Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

STD PrEP: Можеби ќе успее, но дали е добра идеја?

Едно мало пилотско истражување на 30 ХИВ-позитивни мажи кои имале сексуални односи со мажи, покажало дека потрошувачката на антибиотици во третманот со PrEP веројатно ги заштитила од сифилис. Анкетата може да се прочита на англиски јазик на врската: http://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2015/02000/Doxycycline_Prophylaxis_to_Reduce_Incident.9.aspx

Иако беше потребно дополнително клиничко тестирање за да се потврди дека 100 мг доксициклин во моментов обезбедува заштита, истражувањата покажаа дека кај оваа група која има голем ризик од заразување со СПБ (сексуално преносливи болести), оние кои примиле антибиотик биле помалку склони кон заразување со гонореја, кламидија и особено сифилис.

Истражувачките волонтери, кои биле пациенти во ЛГБТ центарот ЛА (најголемиот центар во светот за здравје, државјанство, култура, правна поддршка, образование за лезбејки, хомосексуалци, бисексуалци и трансродори, со седиште во Лос Анџелес - САД), се договориле сифилис најмалку двапати годишно откако имале позитивна дијагноза за ХИВ. Откако беа тестирани за трите сексуално преносливи болести за време на запишувањето како волонтери во истражувањето, тестовите беа следени во текот на 12, 24, 36 и 48 недели со прашалници за однесувањето на ризик.

Половина од пациентите примени доксициклин, а половина од учесниците добија финансиски стимулации за да не се заразат со СПБ. Сепак, 15 случаи на СПБ (гонореја, кламидија, сифилис или комбинација од нив) се пријавени кај оние кои не земале лекови, наспроти шест случаи кај оние кои земале доксициклин. Во групата што не земала лек имало седум случаи на сифилис, наспроти двајца од волонтерите кои примиле антибиотик.

Нема извештаи за значителни разлики во однесувањето на двете групи.

На групата што не примала лекови им биле понудени 50, 75 и 100 долари да останат без СПБ во соодветните 12,24 и 36 недели. Субјектите во групата наводно не користеле дрога и алкохол, со исклучок на кристал метамфетамин, бидејќи тоа не влијаело на резултатите од истражувањето.

Со експлозијата на случаи на сифилис кај мажи кои имаат секс со мажи, идејата за PrEP за СПБ звучи ветувачка за многу специјалисти за превенција од ХИВ и СПБ. Сепак, употребата на доксициклин како PrEP предизвикува загриженост кај некои во медицинската заедница и секако носи контроверзии.

Лекови за СИДА - обична илустрација; има пациенти кои земаат повеќе лекови отколку што е прикажано на оваа слика и, од друга страна, има серопозитивни луѓе кои земаат многу повеќе.

„Истражувањето од 2009 година на население од 4.376 заразени со ХИВ, сите мажи кои имаат сексуални односи со други мажи (категоризирани со користење на кратенката МСМ - од страна на меѓународната медицинска заедница), откри дека 43,6% од случаите на сифилис биле дијагностицирани во само 3,8% од пациентите во оваа популација “, напишале авторите. „Врз основа на овие податоци, разумно е да се разгледа присуството на централна, специфична група на ХИВ-позитивни МСМ што непропорционално придонесува за тековната епидемија на сифилис и го насочува населението кон интервенции.

Многу неодговорени прашања

Д-р Метју Голден, од Одделот за заразни болести и Центар за СИДА и СПБ на Универзитетот во Вашингтон, напиша уредник во прилог на истражувањето. Текстот можете да го прочитате на англиски јазик на врската http://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2015/02000/Preexposure_Prophylaxis_to_Prevent_Bacterial.10.aspx.

И двете се објавени во овој месец во академското списание „Сексуално преносливи болести“. Голден заклучи дека има премногу неодговорени прашања за да се одобри употребата на антибиотици како дел од PrEP третманот за СПБ.

Самата идеја за употреба на антибиотици кога не е потребна е скоро моментална табу тема во здравствената заштита. Пред две години, режисерот Том Фриден, од ЦДЦ (Центар за контрола и превенција на болести, со седиште во САД), даде предупредување за прекумерна употреба на антибиотици.

„Импликациите од ова истражување се контроверзни“, напишале авторите. „Давателите на здравствена заштита воопшто, а особено специјалистите за инфективни болести, обично немаат долг третман на пациенти со антибиотици, така што за многумина од нас постои скоро рефлексивен приговор на идејата за борба против СПИ (инфекции) сексуално преносливи) во PrEP. Сепак, доксициклинот обично се администрира со недели до месеци за значителни, но не заканувачки, акни и розацеа (кожни болести кои предизвикуваат нерамномерно црвенило и воспаленија) и со недели и години за да се спречи маларијата “.

Неодамна откриена со употреба на антиретровирусни лекови во третманот на PrEP, можна е појава на видови на отпорност на лекови против СПБ. Прочитајте ја статијата напишана од Дејвид Хајц на Healthline, за ХИВ мутациите за време на PrEP, кликнувајќи тука: http://www.healthline.com/health-news/its-possible-to-contract-drug-resistant-hiv-on-prep-020515.

„Браво“ Истражувањето имаше високо придржување

Во изјава за imstilljosh.com (портал за социјални медиуми за ХИВ), д-р Амеш Адаjaа рече дека истражувањето е „добро дизајнирано бидејќи се фокусираше на лица со висок ризик и всушност ја мереше нивната усогласеност, а не со самостојно извештај, но според нивото на лекови во крвта. Позитивните резултати од истражувањето беа резултат на неговата висока усогласеност - нешто многу тешко да се постигне надвор од популацијата во клиничките испитувања како доказ за неуспеси во PrEP “.

Адајла, кој се смета за еден од водечките експерти за инфективни болести во САД, ја изрази загриженоста за „опасноста од назначување антимикробни средства на профилактички начин, додека сме во една од најголемите битки против антимикробната резистенција. Иако доксициклинот е стар антибиотик и загриженоста за резистенција не е толку голема, тие постојат особено за MRSA (што се подразбира како сифилис резистенција на видови пеницилини, како што е метицилин, кој веќе е заменет со постабилни пеницилини) каде што лекот се користи рутински.

Д-р Филип Чан е асистент професор на Универзитетот Браун и специјалист за ХИВ. Тој истражуваше PrEP ХИВ во Провиденс-Рода Ајленд (САД) и беше жесток поборник за подобри мерки за превенција од сексуално преносливи инфекции (СПИ).

Тој за порталот imstilljosh.com изјави дека доксициклинот е генерално безбеден, иако е така „ефтин и низок квалитет“ лек. Тој рече дека чини околу 4 долари месечно со некои здравствени планови. Несаканите ефекти не одат многу подалеку од вознемирен стомак.

И, иако тоа е ефикасен третман за сифилис, тој не е сигурен дека пилот истражувањето во Лос Анџелес ќе гарантира клиничко испитување од поголем обем. Тој рече дека прво треба да знаете повеќе за тоа како се пренесува болеста. ГЛЕДАЈТЕ: ВИДЕО ЗА МИНУТА - Бучни вести кои вреди помалку од 60 секунди, кликнете овде: http://www.imstilljosh.com/479-2/top-hiv-videos-aids-awareness/.

Да, може да добиете сифилис со орален секс

Она што е познато е дека постои синергија помеѓу ХИВ и сифилис што може да биде опасна и закана за јавното здравје, рече Чаин. Луѓето со ХИВ и оние со ЦД4 (крвен лимфоцитен индекс) под 350 имаат поголема веројатност да развијат понапредни фази на сифилис каде инфекцијата влијае на централниот нервен систем.

И, кога некој веќе има сифилис и лезијата е присутна, позната како рак, ХИВ полесно се заразува.

Сепак, авторите на уводникот забележаа дека полово преносливите болести се поопасни кај жените.

„Како што веќе беше потенцирано во уводникот, пресметките за ризик-корист во овој контекст се тешки затоа што мажите за среќа се поштедени од сериозни компликации од сексуално преносливи инфекции, но успехот на овие пилот-тестови треба да предизвика поголем интерес за истражување како PrEP, заедно со други интервенции, може да се користат за контрола на сифилисот “, рече тој Адаjaа.

Чан рече дека што се однесува до ХИВ, сифилисот е високо стигматизирана болест во средината на 1900-тите. Тој рече дека 10% од населението во Соединетите држави се заразило со оваа болест.

Сепак, на крајот стана толку ретко што во 2006 година владата на Соединетите држави ја коментираше можноста за искоренување.

Сега болеста се врати заканувачки, заедно со заблудите за тоа, вклучувајќи го и илузорното верување дека не можете да го добиете од орален секс. Можете да добиете ажурирани податоци за сифилис од Центрите за контрола на болести на Соединетите држави тука: http://www.cdc.gov/std/syphilis/STDFact-Syphilis.htm. Од друга страна, можете исто така да добиете информации за сифилис на веб-страницата на Националната програма за СПБ / СИДА на Министерството за здравство на Бразил

„Сифилисот е една од оние фасцинантни болести“, рече Чан.

Превод: Марсио Катањо - диплома за уметности / преведувач и лектор.

Контакти: [заштитена по е-пошта]. 085-88797627.

[Гугл мапи https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d480413.41913033824!2d-118.41424510239939!3d34.02079996599865!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x80c2c75ddc27da13%3A0xe22fdf6f254608f4!2sLos+Angeles%2C+CA%2C+USA!5e1!3m2!1spt-BR!2sbr!4v1424000021423&w=600&h=450%5D

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза