Има живот со ХИВ

ХИВ или СИДА? Јас сум реагенс, сега што? Животот продолжува!

3Д генерирана илустрација на клетки на вирусот ХИВ СИДА за позадина на медицинска наука

Јас сум реактивен. Клаудио, дали имам ХИВ или СИДА? Изјавата не е невообичаена. И прашањето исто така. Не ми пречи да одговорам, а Бето знае да објасни. И, ти беше многу среќен што го стори тоа. И решив да соработувам уште малку. На овој начин, ако сте се нашле реактивни и не можете да разберете што ви се случува, овој текст се обидува подобро да ги демонстрира…

… Разлика помеѓу ХИВ и СИДА

Поминаа децении од Откриен е ХИВ, а луѓето сè уште ги користат термините ХИВ и СИДА како синоними. Сепак, СИДА и ХИВ не се исти, а мешањето на термините може да биде многу погрешно.

Разликата помеѓу ХИВ и СИДА е јасна. ХИВ е вирус. СИДА-та е дефиниција, сложена здравствена состојба што може да варира од лесна до потенцијално смртоносна. Вие не можете да имате СИДА без да бидете заразени со ХИВ. Сепак, луѓето можат да живеат долг и здрав живот со ХИВ, без некогаш да развиваат СИДА. И исто како мене, Клаудио, случај на СИДА од самиот почеток.

Разбирање на ХИВ и СИДА

Дефинирање на ХИВ

ХИВ значи „вирус на човечка имунодефициенција“. Со други зборови, тоа е вирус кој инфицира луѓе и предизвикува проблеми со имунитетот.1 Имунолошкиот систем е одговорен за борба против болести. Се состои од различни специјализирани клетки и протеини, како и антитела. Вкупно, имунолошкиот систем работи заедно во борбата против бактериите, вирусите и другите агенси кои предизвикуваат болести.

Интересно е да се додаде дека кожата, најголемиот орган во човечкото тело, исто така е дел од овој имунолошки контекст и грижата за кожата е секогаш начин за ублажување на ризиците.

Дијагностицирање на ХИВ - разбирање и прифаќање на имунолошкиот прозорец Панда е од суштинско значење

ХИВ се дијагностицира преку ХИВ тестови. Лице заразено со вирус се смета за ХИВ позитивно или реагенс. Доколку нема докази за инфекција, тие се сметаат за ХИВ-негативни.2

Можно е тестовите да не успеат во случај на нови инфекции; интересно е да кликнете имунолошки прозорец (се отвора во друг таб) и разберете го овој концепт, но дефиницијата за тоа што значи да се биде ХИВ позитивен е релативно едноставна. Или сте заразени со вирусот или не сте. Разбирање на сидата тоа е малку посложено.

 Што да очекувате пред, за време и по ХИВ тест (под преглед)

Дефиниција за СИДА

СИДА значи „Синдром на стекната имунодефициенција“. Дијагнозата на СИДА-та е начин за опишување на цела група на симптоми и болести поврзани со штета што предизвикува ХИВ на имунолошкиот систем.1 Ако напредува нелекуваната ХИВ инфекција, постои продолжено оштетување на клетките на имунолошката одбрана. Како што се случува ова, телото станува сè помалку способно да се бори против инфекции. Кога имунолошкиот систем станува помалку ефикасен на овој начин, се смета дека едно лице има стекнат имунолошки дефицит. Ова е потеклото на поимот СИДА. Не разбирањето на ова правилно ме доведе до медицински и метафизички грешки. Најлошиот и најтврдокорниот обвинител и најмалку побожниот судија што го сретнав во мојот живот беа персонифицирани во иста личност во судот, перверзна пресуда; ова лице бев јас, и можете да дознаете повеќе во ова сведоштво на серопозитивна личност.

Дијагностицирање на СИДА во ерата на опортунистичка инфекција

Поединци со напредна ХИВ болест се подложни на инфекции кои не се појавуваат кај луѓе со здрав имунолошки систем. Всушност, ХИВ и СИДА првично беа препознаени поради епидемии на ретки болести и карциноми кои претходно не беа забележани во голем број во САД. Овие инфекции се познати како опортунистички инфекции затоа што ја искористуваат ослабената способност на ХИВ-позитивната личност да се бори против болести. Со други зборови, тие се опортунисти. Некои болести се сметаат за опортунистички инфекции со цел дијагностицирање на СИДА Тие вклучуваат:

СИДА-та може да се дијагностицира ако некој е ХИВ позитивен и има одредена опортунистичка инфекција.

Дефинирање и дијагностицирање на СИДА во современото доба на лекување

Со подобрувањето на третманите за ХИВ, опортунистичките инфекции станаа поретки. Некои луѓе можат да живеат долг живот со ХИВ, без никогаш да развијат опортунистичка инфекција. Значи, што значи да се има СИДА денес?

Луѓето имаат тенденција да се наведуваат да веруваат дека некое лице има СИДА наместо едноставно да биде ХИВ позитивно, кога две работи се вистинити. Прво, тие мора да имаат ХИВ инфекција.

Второ, или мора да имаат една од болестите во специфичната група кои се назначени како опортунистички инфекции или бројот на специфични типови на клетки во нивниот имунолошки систем мора да падне под одредено ниво (а Број на ЦД4 помалку од 200 клетки / mm³).4Затоа СИДА-та се смета за дефиниција. Не е толку едноставно како да барате вирус. СИДА-та бара од пациентот да почитува неколку објективни (и променливи) критериуми за дијагноза.

СИДА-та не е неопходен резултат на инфекција со патоген. Може или не може да се појави кај некој со ХИВ. Спротивно на тоа, ХИВ инфекцијата е доволна за дијагностицирање на ХИВ. Ова е точно без оглед дали некој има симптоми или негативни ефекти на вирусот. 

ХИВ не значи секогаш СИДА

Не сите луѓе со ХИВ ќе развијат ХИВ. Всушност, како третман подобрува, сè помалку ХИВ позитивни луѓе ќе развијат СИДА. Ова е затоа што вирусот обично може да се држи под контрола со соодветни лекови. Кога вирусот е потиснат, луѓето никогаш не можат да станат имунодефициентни. Никогаш нема да развијат СИДА.1

Зборувавме за превенција од ХИВ, бидејќи тоа е вирус што може да се пренесе. Преносот може да се спречи преку безбеден секс и други практики кои ги штитат луѓето од изложеност на потенцијално заразена крв и телесни течности. Спротивно на тоа, дискусиите за превенција од СИДА се всушност дискусии за третман на ХИВ. Тоа е одржување на вирусот под контрола што го спречува развојот на синдромот.

Имајте на ум дека овој момент не е крај!

Поправете во вашиот дух поимот што се моли: да имате ХИВ не претставува, не сега, во 20-тите, крајот. Сè е променето и реалноста е сосема поинаква и сосема поинаква е ефикасноста на сите лекови.

Погледнете, ударот е силен, но тоа не претставува крај!

Луѓето можат да живеат со ХИВ многу години без развој на СИДА или какви било симптоми на ХИВ инфекција. Високо ефективни опции за третман се повеќе достапни.

Многу луѓе со ХИВ живеат долг, здрав живот без знаци на дисфункција на имунолошкиот систем. Сепак, правилниот третман е неопходен за долгорочно здравје и благосостојба на луѓето со ХИВ. Третманот исто така ја намалува веројатноста дека некој ќе го пренесе вирусот на некој нов.

Ран третман

Важноста на раниот и соодветен третман значи дека е од суштинско значење за секој кој има ризик редовно да се тестира за ХИВ. Без тестот, луѓето можат да бидат заразени со години, без никогаш да го знаат тоа. За жал, дури и ако некое лице не знае дека е заразено, тој сепак може да го пренесе вирусот на другите преку незаштитен секс.

Тие исто така можат да пренесат ХИВ на други ризични однесувања кои директно ги изложуваат другите на крв, сперма, мајчино млеко и други потенцијално заразни телесни течности. Сепак, ХИВ не се пренесува со случаен контакт.

На блогот има повеќе текстови кои ќе ви помогнат подобро да ги разберете овие работи, или сето тоа, ако размислувате токму на тој начин. Тие беа предложени од АИ Блог и вреди за целото време кога вложувате во читање.

 1. Што значи серопозитивно
 2. Долг живот и ХИВ / СИДА
 3. Невидливиот вирусен товар не дава реагенс?
 4. Заврши сидата
 5. Опортунистички инфекции „ИО“.
 6.  Важно е да се знае кои се тие и како да се спречи
 7. Пет пациенти, во студија со тринаесет, изгледаат излечени од ХИВ
 8. ХИВ / СИДА добро објаснето
 9. Луѓето со ХИВ и КОВИД-19 големи ризици остануваат дома
 10. ЦД4 и ЦД4 Т-клетки Ја разјаснуваат разликата!
 11. Лимфни јазли
 12. Возрасни со ХИВ, подолг, но сложен живот.

Избегнувањето е подобро.

Извори на статии.

Јас користам само висококвалитетни фонтови, вклучително и студии прегледани од лекари и научници, за да ги поткрепам фактите содржани во овие статии. 

 1. ХИВ / СИДА: основи.  СИДА Инфо. Министерството за здравство на САД и човечки услуги. 3 јули 2019 година
 2. Тестирање за ХИВ. СИДА Инфо. Министерството за здравство на САД и човечки услуги. 20 јуни 2019 година
 3. Што е опортунистичка инфекција? СИДА Инфо. Министерството за здравство на САД и човечки услуги. 28 г.
 4. Дефинирање на случајот СИДА. СИДА Инфо. Министерството за здравство на САД и човечки услуги.

Понатамошно читање

Штајн Р, Ксу С, Марано М, Вилијамс В, Ченг К, Еке А, Мур А, Ванг Г. Тестирање за ХИВ, поврзаност со медицинска грижа за ХИВ и интервјуа за партнерски услуги помеѓу жени - 61 надлежност на Министерството за здравство, САД, Порто Рико и Девствените острови на САД, 2015 година. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2017, 20 октомври; 66 (41): 1100-1104. дои: 10.15585 / ммв. мм6641а2.

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина