Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Поддршка со пиксел

Неуспех на PrEP Два различни случаи на и покрај високото придржување не се игнорираат

Не е тоа мојот демантизам. Ја препознавам делумната ефикасност на PrEP, прикажана дури и со студии.

Осумдесет до деведесет и шест проценти покриеност е, за мене, луд руски рулет! И, јас инсистирам: има и други СПБ, постои ризик од бременост во тинејџерски период, непланирана, комплицирана и, знаеме, девојки кои забременуваат на училишна возраст, ретко се враќаат на училиште! Постојат многу ризици и, како што вели Гилхерме Арантес, грижете се за себе, никогаш да не го изгубите ова широко смеење и оваа симпатија на вашето лице

Клаудио Соуза на Canva.com
Ова е најдобриот начин

PrEP неуспех! Ајде! Да, знам дека тоа е во повеќето случаи токму поради неуспехот на земање лекови. Ако јас, лаик, така да кажам, го гледам ова, добро, тоа е повеќе од јасно, во мојот скромен и ограничен начин на гледање на животот, тоа е затоа што тоа е многу видливо за луѓето кои работат на првите редови на овие тестови. И се прашувам дали грешам што замислувам дека тие му служат на Мамон повеќе од кое било друго вистинско или замислено суштество! Затоа, решив да го преведам овој текст, чие објаснување е ова:

 

PrEP неуспех Два различни случаи на и покрај високото придржување

 

Dдва извештаи за ХИВ инфекција кои се јавуваат и покрај очигледното соодветно придржување кон PrEP, потврдено со тестови за ниво на лекови, први со сигурност се документирани, објавени во рецензирани списанија од 2018.

Најновиот случај го пријавил д-р Метју Спинели во Клинички инфективни болести. Тој е 44-годишен геј човек во Тексас и се чини дека не се должи на слабата приврзаност, туку на ХИВ инфекција со необична комбинација на мутации на отпор.

Јас, Клаудио, секогаш го гледав ова како повеќе од можно!

Две карактеристики на случајот го отежнуваат аргументот против ова, што е вистински случај на напредок на PrEP. На прво место, примероци од крв и коса потврдуваат дека тој добро се придржувал до PrEP за два до три месеци што претходеше на инфекцијатаo.

Второ, моделот на тестирање за ХИВ и вирусното оптоварување покажа дека станува збор за акутна инфекција што веројатно се случила само неколку недели пред тој да ги пријави симптомите.

Несовршен зафат и „мансарда“

Забележително, неговиот првичен позитивен тест за ХИВ беше протолкуван како „лажно позитивен“ () затоа што неговото придржување се чинеше дека е многу добро.

- Револтирано лицемерие! - Звучи како обид да се негира PrEP неуспехот

Другиот случај беше објавен во мајското издание на Меѓународен весник за заразни болести од професорот Шуи-Шан Ли и се однесува на 24-годишен геј од Хонг Конг. Интересна е споредбата, бидејќи е веројатно, во овој случај, дека откажувањето на PrEP се должи на несовршена адхезија. Сепак, ова е тешко да се докаже бидејќи сероконверзијата на ХИВ - појавата на антитела кои се откриваат со тестови за ХИВ - беше одложена, што се случи два месеци откако ретроспективниот тест за вирусно оптоварување покажа дека тој веќе бил заразен и се случил до три до четири месеци после инфекција.

Случајот со Тексас - „лажно позитивно“. Па не!

O Човекот од Тексас започнал со PrEP во декември 2017 година. Тој имал анален секс без кондом за време на PrEP и главно бил партнер со инсекти, со некои искуства да биде приемчив. Неговиот последен негативен тест за ХИВ беше во април 2019 година.

На почетокот на јуни 2019 година, тој присуствуваше на клиниката жалејќи се на главоболка, болки во грлото и треска. Физичкиот преглед откри воспаление на грлото со карактеристичен изглед на „калдрма“, што обично се забележува и кај инфекции и кај алергиски реакции.

Вкупниот број на лимфоцити (бели крвни клетки) и бројот на тромбоцити беа прилично ниски. (Ова не е многу честа референца)

Тест за ХИВ антиген / антитела четвртата генерација беше позитивна, но стандардниот тест за антитела беше негативен. (Тестовите од четвртата генерација можат да откријат ХИВ протеин (p24) неколку дена пред телото да започне со производство на антитела кои се откриваат со стандардни тестови, што обично се случува во две до три недели по инфекцијата.)

Во тој случај, бидејќи пациентот рече дека има 100% придржување кон PrEP, му беше кажано дека најверојатно има лажно-позитивен резултат. Но, примероците беа испратени во лабораторија за целосно вирусно оптоварување и број на ЦД4, и кога се вратија две недели подоцна, во средината на јуни, беше јасно дека тоа не е лажно позитивно. Пациентот имаше многу високо вирусно оптоварување од 3,1 милиони и низок број на ЦД4 од 195.

Дознајте повеќе на нашите страници За ХИВ.

Овие бројки се карактеристични за акутната ХИВ инфекција пред телото да го состави првичниот одговор на антитела што го умерува, но не содржи целосно ХИВ инфекција.

И покрај тоа, вирусното оптоварување беше поголемо од просечниот акутна инфекција, што укажува на тоа дека партнерот е извор (што не беше пронајдено) исто така беше во акутна фаза, затоа, тоа беше многу заразно - со оглед на тоа вирусните оптоварувања кај изворниот партнер и примателот имаат тенденција да бидат во корелација. Втор тест за вирусно оптоварување направено во овој момент покажа дека вирусното оптоварување на пациентот веќе паднало 20 пати на 146.000, што е уште еден доказ за многу неодамнешна инфекција. Во тоа време, пациентот бил префрлен на антиретровирусен режим базиран на биктегравир.

- Пациентот, велам, имаше доверба во PrEP и, како што велеше татко ми, го зеде „раи-фи-оиз“ со неуспехот на PrEP

Тест на резистенција покажа дека неговиот ХИВ има многу невообичаена комбинација на отпорни мутации во неговиот ген на реверс транскриптаза. Тој имаше заедничка мутација на отпорност на ентрицитабин, наречена M184V, и ова обично се јавува во ситуации кога луѓето продолжуваат да PrEP додека имаат акутна ХИВ инфекција. Сепак, тој имаше ретка мутација што даваше умерена отпорност на повеќето други нуклеозидни ХИВ лекови (NRTI), вклучително и тенофовир, и две уште поретки мутации за ненуклеозидни лекови (NNRTI), главно за лекот рилпивирин. Ова не можеше да се случи затоа што пациентот земаше PrEP, па затоа мора да се работи за пренесување на вирус отпорен на PrEP.

Ретроспективниот тест за нивото на лекот обезбеди дополнителен доказ за тоа. Примерок од исушена крв добиен на консултации на почетокот на јуни покажа нивоа во согласност со дозата од седум дена во неделата и повеќе од двапати од оние забележани во придржување четири дена во неделата.

Нивоа полоши од одлични

Тестови за нивото на лекови беа направени и на косата на пациентот; овие можат да бидат пред веројатниот датум на инфекција. Забележаните нивоа, од 0,035 нанограми на милиграм (ng / mg) во четири недели пред почетокот на АРТ и 0,028 ng / mg во претходните четири недели, беа компатибилни со придржување до 5-6 неделни дози. Тие не враќаат кон средината на април, пред сè, освен најоддалечената веројатност за инфекција со ХИВ.

Затоа, се чини дека станува збор за инфекција од вирус отпорен на NRTI и NNRTI, кој исто така може да ја преминал PrEP бариерата поради многу големо вирусно оптоварување кај изворниот партнер. Спинели и неговите колеги забележуваат дека само 1-3% од луѓето со ХИВ во САД кои имаат незаситнето вирусно оптоварување сега имаат отпорност или на емтрицитабин или на тенофовир, а отпорноста кон обете е уште поретка.

Случај Хонг Конг - позитивен тест 3-4 месеци по инфекцијата

O вториот контрастен случај беше објавен на почетокот на годината, но тој е пријавен тука за споредба. 24-годишниот хомосексуалец беше во клиничко испитување на PrEP кое ја спореди ефективноста на дневниот PrEP наспроти PrEP „2-1-1“ базиран на настани. Тој пријавил рецептивен анален секс, честопати вклучувајќи и лекови. Тој беше тестиран за ХИВ и започна со PrEP во септември 2018 година и сега беше дијагностициран и третиран за сифилис, гонореја во грлото и ректална кламидија.

Според протоколот за судење, тој се префрли на PrEP базиран на настани по четири месеци дневно PrEP на 19 јануари 2019 година. Тестот за антитела против ХИВ што го направи на 2 февруари беше негативен, но тој беше позитивен на шест седмици подоцна, на 16 март. 

За разлика од пациентот со Тексас, тој бил позитивен на ХИВ антитела, но не и на антигенот p24, сугерирајќи дека тој бил заразен подолго време - најмалку еден месец до шест недели порано. Исто така, за разлика од пациентот со Тексас, неговото вирусно оптоварување беше прилично мало во овој момент во 9500 година.

Неговиот вирус исто така го носеше отпорност на мутација на емтрицитабин M184V и би било примамливо да се верува дека ова беше неуспех на PrEP заснован на настани. Сепак, ретроспективниот тест за ХИВ РНК на складирани примероци на крв покажа дека тој веќе имал ХИВ на 19 јануари, пред да започне со PrEP '2-1-1'.

Бројот на апчиња покажа дека тој ги земал скоро сите дози во текот на дневниот PrEP, но пропуштил осум дози за пет недели помеѓу 13 октомври и 21 ноември. Ова вклучува губење на нејзиниот PrEP на 1 и 2 ноември, што се совпадна со една епизода на анален секс без кондом на 2 ноември. Примерок од исушена крв собран на 19 јануари покажа ниво на тенофовир (685 фемтоли) компатибилно само со дозата од четири дена во неделата.

Значи, се чини дека ова е случај кога инфекцијата на пациентот не се должи на средба со некој со резистентен вирус, туку на инфекција што се случи за време на краток, помалку од оптимален период на придржување. Сепак, она што е невообичаено е долгото одложување помеѓу веројатниот датум на инфекција и позитивниот тест за антитела. Ако бил заразен на почетокот на ноември (и тој негирал секс без кондом помеѓу 2 ноември и 24 декември), постоел интервал помеѓу 3 и 4,5 месеци помеѓу инфекцијата и сероконверзијата.

Луѓето лажат за нивниот сексуален живот

Нормално е да се биде таков!

Ова го велам: кога станува збор за нашите сексуални животи, повеќе од вообичаено е да кажуваме лаги. Некои многу влакнести! (…) Погледнете ја оваа фантастична реалност за хетеросексуални мажи со ХИВ / СИДА

Овој случај се чини дека е „ослабена“ ХИВ инфекција, при што појавата на антитела е одложена поради фактот што тој продолжил да зема PrEP и со тоа делумно го потиснува својот ХИВ - што исто така беше предложено од релативно ниско вирусно оптоварување

Преглед 2017 година дедо2011 Партнери PrEP студија за откриле дека на 17% од луѓето кои се здобиле со ХИВ, додека имале непооптимално придржување кон PrEP, им требале повеќе од 100 дена за да произведат антитела против ХИВ. Периодот од 91-133 дена, во овој случај, би одговарал на тоа. 

Факт, читател, факт, читател, е дека малкумина се оние кои пијат апчиња пред да се разболат, бидејќи нема смисла.

Пилулата утрото, во твое име, објаснува сè!

Ако ја читате мојата текстоса, секој ден, јасно ги гледате причините зошто немам спонзорство.

Јас сум непријатно еластична личност ... И моите мисли ...

 

Случаи во Newујорк и Флорида во 2017 година Илустрирајте ги фактите

Помалку од оптималното придржување секако е постојана. Лицето е пред раѓање кое кога ќе се види во жештината на страста мисли: ах! Заборавив да земам PrEP завчера, сега ќе го прекинам ова.

Случајот е сличен на неколку други пријавени во литературата, како на пр случај од Newујорк од 2016 година e случај од 2017 година од Флорида, каде што јазот помеѓу веројатната изложеност и позитивниот тест беше два и скоро три месеци, соодветно. Одложената сероконверзија исто така може да била фактор бр необичен случај на неуспех на PrEP пријавени во Амстердам во 2017 година и се дискутираше како една од неколкуте потешкотии при утврдување на фреквенцијата на неуспеси на PrEP во случај на Швајцарија пријавен на конференцијата ЕАЦС во 2019 година.

И двата случаи во 2020 година го сугерираат тоа симптомите кои сугерираат акутна ХИВ инфекција не треба да се игнорираат и тестовите да се отфрлат како лажни позитиви, дури во контекст на очигледна голема приврзаност кон PrEP. Како што велат истражувачите од Хонг Конг за нивниот случај, „Феноменот [на доцна сероконверзија] се залага за спречување на ретки следења од страна на корисниците на PrEP, така што дијагнозата за неуспех и започнување на АРТ ненамерно се одложува“.

Во превод на 29 април 2021 година од Клаудио Соуза, од оригиналот во Два различни случаи на неуспех на PrEP и покрај високото придржување, подвлекува дека ваквите настани се ретки, но не треба да се игнорираат, напишани од Гас Кернс  на 4 септември 2020 година

Извор на материјата: Спинели м-р и сор. Употреба на тестирање на ниво на лекови и секвенционирање на единечен геном за да се открие случај на ХИВ сероконверзија во PrEP. Клинички инфективни болести, рано издание на Интернет, јули 2020 година. Неуспех на профилакса пред-изложеност со дневен тенофовир / емтрицитабин и сценарио за одложена сероконверзија на ХИВ Два различни случаи на неуспех на PrEP, и покрај високото придржување, подвлекуваат дека ваквите настани се ретки, но не треба да се игнорираат
Остави коментар
Разговарајте со Клаудио Соуза