Има живот со ХИВ

ХИВ и лимфни јазли и лимфни јазли и ХИВ

ХИВ и лимфните јазли се поврзани. Но, рак и лимфни јазли исто така

Лимфни јазли и ХИВ

Симптом забележан во рана инфекција и повеќе во доцна фаза на болеста

Еден од најчестите симптоми на ХИВ е лимфаденопатија, оток на лимфните јазли во пазувите (аксиларни јазли), препоните (ингвиналните јазли), вратот (цервикални лимфни јазли), градите (медијастинални јазли) и стомакот (абдоминални јазли) 0,1 Додека отокот може да биде директно поврзан со ХИВ, особено во раните фази, тој исто така може да биде резултат на инфекции поврзани со ХИВ и не-асоцирани со ХИВ кај подоцнежни болести.

Анатомија на Лимфни јазли

Лимфните јазли се мали органи со големина на грав распоредени низ целото тело кои се дел од имунолошкиот систем.

Лимфата, чиста бела течност што содржи имуни клетки кои се борат против инфекциите, се филтрира низ лимфните јазли преку мрежа на ситни капилари. Токму во лимфните јазли се чисти лимфата пред да се врати на циркулација.

Лимфниот систем ги опфаќа не само лимфните јазли, туку и слезината, тироидната жлезда, крајниците, аденоидите и лимфоидните ткива.

Причини за лимфаденопатија

А линфаденопатија е карактеристичен знак на ХИВ и карактеристика на многумина опортунистички инфекции (ОИ) во подоцнежна фаза. Лимфаденопатија обично не е симптом на малигни заболувања, но Хочкиновите лимфоми можат да се појават кај луѓе со напреден ХИВ. За време на раната акутна инфекција, како што лимфата поминува низ лимфните јазли, голем број на имунолошки клетки и други микроби почнуваат да се акумулираат во жлездите. Ова може да предизвика ефективна резервна копија на системот, предизвикувајќи отекување на јазлите, понекогаш во непријатни размери. Лимфаденопатија може да се појави во еден или повеќе делови од телото, чијашто шема може да ни каже многу за тоа што се случува.

  • Локализирана лимфаденопатија тоа е оток на лимфните јазли во одреден дел од телото, веројатно поради инфекција. Примерите вклучуваат инфекција на грлото што предизвикува отекување на грлото на матката или инфекција со хламидија што предизвикува оток на ингвиналните јазли.
  • Генерализирана лимфаденопатија е генерализиран оток на лимфните јазли низ целото тело, што укажува на системска инфекција на целото тело, како грип, инфективна мононуклеоза, туберкулоза, токсоплазмоза, леукемија и ХИВ.
  • Постојана генерализирана лимфаденопатија (PGL) тоа е вид што опстојува, обично без очигледна причина. Обично е индикација за нелекувана хронична инфекција, како што се хепатитис и ХИВ. PGL може да опстојува со месеци или дури со години.

Понекогаш, самите лимфни јазли можат да станат воспалени и заразени. Ова често се нарекува лимфаденит.

Симптоми на лимфаденопатија

HIV e linfonodos, HIV e linfonodos e Gânglios linfáticos e HIV, Blog Soropositivo
Илустрација што сака да го прикаже лимфниот систем

Отечените лимфни јазли може да бидат видливи или не. Всушност, непријатноста и болката често се првите знаци на лимфаденопатија пред да започне вистинскиот оток.

И покрај тоа што не се лесно видливи, вообичаено може да ги почувствувате зголемените јазли под пазувите, околу вратот, зад ушите или во препоните.

Во некои случаи, може да почувствувате еден зголемен јазол. Во други времиња, може да има збир на отечени жлезди лоцирани во различни делови на телото.

Иако лимфните јазли се обично болни, кајПонекогаш тие можат да бидат целосно безболни.

Кожата што ги покрива јазлите може да биде црвена и топла на допир.

Треската може да ја придружува, особено за време на акутна инфекција.

Третман на лимфаденопатија поради ХИВ и лимфни јазли

HIV e linfonodos, HIV e linfonodos e Gânglios linfáticos e HIV, Blog SoropositivoДо лица со ХИВ и лимфни јазли, првото и главно средство за лекување на лимфаденопатија е антиретровирусна терапија.

Со целосно потиснување на ХИВ до незабележливи нивоа, стресот на лимфните јазли може значително да се намали. Лимфаденопатија обично се повлекува за неколку недели или месеци по започнувањето на третманот.

Дури и ако лимфаденопатија е предизвикана од а опортунистичка инфекција, антиретровирусната терапија сè уште се смета за задолжителна. При лекување на опортунистичка инфекција при сузбивање на ХИВ со антиретровирусни лекови, едно лице има а многу поголема шанса за враќање на имунолошката функција и да се спречат идните инфекции. Ако лимфаденопатија е особено болна, нестероиден антиинфламаторен лек (НСАИЛ) како ибупрофен може да помогне.  Ова, со топла компресија, може да помогне во намалување на воспалението или отокот.  

Превод на Клаудио Соуза де  ХИВ и отечени лимфни јазли од Марк Цичоки, РН Медицински прегледан од Латаша Елопе, д-р, МСПХ Ажурирано на 21 мај 2020 година ХИВ / СИДА

[DCRP_shortcode style = ”0 ″ image =” 1 ″ извадок = ”1 ″ датум =” 1 ″ postsperpage = ”5 ″ колони =” 5 ″]

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

WhatsApp WhatsApp нас
Здраво! Јас сум Бето Волпе! Сакате да разговараме? Кажи здраво! Но, имајте на ум дека работам тука помеѓу 9:00 и 20:XNUMX часот.