Има живот со ХИВ

СПБ го зголемуваат ризикот од добивање на ХИВ

СПБ го зголемуваат ризикот од добивање на ХИВ вистина е, но многу луѓе не разбираат како се случува. Во овој текст ќе го видите ова, но исто така ќе видите ...

… 3 изненадувачки начини на кои СПБ го зголемуваат ризикот од ХИВ

DST's Aumentam O Risco de Pegar HIVНадоместокот од сексуално болни tнепреносливи (СПБ) во Бразил, САД и светот тие растат. Бројот на случаи со сифилис вртоглаво се зголеми, додека гонореалните инфекции стабилно се зголемуваат од 2009 година.

Можеби највпечатливо, бројот на случаи со кламидија е скоро двојно зголемен во текот на една деценија, од 929.462 во 2004 година на 1.441.789 во 2014 година само во САД.

Иако е добро познато дека СПБ може значително да го зголеми ризикот на лицето да се зарази со ХИВ, многу луѓе сè уште не разбираат целосно зошто се случува ова. Па дури и начините на кои СПБ можат да ја олеснат инфекцијата.

Ова се случува, дури и во активности со низок ризик, како на пр орален секс. Фактот дека многу од овие болести остануваат недијагностицирани само ги зголемува шансите за инфекција.

Иако е јасно дека улцеративните инфекции како сифилис, кои можат да се манифестираат со отворени рани на гениталиите, обезбедуваат лесен пристап за вирусот. Но, околу 20% од случаите немаат рани. Покрај тоа, сифилитичните улкуси во ректумот или грлото на матката често се занемаруваат> и создаваат зголемен прозорец на ранливост за време на примарна инфекција, помеѓу три и шест недели.

Но, дали ова значи дека улцеративните инфекции како сифилис се некако „полоши“ од другите СПБ кога станува збор за ХИВ? 

Значи, интересно е што гледаме три причини зошто тоа не може да биде случај.

СПБ активно регрутира клетки за ХИВ да заразат од 002 наваму ...

DST’s Aumentam O Risco de Pegar HIV, Blog Soropositivo.Org

Па, секој пат кога патогенот, агенс што предизвикува болест, влегува во телото, имунолошкиот систем се активира веднаш. Така, тоа резултира со природен воспалителен одговор. Воспалението се јавува едноставно затоа што имунолошката функција се активира со голема брзина. И генерира голема миграција на неколку видови на имунолошки клетки за да се изолира и убие патогенот.

Така, кај локализирана инфекција, како кај СПБ, одбранбени клетки, како на пр CD4 e ЦД8 Т-клетки, се регрутирани во првите редови на ова одбранбено дело. ЦД4 Т-клетките се „помошни“ клетки кои во суштина се насочени кон ЦД8 „убијците“ Т-клетки за да го неутрализираат патогенот.

За тажна иронија е дека самите клетки дизајнирани да го сигнализираат нападот, ЦД4 клетките. И тие, кои доаѓаат во оваа улога, се оние кои се претпочитани насочени кон ХИВ за инфекција

Во овој случај, најдобрата одбрана немаше да биде напад

Затоа, колку е посилен патоген напад, толку повеќе целни клетки се регрутираат и поголема е веројатноста дека ХИВ ќе може да навлезе во примарната имунолошка одбрана на организмот.

Ова е причината зошто дури и бактериската активност под кожичката на пенисот може да го зголеми потенцијалот за инфекција со ХИВ. Бидејќи акумулацијата на бактерии може лесно да предизвика имунолошки одговор.

Јас, Клаудио, замислувам дека токму затоа обрежувањето може да избегне зараза со ХИВ, особено што не ми беше од корист!

Затоа, дури и ако СПБ не може видливо да ги компромитира ткивата на гениталиите, ректумот или грлото, високата концентрација на имуните клетки на местото на инфекцијата обезбедува ХИВ поголема можност да напредува, особено ако инфекцијата не се лекува.

СПБ ја зголемува концентрацијата на ХИВ во течностите на гениталиите

 

DST’s Aumentam O Risco de Pegar HIV, Blog Soropositivo.Org Исто како што СПБ може да ја зголеми ранливоста на лицето кон ХИВ, СПБ исто така може да го зголеми ризикот од личност да го пренесе вирусот на други.

За воспаление, повторно, е примарна причина, во која клетките на имунолошкиот систем се регрутираат агресивно до местото на локализирана инфекција.

А, кога тоа ќе се случи, може да се случи процес наречен „Елиминација на ХИВ“. 

Ова се дефинира како нагло реактивирање на ХИВ хибернација, што дотогаш беше во резервоари со скриени ќелии

Така, како резултат на ова ослободување, ново активираниот ХИВ може да се размножи и да се инфилтрира во вагинални течности и сперма. И, тоа го зголемува вирусното оптоварување во голем број! Надвор од она што би се случило без СПБ.

Според мета-анализата од 2008 година на Факултетот за јавно здравје и семејна медицина на Универзитетот во Кејп Таун, ширењето на ХИВ во гениталниот тракт е скоро двојно зголемено како резултат на активна инфекција со гонореја или кламидија.

Дури и посериозно, ова може да се случи без разлика дали лицето се лекува од ХИВ или не.

Истражувањата покажаа дека, во присуство на сексуално пренослива инфекција, едно лице на анти-ХИВ терапија може да има вируси што можат да се детектираат во секретите на гениталиите. Дури и ако вирусното оптоварување во крвта е целосно потиснато. И јас, Клаудио, се прашувам: дали е избалансиран со овие факти дека „третманот како превенција и не може да се открие е ист со непренослив?

Некои СПБ можат да го направат ХИВ „закрепнат“

Па, една од главните цели на антиретровирусна терапија (АРТ) е целосно да се потисне ХИВ до незабележливи нивоа.

За седум, при тоа, едно лице со ХИВ има многу помала веројатност да зарази други луѓе.

За, го вели следново: повеќето истражувања се чини дека укажуваат на тоа дека лице заразено со ХИВ има повеќе од 90% помалку шанси да зарази компромитиран партнер.

Лице кое не е заразено со ХИВ, ако е со тотална супресивна АРТ. Но

Меѓутоа, ако таа личност има вирусно враќање (т.е. ненадејно враќање на ХИВ-активност), ризикот од пренесување може експоненцијално да се зголеми. И тоа ги става под контрола TasP и I = I. Или не?

Објасни ми. Но, убеди ме.

Ризик од повратна реалност од двесте проценти

Според истражувачите на ANRS (Национална агенција за истражување на СИДА и хепатитис) во Франција, луѓето со ХИВ имаат скоро 200% поголем ризик од вирусно враќање доколку се инфицираат со сифилис.

Во просек, примарната инфекција со сифилис резултира со зголемување на вирусното оптоварување од најмалку пет пати кај ХИВ-инфицирани мажи.

Ова ги вклучува мажите во Уметност континуирано и тотално супресивно и се јавува без оглед на возраста, сексуалната ориентација или статусот на имунитет.

Бројот на ЦД4.

Ова ја нагласува поголемата потреба за надзор на сифилисот кај популациите со висок ризик, особено мажи кои имаат секс со хоmens (MSM), кои сочинуваат 83% од случаите на сифилис кај мажи и 30% од сите нови дијагностицирани ХИВ во САД.

Иако се чини дека нема поврзаност помеѓу другите СПБ и ризикот од вирусно враќање, постојаниот ризик од пренесување останува висок кај луѓето кои не се лекуваат од ХИВ.

Преведено на 22 декември 2020 година од Клаудио Соуза од оригиналот во 3 изненадувачки начини на кои СПБ го зголемуваат ризикот од ХИВ, Напишано од Myејмс Михре и Денис Сифрис, д-р  од Клинички прегледан Латеша Елопре, д-р, МСПХ во октомври 2020 година

Извори на СПБ го зголемуваат ризикот од добивање ХИВ
  • Центри за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ). „Сексуално преносливи болести - пријавени случаи и пријавени стапки на случаи на 100.000 жители, Соединетите држави, 1941-2014“. Атланта, Georgiaорџија; страницата ажурирана на 17 ноември 2015 година.
  • Чун, Х. Столар, Р. Макалино, Г. и др. „Улогата на сексуално преносливи инфекции во прогресијата на ХИВ-1: сеопфатен преглед на литературата “. Весник за сексуално преносливи болести. 28 мај 2012 година; Том 2013; член ID 176459: 1-15.
  • Јарзебовски, В. Камес, Е. Дупин, Н. и др. „Ефект на рана инфекција со сифилис врз плазматско вирусно оптоварување и број на ЦД4 клетки кај мажи заразени со вирус на хумана имунодефициенција: резултати од групата FHDH-ANRS CD4“. Досиеја за интерна медицина. 10 септември 2012 година; 172 (16): 1237-1243.
  • Sonонсон, Л. и Луис, Д. „Ефектот од инфекции на гениталниот тракт при елиминација на ХИВ-1 во гениталниот тракт: систематски преглед и мета-анализа “. Сексуално преносливи болести. Ноември 2008 година; 35 (11): 946-959.

 


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата