Има живот со ХИВ

ХИВ и имуност - предвремено стареење е факт

ХИВ и имунитет - предвремено стареење е факт! И кардиоваскуларниот ризик исто така!

Половина од луѓето со ХИВ имаат над 50 години

HДенес, скоро половина од сите луѓе кои живеат со ХИВ се на возраст од 50 години или повеќе. Ова главно се должи на тоа што луѓето живеат многу подолго со ХИВ, благодарение на ефективната АРТ, и тоа се добри вести.

HIV e Imunosenessência – Envelhecimento Precoce é Fato, Blog Soropositivo.Org Лошата вест е дека истражувањето се повеќе го покажува тоа Болести кои обично страдаат од ХИВ-негативни лица меѓу 60 и 70 години се јавуваат кај лица со ХИВ помеѓу 40 и 50 години.

Овие проблеми го доведоа прашањето за стареење со ХИВ во центарот на сцената. Едно од најголемите неодговорени прашања е зошто ова се случува. Без разлика дали станува збор за срцеви напади, фрактури на коски, заболување на бубрезите или одредени видови на рак, стапките на овие состојби кај ХИВ-позитивните лица се алармантни.

Нејасно е колку ХИВ придонесува за овие состојби и колку може да се објасни со други фактори (како што се пушење, лекови за ХИВ и ко-инфекција со други вируси).

Но, повеќето луѓе со ХИВ можат да сторат многу за да го забават процесот на стареење и да спречат појава на болести поврзани со стареењето. Прво, важно е да се разбере како функционира стареењето.

Што е стареење? И ХИВ и имунитет

Кога мислиме на некој како "стар", имаме тенденција да мислиме дека ова лице живеело одреден број години: 70, 80, 100. За Националниот институт за стареење, сепак, фокусот не е на тоа колку долго некој живеел, но во неизбежниот пад на физичката подготвеност и здравјето што се јавува кога некое лице ќе пристигне подоцна во животот.

Во исто време, истражувачите бараа централна причина за стареење, но оттогаш сфатија дека различни фактори - вклучувајќи ги нашите гени, нашето опкружување и инфекции од штетни вируси и бактерии - придонесуваат за појавата на стареење на поклопувачки начини.

Некои луѓе добиваат генетска лотарија. Тие наследуваат гени кои им овозможуваат да останат здрави и витални до 80-тите и 90-тите години, додека други имаат гени кои ги ставаат на поголем ризик од развој на рак или кардиоваскуларни болести кога ќе достигнат 40-ти.

Некои луѓе се во состојба да ги минимизираат факторите на животната средина и однесувањето, за кои се знае дека го забрзуваат процесот на стареење. Јадат добро, вежбаат и остануваат социјално и интелектуално ангажирани во животот. Ефектите од ваквите фактори на животната средина и однесувањето врз здравјето на една личност се длабоки.

Надворешни агенти кои предизвикуваат стареење

Исто така, некои луѓе се во состојба да избегнат инфекција со најштетните вируси и бактерии во текот на целиот свој живот или имаат имунолошки систем способен да контролира инфекции. Другите можеби ќе треба да се справат со штетни инфекции, како што се вирус на хепатитис Б. (ХБВ), вирус на хепатит Ц. (HCV), вирус на хуман папилома (ХПВ), цитомегаловирус (ЦМВ) - и ХИВ - што може значително да го зголеми ризикот од здравствени проблеми подоцна во животот.

Овие фактори - генетски, еколошки и биолошки - можат да се преклопат и да предизвикаат да го започнеме процесот на стареење, наречен „Стареење“, што се спушта на клеточно ниво.

HIV e Imunosenessência – Envelhecimento Precoce é Fato, Blog Soropositivo.Org Клетките во нашите тела зависат од мали фрагменти од ДНК, наречени теломери, да се репродуцира. Кога сме млади, клетките во нашите тела исто така имаат тенденција да бидат млади, во смисла дека тие изгледаат и дејствуваат слично на првата генерација на клетки со кои започнавме кога растевме во матката.

Како што старееме, клетките во нашето тело се отстранети многу стотици или илјадници генерации од оригиналните клетки, а кодните нишки на крајот на ДНК - телемерите - пократки. Ако телемерите се во добра форма, како што се кај младите, секоја нова генерација на клетки работи добро. Меѓутоа, кога телемерите стануваат премногу кратки, секоја нова генерација на клетки работи и се репродуцира лошо, до степен кога клетките понекогаш не успеваат да се размножуваат.

Неисправните клетки можат да предизвикаат вистински проблеми. Ако нашите мускули и коскени клетки не можат да произведат нови клетки кои работат добро - бидејќи телемерите станаа премногу кратки - веројатно мускулите и коските ќе станат слаби.

Паѓање на опасности

Слабите мускули и коски значат зголемен ризик од паѓање и поголем ризик од кршење на важна коска. - Татко ми беше здрав, енергичен човек, кој шеташе повеќе од еден час дневно, сè додека не претрпе глупав пад од чекор повисок од подот на спиралното скалило (избегнувајте ги по секоја цена); тој го скрши фемурот, операцијата не вроди со плод и почина и почина за помалку од осумнаесет месеци.

HIV e Imunosenessência – Envelhecimento Precoce é Fato, Blog Soropositivo.Org

Неисправните мозочни клетки можат да доведат до координација и проблеми со меморијата. Дефект на имуните клетки не се толку способни да ги држат под контрола инфекциите и карциномите.

Ова е последната категорија стареење, наречена имуносензација, што има особено значење за луѓето со ХИВ.

CBD масла (конопско масло) од FormulaSwiss, мојот преглед

Како ХИВ влијае на процесот на стареење?

Едукаторите често објаснуваат што се случува во телата на луѓето со ХИВ како битка: војна помеѓу вирусот и имуните клетки.

ХИВ не е единствен во овој поглед. Имунолошкиот систем е постојано „во војна“ со низа штетни организми - вируси и бактерии кои влегуваат во нашите тела - и исто така со сопствените клетки кои стануваат неисправни и почнуваат да се размножуваат многу брзо - она ​​што ние го нарекуваме рак.

Онаму каде што ХИВ се разликува од многу други болести е тоа кај 99% од ХИВ-позитивните лица, имунолошкиот систем не го контролира вирусот многу добро. Оваа состојба на постојана битка, во која вирусот се репродуцира себеси и телото се бори против него, го одржува имунолошкиот систем хронично во состојба на готовност, воспалителен синдром.

Воспалението не е суштински лошо - ни треба за да се бориме против инфекции како грип, да го поправиме оштетувањето на ткивата на телото и да спречиме да растат одредени видови на рак - но неконтролирано воспаление може да предизвика хаос по телото: предизвикувајќи масна плоча да се таложи во срцето , Плаки кои предизвикуваат напади и мозочни удари во нашите артерии, поттикнувајќи го растот на некои видови рак и поткопувајќи го нашиот имунолошки систем.

Хронично воспаление

HIV e Imunosenessência – Envelhecimento Precoce é Fato, Blog Soropositivo.Org
Наскоро јас, диџеј Елдер

Од раните години на епидемијата знаевме дека имунолошкиот систем на луѓето со ХИВ бил хронично воспален, но пред воведувањето на потентна комбинирана антиретровирусна (АРВ) терапија кон крајот на 1990-тите, повеќето луѓе со ХИВ починале многу млади и тоа многу брзо загинаа дека ќе бидат познати долгорочните последици од ова воспаление. Откако моќните АРВ станаа достапни и луѓето почнаа да живеат многу подолго, научниците конечно беа во можност да ги проучат долгорочните ефекти на воспалението кај луѓето кои живеат со ХИВ.

Како и липодистрофијата, уште еден проблем ...

Во последната деценија, неколку студии дадоа некои важни откритија. Знаеме дека воспалението е значително намалено кај луѓето кои се во можност да ги добијат и одржат своите неоткриени вирусни оптоварувања користејќи ARV. Ова е една од причините за насоки за третман на Министерството за здравство и

Човечките служби (DHHS) препорачуваат луѓето да започнат со третман со ХИВ порано.

Неоткривачки вирусен товар не е блокирана состојба на постојан слем

За жал, ние исто така научивме дека незабележливото вирусно оптоварување не значи дека воспалението е целосно блокирано - сепак може да се открие и потенцијално да предизвика проблеми кај луѓето кои инаку добро реагираат на ARV.

Додека истражувачите се загрижени за тоа како воспалението директно влијае на главните органи како што се срцето, црниот дроб и бубрезите, исто така ги интересира како хроничното воспаление влијае на самиот имунолошки систем. Колку подолго имунолошкиот систем на една личност продолжува да се бори против ХИВ - дури и ако се користи терапија со АРВ - толку е поголема веројатноста да доживеат имуноосценс, исто така понекогаш наречена и имуноосценција. „имунолошка исцрпеност“.

Оваа состојба значи дека имуните клетки не можат правилно да реагираат кога се соочуваат со нов предизвик. Тие исто така не се размножуваат лесно или ефикасно. Всушност, кога научниците ги разгледуваат имуните клетки на луѓето со ХИВ, откриваат дека овие клетки обично имаат ист степен на исцрпеност на имунитетот како и ХИВ негативни луѓе кои се постари многу децении.

ХИВ Како се фаќа - ризици и ризици

Дали луѓето со ХИВ стареат побрзо?

HIV e Imunosenessência – Envelhecimento Precoce é Fato, Blog Soropositivo.Org Како што споменавме погоре, било кој број на фактори може да ги направи луѓето со поголема веројатност да имаат болести и состојби поврзани со возраста со повисоки стапки и помлади возрасти. Луѓето со ХИВ имаат поголема веројатност да имаат некои од овие фактори на ризик отколку лицата со ХИВ-негативни, предизвикувајќи нив да доживеат здравствени проблеми како што стареат. Истражувачите исто така прашале како или дали ХИВ - сам по себе - е фактор на ризик за болести и состојби поврзани со стареењето.

Несомнено е дека многу болести поврзани со стареењето се јавуваат со многу повисоки стапки кај луѓето со ХИВ и на многу помлада возраст отколку кај луѓето кои не живеат со вирусот. Еве само неколку од тие услови:

 

ХИВ и други фактори

Некои експерти веруваат дека неколку фактори покрај ХИВ можат значително да придонесат за овие проблеми.

Размислете за следново:

  • Луѓето со ХИВ земаат АРВ, од кои некои можат да придонесат за губење на коските, оштетување на бубрезите, прераспределба на маснотиите и холестеролот и покачени триглицериди.
 • Луѓето со ХИВ имаат многу поголема веројатност од општата популација да бидат инфицирани со хепатитис Б или Ц - или понекогаш сите три - и ова го зголемува ризикот од рак на црниот дроб, откажување на црниот дроб, заболување на бубрезите и дијабетес.
 • Луѓето со ХИВ честопати имаат поголема веројатност да бидат хронично заразени со хуман папилома вирус (ХПВ), што предизвикува рак на грлото на матката и аналот, како и рак на главата, вратот и грлото.
 • Луѓето со ХИВ имаат веројатност до три пати од пушење тутун, што е главна причина за срцеви удари, мозочни удари, рак на белите дробови и емфизем.
 • Луѓе со ХИВ тие имаат стапки на ментални болести и злоупотреба на супстанции многу пати повисоки отколку кај луѓето кои немаат ХИВ, и овие болести го зголемуваат ризикот од бројни други болести.
 • ХИВ може директно да ги зарази основните ткива во коските, мозокот, циркулаторниот систем и на други места и може да предизвика оштетување на срцето, нервниот систем, црниот дроб и бубрезите поврзани со воспалението.

 

Овие фактори најверојатно играат важна улога во зголемувањето на стапката на болести поврзани со стареењето и состојбите забележани кај луѓето со ХИВ. Она за што експертите сè уште не се согласиле е колку самата ХИВ инфекција може да ги влоши основните фактори на ризик - преку воспаление и имуноосценција - познато е дека придонесува за проблеми поврзани со стареењето.

Воспаление и имунитет

Истражувачите работат на обид да разберат колку брзо воспаление и имуноосценција се јавуваат кај луѓе со ХИВ откако биле заразени.

Постојат докази дека тоа започнува да се случува наскоро откако лицето ќе се зарази со ХИВ, но добрата контрола на вирусот (без оглед дали лицето го контролира ХИВ добро природно или затоа што е на терапија со АРВ може да го забави овој процес малку.

 

Експертите допрва треба да се договорат за најдобриот начин за мерење на воспалението и имуноосценцијата, и сè уште не знаеме колку тие независно придонесуваат за болести поврзани со стареењето, без разлика дали кај ХИВ-негативни или ХИВ-позитивни луѓе.

Истражувањето е во тек, сепак, за да се обидеме да одговориме на овие прашања. Во меѓувреме, просечно лице кое живее со ХИВ може да направи многу работи за да го намали ризикот од многу болести и состојби поврзани со стареењето.

Грижа за ХИВ, КОВИД-19 и џебен аснизам: континуитетот е загрозен

Дали е можно да се забави процесот на стареење?

Далеку сме од откривањето на фонтаната на младоста, но неколку фактори постојано се поврзани со намален ризик од развој на болести и состојби поврзани со стареењето.

 

Не пуши тутун. Пушењето е една од најштетните работи што луѓето можат да им ги направат на своите тела - и нивните шанси за долг, здрав живот. Повеќето луѓе знаат дека може да предизвика рак на белите дробови и други белодробни заболувања. Некои дури знаат дека може да го зголеми ризикот од срцеви и мозочни удари..

Но, тоа е исто така поврзано со голем број други болести поврзани со стареењето - вклучувајќи губење на минерали во коските, губење на мускулите, проблеми со меморијата и концентрацијата - и рак поврзани со возраста, како што се рак на анален, дојка, грлото на матката и простата.

Минимизирајте ја употребата на алкохол и дрога. Доследните податоци сугерираат дека умереното консумирање алкохол всушност може да го заштити срцето и да го намали крвниот притисок

Сепак, Американското здружение за срце препорачува мажите кои пијат алкохол да не консумираат повеќе од два пијалоци на ден, а жените да не консумираат повеќе од еден. Истражувањата откриле дека луѓето кои редовно пијат повеќе од ова имаат зголемен ризик од мозочен удар, дијабетес, дебелина и сериозни несреќи. Луѓето со ХИВ кои имаат проблеми со црниот дроб треба да бидат особено внимателни со алкохолот.

Вагинален секс и ХИВ - Ова е најголемата форма на зараза

рекреативни лекови

Податоците се помалку јасни за тоа како различни лекови за рекреација влијаат на процесот на стареење, иако хроничната употреба на амфетамини („кристал“) и кокаин е вмешана во проблеми со размислување и меморија, губење на минерали во коските и срцеви заболувања. Покрај тоа, прекумерната употреба на повеќето лекови е поврзана со пократок животен век, зголемен ризик од депресија, самоубиство и други сериозни здравствени последици.

Физички активности

Вежбајте. Во просек, луѓето кои редовно вежбаат се многу поздрави на многу начини отколку луѓето кои не вежбаат. Вежбањето е добро за скоро секој дел од телото. Придобивките од редовното вежба вклучуваат намалување на ризикот од:

 • Кардиоваскуларни болести, дијабетес и метаболен синдром
 • Когнитивен пад поврзан со возраста
 • Губење на минерали во коските и мускулите

Вежбањето исто така го намалува воспалението низ целото тело, ги подобрува симптомите на депресија и анксиозност и го забрзува закрепнувањето кога ќе се појави напад на болест. Не секој е подеднакво способен за вежбање и лекарот треба да одобри каков било план за вежбање, но постојат неколку начини да се одвикне. 

Алиментачо

Јадете добро. Освен вежбање, диетата помага и да се утврди кој ќе живее долго и здраво. Експертите се поделени околу идеалната диета. Некои тврдат дека не се трошат речиси сите маснотии. Други велат дека мастите (барем здравите масти од ореви и риби) не се проблем, сепак шеќерот е проблем.

Некои се залагаат за вегетаријански начин на живот, додека други велат дека може да се јаде месо. Диети со мода што доаѓаат и си одат само уште повеќе ги мешаат работите. Сето ова може да го отежни решението за најдобра диета.

Забележано и гледано внесување на калории

Заедничко за најреномираните диети е набудување на внесот на калории., со акцент на вклучување на многу овошје, зеленчук, цели зрна и грав, а потоа уживање во сè друго во умерени количини.

Повеќето исто така ја нагласуваат важноста од јадење најздрави видови риби - и ограничување на потрошувачката на месо на послаби меса како пилешко и мисирка секогаш кога е можно. Кога станува збор за мастите, постои растечки консензус дека „здравите“ масти - на пример, од маслиново масло, ореви и авокадо - се навистина добри за вас.

Она за што се согласуваат и најреномираните диети е дека премногу шеќер и премногу преработена и пржена храна се главните причини за дијабетес, кардиоваскуларни заболувања и низа здравствени проблеми во САД. Преминувањето од нездрава во здрава исхрана е тешко за многу луѓе - затоа диетите често не успеваат. За повеќе информации за исхраната и ХИВ, Кликни тука.

Антиретровирусна терапија е неопходна - Сине Ква Нон

Лекувајте ХИВ. Тековните упатства за третман на ХИВ препорачуваат започнување на терапија со АРВ веднаш по дијагнозата. Главната основа на овој совет доаѓа од податоците кои покажуваат дека нелекуваниот ХИВ и како резултат на високо ниво на воспаление може значително да го зголемат ризикот од кардиоваскуларни заболувања, заболувања на црниот дроб и други состојби. Некои експерти сега препорачуваат третман со уште поголем број на ЦД4 од истата причина, особено кај оние со основен висок ризик од кардиоваскуларни заболувања, заболувања на црниот дроб или други здравствени проблеми.

 

Сепак, не секој ги има истите основни ризици за видовите на болести што најмногу се однесуваат на панелот. На пример, луѓето кои немаат семејна историја на срцеви заболувања, кои никогаш не пушеле и кои немаат хепатитис Ц или Б, се изложени на основен ризик да се разболат со кардиоваскуларни, црн дроб или бубрежни заболувања. И покрај тоа, студијата СТАРТ јасно стави до знаење дека третманот што започнува брзо е најдобриот курс.

CBD масла (конопско масло) од FormulaSwiss, мојот преглед

Терапевтски одмор? Нема шанси!

 

 

Она што е јасно, сепак, е дека колку подолго луѓето чекаат додека нивниот број на ЦД4 падне под 500, толку е поголем ризикот од развој на болести поврзани со стареењето. Всушност, еден од најпотентните предиктори за поголем ризик за повеќето болести поврзани со стареењето е бројот на ЦД4 под 200.

 

Лекувајте други инфекции. Тековните упатства за ХБВ и ХИВ препорачуваат луѓето со обете инфекции да започнат со ХИВ терапија (со основа на третмани кои исто така се борат против ХБВ) што е можно поскоро. Ова е затоа што раниот третман со ХБВ значително го намалува ризикот од рак на црниот дроб и други проблеми со црниот дроб, без значително зголемување на ризикот од несакани ефекти на лековите.

 

Постојат неколку високо ефективни третмани во моментов одобрени од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) за лекување на хепатит Ц. Многу други се изучуваат во клинички испитувања или чекаат одобрување од ФДА. Да се ​​проверат препорачаните режими на ААСЛД за оние кои се ко-инфицирани со ХИВ, Кликни тука. (Препораките за третман се засноваат на генотипот на хепатитис Ц и функцијата на црниот дроб. Ако не го познавате генотипот на вирусот или функцијата на црниот дроб, препорачливо е да разговарате за овие работи со вашиот лекар.)

Следете ги упатствата за превенција и скрининг на болести 

Истражувачите започнале да се прашуваат дали одредени упатства за скрининг поврзани со возраста можеби ќе треба да започнат на помлада возраст кај лица со ХИВ.. На пример, некои се прашуваа дали најпопуларната алатка за скрининг за проценка ризикот од срцев удар, заснован на податоци од долгорочната студија на Фрамингам, треба да се модифицира за лица со ХИВ.

Експертите, исто така, се прашуваат дали други алатки, како што е резултатот FRAX за проценка на губење на минерали во коските, можеби ќе треба да се прилагоди на ХИВ-позитивните лица. Всушност, некои сега препорачуваат дека само ХИВ инфекцијата се смета како фактор на ризик за скрининг на коските за да започне на помлада возраст, особено за ХИВ-позитивни мажи, отколку што обично се препорачува.

Студиите се спроведуваат да помогне да се идентификува дали сегашните упатства за скрининг на болести за лица над 50 години се доволни за лицата со ХИВ. Сепак, додека ги чекаме резултатите од овие студии, важно е да го прашате вашиот лекар кои типови на упатства за превенција и скрининг на болести се воспоставени за лице на ваша возраст и медицинска историја и да инсистирате на следење на овие упатства за ваша лична грижа . Работната група за превентивни услуги на САД произведува упатства за скрининг и управување со болести што можат да бидат најде тука.

Останете со нас

Останете социјални и ментално поврзани. Бројни студии откриле дека луѓето кои одржуваат социјални врски со своето семејство, пријатели и колеги и кои се занимаваат со активности за кои сметаат дека додаваат значење на нивниот живот, не само што живеат подолго, туку и остануваат поздрави од социјално изолираните луѓе и кои не се занимаваат со значителни активности. Постојат неколку начини да се поврзете социјално ако не сте блиски со семејството и немате многу пријатели. неколку се локални организации за помош на СИДА (АСО) имаат групи за поддршка на лицата со ХИВ за да се поврзат едни со други.

Имам ХИВ и добив вакцина против КОВИД-19

Бидете корисни за некој на кој му треба

Волонтирањето во добротворна организација што работи за цели во кои верувате или во политичка кампања, исто така може да ви помогне да се поврзете социјално. Наоѓањето локални групи на луѓе за вежбање ќе постигне две цели: социјална поврзаност и фитнес.

Ако не можете лесно да излезете од куќата или ако живеете во рурална област без многу можности да запознаете луѓе со слични интереси, можете да се поврзете со други преку Интернет во форуми. Проверете го Форуми на ПОЗ на теми што ве интересираат и започнете да се поврзувате со другите денес.

Ако барате повеќе лична врска, како пријател, момче или друга важна личност, може да размислите да се придружите на веб-страница за запознавање преку Интернет, како што е ПОЗ Лични.

Дали постојат експериментални третмани за одложување на стареењето кај луѓето со ХИВ?

Многу истражувачки тимови бараат начини да го забават процесот на стареење и кај ХИВ-позитивните и кај негативните лица. До сега, нема докажани методи за реално враќање на стареењето. Еве примерок од некои од најперспективните примери на истражување за забавено стареење и неколку примери за оние кои се поризични и бараат претпазливост.

Намалување на воспалението. Како што веќе објаснивме, хронично хиперактивниот имунолошки систем е штетен на повеќе начини. Не само што може директно да ги оштети нашите крвни садови и виталните органи, туку исто така може да го забрза обновувањето на имуните клетки, што доведува до имуноосценција.

Разновидни соединенија - некои моментално достапни за други состојби, а други експериментални - се тестираат кај луѓе со ХИВ за смирување на имунитетот.

Достапните студија за лекови вклучуваат инхибитори на аспирин, HMG-CoA редуктаза (вообичаено наречени „статини“ и се користат за намалување на холестеролот), инхибитор на влез Селцентриј (маравирок) и лекови кои најчесто се користат за лекување на маларија. Експерименталните лекови вклучуваат оние дизајнирани за лекување на артритис и други воспалителни болести.

Теломерес - Дали треба да им се плеткаме?

Издолжување и поправка на теломерите. Ако оштетените или скратените теломери доведат до исцрпеност на имунитетот, тогаш треба да се стремиме да ги санираме или издолжуваме, нели? Најдобриот одговор на тоа прашање е да, но само ако можеме тоа да го направиме безбедно. Постои добра причина што еволуиравме на таков начин што нашите телемери се распаѓаат ако клетката репродуцира премногу: клетките што не можат да престанат да се реплицираат стануваат канцерогени. Лековите кои го стимулираат ензимот теломераза, кој помага во одржување на теломерите, може хипотетички да го зголемат ризикот од одредени видови на рак. Постојат неколку ветувачки лекови во раните студии на животни, но ќе бидат потребни многу истражувања пред тие да бидат подготвени за употреба кај луѓето.

Главни ризици - нискокалорична диета

Па, постојат поризични алтернативи. Еден од најпишаните методи за продолжување на животниот век на животните и (се надевам) на луѓето е крајното ограничување на калориите. Студиите напредувале од инсекти во мали цицачи и досега се чини дека диетата што содржи околу половина од „оптималната“ количина калории за индивидуално животно може значително да го продолжи животниот век на тоа животно и да ги зголеми здравјето и виталноста во текот на тие години. на животот. Сепак, далеку сме од тоа да можеме да го проучиме овој метод кај луѓето, и повеќето истражувачи и здравствени работници не би препорачал дека луѓето со ХИВ започнуваат нискокалорична диета.

Хормони?

Но, друг вообичаен третман во клиниките за „долговечност“ во САД е употребата на хормони како тестостерон, човечки хормон за раст и анаболни стероиди. Додека секој од нив е одобрен за лекување на обична загуба на маснотии и мускули кај луѓе со напредна ХИВ болест (трошење), ниту еден не е одобрен да го забави или сврти процесот на стареење и сите доаѓаат со несакани ефекти што всушност можат да зголемат некои поврзани старост - поврзани состојби како што се кардиоваскуларни заболувања, проблеми со црниот дроб и дијабетес.

 

Заклучок 

A АРТ не е совршен - сите достапни третмани можат да предизвикаат некои несакани ефекти; лековите сега мора да се земаат со скоро совршена регуларност и доживотно; и секој може да престане да работи.

Со тоа, многу експерти сега се согласуваат дека лицето кое рано започнува со АРВ има големи шанси да живее живот. за малку нормално.

 

Иако стапката на болест поврзана со возраста е многу поголема кај луѓето со ХИВ, ова не значи дека сите луѓе кои се ХИВ позитивни ќе имаат разни болести до моментот кога ќе достигнат 50 години. Всушност, реалните стапки на некои болести поврзани со стареењето остануваат далеку под 10% кај луѓето со ХИВ..

Она што е сè уште нејасно е кој ќе биде под најголем ризик за какви болести, колку треба да бидеме будни при скрининг за разни болести и дали третманот за која било болест ќе треба да се разликува кај луѓето со ХИВ.

 

Истражувачите активно работат на овие прашања. Во меѓувреме, најдобрите достапни методи за спречување на физички и ментален пад поврзан со стареењето се старите навики:

 • Оди на диета;
 •  Вежби за вежбање;
 •  Одржувајте социјални врски;
 • И воздржете се од штетно однесување.

Превод и ревизија на Клаудио Соуза од оригиналот во ХИВ и стареење

Стареење со ХИВ

HIV e Imunosenessência – Envelhecimento Precoce é Fato, Blog Soropositivo.Org

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина