Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Долутегравир - Тивикеј - Уште еден важен антиретровирусен

долутегравир (Тивикеј)

 

[su_dropcap style = ”flat” size = ”5 ″] D [/ su_dropcap] олутегравир (Тивикеј) спаѓа во класата на антиретровирусни лекови познати како инхибитори на интеграза. Лекот работи против протеинот на ХИВ интеграза, блокирајќи ја неговата способност да го интегрира својот генетски код во човечките клетки.

Доби одобрение за маркетинг од Администрацијата за храна и лекови (ФДА) во САД во 2013 година и во Европа во јануари 2014 година за употреба од страна на возрасни и адолесценти над 12-годишна возраст.

Долутегравир е формулиран како жолта таблета од 50 мг. Дозата на долутегравир е 50 mg (една таблета) еднаш на ден или двапати на ден ако се зема со ефавиренц, невирапин, типранавир или ХИВ, за кои се знае дека се отпорни на инхибитори на интеграза. Може да се земе со нашите без храна.

долутегравир исто така се достапни како дел од комбинираната пилула со фиксна доза наречена Триумек. Погледни Триумек за повеќе детали.

Клиничките испитувања што доведоа до одобрување на долутегравир покажуваат дека режимите со три лекови кои содржат лек се високо ефективни и добро толерирани. Неколку студии покажаа дека третманот базиран на долутегравир е супериорен во однос на третманот што содржи дарунавир / ритонавир или ефавиренц кај претходно нетретирани лица.

[penci_text_block title = ”Долутегравир е третман од прва линија во Европа, Велика Британија и САД” block_title_align = ”style-title-left”]

Заради неговата висока моќност и добра подносливост, Долутегравир се препорачува како претпочитан елемент на третман од прва линија во упатства за третман Британска асоцијација за ХИВ во САД и Европско клиничко клиничко друштво.

Како резултат на недостаток на вкрстена отпорност на ралтегравир, долутегравир е многу ефикасен во сузбивањето на вирусното оптоварување кај луѓе кои не успеале во третманот со ралтегравир, особено кога се администрира двапати дневно и се комбинира со барем уште еден активен лек.[Упатување]

долутегравир исто така се тестира во клинички студии како дел од терапија со две лекови во комбинација со ламивудин или рилпивирин. Истражувањата покажуваат дека долутегравир е исто толку ефикасен кога се комбинира со еден од овие лекови, како кога се користи во комбинација на три лекови, барем за луѓе кои веќе целосно го потиснале вирусното оптоварување. Предноста на употребата на долутегравир во комбинација на два лека е тоа што може да го намали ризикот од долгорочни несакани ефекти.

 

[/ penci_text_block] [penci_text_block title = ”Клиничките испитувања откриваат супериорност” block_title_align = ”style-title-left”]

две студии

Студијата ФЛАМИНГО покажа дека долутегравир плус два инхибитори на реверзна транскриптаза на нуклеозид (НРТИ) се супериорни во однос на дарунавир / ритонавир (90% наспроти 83% вируси потиснати по 48 недели), особено кај луѓе со висок вирусен товар.[ref] Единствената студија за споредување на долутегравир / абакавир / ламивудин за Атриплаш.

Овде повторно, третманот со долутегравир беше супериорен (88% наспроти 81% супресиран вирусно за 48 недели) поради помалку несакани ефекти што доведоа до прекин на третманот.[ref] Студијата МОЛА-2 покажа дека долутегравир е еквивалентен на ралтегравир во 96-неделно истражување во нетретирани лица претходно.[ref]

Заради неговата висока потенција и добра подносливост, долутегравир се препорачува како претпочитан елемент на третман од прва линија во упатствата за третман на Британското здружение за ХИВ, во САД и во Европското клиничко клиничко друштво.

[/ penci_text_block]

[penci_text_block title = ”Обрнете внимателно внимание” block_title_align = ”style-title-center” css_animation = ”bounceInDown”]

Важно предупредување: Алергиска реакција (преосетливост) е забележана кај некои луѓе кои земаат долутегравир. Ова не е вообичаено, но треба веднаш да одите на лекар ако мислите дека имате алергиска реакција. Симптомите се осип во сродство; Треска; замор; оток, понекогаш на лицето или устата, предизвикувајќи проблеми со дишењето; болка во мускулите или зглобовите.

[/ penci_text_block] [penci_text_block block_title_align = ”стил-наслов-лево” css_animation = ”fadeInDown”]

Чести несакани ефекти што ги доживуваат луѓе кои земаат долутегравир вклучуваат: гадење, дијареја, главоболка, осип, чешање, повраќање, стомачна болка или непријатност, абнормални соништа, замор, гасови, зголемени ензими на црниот дроб, зголемена креатин фосфокиназа (ензими произведени во мускулите) Луѓето кои земаат долутегравир исто така може да бидат изложени на поголем ризик за некои несакани ефекти на централниот нервен систем, најчесто несоница, вртоглавица и главоболка. Овие несакани ефекти може да бидат почести кај жени, кај луѓе кои земаат лек во комбинација со абакавир и кај лица над 60 години.

[/ penci_text_block]

[penci_text_block block_title_align = ”style-title-center” custom_markup_1 = ””]

Ретки несакани ефекти вклучуваат алергиска реакција и воспаление на црниот дроб. Многу е важно да го известите вашиот лекар за сите и сите лекови што земате, без разлика дали е пропишано од друг лекар, купено од аптека или хербални лекови, рекреативни или други. Постојат неколку важни интеракции со лекови за долутегравир, но вашиот лекар треба да провери и за други интеракции. 

Важно е да се избегне отпорност на лекови против ХИВ за да не се изгуби повторно ЦД4 клетки

Не земајте долутегравир со дофетилид, лек што се користи за лекување на одредени срцеви заболувања. Не треба да земате антациди (користени за лекување на варење и металоиди), додатоци на калциум, додатоци на железо или мултивитамини шест часа пред да земете долутегравир или најмалку два часа по земањето на долутегравир. 

Долутегравир, исто така, комуницира со други лекови, што може да значи дека треба да ја прилагодите дозата или треба повнимателно следење од вашиот лекар. Ова вклучува метформин, рифампицин, некои лекови за епилепсија и Билка на Свети Јован.

Во превод на Клаудио Соуза до оригинал во долутегравир

Еве важен СПБ што можете да го избегнете со употреба на кондом:

Сифилис

[/ penci_text_block]

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза