Има живот со ХИВ

Инфекција со херпес на гениталиите или вирус на херпес - некои факти

Aена пред очите на „гинеко“.

herpes genital precisa de atenção ginecológica entre mulheresХерпес на гениталиите, инфекција со вирус на херпес, е честа сексуално пренослива болест (СПБ) што секоја сексуално активна личност може да ја зафати. Повеќето луѓе со вирус немаат симптоми. Дури и без знаци на болест, херпесот сè уште може да се прошири на сексуални партнери. Во овој текст некои ѓделува на генитален херпес.

Што е генитален херпес?

Генитален херпес тоа е СПБ предизвикано од два вида вируси. Вирусите се нарекуваат вирус на херпес симплекс тип 1 (HSV-1) и вирус на херпес симплекс тип 2 (HSV-2).

Што е орален херпес?

Оралниот херпес обично е предизвикан од ХСВ-1 и може да резултира со рани или плускавци во треска во или околу устата. Сепак, повеќето луѓе немаат никакви симптоми. Повеќето луѓе со орален херпес биле заразени за време на детството или зрелоста од не-сексуален контакт со плунка.

Дали постои врска помеѓу херпесот на гениталиите и оралниот херпес?

Оралниот херпес предизвикан од ХСВ-1 може да се пренесе од устата во органите на гениталиите преку орален секс. Затоа некои случаи на генитален херпес се предизвикани од ХСВ-1.

Колку е чест херпесот на гениталиите?

Херпесот на гениталиите е чест во целиот свет. На пример, во Соединетите држави, повеќе од едно од шест лица на возраст од 14 до 49 години имаат херпес на гениталиите.

Како се шири херпесот на гениталиите?

Може да се заразите со херпес на гениталиите со вагинален, анален или орален секс со некој што ја има оваа болест.

Ако немате херпес, може да се заразите ако стапите во контакт со вирусот на херпес на:

 • Херпес болно;
 • Плунка (ако вашиот партнер има инфекција со орален херпес) или секрети на гениталиите (ако вашиот партнер има инфекција на херпес на гениталиите);
 • Кожа во оралната област, ако вашиот партнер има орална инфекција со херпес, или кожа во пределот на гениталиите, ако вашиот партнер има инфекција на генитален херпес.

Може да се заразите со херпес од сексуален партнер кој нема видливо болно или што не знае дека е заразен. Исто така е можно да се заразувате со херпес на гениталиите ако примате орален секс од сексуален партнер кој има орален херпес.

Нема да добиете херпес поради тоалетни места, постелнина или базени или допирање предмети околу вас, како прибор за јадење, сапун или крпи. Ако имате дополнителни прашања во врска со начинот на ширење на херпесот, размислете да разговарате за вашите проблеми со здравствен работник.

Како можам да го намалам ризикот од добивање херпес на гениталиите?

Единствениот начин да се избегнат СПБ е да немате вагинален, анален или орален секс.

Ако сте сексуално активни, можете да го направите следново за да ги намалите шансите да добиете херпес на гениталиите:

 • Имајќи долгорочна меѓусебна моногамна врска со партнер кој не е заразен со СПБ (на пример, партнер кој бил тестиран и има негативни резултати од тест за СПБ);
 • Користете кондоми од латекс вистинскиот начин секогаш кога имате секс.

Бидете свесни дека не се појавуваат сите рани од херпес во областите опфатени со ладокс кондом. Покрај тоа, вирусот херпес може да се ослободи (пролева) од областите на кожата кои немаат видливи рани од херпес. Од овие причини, кондоми можеби не целосно ве штити од херпес.

Ако сте во врска со личност која знае дека имате херпес на гениталиите, можете да го намалите ризикот да добиете херпес на гениталиите ако:

 • Вашиот партнер пие лекови против херпес секој ден. Ова е нешто за што вашиот партнер треба да разговара со докторот.
 • Избегнувате вагинален, анален или орален секс кога вашиот партнер има симптоми на херпес (т.е. кога вашиот партнер има епидемија).
Бремена сум. Како може херпесот на гениталиите да влијае на моето бебе?

Ако сте бремени и имате херпес на гениталиите, многу е важно да присуствувате на пренаталните консултации. Кажете му на вашиот лекар ако некогаш сте имале симптоми или сте дијагностицирале херпес на гениталиите. Исто така, кажете му на вашиот лекар ако некогаш сте биле изложени на херпес на гениталиите. Некои истражувања сугерираат дека инфекцијата со генитален херпес може да доведе до спонтан абортус или да го направи предвремено породувањето поверојатно.

Инфекцијата со херпес може да се пренесе од вас на фетусот пред раѓањето, но најчесто се пренесува на бебето за време на породувањето. 

Ова може да доведе до потенцијално смртоносна инфекција кај вашето бебе (наречена неонатален херпес). 

Важно е да избегнете заразување со херпес за време на бременоста. Ако сте бремени и имате херпес на гениталиите, анти-херпетични лекови може да бидат понудени на крајот на бременоста. Овој лек може да го намали ризикот од појава на знаци или симптоми на херпес на гениталиите за време на породувањето. За време на породувањето, вашиот лекар треба внимателно да ве испита за рани на херпес. Ако имате симптоми на херпес при породување, обично се прави „царски рез“.

Како да знам дали имам херпес на гениталиите?

Herpes Genital Ou Infecção por Herpes Vírus – Alguns Fatos, Blog Soropositivo.Org Повеќето луѓе со генитален херпес немаат никакви симптоми или имаат многу лесни симптоми. Можеби нема да забележите благи симптоми или може да ги замерите за друго заболување на кожата, како што се мозолчиња или вродени влакна. Поради ова, повеќето луѓе кои имаат херпес не го знаат ова.

Херпесните рани обично се појавуваат како една или повеќе плускавци на органите на гениталиите, ректумот или устата. Плускавците пукнаа и оставаат болни рани за да зараснат може да трае една недела или повеќе. Овие симптоми понекогаш се нарекуваат „епидемии“. Првиот пат кога некое лице ќе избувне, може исто така да доживее симптоми слични на грип, како што се треска, болки во телото или отечени жлезди.

Луѓето кои доживуваат почетна појава на херпес може да имаат повторени епидемии, особено ако се заразени со ХСВ-2. Повторените епидемии се генерално пократки и помалку сериозни од првата. Иако инфекцијата останува во организмот цел живот, бројот на епидемии може да се намали со текот на времето.

Треба да бидете прегледани од вашиот лекар ако забележите некој од овие симптоми или ако вашиот партнер има СПБ или симптоми на СПБ. Симптомите на СПБ може да вклучуваат необична рана, миризлив исцедок од гениталиите, печење при мокрење или (за жени) крварење помеѓу периоди.

Како мојот лекар ќе знае дали имам херпес?

Вашиот лекар може да дијагностицира херпес на гениталиите едноставно гледајќи ги вашите симптоми. Давателите исто така можат да земат примерок од раната и да ја тестираат. Во одредени ситуации, може да се користи тест на крвта за да се бараат антитела против херпес. Имајте искрен и отворен разговор со вашиот лекар и прашајте дали треба да бидете тестирани за херпес или други СПБ.

Забелешка: Крвен тест за херпес може да помогне да се утврди дали имате инфекција со херпес. Не можете да кажете кој ја предизвикал инфекцијата или колку долго сте заразени.

Може ли да се излечи херпесот?

Нема лек за херпес. Сепак, постојат лекови кои можат да спречат или да ги намалат епидемиите. Еден од овие лекови против херпес може да се зема секој ден и ја прави помала веројатноста дека ќе ја пренесете инфекцијата на вашиот сексуален партнер (и).

Што се случува ако не ме лекуваат?

Херпесот на гениталиите може да предизвика болни рани на гениталиите и може да биде сериозен кај луѓе со потиснат имунолошки систем.

Ако ги допрете раните или течностите, можете да пренесете херпес на друг дел од телото, како што се очите. Не допирајте ги раните или течностите за да избегнете ширење на херпес на друг дел од телото. Ако ги допрете раните или течностите, веднаш измијте ги рацете за да спречите ширење на инфекцијата.

Ако сте бремени, може да има проблеми за вас и за фетусот во развој или за новороденчето. Погледнете “Бремена сум. Како може херпесот на гениталиите да влијае на моето бебе?”Горе за информации за ова.

Дали сè уште можам да имам секс ако имам херпес?

Ако имате херпес, треба да разговарате со вашиот (и) сексуален партнер (и) и да им дадете до знаење дека имате и ризици. Употреба на кондоми може да помогне да се намали тој ризик, но нема да го отстрани целосно. Имање рани или други симптоми на херпес може да го зголеми ризикот од ширење на болеста. Дури и ако немате никакви симптоми, сепак можете да ги заразите вашите сексуални партнери.

Можеби имате прашања за тоа како херпесот на гениталиите ќе влијае на вашето целокупно здравје, сексуален живот и врски. За овие проблеми е најдобро да разговарате со професионалец во здравството, но исто така е важно да препознаете дека, иако херпесот не се лекува, може да се третира со лекови. Дневната супресивна терапија (т.е. секојдневна употреба на антивирусни лекови) за херпес исто така може да го намали ризикот од пренесување на херпес на гениталиите на вашиот сексуален партнер. Бидете сигурни да разговарате за опциите за третман со вашиот лекар. Бидејќи дијагнозата на генитален херпес може да влијае на тоа како ќе се чувствувате во врска со сегашните или идните сексуални врски, важно е да разберете како разговарајте со сексуални партнери за СПБ

 

Која е врската помеѓу херпесот на гениталиите и ХИВ?

Инфекцијата со херпес може да предизвика рани или пукнатини на кожата или слузницата на устата, вагината и ректумот. Ова обезбедува начин ХИВ да влезе во телото. Дури и без видливи рани, имањето херпес на гениталиите го зголемува бројот на ЦД4 клетки (клетките што ХИВ ги насочува да влезат во телото) пронајдени во обвивката на гениталиите. Кога некое лице има ХИВ и генитален херпес, поголеми се шансите ХИВ да се прошири на несексуален партнер заразени со ХИВ за време на сексуален контакт со устата, вагината или ректумот на партнерот.

 1. Основи на ХИВ / СИДА
 2. Орален секс и ХИВ
 3. Хепатитисот е исто така вирусно заболување
 4. Пандемијата за ХИВ / СИДА не е завршена!
 5. Не може да се открие?
 6. Дали имам ХИВ? Ако имаше реагенс ... Да! Животот продолжува
 7. Токсоплазмоза
 8. PrEP Ne е секогаш ефикасен!
 9. Лезбејки, орален секс и СПБ


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата