Има живот со ХИВ

Стареење со ХИВ Зошто стареењето е можно!

Слика од микеги од pixabay

Стареење со ХИВ. Не верував дека можам. Добро…

Веќе се соочив со две фатални дијагнози. Првиот што излезе од кутијата беше ХИВ, во тие предизвикувачки денови пред третманот.

Сега, многу години подоцна, ми треба операција на отворено срце за нешто што се нарекува аортна стеноза, или ќе умрам. Размислете за замена на срцевиот вентил; операцијата чека на состанок. Добро се справувам. Посакај ми среќа!

Стареење со ХИВ и соочување со старата дама

Livingивеам со ХИВ од 1993 година. Скоро 30 години подоцна и веќе во моите 70-ти години, размислувам што може да понуди заедницата за ХИВ. Јас не можам да бидам сам во ова.

Населението во првите редови на епидемијата во тие рани години расте, заедно со другите. Многумина од нас не само што стареат, туку и сме стареење со сето тоа што повлекува. Бавно, нерасположено и со сè повеќе придружни болести. Тоа ме опишува, барем.

Враќа сеќавања. Се сеќавам на рана интеракција со заедницата, можеби и на мојата прва средба со соба полна со луѓе со ХИВ. Тоа беше регионална конференција, серија работилници и можности да живееме со нашите роднини. Најдов семејство. Првата сесија на дневниот ред, сепак, беше за палијативна нега. Третирани со сочувство, но всушност. Се сеќавам кога прашав дали поставките на хосписот дозволија вашето куче да остане со вас кога ќе умрете. (Одговорот беше да. Јас бев задоволен од тоа.) Продолживме да разговараме за полномошниците и волјата и во животот. На крајот на краиштата, се чинеше како природна материја. Тогаш сите се соочувавме со смртта.

Подоцна, јас бев редовен говорник во нашата локална болница, разговарајќи со медицински сестри за обука за палијативна нега за лица со ХИВ. Со текот на времето, темата стана помалку релевантна, па затоа разговаравме за општо згрижување на лица со ХИВ. Значи, таа работа исто така се намали. Луѓето кои живеат со ХИВ најчесто добро реагираат на третманот и водат нормален живот. Никој не зборуваше многу за да биде стар, туку за да умре сам. Разговорите беа секогаш, секогаш за животот.

Сега умираме - и умираме во поголем број од кога и да е, бидејќи нашиот контингент на стареење е зголемен - не умираме како резултат на ХИВ инфекција, туку од други причини, поголемиот дел од времето, коморбидитети, како што се дијабетес, кардиоваскуларни и респираторни заболувања .

Повеќе не зборуваме за палијативна нега, дури и кај постари лица или болни. Одговорот на ХИВ веќе не е насочен кон оние кои се приближуваат кон крајот на нивниот живот. Во разговорите за ХИВ и стареењето, всушност, честопати доминираат луѓе од средна возраст со тотално различни грижи за луѓето како мене.

Каде се нашите стари луѓе?

Треба ли подобро да им служат на нашите старешини? Мислам дека е така, но има предизвици да им служиме на постарите лица. Ние сме практично невидливи, освен општиот здравствен систем, за кој имаме тенденција да бидеме корисници на голем обем. Се пензионираме, се разболуваме, повеќе не ги посетуваме давателите на услуги за ХИВ. Браниците на нашата група молчат. Нема тркало што крцка, а малку услуги го препознаваат нашето несигурно постоење и нашиот пад на квалитетот на животот. Што се однесува до дискусиите за крајот на животот, едвај ги слушам зборовите „палијативна нега“ како мрморат со децении.

Но, тука е проблемот: старите лица потреба Услуги поврзани со ХИВ? Ако е така, кои се тие?

Прашањата остануваат главно неодговорени, барем на локално ниво. Организации како Светската здравствена организација соопшти дека палијативната нега поврзана со ХИВ е важна.

„Палијативната нега е суштинска компонента на сеопфатен пакет грижа за луѓето кои живеат со ХИВ / СИДА“, велат тие, „поради различните симптоми што можат да ги доживеат - како што се болка, дијареја, кашлица, отежнато дишење, гадење., слабост, замор, треска и конфузија. Палијативната нега е важно средство за ублажување на симптомите кои резултираат со непотребно страдање и чести посети на болница или клиника. Недостатокот на палијативна нега резултира со нелекувани симптоми кои ја попречуваат способноста на индивидуата да ги продолжи своите активности од секојдневниот живот. На ниво на заедница, недостатокот на палијативна нега непотребно ги нагласува ресурсите на болницата или клиниката. "

Па, зошто меѓународните конференции за СИДА во голема мера ги игнорираат прашањата за стареење, но изолирано, прашањата на нашите постари луѓе кои живеат со ХИВ?

Зборувајќи со нашите нозе

Сепак, не сакам да се фокусирам на палијативна нега. Прашањето е: дали постарите лица кои живеат со ХИВ имаат посебни потреби што давателите на услуги треба да ги исполнат, без оглед дали се работи за дом, домашни посети, храна, работилници и разни форми на практична помош, карактеристична за старите лица? Или, давателите на услуги поврзани со ХИВ се неважни за старите лица? Дали сме разговарале со нозете? На пример, веќе со години не сум бил во вратата на мојата локална организација за грижа за СИДА. Но, тогаш сум привилегиран. Јас сум партнер и јас сум некој кој многу добро се справува со неволјите. Другите не се ништо од тие работи.

Реалноста е дека многу постари луѓе кои живеат со ХИВ се маргинализирани и живеат без вид на домашна поддршка и поддршка од заедницата што ја сметаме за природна. Вели Кејт Мурзин Сфати, канадската агенција со агенда што вклучува прашања за ХИВ и стареење, „Неколкумина мои колеги и пријатели кои се постари луѓе кои живеат со ХИВ имале здравствени кризи во изминатите неколку месеци што ги однеле во болница, го зголемиле нивниот контакт со здравствениот систем, или едноставно им го прекинале животот.

За среќа, тие имаа поддршка - емотивна, практична или обете - од нивните семејства или партнери, но мојот последен истражувачки проект, ПАНАЧЕ Онтарио, потврди дека многу постари луѓе кои живеат со ХИВ го немаат ова. Овие ситуации ме потсетуваат дека достигнуваме критична точка во заедницата за ХИВ. Ние мора да дејствуваме сега за да осигуриме дека формалната поддршка е достапна за постарите луѓе и оние со помалку ресурси, бидејќи тие можат да бидат потребни во секое време. „

Предрасуди против постарите лица

Кејт вели дека неодамнешните настани биле илустративни. „Пандемијата COVID-19 го откри трендот на предрасуди за возраста што опстојува во нашето општество. Сакам да мислам дека тоа исто така создаде можност, бидејќи повеќе луѓе отворено зборуваат за проблемите што ги мачат нашите системи за грижа за стари лица. Од гледна точка на застапување, повеќе гласови веројатно ќе влијаат на промените. „

Не дека некои даватели на услуги не реагираат целосно. Сфати дека истражува Планирање за напредно згрижување. Ова се клучните зборови што опишуваат „време за размислување за вашите вредности и желби и за да им дадете на луѓето каква здравствена и лична нега би сакале да имате во иднина, ако не можете да зборувате за себе“. Покрај тоа, неколку организации во Канада, како на пр ЧИН и други спроведоа работилници за решавање на слични потреби. Но, ако постои желба да се направи повеќе, постарите лица кои живеат со ХИВ треба да проговорат.

Семејство

Па што е со иднината? Додека се движиме кон похолистички стандарди за грижа, каде што услугите за ХИВ се поинтегрирани со оние на другите даватели на здравствена заштита и услуги во заедницата, агенциите за ХИВ најверојатно имаат место. Потребни ни се искрени дискусии за тоа како изгледа ова место. Не само присуство на нашите погреби и животни прослави, туку во месеците и годините што им претходеа. Впрочем, ние сме семејство.

Или не?

Преведено од Клаудио соуза направи оригинал во Нашите денови се избројани


Извор на материјата: Нашите денови се избројани

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата