Има живот со ХИВ

Акутна ХИВ инфекција. Текст за разјаснување на магливата точка

Нема малку луѓе кои губат сон со оваа примарна ХИВ инфекција „нешто“ и имунолошкиот прозорец. И, знам, Интернетот е раскошен во кажување глупости

Акутната инфекција со ХИВ е вознемирувачко и болно прашање за луѓето кои искусиле страв од заразување со ХИВ. Прочитав статија на Universo On Line што се занимава со ова, површно и, иако не сум доктор или здравствен работник, не сум идиот и учам додека живеам и живеам интензивно и лудо! Погледнете:

Легнав во 23:45 часот, се разбудив во 2:38 часот наутро.

Спиењето ме напушти, мислам дека тој не ме сака многу и, за да кажам сè, спиењето отсекогаш претставувало проблем. Проблем што се појави уште кога бев тинејџер и, во зимска ноќ, решив да легнам на решетките во подземјето на Копам, бидејќи, не би знаела како да објаснам, од таму се креваше врел воздух.

Но Некој ме разбуди со удар во стомакот слушајќи глупав и бесмислен плач:

Оди на работа, скитник!

И, тоа беше, всушност, она што најмногу го сакав. Работа….

Знам дека многу луѓе губат сон поради овој проблем, примарната ХИВ инфекција и имунолошкиот прозорец и, искрено, се надевам дека ќе ги смирам оние што живеат вака.

[ID на paypal_donation = 150050]

Клучните точки

 • Симптомите на неодамнешна ХИВ инфекција се исти кај мажи и жени.
 • Болест слична на грип може да се појави во рок од еден месец по инфекцијата.
 • Најчести симптоми се треска, отечени жлезди, болка во мускулите и замор.
 • Раната ХИВ инфекција може да предизвика симптоми слични на грип.
 • Некои тестови се подобри за откривање на ХИВ по неодамнешна инфекција од другите.
 • ХИВ брзо се размножува за време на почетната фаза и го ослабува имунитетот.
 • Започнувањето на третманот веднаш по дијагностицирањето избегнува инфицирање на други и го штити имунолошкиот систем.
 • Раната ХИВ инфекција може да предизвика симптоми слични на грип.
 • Некои тестови се подобри за откривање на ХИВ по неодамнешна инфекција од другите.
 • ХИВ брзо се размножува за време на почетната фаза и го ослабува имунитетот.
 • Започнувањето на третманот веднаш по дијагностицирањето избегнува инфицирање на други и го штити имунолошкиот систем.
 • Раната ХИВ инфекција може да предизвика симптоми слични на грип.
 • Некои тестови се подобри за откривање на ХИВ по неодамнешна инфекција од другите.
 • ХИВ брзо се размножува за време на почетната фаза и го ослабува имунитетот.
 • Започнувањето на третманот веднаш по дијагностицирањето избегнува инфицирање на други и го штити имунолошкиот систем.

[ID на paypal_donation = 150050]

 

Откако е заразен со ХИВ, вирусот се грижи за вашето тело со брзо размножување. Вашиот имунолошки систем реагира со производство на антитела како одговор на вирусот. 

Овој период е познат како сероконверзија. Антителата се појавуваат во рок од една до две недели и ќе продолжат да се зголемуваат со месеци по инфекцијата. Сероконверзијата се јавува во рок од три недели кај повеќето заразени лица.

[ID на paypal_donation = 150050]

Сероконверзијата е често, но не секогаш, придружена со болест слична на грип. Ова се случува кај најмалку половина од луѓето заразени со ХИВ, но може да се случи кај 80-90% од сите инфекции. Симптомите обично се појавуваат во рок од еден месец по инфекцијата и имаат тенденција да се решат за две до три недели.

„Овие симптоми не се сигурен начин да се идентификува сероконверзијата, да се дијагностицира ХИВ инфекцијата или да се отфрли. Треба да направите тест за ХИВ “.

[ID на paypal_donation = 150050]

 • Симптомите може да вклучуваат:
 • Треска
 • Отечени жлезди
 • Мускулни болки
 • Уморност
 • Осип (обично црвеникави, мали рамни дамки што не чешаат)
 • Орален дрозд
 • Губење на тежина
 • Болки во зглобовите
 • Воспалено грло
 • Гастроинтестинални симптоми, како што се повраќање и дијареја
 • Главоболка
 • или дрозд
 • ноќно потење
 • Вклучување на нервниот систем (менингитис или енцефалитис).

Најчесто искусни симптоми се треска, отечени жлезди, болка во мускулите e замор.

[ID на paypal_donation = 150050]

Во превод на Клаудио Соуза, од оригиналот во Акутна и примарна ХИВ инфекција  напишано од Кришен Самуел, во мај 2019 година


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата