Има живот со ХИВ

Што е тоа ХИВ-2? знај сè тука

Вообичаено прашање за кое конечно најдов да се преведе нешто добро

Повеќето инфекции со ХИВ тип 2 се центрирани во Западна Африка или во земји кои имаат силни колонијални или социоекономски врски со Западна Африка, вклучително и:
1 - Франција
2 - Шпанија
3 - Португалија

O вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ) доаѓа во два вида: ХИВ-1 и ХИВ-2. ХИВ-2 беше откриен во 1986 година - околу пет години откако беше откриено дека ХИВ-1 предизвикува СИДА. ХИВ-типот 2 е главно ограничен на Западна Африка.

Иако ХИВ-2 ги има истите карактеристики како ХИВ-1, тој се разликува по потекло, генетски состав, дистрибуција, вирулентност и патогеност. Исто така, помалку реагира на одредени антиретровирусни лекови се користи за лекување на ХИВ.1

Потекло на ХИВ-2

A зооноза тоа е заразна болест што се пренесува од нехумани животни на луѓе. Во моментот, постојат повеќе од 200 познати типови на зоонози, кои сочинуваат голем процент на нови и постојни болести кај луѓето.2

Сврзување на животни

Ако се верува дека потекнува од други животни: 1

 • ХИВ 1 de се смета дека зоонотско потекло е поврзано со шимпанзата и горилата.
 • ХИВ-2 Се верува дека зоонотското потекло е поврзано со сами-мајмун.

Една од најголемите пречки во создавање на ХИВ вакцина е дека вирусот има исклучително висока генетска варијабилност. Ова значи дека не само што постојат два посебни генетски типа на ХИВ ,.

Постојат бројни подвидови, од кои некои се повеќе вирулентни или отпорни на лекови против ХИВ.

Ова ја прави потрагата по лекување постојан предизвик.

Дистрибуција на ХИВ-2

Од околу 38 милиони луѓе ширум светот кои живеат со ХИВ, приближно 1-2 милиони имаат ХИВ тип 2.

 • Повеќето инфекции со ХИВ тип 2 се центрирани во Западна Африка или во земји што имаат силни колонијални или социо-економски врски со Западна Африка, вклучително и:
  • Франција
  • Шпанија
  • Португалија

Другите поранешни португалски колонии исто така пријавија значителен број на инфекции со ХИВ-2, вклучително и: 4

 • Ангола
 • Мозамбик
 • Бразил
 • Индија

ХИВ се пренесува од некој со ХИВ на некој без вирус, преку телесни течности како што се:

 • Семе
 • Крв
 • Вагинални секрети
 • Мајчино млеко

STD PrEP: Можеби ќе успее, но дали е добра идеја?

HIV-1 e HIV-2Вообичаени методи на пренесување вклучуваат незаштитен анален и вагинален секс и заеднички игли.

Во последните две децении, преваленцата на ХИВ тип 2 се намали во неколку западноафрикански земји, како што се Сенегал, Гамбија, Брегот на Слоновата Коска, Гвинеја-Бисао, но причините за тоа не се јасни.

Сепак, заедно со опаѓањата, се забележува и зголемување на двојните инфекции - кога некој има ХИВ-1 и тип 2 ХИВ - со некои проценки кои сугерираат дека 15% од сите ХИВ инфекции во Западна Африка ги вклучуваат и двата типа. 5

Преваленца на ХИВ -2 во САД

Првиот случај на ХИВ-2 во Соединетите држави е пријавена во 1987. Во моментов, помалку од 1% од луѓето во САД со ХИВ имаат ХИВ-2,6

Вирулентност и патогеност

ХИВ-2 е типично многу помалку вирулентен и има тенденција да напредува побавно од ХИВ-1. Покрај тоа, инфекцијата со ХИВ-2 е поврзана со:

Исто така и СПБ

ХИВ-2 исто така ја намали сексуалната преносливост и екскрецијата на гениталиите во споредба со ХИВ-1.

Иако луѓето со ХИВ-2 можат да преминат во СИДА, значителен број од нив се елитни контролори кои не доживуваат прогресија на вирусот.4

Во последниве години, се повеќе и повеќе внимание се посветува на оваа подгрупа на лица заразени со ХИВ-2, кои имаат поголема долгорочна вирусна контрола.

Идејата е да се користи ХИВ-2 како модел за да се најде функционален лек против ХИВ.7

Пренесување на ХИВ-2 од мајка на дете

ХИВ-2 е потешко да се пренесе перинатално отколку ХИВ-1. Иако податоците за пренесување на ХИВ-2 од мајка на дете се исклучително малку, се смета дека се појавуваат со стапка од приближно 0,6% 0,8.

Дијагноза

Во моментов, Центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат првично тестирање за ХИВ со имуноанализа на комбинација од антиген / антитела одобрена од ФДА.

Исто така, се препорачува употреба на антиген ХИВ-24 p1 за скрининг на утврдена инфекција со ХИВ-1 или ХИВ-2 и / или акутна инфекција со ХИВ-1.

Ако тестот е реактивен, го следи дополнителен тест за да се направи разлика помеѓу ХИВ-1 и ХИВ-2. Покрај тоа, важно е да се напомене дека одредени тестови кои најчесто се користат за тестирање за ХИВ-1 - вклучително и Вестерн и Блот и ХИВ-1 РНК и ДНК тестови - не откриваат со сигурност ХИВ-2 и може да предизвикаат лажно негативно читање.6

Тест за да се направи разлика помеѓу два вида на ХИВ

Тестот за брз мултиспот ХИВ-1 / ХИВ-2 во моментов е единствениот тест одобрен од ФДА, способен за сигурна диференцијација на двата вируса. Тестот исто така може да направи:

 • Откривање на антитела поврзани со ХИВ-1 и ХИВ-2 во плазмата и хуманиот серум
 • Дијагностицирајте сида при дијагностицирање на инфекција со ХИВ-1 и / или ХИВ-2.
Третман

За да се спречи прогресијата на болеста и пренесувањето на ХИВ-2 на други, се препорачува антиретровирусна терапија да започне на или по кратко време по дијагнозата на ХИВ-2.

Иако многу од антиретровирусните лекови што се користат за лекување на ХИВ-1, исто така, делуваат кај луѓе со ХИВ тип 2. Тој не е универзален.

На пример, сите ненуклеозидни инхибитори на реверзна транскриптаза (NNRTI) и инфуторот на фузијата на енфувиртид се неефикасни во третманот на ХИВ-2.

Во овој момент, ефективноста на инхибиторот на CCR5 маравирокот е неизвесна, а инхибиторите на протеазата имаат различна ефикасност кај луѓето со ХИВ-2, при што најкорисни се лопинавир и дарунавир.

Освен ННРТИ, пристап од прва линија на третман ХИВ-2 е сличен на оној на ХИВ-1 и типично се состои од два инхибитори на нуклеозидна реверзна транскриптаза (NRTI) и инхибитор на трансфер на интегразен ланец (INSTI), како што се:

 • биктегравир
 • долутегравир
 • елвитегравир
 • raltegravir

Алтернативно, втората опција е два НРТИ плус засилен инхибитор на протеаза (дарунавир или лопинавир).

Луѓето со ХИВ-2 кои земаат антиретровирусна терапија треба да бидат подложени на рутински мониторинг на квантитативни нивоа на ХИВ тип 2, да се процени одговорот на третманот.4

Стапки на смртност кај лица со ХИВ-2 на АРТ

Дури и со намалена ефикасност на третманот, стапката на смртност кај луѓето со овој тип 2 ХИВ на АРТ е 50% во споредба со лицата со ХИВ-1.

Што е вирусно оптоварување?

Вообичаено прашање за незабележливо вирусно оптоварување

Точка за размислување

Пред да направите ХИВ-тест, задолжително обезбедете ги сите релевантни информации за личните фактори на ризик. Вклучувајќи сексуална историја, заедничка употреба на игли и патувања или престој во Западна Африка.

Иако правењето секаков вид тест за сериозни состојби како ХИВ може да биде стресно и нервозно. Но, секогаш имајте на ум дека сега постојат неколку опции за третман.11

A функционален лек за ХИВ останува неостварлив, но истражувањето продолжува.

Во превод на Клаудио Соуза.

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.


Извор на материјата: Што е ХИВ-2

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата