Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Дарунавир, друг антиретровирусен

Лабораториски техничар кој набудува примероци од крв

DarunavirДарунавир тој е повеќе антиретровирусен и, со тоа, претставува уште едно оружје во борбата против ХИВ инфекцијата, вирусот СИДА. Сакав да искористам и да го кажам тоа „Вирусот ХИВ" не постои. „Обичните“ луѓе, кои не се занимаваат активно со оваа реалност, имаат малку причини да се грижат за тоа. Но, кога ќе видам како зборува тој или оној активист (...) „ХИВ вирус“ е да се убие

Тоа е ХИВ, или ХИВ вирус, вирус кој предизвикува СИДА, за кој Роналд (не Мек Дон) Реган вети вакцина во „Две години“

Дарунавир

Што е дарунавир?

Дарунавир е лек што се користи за лекување на ХИВ. Се продава под името на брендот Презиста, но исто така се достапни и генерички верзии. Се зема во комбинација со други антиретровирусни лекови.

Вообичаената доза на дарунавир кај возрасни е 800 mg еднаш на ден, со засилувач. Ова може да се земе како црвена таблета од 800 мг, земена со таблета ритонавир од 100 мг (засилувач). Алтернативно, комбинираната пилула Резолста содржи 800 мг дарунавир и 150 мг кобицистат (лек за зајакнување).

Ако имате вид на ХИВ, отпорен на некои лекови, вашиот лекар може да препише различна доза, која се состои од пилула од 600 мг плус таблета ритонавир од 100 мг, земена заедно двапати на ден.

Дарунавир е исто така достапен во комбинирана таблета наречена Симтуза, кој содржи 800mg дарунавир, 200mg емтрицитабин и 10mg тенофовир алафенамид, заедно со 150mg кобицистат!

Како работи дарунавир?

Дарунавир е во класа на лекови познати како инхибитори на протеаза. Вашиот лекар ќе ви препише дарунавир како дел од вашиот третман со ХИВ, заедно со засилувач и антиретровирусни лекови од друга класа лекови. Важно е да ги земате сите лекови на рецепт секој ден. Секоја класа лекови делува против ХИВ на различен начин.

Целта на третманот со ХИВ е да се намали нивото на ХИВ во вашето тело (вирусно оптоварување). Идеално, вирусното оптоварување треба да биде толку мало што не може да се открие - обично помалку од 50 копии на вируси на мл крв. Преземање на третман со ХИВ и непочитливо вирусно оптоварување го штити имунолошкиот систем и спречува ХИВ да се пренесе на друго лице за време на сексот.

Како можам да го земам Дарунавир?

Вие мора да земете дарунавир со оброк или закуска за да му помогнете на вашето тело да го апсорбира лекот.

Третманот со ХИВ најдобро функционира ако го земате секој ден. Кога би било добро време да го испланирате вашиот третман? Размислете за вашата дневна рутина и кога сметате дека лекувањето е полесно.

Ако заборавите да земете доза дарунавир, земете го веднаш штом ќе се сетите на храната. Ако е помалку од 12 часа до следната доза, не земајте двојна доза, само прескокнете ја пропуштената доза и продолжете.

Ако редовно заборавате да го земате третманот или ако не го земате од друга причина, важно е да разговарате со вашиот лекар за тоа.

Кои се можните несакани ефекти на Дарунавир?

Сите лекови имаат можни несакани ефекти. Добра идеја е да разговарате со вашиот лекар за можни несакани ефекти пред да започнете да земате лекови. Ако искусите нешто што може да биде несакан ефект, разговарајте со вашиот лекар за тоа што може да се направи. Комплетен список на несакани ефекти, вклучително и поретки несакани ефекти, треба да биде вклучен во летокот што е придружен со пакетот дарунавир.

Во принцип, ние ги делиме несаканите ефекти во два вида:

Честа појава - несакан ефект што се јавува кај најмалку еден од 1 луѓе (повеќе од XNUMX%) кои го земаат овој лек.

Ретки - несакан ефект кој се јавува кај помалку од еден на секои сто луѓе (помалку од 1%) кои го земаат овој лек.

Вообичаени несакани ефекти на дарунавир вклучуваат (најчести задебелени букви):

 • Дијареа,
 • повраќање,
 • гадење,
 • Стомачна болка,
 • Оток,
 • Варење,
 • Подуеност во стомакот
 • Главоболка,
 • Замор,
 • Вртоглавица,
 • Сомноленција,
 • Жени,
 • Периферна невропатија (повреда на нервите на рацете или нозете, предизвикувајќи пецкање или болка),
 • Тешкотии при спиење, слабост.
 • Осип,
 • Чеша,
 • Дијабетес,
 • Зголемени липиди,
 • Зголемување на ензимите на црниот дроб.

Дали Дарунавир комуницира со други лекови?

Секогаш треба да ги информирате вашиот лекар и фармацевт за сите други лекови или лекови што ги земате. Ова вклучува сè што е пропишано од друг лекар, лекови што сте ги купиле од уличен хемичар, билни и алтернативни третмани и лекови за рекреација или забави („хеми“).

Некои лекови или лекови не се безбедни ако се земат заедно - интеракцијата може да предизвика зголемено и опасно ниво, или може да спречи еден или двата лека да дејствуваат. Другите интеракции со лекови се помалку опасни, но сепак треба сериозно да се сфатат. Доколку се засегнат нивоата на лекот, можеби ќе треба да ја промените дозата што ја земате. Ова треба да се направи само по совет на вашиот лекар ХИВ.

Список на лекови за кои е познато дека комуницираат со дарунавир треба да биде вклучен во летокот што доаѓа заедно со пакувањето на дарунавир. Кажете му на вашиот лекар ако земате некој од овие лекови и други лекови кои не се наведени.

Не треба да земате дарунавир со кој било од следниве лекови:

 • алфузозин
 • амиодарон
 • астемизол
 • аванафил
 • беприл
 • цисаприд
 • колхицин (ако имате проблеми со бубрезите или црниот дроб)
 • ди-
 • дронедарон
 • хидроерготаминелбасвир / гразопревир
 • ергометрин
 • ерготамин
 • лопинавир / ритонавир
 • ловастатин
 • лурасидон
 • метилергоновин
 • мидазолам (орален)
 • пимозида
 • кветиапин
 • кинидин
 • ранолазин
 • рифампицин
 • сертиндол
 • силденафил (кога се користи за лекување на пулмонална артериска хипертензија)
 • симвастатин
 • Кантарион,
 • системски лидокаин
 • терфенадин
 • ticagrelor
 • триазолам.

Ако земате дарунавир, особено е важно да се консултирате со вашиот лекар со ХИВ или фармацевт пред да земете други лекови, бидејќи тие можат да комуницираат со дарунавир или со лекови за подобрување на ритонавир или кобицистат.

Може да бидат засегнати некои вообичаени лекови, вклучувајќи антибиотици, кортикостероиди, хормонски контрацептиви, метформин, метадон и статини. (Двете ги земам со медицински совет)

Може ли да земам Дарунавир во бременост?

Ако размислувате да имате бебе или мислите дека сте бремени, разговарајте со вашиот лекар што е можно поскоро за тоа која комбинација на анти-ХИВ лекови би била соодветна за вас. Важно е да се земе антиретровирусен третман за време на бременоста за да се спречи пренесувањето на ХИВ од мајката на бебето.

Даритонавир зајакнат со ритонавир може да се смета за опција за време на бременоста, но важно е да разговарате со вашиот лекар. На пример, можеби е потребно да се прилагоди дозата.

Британското здружение за ХИВ (BHIVA) препорачува даритонавир зајакнат со ритонавир (во комбинација со други лекови) како лек што може да се дава на жени кои започнуваат третман со ХИВ во бременоста, во зависност од индивидуалните околности.

Кобицистат зајакнат дарунавир не се препорачува за време на бременоста.

Дали децата можат да го земат Дарунавир?

Дарунавир е одобрен за употреба кај деца. Презиста орален раствор или таблети со намалена доза се

Разговор со вашиот лекар

Ако имате било каква загриженост во врска со вашиот третман или други аспекти на вашето здравје, важно е да разговарате со вашиот лекар за нив.

На пример, ако имате симптом или несакан ефект или ако имате проблеми со лекување секој ден, важно е вашиот лекар да го знае ова. Ако земате други лекови или рекреативни лекови или ако имате друга медицинска состојба, ова е исто така важно за вашиот лекар да знае.

Градењето врска со лекар може да потрае. Можеби се чувствувате многу пријатно да разговарате со вашиот лекар, но на некои луѓе ова им е потешко, особено кога зборуваат за секс, ментално здравје или симптоми за кои сметаат дека е непријатно. Исто така е лесно да се заборават работите што сакавте да ги кажете.

Подготовката за состанок може да биде многу корисна. Одвојте малку време да размислите што ќе кажете. Можеби ви е корисно прво да разговарате со некого или да направите некои белешки и да ги однесете на вашиот состанок. Нашата онлајн алатка говорни точки може да ви помогне да се подготвите за следниот состанок - посета www.aidsmap.com/talking-points 

За детални информации во врска со овој лек, посетете исто така дарунавир AZ страници на антиретровирусни лекови.

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза