Има живот со ХИВ

Гонореја - Факти за оваа тешка СПБ

Гонореја може да ја зафати секој што е сексуално активен. И PrEP не може да ги избегне овие СПБ. Најдобрата опција е да го користите и секогаш користете го благословениот кондом!

Depositphotos  

Гонорејата може да предизвика многу сериозни компликации кога не се лекува, но може да се излечи со правилни лекови. Појавената епидемија на скоро неизлечива гонореја помина. Повеќе не е криза што се појавува, тоа е епидемија што расте додека расте и расте додека се шири и се бори.

Гонорејата е СПБ, сексуално пренослива болест, која може да ја зафати секоја сексуално активна личност. Гонорејата може да предизвика многу сериозни компликации кога не се лекува, но може да се излечи со правилни лекови. Затоа, на кои се поставуваат одговори на многу кохерентни и многу вообичаени прашања.

Што е гонореја?

Гонорејата е сексуално пренослива болест, или СПБ и, за некои, СПИ, што може да зарази мажи и жени. Може да предизвика инфекции во органите на гениталиите, ректумот и грлото. Но, во потешки случаи, кога вертикално пренесување, од рака на дете, за време на породување, може да се појават многу сериозни случаи на окуларна гонореја кај новороденото дете со ризик од неповратно губење на видот!

Тоа е многу честа инфекција, особено кај сексуално активните млади луѓе на возраст од 15 до 24 години.

Како се шири гонорејата?

Можете да фатите или да договорите со гонореја со вагинален, анален или орален секс со некој што има гонореја. Бремена жена со гонореја може да ја пренесе инфекцијата на бебето за време на породувањето и ова може да има многу сериозни последици, да се грижи за пренатална нега.

Искористете го моментот, ако сте жена, живеете во Бразил и сте бремени, знајте дека постојат начини да спречите вашето бебе да се роди како лице со ХИВ во 100%, ако сте ХИВ-позитивни, ако го правите тоа соодветниот третман за време на бременоста. Затоа, бразилскиот закон наложува лекарот да нарача тест за ХИВ за првите пренатални консултации. Според него, законот го бара да го стори тоа, а ако не го стори тоа, негова должност е да побара да нареди испитување.

Како и да е, знам случаи кога жените, поради нивните лични мотивации, за кои немам намера да разговарам, се гледаат себе си со право да не ја лекуваат сопствената ХИВ инфекција и, да, вие го имате ова право. Сепак, и бебето во вашата матка има право да се роди без ХИВ! Од вас зависи, од здравиот разум, да можете да започнете да го користите ова право да живеете без ХИВ од моментот кога ќе се појави на виделина. Те молам! Полагајте го благословениот испит. Ако вашиот тест е реагенс, го повторувам барањето: ве молам, за време на бременоста, почастете се и дозволете му на вашето бебе да се роди без ХИВ, а потоа вратете се на вашиот нормален живот.

Враќајќи се на темата на овој текст, прочитајте го одговорот на следното прашање!

Како можам да го намалам ризикот од добивање гонореја?

Единствениот стопроцентен загарантиран начин да се избегне СПБ / СПИ е да немате вагинален, анален или орален секс. Но, ова не е ништо што секој сака да го стори, па ако сте сексуално активни, можете да ги усвоите овие правила за лично однесување за да ги намалите шансите да добиете гонореја:

 • Имајќи долгорочна меѓусебна моногамна врска со партнер кој е тестиран и има негативни резултати на тестот за сексуално пренослива болест. Сериската моногамија не е интелигентна политика во тој поглед.
 • Користете кондоми од латекс на вистински начин секогаш кога имате секс. Кондомот или кондомот, ако ви звучи појасно, е докажано најефикасниот начин за спречување на многу СПБ и е најдобриот начин да се спречи ширењето на пандемијата ХИВ / СИДА! Зашто тоа беше, скоро 35 години, единствениот очигледно ефикасен начин да се спречи ХИВ инфекцијата. Без да сакам да се чини дека плачам истурено млеко, би сакал да бев свесен за тоа таму, уште во 80-тите и 90-тите!

Дали сум изложен на ризик од гонореја?

Секој што е сексуално активен може да добие гонореја преку незаштитен вагинален, анален или орален секс и затоа инсистирам да одржувам постојани предавања со употреба на благословениот кондом!

Ако сте сексуално активни / активни, водете искрен и искрен разговор со вашиот лекар и прашајте дали треба да бидете тестирани за гонореја или други СПБ. Ако сте сексуално активен „хомосексуалец“, бисексуалец или сексуално активен маж, треба да правите тест за гонореја секоја година затоа што сте најранливи, игнорирајте го концептот на ризична група во однос на ХИВ инфекцијата!

А, вие што ме читате, го сторите истото во врска со пандемијата КОВИД-19! Прочитајте го ова, во друг таб: Опасната стапица на ризичните групи во ширењето информации за КОВИД-19.

Одејќи понатаму, треба да кажам дека вие, сексуално активна жена, на возраст под 25 години или постара жена со дополнителни фактори на ризик, како што се нови партнери или повеќе сексуални партнери или во врска со сексуален партнер кој има сексуално пренослива инфекција, треба да правите тест за гонореја секоја година!

Бремена сум. Како влијае ова СПБ на моето бебе?

Ако сте бремени и имате гонореја, можете да ја пренесете инфекцијата на вашето бебе за време на породувањето. Ова може да предизвика сериозни здравствени проблеми на вашето бебе. Ако сте бремени, важно е да разговарате со вашиот лекар за да направите точен преглед, тестови и третман по потреба. Третманот на оваа сексуално пренослива болест што е можно побрзо ќе ја намали веројатноста за здравствени компликации за вашето бебе.

Како да знам дали го имам ова СПБ?

Некои мажи со гонореја може да немаат никакви симптоми. Сепак, мажите кои покажуваат симптоми може да имаат:

 • Чувство на печење при мокрење.
 • Бело, жолто или зелено празнење од пенисот.
 • Болни или отечени тестиси (иако ова е поретко).

Повеќето жени со гонококи немаат никакви симптоми. Дури и кога жената има симптоми, тие се обично лесни и може да се погрешат за инфекција на мочниот меур или вагината. Womenените со гонореја се изложени на ризик да развијат сериозни компликации од инфекцијата, дури и ако немаат никакви симптоми.

Симптомите кај жените може да вклучуваат:

 • Болка или чувство на печење при мокрење.
 • Зголемен исцедок од вагината.
 • Вагинално крварење помеѓу периодите.

Ректалните инфекции не можат да предизвикаат симптоми или да предизвикаат симптоми кај мажи и жени, што може да вклучува:

 • Високо
 • Анален чешање.
 • Болка.
 • Крварење.
 • Болно евакуација на цревата.

Треба да бидете прегледани од вашиот лекар ако забележите некој од овие симптоми или ако вашиот партнер има СПБ или симптоми на СПБ, како што се необична рана, миризлив исцедок, горење мокрење или крварење помеѓу периоди.

Како мојот лекар ќе знае дали имам ова СПБ / СПИ?

Поголемиот дел од времето, урината може да се искористи за да се испита присуството на гонококи. Меѓутоа, ако сте имале орален и / или анален секс, со брисеви може да се соберат примероци од грлото и / или ректумот. Во некои случаи, памук може да се користи за да се собере примерок од уретрата на мажот (уринарен канал) или грлото на матката на жената (отворање кон матката).

Дали може да се излечи инфекцијата со овие гонококи?

Да, гонококна инфекција може да се излечи со правилен третман. Важно е да ги земате сите лекови што ви ги препишал вашиот лекар за да ја излечите вашата инфекција. Лековите за гонореја не треба да се споделуваат со никого. Иако лековите ја запираат инфекцијата, тие нема да поправат трајно оштетување предизвикано од болеста.

Станува тешко да се третираат некои манифестации на ова СПБ, бидејќи се зголемуваат соеви на гонореја отпорни на лекови. Ако симптомите траат уште неколку дена по приемот на третманот, мора да се вратите на лекар за понатамошно испитување.

Се лекував од гонореја. Кога може повторно да имам секс?

Треба да почекате седум дена по завршувањето на сите лекови пред да имате секс. За да избегнете повторно инфицирање со гонореја или ширење гонореја на вашиот партнер (и), вие и вашиот сексуален партнер (и) треба да избегнувате сексуални односи се додека не заврши секој третман. Ако сте имале гонореја и сте земале лекови во минатото, сепак може да бидете заразени повторно ако имате незаштитен сексуален однос со лице со гонореја.

Што се случува ако не ме лекуваат?

Нелекуваната гонореја може да предизвика сериозни и трајни здравствени проблеми кај жени и мажи.

Кај жените, нелекуваната гонореја може да предизвика карлична инфламаторна болест (ПИД). Некои од компликациите на ДИП се:

 • Формирање на ткиво со лузни што ги блокира јајцеводите.
 • Ектопична бременост, бременост надвор од матката.
 • Неможност за неплодност да остане бремена.
 • Долготрајна болка во карлицата или стомакот.

Кај мажите, гонорејата може да предизвика болна состојба во цевките прикачени на тестисите. Во ретки случаи, ова може да го направи човекот стерилен или да го спречи да има дете.

Поретко, нелекуваната гонореја може да се прошири и на крв или зглобови. Оваа состојба може да биде фатална.

Нелекуваната гонореја исто така може да го зголеми ризикот од добивање или пренесување на ХИВ - вирусот што предизвикува СИДА.

Еден мој совет е што прочитавте Кламидија.

https://soropositivo.org/2020/10/14/voce-pega-ou-passa-hiv-no-sexo-oral-saiba-aqui/


Извор на материјата: Гонореја
Информации добиени преку: ЦДЦ

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Остави коментар

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата