Има живот со ХИВ

ХИВ Како се фаќа - ризици и ризици

Стравот опстојува со оглед на целосниот недостаток на внимание на многумина и малку интересот за вистинско информирање. Многумина се оние кои профитираат од кликнување на несигурни написи ...

Начини вирусот да се пренесе или да не се пренесува

 

 

Ажурирано на 9 март 2021 година

O ХИВ тоа е вирус што може да се пренесе од едно лице со ХИВ на друго без, преку телесни течности како сперма, крв, вагинални секрети и мајчино млеко. ХИВ најчесто се пренесува за време на незаштитен секс, особено анален и вагинален секс, но исто така се пренесува ефикасно преку споделени игли. ХИВ исто така може да се пренесе од мајка на син преку плацентата за време на бременост или породување, поради изложеност на крв или вагинална течност, или додека трае доење.

Некои режими на пренос се поефикасни од другите. За да се пренесе ХИВ, вирусот мора да дојде во контакт со мукозните мембрани (како што се оние што се наоѓаат во ректумот и вагината), да помине низ ткивни паузи и солзи (како што може да се појават за време на сексуален однос) или да влезе директно во крвотокот преку во споделени игли, на пример

Покрај тоа, треба да има многу вируси за да го нападне телото, победувајќи ја имунолошката одбрана од првата линија.

Ова е причината зошто ХИВ може да не се пренесува преку плунка, чие опкружување е непријателски настроен кон вирусот или кога вирусот е потиснат целосно (не може да се открие) кај ХИВ-позитивно лице во антиретровирусна терапија.

РИЗИЦИТЕ ОСТАНУВААТ! Кондомите, кондомите, секогаш ќе бидат најбезбедна опција.

И, ако сметате дека тоа е претерување на разумното говорење, погледнете го ова видео помалку од една минута.

Преглед: Што е ХИВ?

Вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ) е вирус кој преференцијално ги насочува белите крвни клетки, наречени клетки Т ЦД4.

Со убивање на се повеќе и повеќе од овие клетки за време на нивниот животен циклус, таа ја поткопува имунолошката одбрана на телото и на крајот станува компромитирана. Ако напредува нелекуваната ХИВ инфекција, ќе има континуирано оштетување на клетките на имунолошката одбрана. Како што се случува ова, телото станува сè помалку способно да се бори против инфекции. Кога тоа ќе се случи, ние го прогласуваме лицето во Синдром на стекната имунодефициенција или СИДА.

Постојат четири услови кои мора да бидат исполнети за да се појави ХИВ инфекција:

 1. Мора да има телесни течности во кои може да се развие вирусот.. ХИВ не расте на отворено или во делови од телото кои се богати со киселина, како што се стомакот или мочниот меур.
 2. Мора да има пат на пренесување по кој вирусот влегува во телото.. Главните начини на пренесување вклучуваат сексуални односи, споделување на игла и инфекции од мајка на дете.
 3. Мора да има имунолошки клетки во близина на местото на влегување. Ова им овозможува на вирусот да се шири откако ќе влезе во телото.
 4. Мора да има доволна количина на вирус во телесните течности.. Овие вредности, мерени со вирална активност, може да има многу телесни течности како што се крв и сперма и ниско или непостоечко во солзи и плунка.2

анален секс

анален секс тоа е доминантно средство за пренесување на ХИВ, се јавува со стапка од 18 пати поголема од вагиналниот секс.

Белешка на преведувачот. Преведов текст од истата страница, во кој се вели дека вагиналниот секс е најголемото средство за зараза. Ова ме збунува, но

Постојат неколку причини за ова, особено што ректалните ткива се по кревки и подложни на прекин отколку вагиналните ткива.

Малите микрокрики кои најчесто се јавуваат при анален однос, едноставно овозможуваат поголеми количини на вирус да влезат во организмот. Тие, исто така, изложуваат потенцијално заразена крв од рецептивниот партнер на партнерот со инсекција, со што се пренесува на партнерот со инсекција. Исто така, многу луѓе кои имаат анален секс често направете туш пред сексуален однос, отстранување на слојот на слуз што може да спречи пренесување на ХИВ.

Овие ранливости помагаат да се објасни зошто стапката на инфекција во САД е поголема кај мажите кои имаат секс со мажи (МСМ).

Но, ризикот не е ограничен само на мажите хомосексуалци и бисексуалци; од 16% до 33% од хетеросексуалните парови, исто така, имаат анален секс, често без конзерванси.

Студиите сугерираат дека ризикот од ХИВ кај рецептивниот анален партнер е скоро двојно поголем од оној на инсективниот партнер (40,4% наспроти 21,7% соодветно) .3

Ризикот е уште поголем ако е партнерот со вметнување необрежани поради микробите под кожичката, зголемувајќи го ширењето (исфрлањето) на вирусот во семените течности.

Како екскрецијата на гениталиите го зголемува ризикот од ХИВ

Вагинален секс

вагинален секс тоа е втор најчест начин на пренесување на ХИВ во САД.

Во многу делови на светот во развој, вагиналниот секс е главниот начин на пренесување, со непропорционално погодени жени во споредба со мажите.6

жените се поранливи од повеќе причини:

 • Областа на изложеност во вагината е поголема од онаа на пенисот.
 • Вагината и грлото на матката се ранливи на вообичаени инфекции како што се бактериска вагиноза e кандидијаза (габична инфекција), што го компромитира веќе нежното ткиво.
 • За време на незаштитен секс, ејакулацијата често може да остане во вагината подолг временски период.
 • Вагинален туш пред секс може да ја отстрани заштитната слуз.

Според преглед на Извештаи за ХИВ / СИДА во 2018 година, жените имаат двојно поголема веројатност да заболат од ХИВ од машки партнер за време на вагинален однос отколку на друг начин.

Ова не значи дека машкиот партнер не е изложен на ризик, особено необрежани мажи. Околината богата со бактерии под кожичката помага во олеснување на инфекцијата со зголемување на бројот на бели крвни клетки наречени клетки. на Лангерханс, кои престојуваат во самата кожа. Овие клетки можат ненамерно да го „фатат“ ХИВ и да го повлечат во телото.8

Сексуално преносливи болести (СПБ) како што се кламидија, гонореја и сифилис можат го зголемуваат ризикот кај мажи и жени, зголемување на пролевање на вируси кај лица со ХИВ или компромитирање на ткивата на гениталиите кај оние без ХИВ.

Како СПБ го зголемуваат ризикот од ХИВ

Орален секс

орален секс е неефикасен начин за пренесување на ХИВ, без оглед дали е орално-пенилен секс („пинк“), орално-вагинален секс (кунилингус) или орално-анален секс („рим“).

Тековниот научен консензус е дека пренесувањето на ХИВ кај оние кои исклучиво се занимаваат со орален секс е малку веројатно.

Ризикот можеби не е нула, но повеќето се согласуваат дека е близу до него.

Една студија од 2014 година во списанието СИДА-та сугерира дека ризикот од инфекција од орален секс помеѓу партнер-примател на ХИВ-негативни на партнери со инсектирање на ХИВ-позитивни се движи помеѓу 0% и 0,4% до 0,10%.

Ова не значи дека луѓето можат да имаат орален секс без ризик. Исеченици, гребнатини и рани на гениталиите или устата може потенцијално да го зголемат ризикот од инфекција, како што може да се појават СПБ или менструација (aДвете промовираат елиминација на ХИВ).

Други СПБ, покрај ХИВ, исто така може да се пренесат преку орален секс, вклучувајќи кламидија, гонореја, херпес, хуман папилома вирус (ХПВ) и сифилис. Добивањето на СПБ независно го зголемува ризикот од ХИВ.11

Инјектирање на употреба на дрога

Споделувањето на игли е исклучително ефикасен начин за пренесување на ХИВ, бидејќи го инокулира вирусот директно од крвта на едно заразено лице на друго.

Инјектирање на употреба на дрога сега е трет најчест начин на пренесување во САД и е главен начин на пренесување во Русија и Централна Азија, каде протокот на лекови останува нелегален.12

Во Соединетите држави, растечката криза со опиоиди поттикнува зголемување на ХИВ инфекциите. Една од најобјавуваните епидемии на ХИВ се случи во 2015 година, кога беа пријавени 79 инфекции во градот Остин, Индијана (население од 4.295 жители), сето тоа се припишува на заедничка употреба на игли меѓу рекреативните групи на корисници на дрога.  оксиморфон. 13

дури и помеѓу корисници на анаболни стероиди, постои зголемување на бројот на луѓе кои споделуваат игли, со скоро еден од 10 заболени од ХИВ според студијата од 2013 година во Британски журнал за медицина. 14

Трансфузија и трансплантација на крв

Нас рани денови на епидемијата на ХИВ во 1980-тите до почетокот на 1990-тите, имаше многу луѓе заразени со ХИВ поради контаминирана трансфузија на крв. Пред 1992 година, немаше достапни алатки за скрининг за да се осигури дека снабдувањето со крв во САД, вклучително и фактори на коагулација и плазма, е ослободено од вирусот.

Овој ризик драматично опадна во последните децении како резултат на напредокот во технологиите за откривање и универзалниот скрининг на донациите на крв и ткиво во САД и другите земји. Ова не вклучува само скрининг за ХИВ, туку и други инфекции што се пренесуваат преку крв, како што се Хепатитис Б e хепатитисC.

Денес, ризикот од ХИВ од трансфузија на крв во САД е еден од 1,5 милиони. Од 2002 до 2008 година, само еден документиран случај на пренесување на ХИВ од трансфузија е пријавен од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) .15

Ризикот може драматично да варира надвор од Соединетите држави. Во Египет, на пример, една од четири ХИВ инфекции е резултат на трансфузија.16 Спротивно на тоа, во Јужна Африка, земјата со најголема инциденца на ХИВ во светот, ризикот од пренесување е поблизу една на секои 76.000 трансфузии. 17

Бременост

Како и со трансфузијата на крв, ризикот од ХИВ инфекција од мајка на дете беше висок во раните години на глобална пандемија. Денес, ризикот драматично опадна, дури и во најпогодените делови на Африка, поради рутински скрининг за ХИВ на бремени жени и употреба на антиретровирусни лекови за да се спречи пренесувањето од мајка на дете.

Кога се случува пренесување на ХИВ, тоа обично се случува за време на породувањето со прекин на мембраните, што го изложува бебето на ХИВ-контаминирана крв и вагинални течности. Пред тоа, ХИВ обично не ја преминува плацентата од мајка на дете, освен ако има прекинување на плацентата, предвремено раскинување на мембраните или сличен проблем.

Дури и да е така, употребата на антиретровирусни лекови кај бремени жени може да го намали ризикот од вертикално пренесување до 95% со потиснување на вирусот до неоткриени нивоа 0,18

ХИВ може да се пренесе и преку мајчиното млеко, а во Соединетите држави рутински им се советува на луѓето со ХИВ да избегнуваат доење, без оглед дали се на анти-ХИВ терапија или имаат неоткриено вирусно оптоварување. (Истите препораки не се проширени на земјите во развој, каде се гледа дека придобивките од исхраната на децата ги надминуваат ризиците.) 19

Доколку ХИВ не се лекува, ризикот од пренесување од мајка на дете за време на породувањето и породувањето е помеѓу 15% и 30% и помеѓу 15% и 20% за време на доењето. 20

Годишно, има само околу 150 случаи на вертикално пренесување во САД, најчесто предизвикани кога некое лице се појавува во болница доцна во бременоста или не се придржува кон ХИВ-терапијата.21

Други можни причини

Постојат и други, поретки причини за пренесување на ХИВ и неколку за кои ризикот од ХИВ е малку веројатно, но можен. Ова вклучува професионална изложеност, стоматолошки зафати, пирсинг и тетоважи на телото и заеднички сексуални играчки.

професионална изложеност

Пренесувањето на ХИВ од повреди на иглички или други изложености при работа може да ги изложи на ризик здравствените работници. Со тоа, ризикот од инфекција со стапче со игла е помал. на еден од 1.000, додека контактот со телесни течности заразени со ХИВ на недопрената кожа е уште помал.

Досега се потврдени само 58 случаи на професионално пренесување на ХИВ. Другите се смета дека се избегнати со 28-дневен курс на антиретровируси наречен ХИВ профилакса по изложеност (ПЕП) .22

01- Дали симптомите на ХИВ значат дека имам ХИВ?

стоматолошки процедури

Во раните денови на кризата со СИДА, насловите беа објавени кога една жена од Пенсилванија, по име Кимберли Бергалис, тврдеше дека се заразила со ХИВ преку стоматолошка процедура. Обвинувањата се сметаа за сомнителни, бидејќи Бергалис не ги пријавил претходните сексуално преносливи инфекции.

Оттогаш има бројни поплаки, но нема документирани случаи на пренесување на ХИВ кај стоматолошки пациенти. Од осумте случаи пријавени меѓу стоматолозите, ниту еден не е потврден дека бил пренесен за време на стоматолошка процедура.23

Пирсинг и тетоважи на телото

Иако е теоретски изводлив, ризикот од ХИВ од добивање пирсинг и тетоважи е мал поради лиценцирање и строга регулација од страна на професионалци во индустријата. Од своја страна, ЦДЦ инсистира на тоа дека ризикот од пренесување на ХИВ е низок до занемарлив.2

Меѓу нелиценцираните професионалци кои не се придржуваат до практиките за стерилизација и хигиена во индустријата, ризикот е потенцијален поголем, иако не е јасно за колку.

споделени сексуални играчки 

Сексуалните играчки генерално се сметаат за форма на безбеден секс. Со тоа, играчките за вметнување споделени како дилда се сметаат за потенцијално небезбедни поради изложеност на крв и други телесни течности.

Досега, ризикот од ХИВ кај споделените играчки останува нејасен, бидејќи играчките ретко се единствената форма на секс во која може да се вклучи двојка. Истото важи и за fisting и други сексуални практики кои пукаат или трауматизираат ректални или вагинални ткива. Овие активности теоретски може да го зголемат ризикот од инфекција, но студиите допрва треба да го потврдат ова.24М

PrEP и серодискоркантни парови

Начини на ХИВ не можат да се пренесат

Не можете да добиете ХИВ од гушкање, бакнување, ракување, споделување прибор, пиење од фонтани, каснување од комарец, тоалетни седишта или сексуално допирање без контакт на телесни течности.

Што се однесува до маникирот, педикирот, па дури и подлогиското, ризикот е дури и помал од оној на несреќи со предмети за сечење пирсинг што ги користат здравствените работници, се спушта, се разбира, на ниво на неверојатно, па дури и невозможно. Како што му реков на еден читател, ризикот е толку мал што заразата што може да се појави на овој начин ќе биде повеќе во Божјите дизајни отколку во сферите на науката, и кога Бог бара нешто, тој може само да го прифати.

Или проголтајте го суво, без прифаќање, навистина тешко. Во овој случај, ве молам, разберете.

Има живот со ХИВ и позитивен, зарем тоа не е знак на различно?

 

Фактори кои го зголемуваат ризикот од пренесување

Постојат низа фактори кои можат значително да го зголемат ризикот од пренесување на ХИВ, без оглед на патот на изложеност:

 • полот незаштитен: едноставно кажано, употребата на кондом го намалува ризикот од пренос на ХИВ за 95% (Јас го чувам текстот, сепак, оваа бројка може да биде 100%, бидејќи со децении, тоа беше она што може да спречи уште поголема несреќа).26 Не користењето на кондом ја елиминира оваа заштитна придобивка.
 • големо вирусно оптоварување: Секое десеткратно зголемување на вирусното оптоварување - од, да речеме, од 1.000 до 10.000 до 100.000 - го зголемува ризикот од ХИВ два до три пати. 27 Преземањето антиретровирусна терапија го намалува тој ризик.
 • Повеќе партнери: Имањето повеќе сексуални партнери ја зголемува шансата за изложеност на ХИВ. Дури и ако верувате дека партнерот е „безбеден“, серсортирање (непреводливо) (избор на партнер врз основа на нивниот претпоставен статус на ХИВ) е поврзан со троен ризик од заразување со СПБ. 28
 • Злоупотреба на супстанции: покрај ризикот од ХИВ како резултат на споделување на игли, недозволени лекови како што се кристално мета e хероината тоа може да го наруши проценувањето и да го зголеми преземањето ризици. Дури и неинјектирање дрога и алкохол може да доведе до сексуална дезинхибиција и преземање ризик
 • Сексуално преносливи болести: СПБ го зголемуваат ризикот од заразување и пренесување на ХИВ. Со улцеративни СПБ како сифилис, ризикот од ХИВ може да се зголеми до 140 пати во високо-ризични популации на МСМ. 30 
 • Генитални инфекции: Генитални инфекции не сексуално стекнатите претставуваат слични ризици од пренесување. Дури и некомплицираните, како што е уретритисот, се поврзани со осумкратно зголемување на ризикот од ХИВ.31
 • Духа: Некои студии покажаа дека ректално туширање кај високо ризични популации на МСМ повеќе од двојно го зголемува ризикот од ХИВ од 18% на 44% .32 Ризик Присуството на ХИВ од вагинален туш е помалку јасно, но познато е дека го зголемува ризикот на бактериски вагинитис.33
 • Да се ​​биде сексуален работник: колку повеќе луѓе ако имате секс, толку е поголема можноста за сексуално пренесување.
 • место на живеење: живеење во густо градско население каде што стапката на преваленца на ХИВ е висока и ве изложува на поголем ризик во споредба со руралните области. Ова е особено точно во посиромашните етнички соседства каде што нема пристап до третман и превентивни услуги.34

Малку повеќе информации:

Ризик од добивање ХИВ! Кои се вашите ризици во овие сценарија?

точка за размислување

Разбирањето на ризиците од ХИВ може да ви помогне да изградите индивидуални стратегии кои ќе помогнат да се спречи или спречи ширењето на ХИВ. Ова може да вклучува постојана употреба на кондом и намалување на бројот на сексуални партнери или употреба на програми за размена на игли и други стратегии за намалување на штети ако инјектирате лекови.

Ако имате ХИВ, убедливо најдобриот начин да се спречи пренесувањето е употреба на кондом, заедно со одржливо одржување на неоткриено вирусно оптоварување со антиретровирусна терапија. Студиите докажаа дека со тоа се намалува ризикот од пренос на ХИВ на нула.1

Ако немате ХИВ, можете да се заштитите со земање пред-експозиција ХИВ профилакса (PrEP.), Еднаш дневно антиретровирусна таблета што може да го намали ризикот од инфекција до 90% ако се земе како што е пропишано. 35

Уште една референца за јади ако фатиш и не фатиш ХИВ

Во превод на Клаудио Соуза од оригиналот во Како се пренесува ХИВ? напишани од страна на Myејмс Мајр и Денис Сифрис, клинички ревидиран доктор e прегледано од Анју Гоел, д-р, м-р

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата