Има живот со ХИВ

ХИВ / СИДА добро објаснето

https://soropositivo.org/2019/03/16/ciclo-de-vida-do-hiv/

HIV/AIDS bem explicados, Blog Soropositivo.Org ХИВ и СИДА-та сè уште живеат во колективното несвесно како смртни казни, божествени казни, казни. АКО тргнав да пишувам за сè што научив во текот на две децении работа во областа на ХИВ / СИДА, од лично разбирање за тоа до она што го научив, откако научив, за тоа како луѓето гледаат, се гледаат себеси и честопати мене видете во мојата работа, јас сигурно би ја запалил просторијата во која работам!

Во еден удар, цитирајќи краток разговор со личност која цврсто и тврдоглаво веруваше дека е ХИВ позитивна, и покрај повторените, повторени и повторени нереактивни тестови (морам да напишам за овој термин) изјавата беше следна:

- „Добро е од мене! Јас го направив ***! Јас сум ФДП која ја изневери сопругата и сега се плашам само за нивното здравје! Јас сум *** мене! “

Не секој ден сум „доволно осветуван“ за да имам ваква петарда на лицето и да не реагирам на загреан начин! И ова беше една од причините зошто завршив да ја запирам мојата лична работа да разговарам со луѓе преку WhatsApp! 

Одбрав да ја оставам топката со Бето Волпе, кој сака и ужива да ја извршува оваа работа, кој ме праша за оваа работа и, да, тој има малку пообемно трпение од моето за овие несреќни пласмани.

Со да, не, свесен за целата темнина што сè уште постои околу темата и за целата светлина што дефинитивно недостасува во мене, решив да преведам уште еден текст, и многу широк, што има за цел да направи ...

… ХИВ и СИДА се подобро објаснети

Добро читање Клаудио Соуза

 • Симптоми
 • Причини
 • Дијагноза
 • Третман
 • Превенција
 • ХИВ инфекција: Знаци и симптоми за кои треба да внимавате

Вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ) е вирус кој предизвикува синдром на стекната имунодефициенција (СИДА). ХИВ се пренесува преку крв, сперма и вагинални течности и предизвикува низа симптоми кои се манифестираат кратко време по инфекцијата, вклучувајќи треска и чиреви на устата. После латентен период - за време на кој ХИВ преминува во СИДА (ХИВ / СИДА), третата и последната фаза на болеста предизвикана од вирусот, кога заразените се соочуваат со посериозна загриженост, вклучително екстремно слабеење и манифестација на опортунистички инфекции, со правилен и непосреден ризик за сопствен опстанок и, барем, со сериозни оштетувања на квалитетот на животот на лицето кое живее со ХИВ!

Кога СИДА за прв пат се појави во 1981 година, огромното мнозинство на случаи биле фатални. Откако истражувачите утврдија дека ХИВ е причина за СИДА и како се шири вирусот, тие беа во можност да развијат начини за тестирање на присуство на вирусот и да развијат ефективни третмани за да се спречи неговата репликација во телото - протокол наречен антиретровирусна терапија ( Уметност).1

Сега, многу луѓе кои се ХИВ позитивни, ХИВ позитивни, можат да започнат да земаат лекови и можат да продолжат да живеат инаку долг и здрав живот.

ХИВ / СИДА во бројки Изговори не ми е гајле

 • Смртни случаи поврзани со ХИВ од идентификацијата на вирусот (ширум светот): Повеќе од 30 милиони
 • луѓе кои живеат со ХИВ денес (ширум светот): Повеќе од 35 милиони, 69% од кои се наоѓаат во субсахарска Африка.
 • Луѓе во САД заразени со ХИВ: Приближно 1,2 милиони
 • заразени луѓе во САД на кои не им е дијагностициран (проценка): 20% до 25% А.

СИДА-та сè уште се смета за ретка болест во САД: помалку од 200.000 ХИВ-позитивните луѓе развиваат СИДА.

Симптоми на инфекција со ХИВ / СИДА 

Симптомите на ХИВ / СИДА може да се поделат во две категории: симптоми кои се појавуваат кога телото е заразено за прв пат (фаза 1, акутна фаза) и оние што можат да се појават по години ако не се лекува вирусот и инфекцијата може да премине во СИДА (фаза 3 на ХИВ).2

Фаза 2 - хронична ХИВ инфекција - обично е асимптоматска. Со третман, ХИВ-позитивната личност може да остане во оваа фаза со децении. Без третман, вирусот обично напредува за осум до 12 години.

Примарна ХИВ инфекција

Неколку недели по влегувањето во телото, ХИВ предизвикува симптоми слични на грип и, во некои случаи, некои други симптоми што кажуваат:

 • Треска
 • Треперење
 • Главоболка
 • Ноќно потење
 • Фарингитис (воспалено грло)
 • Мијалгија (болка во мускулите)
 • Артралгија (болка во зглобовите)
 • Замор
 • Лимфаденопатија (отечени лимфни јазли, главно во вратот)
 • Улкуси на устата

Некои луѓе исто така ќе доживеат гадење, дијареја или повраќање, а секој петти ќе развие „ХИВ осип“, макулопапуларна состојба на кожата која се карактеризира со испакнатина, розови / црвени области покриени со мали удари на мозолчиња кои често се спојуваат само еден. 

Од ХИВ до СИДА, клиничка латентност

Risco de pegar HIV!

После латентниот период, знаците дека вирусот почнува да го надминува имунолошкиот систем вклучуваат:

 • Отечени лимфни јазли - Забележете дека ова е знак на напредна болест на ХИВ, СИДА, а не јасна фазаa ХИВ инфекција за време на периодот на имунолошкиот прозорец.
 • Кандидијаза (дрозд), габична инфекција која обично влијае на устата и или вагината - Амарилис
 • Проблеми со кожата: дамки, лезии и рани - Сарком на Капоси тоа е пример
 • Ноќно потење (хиперхидроза на спиење) - можен знак на туберкулоза активен
 • Екстремно слабеење 
 • Ова е исто така точка во која едно лице може да се разболи од опортунистички инфекции, т.н. затоа што тие се предизвикани од патогени микроорганизми, со кои здравиот имунолошки систем би можел лесно да се бори и да ги смири. Кандидијаза и пневмонија се две од најчестите.3

 ХИВ инфекција: знаци и симптоми а да се набудува

Вирусот што предизвикува ХИВ / СИДА од страна на научниците е класифициран како ретровирус. Во повеќето живи организми, генетскиот материјал на клетката е кодиран од ДНК до РНК. Ретровирусот е единствениот што го користи своето РНК-кодирање за да произведе ДНК во рамките на заразената клетка, што претставува пресврт на нормалниот процес.

Кога тоа ќе се случи, новопроизведената ДНК се вметнува во јадрото на клетката домаќин, ефективно сексертирајќи ја својата генетска машинерија за да создаде повеќе копии од себе, од кои секоја е способна да зарази и убие бесконечност на други клетки домаќини. Во овој случај, клетките домаќини се бели крвни клетки наречени „помошни“ Т-клетки - особено, T CD4 кои предизвикуваат имунолошки одговор на организмот.

Со систематско исцрпување на овие клетки, ХИВ ја намалува способноста на телото да ги идентификува и неутрализира вирусите што ги напаѓаат, како и голем број други агенси (вирусни, бактериски, паразитски) против кои може да се одбрани.

За време на првичната инфекција, ХИВ се реплицира енергично, инфицирајќи и уништувајќи значителен број ЦД4 Т-клетки. Веднаш штом станува латентен, вирусот продолжува да се реплицира тивко, генерирајќи, во просек, годишна загуба на осумдесет ЦД4 Т-клетки.

Покрај ХИВ, подмножеството на вирусот наречен провирус е вграден во клетките и ткивата наречени латентни резервоари, каде што не може лесно да се открие од имунолошкиот систем. Дури и ако ХИВ се контролира со антиретровирусни лекови, овие провируси можат да опстојуваат, подготвени да се појават повторно како целосно формирани ХИВ во моментот кога третманот не успее или имунитетот се распадне. Овој провирус формира т.н. вирусни резервоари.

Како се шири ХИВ 

ХИВ се шири на следниве начини:

 • Заштитен сексуален контакт
 • Игли за споделување помеѓу корисници на инјектирање лекови
 • Случајна изложеност на крв
 • Пренос од мајка на дете За време на бременоста 
 • ХИВ не може да се пренесе преку пот, солзи, плунка, измет или урина.4
Зошто е толку важно тестирањето за ХИВ?

Честопати, само кога за прв пат ќе се појави опортунистичка инфекција, едно лице може да се посомнева дека е заразено со ХИВ. 

Во овој момент, имунолошкиот систем е обично сериозно нарушен, понекогаш сериозно. Го имам видено овој процес многу пати и сум видел како луѓето губат најблиски на овој начин, во услови на тотално изненадување и збунетост.

Бидејќи опортунистичката манифестација беше сериозна, моќна и разорна, не давајќи им можност на лекарите да ја вратат ситуацијата, носејќи ја совршено избегната смрт во пазувите на тоа семејство.

Најдобар начин да се спречи тоа да се случи е да се направи ХИВ тест барем еднаш; луѓето со висок ризик од ХИВ треба да бидат тестирани два до четири пати годишно.

Причина и ризик фактори на ХИВ / СИДА - во преводот

Како се поставува дијагнозата на ХИВ инфекција?

Прогнозата на ХИВ / СИДА е, за многумина, силна пречка за тестирање. Но, позитивниот тест за ХИВ веќе не е смртна казна во развиените делови на светот: Студиите објавени во 2014 година откриле дека пациентите кои започнуваат АРТ, додека количината на вирус во нивните тела е релативно ниска, имаат ист животен век како и општата популација.5

Постојат пет начини да се тестира присуството на вируси на хумана имунодефициенција:

 • Амбулантска шема, во кој се зема примерок од крв во лекарска канцеларија или клиника и се испитува за присуство на антитела против ХИВ; резултатите се враќаат за пет до 10 дена.
 • Брз тест на лице место, што може да генерира резултат за 20 минути со мерење на обете антигени (површински протеини на вируси) како и антитела во примерок од крв земен од залак на прст, примерок од плунка земен од непцата или примерок од урина
 • Тест за нуклеинска киселина: тест на крвта што ја мери ХИВ РНК во крвта и е резервиран за луѓе со висок ризик од изложеност
 • Домашно тестирање кои користат примерок од плунка и ги доставуваат резултатите за околу 20 минути
 • Колекции за собирање дома кои откриваат антитела во примерок од крв што ги собирате и ги испраќате во лабораторија за испитување
Кога ХИВ инфекцијата се претвора во СИДА

За некој чија ХИВ инфекција не е контролирана, СИДА-та се дијагностицира на два начина:

 • За дијагноза на болест што ја дефинира СИДА-та
 • За број на ЦД4 помалку од 200 клетки на микролитар (μL).

Нормалниот број на ЦД4 варира во просек помеѓу 800 и 1600 клетки на μL. Едно ново дијагностицирано ХИВ-позитивно лице редовно ќе се следи за да се следат сите промени во нивниот број на ЦД4.6

Ако бројот на ЦД4> 500 и тие го потиснале вирусното оптоварување најмалку две години, следењето на бројот на ЦД4 клетките веќе не е потребно.

 Како се дијагностицира ХИВ / СИДА?

Третман против ХИВ инфекција и СИДА

Справување со симптомите на ХИВ инфекција во акутната фаза е обично прашање на многу одмор и добро спиење, пиење многу течности, добро јадење и земање на ОТЦ ослободувачи на болка за ублажување на главоболката или болката во телото доколку е потребно.

Сепак, штом резултатот од тестот за ХИВ е позитивен, од витално значење е тој да започне да зема антиретровирусни лекови за да го контролира вирусот и да спречи негово реплицирање, предизвикувајќи сериозно и неповратно оштетување на имунитетот.7

Нема лек за СИДА, но строгото придржување кон антиретровирусна терапија (АРТ) може драматично да го забави напредокот на болеста, да спречи инфекции и секундарни компликации и да го продолжи животот.

Како по правило, антиретровирусната терапија зависи од три различни молекули на лекови, стратегија позната како високо активна антиретровирусна терапија (HAART). Сепак, оваа стандардна тројна терапија може да се замени со терапии со два лека, како што е Јулука (долутегравир + рилпивирин).

Антиретровирусни лекови се организирани во шест класи засновани на фазата на животниот циклус на ХИВ врз која влијаат. Во 2019 година имаше 28 индивидуални молекули на лекови и 13 лекови со фиксни дози (FDC), составени од по две или повеќе молекули. Осум од FDC може да се користат како единечна пилула, дневна терапија.8

 Како се третира ХИВ / СИДА
Како спречувањето на инфекција со ХИВ може да биде грдо

Иако ХИВ е многу заразен вирус, постои позитивна страна: формите на пренесување се добро разбрани и исто така многу спречуваат доколку се преземат специфични мерки на претпазливост.

За да се намали ризикот од заразување со вирусот, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорачуваат да се преземат одредени мерки на претпазливост: 9

 • Ограничете го бројот на сексуални партнери што ги имате и проверете дали сте испитани некој со кој сте интимни и е ХИВ-негативен
 • За време на сексот, секогаш користете бариера, како што е кондом, вклучително и орален секс.
 • Користете нови, стерилни игли и шприцеви ако сте интравенски корисник на дрога.
 • Секојдневно земајте лекови за да се заштитите од инфекција, позната како профилакса пред изложеност (PrEP)

 Како може да се спречи ХИВ / СИДА

Справување со ХИВ инфекција

ХИВ инфекцијата е хронично заболување, што значи дека мора да се лекува секој ден. Како и да е, минимизирање на која било болест и велејќи дека е лесен за лекување, нема одговорност кон човештвото и продолжувајќи понатаму, обидувајќи се да ја направи секоја болест „лесна за управување“, а потоа да ја минимизира и ХИВ инфекцијата. како и другите патологии, тоа е непочитување на оние кои се соочуваат со споредената патологија и неодговорност на оние кои не знаат ништо пред „илузорните установи“.

Најочигледните аспекти на справување со ХИВ позитивните вклучуваат правење на сè што е потребно за да останете здрави и дека тоа бара трудоубивост и секојдневен напор, обидувајќи се да одржите здрав начин на живот што ќе го поддржува здравјето на имунолошкиот систем; се усогласат со лекови; и следете ги наредбите на лекарите на редовни прегледи за да ги следите сите промени во вирусното оптоварување и целокупното здравје.

Сепак, стигмата што опстојува во однос на ХИВ и континуитетот недоразбирања за тоа како се пренесува значи дека справувањето со ситуацијата се протега на тоа како се однесувате кон другите и, исто така, како се чувствувате за себе. 

Поради оваа причина, да бидете искрени со доверливи пријатели и семејство за вашиот ХИВ статус може или не,  помагајте многу да се чувствувате поддржани и згрижени; затоа размислете и размислете добро пред да изберете со кого да разговарате

Исто толку важно, може да биде наоѓање заедница на други луѓе кои исто така се ХИВ-позитивни, што може да биде важен спас и извор на советување за да се справат со сите аспекти на тоа да бидат ХИВ-позитивни.

Оваа поддршка можете да ја добиете со учество во локални групи за поддршка на лица со ваша дијагноза и / или со приклучување на верзии на Интернет. Ако имате проблем да најдете еден, има неколку ресурси на кои може да се жалите.

Додека добивањето на ХИВ дијагноза може да биде нарушувачко, тековните третмани и подобреното разбирање на болеста ја направија хронична болест што може да се контролира за многу луѓе. Ако имате ХИВ, важно е да разговарате со вашиот лекар, кој може да ве посоветува што треба да направите за да останете здрави.

 Соочување и живеење добро со ХИВ / СИДА

Имајте на ум дека кога велам дека има живот со ХИВ, не правам ништо повеќе од тоа да ја кажам вистината и, сепак, многу подобро, поедноставно, мудро и препорачливо е да се обидам да се држам настрана од ХИВ, не дозволувајќи му да дојде до бидете дел од вашиот живот преземајќи го вашето тело, населувајќи го вашиот крвоток. 

Иако многу се зборува, повеќе од дваесет години јас и Мара го чувавме ХИВ надвор од животот на другите луѓе засновани врз нашата моногамна врска, а во меѓувреме, во дијагнозите, во потрагата по едни со други, да ги заштитиме сите што го наоѓаме кондомот на пат и, според тоа, го сметаме за кондом, најдобра и најефикасна заштита.

Сакајте, живејте, бидете среќни, почастете се! Но, не оставајте кондоми надвор од вашиот живот.

Ви благодариме за читањето

Превод од Клаудио соуза до Оригинал во Што е тоа ХИВ / СИДА, Напишано од Jamesејмс Мајр и д-р Денис Сифрис 

Прегледано од Mara T. Mac

Предлагаме, по аналогија, на ова читање:

Примарна ХИВ инфекција. Како да се открие и како да се дејствува?

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина