХИВ.

Лице со ХИВ и КОВИД-19 кое би имало инфекција со ПЦП, а можеби дури и а „Едноставна пневмонија“  Јас веќе би бил во лоша ситуација.

Johnонсон и Johnонсон, Новавакс и Санофи / ГлаксоСмитКлајн.

Студиите за Оксфорд / АстраЗенека регрутирале 160 лица со ХИВ во Велика Британија и Јужна Африка, но тие не биле вклучени во главниот сет на податоци објавени во Лансет

Луѓето кои живеат со ХИВ беа исто така регрутирани за студии за вакцини од страна на Johnонсон и Johnонсон, Новавакс и Санофи / ГлаксоСмитКлајн.

Кога податоците од овие студии ќе станат достапни, ние ќе ги пријавиме на seropositivo.org.

„Нема причина да се мисли дека овие вакцини ќе бидат помалку безбедни за луѓето со ХИВ“, рече британското здружение за ХИВ (БХИВА). „Двете вклучуваат дел од генетскиот материјал од САРС-КоВ-2 (вирусот што предизвикува КОВИД-19), но не и целиот вирус. Ова значи дека тие не се живи вакцини, па затоа не се помалку безбедни кај луѓето со оштетен имунолошки систем “.

Важно е да се запамети, секогаш кога е можно, дека, на пример, лице со ХИВ и КОВИД-19, кое исто така имало туберкулоза, би било во многу загрижувачка ситуација. И погледнете, туберкулозата е болест со огромна распространетост низ целата планета.

Неговата изјава конкретно се однесуваше на вакцините Пфајзер и Оксфорд / АстраЗенека, но тоа е случај и со вакцината Модерна и скоро сите вакцини против КОВИД-19 кои се тестираат.

Луѓето со ХИВ можеби не реагираат добро на вакцината Анти-КОВИД-19

БХИВА продолжува: „Можно е луѓето со ХИВ да не реагираат добро на вакцината. Можеби вакцината може да предизвика послаб одговор кај луѓето со ХИВ. Ние ќе ги следиме сите нови докази. „

Центарот на САД за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) известува за текст напишан на следниов начин:

„КАВИД-19 mRNA вакцините може да се администрираат на луѓе со основни медицински состојби, се додека немале сериозна алергиска реакција на која било од состојките во вакцината“.

Луѓето со ХИВ имаат зголемени ризици за сериозен КОВИД-19

Тие забележуваат дека луѓето со ХИВ може да бидат изложени на зголемен ризик од сериозен COVID-19 и може да примат вакцина COVID-19.

Сепак, тие треба да бидат свесни за ограничените податоци за безбедноста ...

Луѓето кои живеат со ХИВ се вклучени во клинички испитувања, иако специфичните безбедносни податоци за оваа група сè уште не се достапни “.

Проблемот, читатели. и читателите ... е дека ризиците од соочување со ХИВ и КОВИД-19 ко-инфекција, без вакцината, не се добри за плаќање.

И, многу пати, неизвесноста е подобра од секако страшната. Едвај чекам да се вакцинирам против КОВИД-19 и, гледате, да останам во социјална изолација!

Специјалното издание на aidsmap од декември 2020 година ВО answeredИВО одговори на прашањата на гледачите во врска со вакцините против COVID-19: кликнете овде за да ја гледате програмата.

Превод од Клаудио соуза од оригиналот во Have COVID-19 “вакцини се тестирани кај луѓе со ХИВ?”Напишано од Роџер Пебоди во јануари 2021 година

Десет предлози за читање

  1. Што значи серопозитивно
  2. Редемсевир ветуваше во тестирањето
  3. ХИВ инфекција: ХИВ-лекови спречуваат инфекција со ХИВ-инфекција
  4. Долг живот и ХИВ / СИДА
  5. КОВИД-19 го напаѓа целото тело!
  6. Луѓето со ХИВ и КОВИД-19 големи ризици остануваат дома
  7. ХИВ / СИДА добро објаснето
  8. Акутна инфекција со ХИВ, имунолошки прозорец и клиничка латентност.
  9. Орален секс го пренесува ХИВ?
  10. ХИВ или СИДА? Јас сум реагенс, сега што? Животот продолжува!

COVID-19 e HIV

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза