Има живот со ХИВ

Гонореја. СПБ што може да доведе до неплодност

затворање на микроскопски бактерии во розова позадина, 3д илустрација

Гонореја

 

Што е гонореја?

Здраво, драго ми е што ве интересираше овој текст, бидејќи, за волја на вистината, гонорејата е една од многуте  сексуално преносливи болести (СПБ) дека PrEP не спречува ако не користите кондом!

Без да се спомене, на пример, непланирана бременост. Тинејџерска бременост.

Девојче, ако имаш 15, па дури и 12 години, ти кажувам дека твојот живот е твој, како што реков.

Но, ако забремените, за глупости, за попладне = или, често, поради петнаесет минути двосмислено задоволство, вашиот живот е уништен! И, ако некое лице ве праша за „доказ за loveубов како оваа, тој дури и не ја заслужува оваа убов.

Копиле е!

Истражувањата, истражувањата и истражувањата покажуваат дека над 95% од девојчињата кои остануваат бремени како тинејџери не ги завршуваат студиите!

Цица затоа што ќе бидете зависни од други луѓе.

Почекајте го вистинското време. Дали сакате да докажете дека сакате? Сакај се себе си! Да, кажи ми

Што е гонореја?

Здраво, драго ми е што ве интересираше овој текст, бидејќи, за волја на вистината, гонорејата е една од многуте  сексуално преносливи болести (СПБ) дека PrEP не спречува ако не користите кондом!

Без да се спомене, на пример, непланирана бременост. Тинејџерска бременост.

Девојче, ако имаш 15, па дури и 12 години, ти кажувам дека твојот живот е твој, како што реков.

Но, ако забремените, за глупости, за попладне или, често, за петнаесет минути двосмислено задоволство, вашиот живот е уништен! И, ако некое лице ве праша за „доказ за loveубов како оваа, тој дури и не ја заслужува оваа убов.

Копиле е!

Истражувањата, истражувањата и истражувањата покажуваат дека над 95% од девојчињата кои остануваат бремени како тинејџери не ги завршуваат студиите!

Цица затоа што ќе бидете зависни од други луѓе.

Почекајте го вистинското време. Сакај се себе си!

PrEP, според мое мислење, треба да се смета за втор слој на заштита

Кондомот е, да, убава лек за различни здравствени состојби кои PrEP не ги решава. Бидејќи е предизвикана од инфекција од бактериите Neisseria gonorrhoeae, станува сè потешко да се лекува. Има тенденција да инфицира топли и влажни области на телото, вклучително и:

Така, кога гонорејата поминува од личност до личност незаштитен од усно, анален или вагинален. Луѓето со бројни сексуални партнери или луѓе кои не користат кондоми се изложени на зголемен ризик од инфекција. Најдобра заштита од инфекција е апстиненција, моногамија (секс само со еден партнер) и правилна употреба на кондом. Однесувањето што го прави лицето со поголема веројатност да се впушти во незаштитен секс, исто така ја зголемува веројатноста за инфекција. Овие однесувања вклучуваат злоупотреба на алкохол и злоупотреба на илегални лекови, особено употреба на интравенски лекови.

Симптоми на гонореја

Симптомите обично се јавуваат во рок од два до 14 дена по изложеноста. Сепак, некои луѓе заразени со гонореја никогаш не развиваат видливи симптоми. Значи, многу е важно да запомните дека лице со гонореја кое нема симптоми, исто така повикани не-симптоматски носач, сè уште е способен да генерира зараза. И многу поверојатно е дека некое лице ќе ја пренесе инфекцијата на други партнери кога немаат видливи симптоми, бидејќи не знаат што доживуваат. Како и да е, ако ме прашавте за совет, добро, дали беше добар. Но, во вистината, безбедниот секс е многу важен.

Амарилис, одлична пријателка, се договорила со нејзиниот партнер и придружник. Тој не побара верност. Запрашан безбедност надвор од домот. па дури и тоа што таа не може да ја прими… Амарилис нè напушти, предвреме, на 43 години, за годините 2004/2005.

Симптоми на гонореја кај мажи

Па, мажи може да не развијат забележителни симптоми неколку недели. Така, некои мажи можеби никогаш нема да развијат симптоми! И ова е многу, многу сериозно. периодично земете прегледи за сексуално и репродуктивно здравје!

Обично, инфекцијата почнува да покажува симптоми една недела по инфекцијата. Првите забележливи симптоми кај мажите обично се горење или чувство на болка при мокрење. Како напредувате, други симптоми може да вклучуваат:

  • поголема фреквенција или уринарна итност;
  • опаѓачки или постојан гној од пенисот (бел, жолт, беж или зеленикав);
  • оток или црвенило на отворот на пенисот;
  • оток ou болка во тестиси;
  • постојано воспалено грло;

Инфекцијата ќе остане во телото неколку недели по лекувањето на симптомите. Во ретки случаи, гонорејата може да продолжи да предизвикува оштетување на телото, особено на уретрата и тестисите. Болката може да се прошири и на ректумот.

Симптоми на гонореја кај жени

За жал, многу жени не развиваат очигледни симптоми на гонореја. Кога жените развиваат симптоми, тие имаат тенденција да бидат благи или слични на други инфекции. Така, отежнувајќи ја идентификацијата. Инфекциите со гонореја можат многу да личат на вообичаени вагинални квасци или бактериски инфекции. Тие може да изгледаат како кандидијаза!

Симптомите вклучуваат:

Тестови за гонореја

Здравствените работници можат да дијагностицираат инфекција со гонореја на неколку начини. Тие можат да соберат примерок од течност од симптоматската област со памук (пенис, вагина, ректум или грло) и да го постават на стаклен слајд. Ако вашиот лекар се сомнева во зглоб или инфекција на крвта, ќе го добие примерокот собирање крв или со вметнување игла во симптоматскиот зглоб за отстранување на течноста. 

Потоа, тие ќе додадат дамка на примерокот и ќе ја испитаат под микроскоп. Ако клетките реагираат на дамката, најверојатно имате инфекција со гонореја. 

Овој метод е релативно брз и лесен, но не дава апсолутно сигурност. Овој тест може да го изврши и лабораториски техничар.

Втор метод вклучува земање ист тип примерок и ставање во посебно јадење. Ова ќе се инкубира во идеални услови за одгледување неколку дена. Колонија на гонореја бактерии ќе порасне ако е присутна гонореја.

Прелиминарниот резултат може да биде готов во рок од 24 часа. Конечниот резултат ќе трае до три дена.

Компликации со гонореја

As жените се изложени на зголемен ризик од долгорочни компликации како резултат на нелекувани инфекции. Инфекцијата нетретирана со гонореја кај жени може да се искачи на женскиот репродуктивен тракт и да ги вклучи матката, јајцеводите и јајниците. Оваа состојба е позната како карлична инфламаторна болест (ПИД) и може да предизвика силна и хронична болка и да ги оштети женските репродуктивни органи. ПИД може да биде предизвикан и од други сексуално преносливи болести. Womenените исто така можат да развијат блокада или лузни на јајцеводите, што може спречи идна бременост или да предизвика А. ектопична бременост. Ектопична бременост се јавува кога оплодената јајце клетка се всадува надвор од матката. Инфекцијата со гонореја може да помине кај новороденче за време на парто.

Мажите може да доживеат лузни во уретрата. Мажите исто така можат да развијат болен апсцес во внатрешноста на пенисот. Инфекцијата може да предизвика намалена неплодност или стерилност.

Кога инфекцијата со гонореја се шири во крвотокот, мажите и жените можат да страдаат артритис, оштетување на срцевите залистоци или воспаление на слузницата на мозок или 'рбетниот мозок. 

Овие се ретки, но сериозни состојби.

Третман со гонореја

Современите антибиотици можат да излечат повеќето инфекции со гонореја. Повеќето држави исто така нудат бесплатна дијагноза и третман за клиники за сексуално и репродуктивно здравје.

Домашни лекови и без рецепт

Нема домашни лекови или лекови без рецепт кои третираат инфекција со гонореја. Ако се сомневате дека имате гонореја, посетете лекар.

антибиотици 

A Гонорејата обично се третира со инјекција со антибиотик еднаш во задникот или со единечна доза на друг антибиотик земен орално. Штом сте на антибиотици, треба да почувствувате олеснување за неколку дена.

Законот предвидува здравствените работници да ја пријавуваат инфекцијата, обично во одделот за јавно здравје. 

Јавните здравствени власти ќе идентификуваат и контактираат, тестираат и третираат кој било сексуален партнер на заболеното лице за да помогнат во спречување на ширење на инфекцијата. Здравствените власти ќе контактираат и со други лица со кои овие лица имале сексуален контакт.

Појавата на соеви отпорни на гонореа антибиотици е а растечки предизвик

Таквите случаи може да бараат пообемен третман, со седумдневен курс на орални антибиотици или двојна терапија со два различни антибиотици, обично за вкупно седум дена терапија. 

Антибиотиците кои се користат за долготрајна терапија обично се даваат еднаш или двапати на ден. 

Научниците работат на развој на вакцини за да се спречи инфекцијата со гонореја.

Превенција од гонореја

Најбезбеден начин до спречи гонореја или други сексуално преносливи болести е употреба на кондом. 

Важно е да бидете отворени со вашите сексуални партнери, да имате редовно редовно СПБ .

Ако вашиот партнер покажува знаци на можна инфекција, избегнувајте каков било сексуален контакт со него. Побарајте медицинска помош за да се исклучат сите можни инфекции што можат да се пренесат.

Вие сте изложени на поголем ризик да добиете гонореја ако веќе ја имате или било кое друго СПБ. СПБ се потенцијални олеснувачи на ХИВ инфекцијата

Што да направите ако имате гонореја

Ако мислите дека имате гонореја, треба да избегнувате каква било сексуална активност. Исто така, треба веднаш да контактирате со вашиот лекар.

За време на посетата на вашиот лекар, бидете подготвени да:

  • детали за вашите симптоми,
  • дискутирајте за вашата сексуална историја,
  • обезбедете информации за контакт за претходните сексуални партнери, така што лекарот може да ги контактира анонимно во ваше име.

-Затоа, ако сте во контакт со вашиот сексуален партнер (и), тие знаат дека треба веднаш да се тестираат.

Camisinha resolve! Use
Многу весела пиле за добро облечена

Ако земате антибиотици, важно е да се земе целосен тек на апчиња за да се осигурате дека вашата инфекција е целосно лекувана. Брзо намалување на курсот на антибиотици може да ја зголеми веројатноста бактериите да развијат отпорност на антибиотикот. Така се случи и гонореја. Бидејќи, како и другите болести предизвикани од бактерии и други микроорганизми, исто така треба да одите кај вашиот лекар една до две недели. Затоа, не можете да се оддалечите од вашиот лекар или да ги занемарите распоредот на лекови. Императив е да продолжите со третманот сè додека не бидете сигурни дека вашата инфекција е расчистена.

Ако резултатите се вратат негативни, а вашиот сексуален партнер исто така е ослободен од каква било инфекција, можно е да продолжите со сексуална активност. ХИВ може да се пренесе полесно кога има присуство на СПБ

O loveубовта не имунизира! А PrEP не ги решава СПБ и несаканата бременост

Знајте кои се опортунистички болести!

Сифилис Болест на Купидон! Прочитајте за ова параноја!

 

Во превод на Клаудио Соуза од оригиналот во Гонореја
[ID на paypal_donation = 165601]

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина