Има живот со ХИВ

Сексуално преносливи болести (СПБ) - Општи дефиниции

Aена пред очите на „гинеко“.
Doenças sexualmente transmissíveis (DST’s) – Definições gerais, Blog Soropositivo.Org
Гледајќи се во огледало, навистина депресивно. Тажно затоа што е откриено со сифилис и реагенс

Сексуално преносливи болести (СПБ), се предизвикани од интимен контакт со заразен партнер. Колку повеќе сексуални партнери имате, толку е поголема веројатноста за изложеност кај СПБ, но има и други фактори на ризик. Да речеме, модалитетот на секс практикуван, како орален или вагинален секс, како и анален, за да започнете разговор и да останете во ванила, сексуалните партнери што ги имате, практика на безбеден секс постојано, вашата претходна историја за СПБ, вашата возраст и други фактори придонесуваат за ризик, исто така.

Може ли да се спречат сексуално преносливи болести?

Да. Погледнете: да, постојат седум совети за начините и начините да се избегнат сексуално преносливи болести, вклучувајќи сифилис и самата ХИВ инфекција.

Како настрана, важно е да се спомене дека некои здравствени професионалци и организации сега се однесуваат на сексуално пренослива болест (СПБ) како сексуално пренослива инфекција (СПИ). Истражувањата сугерираат дека терминот „СПБ“ може да биде малку повеќе стигматизирачки.

Лично, претпочитам да бидам јасен и објективен, еуфемизмите не помагаат многу кога, на пример, ќе се обидете да ја објасните Јуца бала, од аголот на зелените скорпии, што е СПИ, сексуално пренослива инфекција. Од лично искуство, завршив да го дефинирам зборот „инфекција“, да објаснам „микроорганизми“ и, во моментот на разбирање, осветлувајќи ја вистината, лицето ќе ми рече:

- ”Вие зборувате за венерични болести, нели? Зошто не објасниш! Не разбирам што велиш „ти“.

Покрај тоа, „болеста“ дел од СПБ имплицира дека некое лице секогаш има симптоми, што не мора да важи за сексуално преносливи болести. Едно лице може да биде заразено со нешто (на пример, херпес или хуман папиломавирус), но нема симптоми.2

Верност кон текстот, и верност кон мене!

Одржувајќи се верен на текстот, го ставам пасусот и веќе го оспорувам: болест болест, дури и кога е асимптоматска. Не треба да одиме далеку ХИВ-болест

Претпочитам едноставност и кој било од овие термини дефинира со едноставност (…) што покажуваме овде. Знам, и треба да разберете, дека овие поими се менуваат. Во оваа статија ќе го користам терминот сексуално преносливи болести (СПБ).

Чести причини

Следно, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), годишно во САД се пријавуваат скоро 2,5 милиони случаи на сексуално преносливи болести.3

Има експресивно добро за сексуално преносливи болести, како што се херпес, кламидија, гонореја, ХИВ, вирус на хуман папилома (ХПВ). Некои СПБ се предизвикани од вируси, додека други се предизвикани од бактерии. 

Објаснувањето на ова на Јука беше добро за 46 мамути и дванаесет камили, така да се каже.

Инфекциите се пренесуваат преку телесни течности, вклучувајќи крв, плунка, сперма, вагинални секрети и мајчино млеко или пренесени со директен контакт од кожа на кожа.4

Ова се случува главно со сексуален контакт; сепак, бремените жени исто така може да пренесат некои СПБ на фетусот во матката или за време на породувањето.5

Невросифилис

Јас придружував еден пријател, кој веќе исчезна, доаѓаш и си оди, според твоите потреби. Тој беше исклучително загрижен за ХИВ и имунолошкиот прозорец, но заврши со сифилис и неговата бремена сопруга, исто така „контаминирана, асимптоматска, но болна, за жал го доведе своето бебе до невросифилис и тоа беше сè. Господине

Употребата на кондоми, други бариери и пречки, тие можат да ги спречат овие сексуално преносливи болести преку телесни течности, како што се ХИВ и хламидија, на пример, но можеби нема да понудат заштита од херпес и други болести пренесени со контакт со кожа.

Вашите шанси да добиете СПБ зависат од голем број фактори, вклучително:

 1. Како имате секс (упатство, анален, вагинален, орален)
 2. Колку партнери имате
 3. Со кого се среќавате, како е сексуалното и репродуктивно здравје на овој партнер ...
 4. Ако практикувате безбеден секс
 5. Колку постојано користите кондоми или други бариери
 6. Без разлика дали користите бариери за сексуален однос или само орален секс
 7. Ако користите лубриканти и какви видови користите лубриканти што ги користите. Претпочитајте, на пример, КЈ. Бидејќи е на база на вода и ... Па, подоцна, во друг пост, го објаснив подобро ... И, патем, ништо, ништо и ништо понекогаш не добивам или не добив ништо за да го напишам зборот, записот „КЈ“.
 8. Ако вашиот партнер има сексуално пренослива болест и, ако има, каков тип
 9. Тежината на инфекцијата на вашиот партнер (како што е бројот на вирусно оптоварување и други фактори)
 10. Ако имате лезии на кожата, инфекции или други СПБ што ве прават повеќе подложни на инфекции.
 11. Вашето општо здравје и здравјето на вашиот имунолошки систем 

Стапките на СПБ се зголемуваат, известува ЦДЦ. Помеѓу 2014 и 2018 година, случаите на сифилис се зголемија 71%, гонорејата 63% и кламидија 14%.3

Новите случаи на ХИВ, сепак, се намалија, со само околу (…) 38.000 нови случаи пријавени во 2018 година.6

Фактори на ризик и вашиот секојдневен живот

Постојат многу работи што можете да направите за да се заштитите од сексуално преносливи болести. Бидејќи сте свесни за главните фактори на ризик што можете да ги контролирате, можно е да бидете здрави без да бидете воздржани.

Еве ги вообичаените фактори на ризик во секојдневниот живот што можат да предизвикаат и можност за зараза од ДСТ и што треба да знаете за секоја од нив. 

Возраст. Станува збор за возраста! Затоа што често ни треба кран!

Луѓето под 25-годишна возраст имаат многу поголема веројатност да бидат заразени со СПБ отколку постарите луѓе од различни причини.7

Прво, младите жени се биолошки поподложни на сексуално преносливи болести отколку постарите жени. Нивните тела се помали и почесто се кинат за време на односот. Вашиот грлото на матката исто така не е целосно развиен и е најмногу подложни на инфекција од кламидија, гонореја и други СПБ.

Конечно, генерално, поверојатно е дека младите луѓе претпоставуваат сексуални ризици и имајќи повеќе партнери.

Сексуалноста

Хомосексуалните и бисексуалните мажи или други мажи кои имаат сексуални односи со мажи, се несразмерно погодени од сифилис, ХИВ и други сексуално преносливи болести (СПБ).

Во 2018 година, скоро половина од случаите на сифилис пријавени кај мажи и жени се припишувале на мажи кои имаат секс само со мажи (МСМ), известува ЦДЦ.8

Според а студија објавено во Американски весник на јавностЗдравје, незаштитен анален секс (за мажи и жени) ја зголемува веројатноста за заразување со СПБ поради цврстината и кревкоста на ректалното ткиво. Ова го прави аналното ткиво поподложно на лацерации, зголемувајќи го ризикот од инфекција. 

Секс без заштита

Иако употребата на кондом или друго бариера метод за контрола на раѓањето не е гаранција дека нема да бидете заразени од сексуално пренослив организам, сепак е многу ефикасен начин да се заштитите.9

Дури и кога зборуваме за вирус како ХПВ, против кој кондомите се помалку ефикасни, кондомот користи намалена стапка на пренесување кога кондомот се користи постојано.

Покрај апстиненцијата, конзистентната употреба на кондом, што значи користење на кондом секој пат кога имате секс, е најдобриот начин за спречување на СПБ.

Ова се однесува дури и ако користите контрацепција, како на пр пилулата или едно- интраутерина направа (спирала). Еднаш заштитени од бременост, некои луѓе не сакаат да користат кондоми како дел од вашата сексуална рутина.10

Рецептите за контрола на раѓањето не ве штитат, лудо, од заразување со сексуално преносливи болести. Најдобра е двојната заштита со дополнителна употреба на кондоми. 

Превенција, девојче, секогаш и секогаш е најдобрата идеја, најдоброто барање, најдобрата станица!

Лична историја на СПБ му дава на Партнерот

Имајќи СПБ често ве прави подложни на инфекција со други СПБ. Иритираната, воспалена или меурлива кожа е полесна за инфекција на друг патоген. ХИВ може да добие лесен пристап до вашиот крвоток преку овие патишта и, после тоа, се воспоставува инфекција

Да се ​​има СПБ е исто така индиректен одраз на ризикот од нова инфекција: како што некогаш сте биле изложени, ова сугерира дека и други фактори во вашиот животен стил исто така можат да ве изложат на ризик.

Повеќе партнери

Тоа е прилично едноставна математика: колку повеќе партнери имате, толку е поголема веројатноста да бидете изложени на СПБ. Покрај тоа, луѓето со повеќе партнери имаат тенденција да имаат односи со повеќе врсници, и Господ знае колку тоа го зголемува ризикот.

Сериска моногамија

Некои луѓе само по една личност истовремено, но сепак излегуваат со голем број луѓе секоја година. 

Ова е познато како сериска моногамија. Или сериско самоубиство. Ова беше маглата тука. И, според мене, ви беше кажана голема лага од вас! И тоа без никаква ефикасност!

Опасноста за луѓето кои практикуваат сериска моногамија е дека секој пат кога ќе влезат во „ексклузивна“ сексуална врска, најверојатно ќе бидат во искушение да престанат да користат безбедни сексуални мерки на претпазливост.11

Но, моногамијата е само ефикасен начин за спречување на сексуално преносливи болести, долгорочни врски кои се и негативни.

Бидејќи некои тестови не се сигурни додека не сте заразени некое време, многу сериски моногамни врски не траат доволно долго за ова да биде одржлива опција.

Употреба на алкохол

Пиењето може да биде лошо за вашето сексуално здравје на многу начини. Луѓето кои користат алкохол редовно, особено во социјални ситуации, може да бидат помалку дискриминирачки во однос на тоа со кого ќе изберат да имаат секс.

Алкохолот исто така ги намалува инхибициите. Исто така, може да биде потешко да се убеди сексуалниот партнер да користи кондом или правилно да го користи.12

Употреба на недозволени лекови

 

Луѓето кои имаат сексуален однос (Мара го мрази овој збор) под дејство на дрога имаат поголема веројатност да се впуштат во ризично сексуално однесување, како што се секс без кондом или други форми на заштита.13

Дрогата исто така може да ја олесни лошата личност, што не недостасува да ве притисне да се впуштите во ризично сексуално однесување. Покрај тоа, употребата на лекови со инјекции, особено, е поврзана со зголемен ризик од болести што се пренесуваат преку крв, како што се ХИВ e хепатитис.

Размена на секс за пари или дрога - Сексуални работници

Луѓето кои разменуваат секс за пари или дрога можеби немаат доволно моќ да преговараат за безбеден секс. А, партнерите стекнати на овој начин многу почесто се заразуваат со СПБ отколку луѓето во општата популација. И тие можат да кажат:

- ”Плаќам, ваша обврска е да сторите.

Или, уште полошо:

Физички напад врз овој партнер или партнер и принудување на многу комплицирана, понижувачка, морална и физички понижувачка ситуација со непресметливи ризици!

Забелешка: Некои сексуални работници, особено оние кои направиле независен и информиран избор да се вклучат во нивната работа, се многу совесни за безбеден секс и превенција. Ризикот варира во зависност од индивидуалното однесување, како и кај луѓето кои немаат комерцијален секс.
Размисли малку:

СПБ во голема мера се спречуваат. Додека воздржувањето од сексуален контакт е единствениот начин за целосно спречување на сексуално преносливи болести, сексот во контекст на заемно моногамна врска може исто така да ги подобри шансите да останете без СПБ. Покрај тоа, практикувањето безбеден секс секој пат кога се занимавате со сексуална активност може драматично да го намали ризикот од добивање на СПБ.

Во превод на Клаудио Соуза, од оригиналот во Причини и ризик фактори на СПБ, на 20 ноември 2020 година. Оригинален текст напишан од Д-р Елизабет Боски 

Вештачката интелигенција на блогот ги предлага овие читања за поголемо и подобро разбирање:

 1. За тешкотијата на жените да зборуваат за употреба на кондом
 2. Ризик од добивање ХИВ! Кои се вашите ризици во овие сценарија?
 3. Враќање на сифилис, во денот наречен „Купидова болест“
 4. Орален секс го пренесува ХИВ?
 5. Липодистрофија поврзана со ХИВ | Липохипертрофија, липоатрофија и липокситрофија
 6. Стареење на очите и дегенерација на макулата поврзана со стареењето (AMD)
 7. ХИВ инфекцијата е поврзана со поголема преваленца на болести поврзани со стареење според холандско истражување
 8. Хепатит Ц и СИДА - Проблематична коинфекција!
 9. Орален секс Гонореја и лезбејки
 10. 09 година - Истражувањата во Сао Паоло покажуваат дека кај ХИВ позитивните лица, ХПВ поверојатно ќе се претвори во рак
Автор извори:
 1. Handsfield HH, Риетмајер Калифорнија. СПИ Кодекс СПБ Кода. Сексуално преносливи болести. Ноември 2017 година 44 (11): 712-3. дои: 10.1097 / OLQ.0000000000000717
 2. Американска асоцијација за сексуално здравје. СПБ / СПБ.
 3. Центри за контрола и превенција на болести. Надзор на сексуално преносливи болести 2018 година.
 4. Вагенленер ФМ, Брокмајер Н.Х., Дишер Т, Фризе К, Викелхаус Т.А. Презентација, дијагностицирање и третман на сексуално преносливи инфекции. Dtsch Arztebl Int. 2016 година; 113 (1-02): 11–22. дои: 10.3238 / arztebl.2016.0011 
 5. Центри за контрола и превенција на болести. СПБ за време на бременоста - лист со податоци за ЦДЦ.
 6. Центри за контрола и превенција на болести. (Ревидирано во ноември 2019 година) Преглед на статистика: Извештај за надзор на ХИВ.
 7. Шенон К.Л., Клауснер Ј.Д. Растечката епидемија на сексуално преносливи инфекции кај адолесцентите: запоставена популација. Curr Opinion Pediatr. 2018 година; 30 (1): 137–143. дои: 10.1097 / MOP.0000000000000578 
 8. Центри за контрола и превенција на болести. (Ревидирано во септември 2019 година) Надзор на сексуално преносливи болести 2018: Слика 39. Примарен и секундарен сифилис - Дистрибуција на случаи по пол и пол на сексуални партнери, Соединетите држави, 2018.
 9. Пинкертон СД, Абрамсон ПР. Ефективност на кондомите во спречување на пренесување на ХИВ. Сок Ши Мед. 1997; 44 (9): 1303-12. 
 10. Дис Ј, Прадан С, Гец Х, Морисон Ц. О. употреба на контрацепција и ризик од сексуално пренослива инфекција: систематски преглед и тековни перспективи. Контрацепција на отворен пристап J. 2018 година; 9: 91–112. дои: 10.2147 / OAJC.S135439 
 11. Конли ТД, Метсик Ј.Л., Мурс А.Ц., Зиглер А, Рубин Ј.Д. Преиспитајте ја ефективноста на моногамијата како превентивна стратегија за СПБ. Prev Med. 2015 година; 78: 23-8. дои: 10.1016 / j.ypmed.2015.06.006 
 12. Хатон Н.Е., МекКол МЕ, Сантора ПБ, Ербелинг Е.. Врската помеѓу неодамнешната употреба на алкохол и сексуалното однесување: родови разлики меѓу пациентите на клиниките за сексуално преносливи болести. Alcohol Clin Exp Res. 2008 година; 32 (11): 2008–2015 година. дои: 10.1111 / ј.1530-0277.2008.00788 година.XNUMX.x 
 13. Скот-Шелдон Лос Анџелес, пратеник од Кери, Ванебл ПА, Сен ТЕ, Кури-Донигер П, Урбан М-р. Употреба на алкохол, употреба на дрога и употреба на кондом кај пациенти со клиника за СПБ. Ј Студ алкохолни лекови. 2009 година; 70 (5): 762–770. дои: 10.15288 / jsad.2009.70.762 

дополнително читање


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата