Има живот со ХИВ

Грижа за ХИВ, КОВИД-19 и џебен аснизам: континуитетот е загрозен

Негационистичкиот Болсонаризам, КОВИД-19 и социјалната дискриминација се ужасно ефикасно и застрашувачки смртоносно оружје!

Грижата против ХИВ и КОВИД-19 е поврзана на некој начин со зголемена ескалација во тешкотијата за добивање пристап до лекови, како и во изложеност над постојана и апсурдна, секое свето и проклето време што треба да го добиеме лекот.

Двоен удар од пандемијата и непријателската влада врз сè што е човечко, се заканува да го поткопа одговорот на ХИВ во Бразил. Известува eо Паркин Даниелс.

Болсонаро и Болсонаристите не се срамат од нивните евидентни и добро познати фашистички и геноцидни склоности

Одговорот на Бразил на ХИВ / СИДА одамна доби аплауз. Кога инфекциите се зголемија во 1990-тите години, најголемата земја во Јужна Америка понуди бесплатна и универзална администрација на антиретровирусна терапија (АРТ) и побара од фармацевтските компании да ги намалат цените на лековите. 

Во друго движење што се покажа како пример за моделирање на однесувањето во услови на криза, Бразил беше меѓу првите 40 земји кои понудија само-тестирање. 

Огромната земја, со население од 209 милиони луѓе, се сметаше како предводник на земјите во развој во нивната борба против ХИВ / СИДА.

Грижа против ХИВ и КОВИД-19 Лоша репутација на BolsoAsnismo

А сепак, тој углед сега е загрозен од две сили кои често се испреплетуваат: 

  • пандемијата КОВИД-19, која продолжува да ја уништува земјата и целиот регион;
  • и airеир Болсонаро, десниот популистички претседател кој не го крие скептицизмот во врска со науката и не му се допаѓа кон ранливите групи на население, вклучително и ЛГБТ + заедницата.

„Неопходно е да се нагласи дека бразилскиот одговор на ХИВ / СИДА беше едно од најголемите достигнувања во контекстот на Унифицираниот здравствен систем“, рече Бето де Хесус, управител на националната програма за Бразил на Фондацијата за здравствена заштита на СИДА. 

„Ние веќе доживувавме акумулирана криза пред пандемијата КОВИД-19; со однесувањето на сегашната влада со засеци и замрзнувања во областа на здравството, образованието и социјалната помош, ситуацијата само се влошува. Пандемијата откри драматична ситуација! "

Социјалните разлики секогаш ги правеа работите тешки, но грижата за ХИВ и КОВИД-19 заедно влоши сè

На ова го додавате „BolsoAsnismo

Неколку земји или региони беа подготвени да се справат со доаѓањето на КОВИД-19, иако во Бразил - кој како и поголемиот дел од Латинска Америка има голема нееднаквост - социјалните, економските и јавните здравствени последици се особено изразени. 

Во 2018 година (минатата година за кои се достапни податоци), нееднаквоста во приходите во најголемата економија во регионот достигна највисока стапка од 2012 година, кога започна серијата национални статистички податоци. 

Овој диспаритет беше откриен кога Клеонис Гонсалвес, домашен работник во раскошна населба во Рио де Janeанеиро. Тој почина од КОВИД-19 во март, веројатно договор со неговиот работодавец, кој неодамна беше во странство. 

Секако, мислам дека поради неможноста да останеме дома, без плата, без поддршка и без приход.

Во средината на септември, Бразил имаше повеќе од 4 милиони потврдени случаи на КОВИД-19, со повеќе од 125 илјади смртни случаи. Само САД и Индија имале повеќе случаи.

Сиромашен и ранлив во врската помеѓу грижата за ХИВ и COVID-19

Додека КОВИД-19 ги ​​уништи сиромашните и ранливи заедници - особено во урбаните центри во земјата - многу здравствени експерти видоа сличности со тековната епидемија на ХИВ / СИДА, што исто така ги разоткри социјалните неуспеси.

Околу 920.000 луѓе живеат со ХИВ во Бразил, според Податоци за УНАИД, и клучните популации имаат повисоки стапки: 30% преваленца кај трансродовите лица, 18,3% кај хомосексуалците и другите мажи кои имаат секс со мажи и 5,3% меѓу сексуалните работници.

„Четириесет години реагирање на епидемијата на ХИВ нè научи дека заедницата и човековите права мора да бидат во центарот на каква било реакција на пандемија или јавно здравје“, рече Клаудија Веласкез (национален директор на УНАИДС во Бразил). ХИВ-лансет

Историска ранливост поврзана со ХИВ

„Оваа историска ранливост на ХИВ во Бразил, која веќе се случи пред пандемијата КОВИД-19, исто така е силно поврзана со други социјални детерминанти на здравјето, како што се структурниот расизам, насилството врз ЛГБТИ + популацијата и социјалното и економското исклучување.

Предрасудите против ранливото население, особено ЛГБТИ +, тешко се намалија за време на мандатот на Болсонаро како претседател. 

Популистичкиот водач водеше кампања на платформата на социјалниот конзервативизам, често користејќи очигледна хомофобична реторика и не е созреана на функцијата.

Во јули оваа година, угледниот весник Фолха да Сао Паоло објави дека Болсонаро имал исмејувани од претседателски службеници кои носеле заштитни маски како „самовили“; претходно, во декември 2019 година, тој нападнал новинар, велејќи „имате страшно хомосексуално лице“.

Борбите на членовите на ЛГБТИ + заедницата што живеат со ХИВ беа детално раскажани во последниот Извештај на УНАИДС, Права во пандемија, која цитираше една млада Бразилка која го опишува своето искуство во домот на нејзините родители. 

„Тоа што сум лезбејка ги направи толку разочарани од мене, што и да правам, никогаш не е доволно“, рече жената. 

„Се чувствувам како да гледам како мојот живот минува низ туѓи очи - затоа што не сум тој што тие сакаат да бидам, но исто така не можам да бидам себеси кога сум дома“.

Изјави Веласкез на ХИВ-лансет дека приказната на жената е индикативна за поширок проблем. 

Овој банер отвора страница во друг таб, не грижете се. Нема да го наруши вашето читање или истражување!

Ние не се разликуваме, и ако верувате дека сме, ви треба психолошко водство. Или, можеби, психијатриска помош!

Лезбејки и бисексуални жени: ранливи и игнорирани

 

„Womenените и лезбејките не се дел од клучните популации за динамиката на епидемијата на ХИВ во Бразил, но оваа изјава исто така ги одразува нивоата на ранливост со кои се соочуваат ЛГБТ + популациите, вклучително и хомосексуалците и мажите кои имаат сексуални односи со мажи и трансродови лица, кои тие се дел од клучните популации во динамиката и реакцијата на ХИВ. "

Болсонаро, кој се обиде да ја минимизира сериозноста на КОВИД-19, исто така покажа мал интерес за борба против епидемијата на ХИВ. Тековните превирања во Министерството за здравство - Бразил мина низ двајца министри за здравство за еден месец на почетокот на епидемијата во земјата - значи дека трансакциската политика честопати заменува добро осмислена политика.

Ова следи посуптилни обиди да се поткопа реакцијата на земјата кон ХИВ / СИДА, како што е одлуката донесена во мај 2019 година за да се трансформира одделот за Министерството за ХИВ / СИДА во пошироко и посеопфатно тело: 

одделот за хронични состојби и сексуално преносливи инфекции. 

Кога се случи ова, тимот беше префрлен помеѓу одделенија, што доведе до понатамошна дезорганизација. Во текот на изминатата година, невладините организации (НВО) кои работат на терен објавија дека Министерството за здравство ја цензурирало или запрело дистрибуцијата на материјали за превенција и третман на ХИВ објавени од претходните администратори. 

ANAIDS, колектив на водечки невладини организации кои работат со ХИВ / СИДА во Бразил, проценува дека земјата забележала 30% намалување на услугите кои обезбедуваат пристап до профилакса пред изложеност. 

Тестовите за ХИВ и следењето на ЦД4 исто така се погодени и синџирите на снабдување со лекови и набавки продолжуваат да бидат нарушени.

Со пандемијата COVID-19, дисфункцијата само се зголеми. Во летните месеци мај и јуни, додека случаите на КОВИД-19 вртоглаво се зголемија, Болсонаро ја третираше пандемијата како проблем што може да се реши со остра реторика и работна група на воени началници. 

Резултатите се вештачки мали случаи и ја срушија здравствената инфраструктура во некои оддалечени делови на земјата, како што е градот Манаус во Амазон. 

Овие мерки беа влошени од практични тешкотии за здравствените работници и пациентите за време на пандемија.

„Во однос на програмскиот континуитет, повеќето владини програми за СИДА (на сојузно, државно и локално ниво) работат од дома, што забави и комплицираше сè во однос на функцијата на програмите“, рече Ричард Паркер, директор на Здружението Бразилска интердисциплинарна СИДА (или АБИА), локална невладина организација што работи во Бразил од 1987 година.

„Здравствените услуги беа преплавени со случаи на КОВИД-19, повлекувајќи тимови од сите други области за да помогнат во грижата и третманот на КОВИД-19. "

Авторски права © 2020 Баронг

Недостатокот на лидерство во Бразилија, главниот град, бараше граѓанското општество да го одмори денот, иако овој напор е отежнат и од колебањето на централната власт. Министерството за здравство минатата година објави дека ќе има нови линии за помош и повици за предлози за поддршка на невладините организации на почетокот на 2020 година, „но откако пристигна КОВИД-19, се чини дека сè е откажано“, рече Паркер. „Финансиските повици што требаше да се случат во првата половина на 2020 година сè уште не се објавени, а сега сме во втората половина на годината.

Сепак, важноста на овие невладини организации за време на пандемијата е тешко да се потцени, смета Клаудија Веласкез. „Во Бразил, сведоци сме на важен ангажман на граѓанското општество вклучено во одговорот на ХИВ, од ангажирање и мобилизација за онлајн истражување, до учество и имплементација на проекти за виртуелна обука и солидарност за дистрибуција на основна храна и хигиена. , како и дистрибуција на антиретровирусни лекови заснована на заедницата до оние кои биле дел од групите ранливи на КОВИД-19. "

Некои луѓе кои живеат со ХИВ организираа протести, барајќи од владата да ги релаксира своите правила за дистрибуција на АРТ. Обично, се дистрибуира само 1 месец лекови истовремено; поради пандемијата, луѓето бараат залихи што траат 3 месеци. Во некои делови на земјата, локалните самоуправи се согласија да обезбедуваат лекови до 2 месеци. Другите пациенти зависат од невладини организации.

Една од нив е Марсија (псевдоним), од мало гратче во внатрешноста на Минас Гераис.

Обично патува во Сао Паоло за да добие антиретровирусни лекови и да направи медицински прегледи и консултации, но поради блокадите наметнати од префектурите Минас Гераис и Сао Паоло, таа не беше во можност да го стори тоа.

Марсија сега зависи од локалната невладина организација, Баронг, за да ја спроведе својата терапија. „Секако, најголемата загриженост е моето лекување да биде прекинато од пандемијата, нешто што Баронг му помогна“, рече Марсија. ХИВ-лансет. „Покрај тоа, сè што можеме да сториме, секој во моја ситуација, е да ги следиме препораките на Министерството за здравство и Светската здравствена организација“.

објавено: декември 2020 година

Идентификација

Дои: https://doi.org/10.1016/S2352-3018(20)30312-X

Авторски права

© 2020 Elsevier Ltd. Сите права се задржани.

ScienceDirect

Пристапете до овој напис на ScienceDirect

  • Авторски права на слика © 2020 Баронг

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Извор на материјата: Лансет

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Здраво, би сакал да добивам ажурирања? Да или не! :-)
Разрешува
Дозволи известувања