Има живот со ХИВ

После колку време ХИВ станува сида?

После колку време ХИВ станува сида? Не е невообичаено прашање и, за некои луѓе, може да изгледа „лошо формирано“. Не знам дали е тоа прашањето. Прашањето е друго, тоа е да се реши сомнежот дека да, може да биде, технички дефиниран како што следува:

Колку време е потребно за ХИВ да прерасне во СИДА?

Колку време е потребно за ХИВ да прерасне во СИДА, исто така, ќе биде друга формула, само за да се дефинираат одредени аспекти ...

Во скоро сите случаи, освен во неколку ретки случаи, ако не се лекува, ХИВ ќе премине во фаза на инфекција наречена СИДА. 

Ова се случува кога имунитетната одбрана е компромитирана и телото е помалку способно да се одбрани од потенцијално фатални инфекции.

Во принцип, времето што треба да се пренесе од ХИВ инфекција во СИДА е околу пет до 10 години, доколку не се направи медицинска интервенцијаДОБРО.

 Разликите во времето може да се должат на низа фактори, вклучително:

 • A генетски вид на ХИВ со кое лице е заразено (од кои некои може да бидат повеќе или помалку вирулентни од други)
 • Општо здравје на поединецот
 • Местото каде што живее лицето (вклучително и пристап до здравствени услуги и појава на други болести или инфекции)
 • Генетика или семејна историја на една личност
 • Пушење и други лични опции за живот

Ова, се разбира, ако лицето не добие третман. Сликата целосно се менува ако тој или таа се промени.1

Од 1996 г., воведувањето на антиретровирусни лекови драматично го смени природниот тек на ХИВ инфекцијата. 

Иако ХИВ сè уште не може да се излечи, од луѓето ново дијагностицирани со ХИВ кои се лекуваат и згрижени се очекува да имаат скоро нормален и нормален животен век.

Како и кај другите хронични заболувања, раното откривање е клучно за што побрзо идентификување и лекување на инфекцијата.2

Фази на ХИВ инфекција - ХИВ станува сида по некое време

Фазите на инфекција од личност до личност се разликуваат малку, како по сериозноста, така и по брзината на прогресијата. Овие фази го мапираат осиромашувањето на имуните клетки (наречени ЦД4 Т-клетки) бидејќи одбрамбената моќ на организмот се повеќе деградира.

Со секоја прогресија, ризикот од опортунистички инфекции (ИО) се зголемува сè додека не се каже дека имунолошкиот систем е компромитиран целосно. Токму во оваа фаза ризикот од болест и смрт е особено висока.

Фазите на инфекција може да се класифицираат на следниов начин:

Помеѓу Акутна Инфекција и ХИВ Станување СИДА поминува добро парче

Во акутна инфекција, многу луѓе можат да доживеат треска, замор, отечени крајници, болки во грлото, дијареја или осип на кожата. Тие започнуваат веднаш по изложувањето и можат да траат и до крајaоколу две недели.3

хронична инфекција

Откако првичната инфекција е контролирана од имунолошкиот систем, вирусот се крие во клеточните резервоари, незабележан од имунолошката одбрана.

Оваа хронична (или латентна) фаза на инфекција кај некои индивидуи може да трае со години, па дури и со децении, сè до времето кога повторно се активираат скриените вируси (поголемиот дел од времето кога имунолошкиот систем е компромитиран целосно и ОИ се јавува во подоцнежна фаза).

СИДА-та

Практиканството е технички класифицирано како да има А. Состојба што ја дефинира СИДА-та или број на ЦД4 под 200 клетки / мл.4

Дијагнозата за СИДА веќе не значи дека некое лице дефинитивно ќе се разболи или ќе умре. Дури и ако некое лице има Број на ЦД4 под 100 клетки / ml, почеток на антиретровирусен третман (АРТ) може да ја надополни имунолошката функција, повремено до нивоа што се сметаат за скоро нормални од нормалните.5

 Болести и состојби што ја дефинираат СИДА-та и тоа лекување на ХИВ инфекција

Сепак, сè уште не е пронајден целосен лек. Иако двајца пациенти биле пријавени дека имаат долгорочна ремисија од ХИВ една година по престанокот на АРТ, и двајцата биле приматели на трансплантација на коскена срцевина за лекување на рак, а не на ХИВ. Долгорочна ремисија надвор од овие пациенти не е пријавена.

Покрај тоа, можноста за целосно закрепнување на имунитетот се намалува колку што очекува подолго. Затоа е важно третманот да се обезбеди за време на дијагностицирањето, без оглед на бројот на ЦД4, и лицето да остане приврзано на третманот доживотно.6

Кредити и референци

Превод на Клаудио Соуза на 01 Колку време е потребно за ХИВ да прерасне во СИДА? писмено Од Марк Цичоки, Р.Н. и прегледано од клинички Латеша Елопре, М-р, МСПХ Ажурирано на 22 мај 2020 година

 1. Лангфорд СЕ, Ананворанич Ј, Купер Д.А. Предвидувачи на прогресија на болеста кај ХИВ инфекција: преглед. СИДА Рез. 2007 година; 4: 11. Објавено на 14 година Дои: 2007 / 10.1186-1742-6405-4
 2. Дубе К, Рамирез Ц, Хандибоде Ј. Учество во истражување поврзано со лек против ХИВ: преглед на обемот на прокси-литературата и импликации за идните истражувања. Вирус Ј Ерад. 2015 година; 1 (4): 250–256.
 3. ЦДЦ. Информативен лист за пациентот. Информации за акутна ХИВ инфекција и PReP.
 4. СЗО привремена клиничка фаза на ХИВ / СИДА и ХИВ / СИДА дефиниции за надзор. Светска здравствена организација. https://www.who.int/hiv/pub/guidelines/casedefinitions/en/. Објавено на 3 февруари 2011 година.
 5. Дикс С.Г., Левин С.Р., Хавлир ДВ. Крај на СИДА: ХИВ инфекција како хронично заболување. Лансет. 2013 година; 382 (9903): 1525–1533. дои: 10.1016 / S0140-6736 (13) 61809-7
 6. Пурсел Д.Ф., Елиот Ј.Х., Рос А.Л., Фратер Ј. Кон лек против ХИВ: наука и дебата на меѓународниот симпозиум за здружението за СИДА во 2013 година. Ретровирологија. 2013 година; 10: 134. Објавено на 13 ноември 2013 година дои: 10.1186 /
Понатамошно читање

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина