Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

ХИВ и ризици од зараза

Проценете ги ризиците и запомнете: Луѓето прават грешки!

ХИВ и ризици од зараза е предмет на оваа публикација. И тоа вклучува ризик од зараза со ХИВ во анален однос, АНАЛЕН СЕКС.

Важно е да ги разберете ризиците, ризиците од ХИВ инфекција пред да паничите, при разбирање на овие ризици, можеби нема да треба да се плашите од тестирање. Тоа е кратенка! Не велам дека не треба да полагаш.

Сосема спротивното од тоа!

ХИВ и ризици од зараза е предмет на оваа публикација. И тоа вклучува ризик од ХИВ инфекција при анален однос, АНАЛСКИ СЕКС.

Важно е да ги разберете ризиците, ризиците од ХИВ инфекција пред да паничите, при разбирање на овие ризици, можеби нема да треба да се плашите од тестирање. Тоа е кратенка! Не велам дека не треба да полагаш.

Сосема спротивното од тоа! Сексуално активните луѓе прават грешки и ХИВ има ризици од зараза ...

HIV e Riscos de Contágio
Ваков би бил вирусот кога би бил видлив со голо око!

Да, сигурен сум, знаењето е моќ! Ова е непобитна вистина. И познавањето на ризиците од зараза со ХИВ ви дава голема моќ. Моќта да се избегне Ризици од зараза од ХИВ! Сè додека го користите ова знаење со мудрост, правичност и метод. Отсекогаш знаев за ризиците од ХИВ инфекција. И тој многу малку ме сакаше! На некој начин патував со многу голема брзина и по курс на судир.

И таков курс на судир не со мене! И, впрочем, ниту беше со некој друг. Но, со самиот вирус!

Големата промена на подобро во мојот живот дојде со ХИВ!

HIV e Riscos de ContágioИ знам, колку и да ти кажам, никогаш не си верувал дека ова е најдобро за мене, сепак, така беше!

И иако можеби ви се чини, читање пријател, читање пријател, заразување со ХИВ, заболување и само неколку чекори од бездната, тоа беше, и, секако, најдоброто нешто, најдобриот настан, па дури и најсоодветниот од сите работите што се случија во мојот живот.

Токму затоа сум тука, скоро еден часот наутро, на 10 јуни од две илјади и дваесет и се подготвувам да закажам, за денес, околу 30:XNUMX часот (сè уште не сум одлучил) овој текст.

Со тоа, не сакам да ме занесуваш мене, мојот говор и мојата реалност. Зарем не се ставате на ризик!

Секој живот е живот! И секоја приказна е приказна.

Прочитај го. Знаењето е, всушност, и моќ! “

Ризици од зараза ХИВ!

HIV e Riscos de ContágioАнален секс и ризици од ХИВ инфекција: Ризикот од заразување со ХИВ варира во голема мера, во зависност од видот на сексуалната активност. Аналниот секс (однос), кој вклучува вметнување на пенисот во анусот, носи најголем ризик од пренесување на ХИВ, ако едниот партнер е ХИВ позитивен. 

Можете да го намалите ризикот од заразување и пренесување на ХИВ со употреба на кондоми на вистински начин секој пат кога имате секс; избор на сексуални активности со помал ризик; земање дневна медицина за спречување на ХИВ, наречена профилакса пред-изложеност (PrEP); и земање лекови за лекување на ХИВ ако имате ХИВ, наречена антиретровирусна терапија (АРТ).

Ризик од зараза од ХИВ

Аналниот секс е најризично сексуално однесување за пренесување на ХИВ и зараза од ХИВ. Вагиналниот секс има помал ризик, а активностите како што се орален секс, допирање и бакнување имаат мал или никаков ризик од заразување или пренесување на ХИВ. Огромното мнозинство мажи кои се заразуваат со ХИВ добиваат анален секс. Сепак, аналниот секс е исто така еден од начините на кои жените можат да заболат од ХИВ.

Ресективен наспроти инсективен секс

За време на анален секс, партнерот кој го вметнува пенисот се нарекува партнер со инсекција (во кој се јавува пенетрација, јас цртам тука) и партнерот што го прима пенисот се нарекува рецептивен (или инфериорен) партнер.

Затоа и објективно, рецептивниот анален секс е многу поризичен за заразување со ХИВ. Долниот партнер има 13 пати поголема веројатност да биде заразен од најголемиот партнер. Сепак, можно е еден од партнерите да добие ХИВ преку анален секс од одредени телесни течности - крв, сперма (сперма), пред-семенска течност (пред-сперматозоиди) или ректално - од лице кое има ХИВ. Употребата на кондоми или лекови за заштита од пренесување може да го намали овој ризик.

  • Да се ​​биде приемчив партнер за време на анален секс е сексуална активност со најголема опасност од заразување со ХИВ. О од дното Ризикот од заразување со ХИВ е многу висок, бидејќи обвивката на ректумот е тенка и може да дозволи ХИВ да влезе во телото за време на анален секс.
  • Партнерот за вметнување е исто така изложен на ризик од заразување со ХИВ за време на анален секс. ХИВ може да влезе во Главната тело на партнерот преку отворот на врвот на пенисот (или уретрата) или преку мали исеченици, гребнатини или отворени рани на пенисот.

Ризик од други инфекции

HIV e Riscos de ContágioПокрај ХИВ, едно лице може да заразува и со други сексуално преносливи болести (СПБ), како што се кламидија и гонореја, за анален секс без кондом. Дури и ако се користи кондом, некои сексуално преносливи болести сепак можат да се пренесат преку контакт од кожа на кожа (како што се сифилис или херпес). Вие исто така може да добиете хепатитис А, Б и Ц; паразити како Iardардија и цревни амеби; и бактерии како Шигела, Салмонела, Campylobacter E. coli на анален секс без кондом, бидејќи тие се пренесуваат преку измет. Тестирањето и лекувањето за СПБ ги намалува шансите на лицето да се зарази или пренесе ХИВ преку анален секс. Ако некој никогаш немал хепатитис А или Б, постојат вакцини за да се спречат. Здравствен работник може да даде препораки за вакцини.

Намалување на ризикот од зараза со ХИВ со кондоми и подмачкување

Машки ладокс или полиуретански кондоми се многу ефикасни во спречување на ХИВ и други сексуално преносливи болести кога се користат правилно од почеток до крај за секој чин на анален секс. Луѓето кои пријавуваат употреба на кондом постојано го намалуваат ризикот од заразување со ХИВ преку инвазивен анален секс со ХИВ позитивен партнер, во просек, за 63% и рецептивен анален секс со ХИВ позитивен партнер, во просек, за 72%. Кондомите се многу помалку ефикасни кога не се користат постојано. Исто така е важно за време на аналниот секс да се користи доволно лубрикант или силикон на база на вода за да се спречи кршење на кондом и кршење на ткиво. Femaleенските кондоми со нитрил исто така можат да спречат ХИВ и други СПБ. Бидејќи кондомите не се 100% ефикасни, размислете да користите други методи на превенција за понатамошно намалување на ризикот.

PREP

Луѓето кои се ХИВ-негативни и имаат многу висок ризик за ХИВ-вирус можат да земаат дневни лекови за да спречат повик на ХИВ-вирусот профилакса пред изложеност (PrEP). Ако се зема секој ден, PrEP е многу ефикасен во спречување на ХИВ од секс. PrEP е многу помалку ефикасен кога не се зема постојано. Бидејќи PrEP не штити од други сексуално преносливи болести, користете кондоми вистинскиот начин секогаш кога имате секс.

ПЕП

Профилакса по експозиција (ПЕП) значи земање антиретровирусни лекови - лекови кои се користат за лекување на ХИВ -после потенцијално изложени на ХИВ за време на сексот за да не се заразат. PEP треба да се користи само во итни ситуации и треба да се започне во рок од 72 часа по можната изложеност на ХИВ, но колку побрзо, толку подобро. PEP треба да се зема еднаш или двапати на ден во тек на 28 дена. Кога се администрира правилно, ПЕП е ефикасен во спречување на ХИВ, но не и 100%. За да добиете лекови за ПЕП, контактирајте го вашиот лекар, вашиот локален или државен здравствен оддел или одете во итна помош.

Уметност

За луѓе со ХИВ, ХИВ лекови (наречени антиретровирусна терапија или АРТ) може да намали количината на вируси во крвта и во телесни течности до многу ниски нивоа, доколку се земаат како што е пропишано. Ова се нарекува вирусна супресија- обично се дефинира како помалку од 200 копии на ХИВ на милилитар крв. Лекот за ХИВ дури може да го направи вирусното оптоварување толку мало што тест не може да го открие. Ова се нарекува незабележливо вирусно оптоварување. Луѓето кои земаат ХИВ лек како што е пропишано и добиваат и остануваат потиснати или неоткриени од вируси, можат да останат здрави многу години и не се изложени на ризик да пренесат ХИВ на ХИВ негативен партнер по пол. Само кондомите можат да помогнат во заштитата од други СПБs.

Други начини за намалување на ризикот

Луѓето кои имаат анален секс можат да направат други избори во однесувањето за да го намалат ризикот од заразување или пренесување на ХИВ. Овие лица можат:

  • Изберете помалку ризично однесување, како што е оралниот секс, кој има мал или воопшто нема ризик од пренесување.
  • Тестирајте и лекувајте други сексуално преносливи болести.

Оваа страница дава проценки за ефективноста за горенаведените опции за превенција.

 

Дознајте повеќе за тоа како да се заштитите и да добиете персонализирани информации за да ги задоволите вашите потреби Алатка за намалување на ризикот од ХИВ на ЦДЦ-

Белешка: Тоа е на англиски јазик. Јавете се на бирање за СИДА: 0800 16 25 50

Превод од Клаудио Соуза ноќта на 3 јуни 2020 година за Соропозитиво. Орга

Во очекување на преглед (Ве молиме прегледајте доброволно и доставете го користејќи го образецот за контакт. Доколку сакате кредит, кажете ни како сакате да го видите овој кредит - Благодарен)

Колку долго да започнете да го пренесувате вирусот и да го оставите заразен со ХИВ?

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза