Има живот со ХИВ

ХИВ инфекцијата и нискиот број на ЦД4 се поврзани со артеросклероза

ХИВ инфекцијата е поврзана со зголемен ризик од стврднување на артериите, откриваат истражувачите во мрежното издание на Клиника де HeartЗаразни болести. Северноамериканската студија ги спореди промените во дебелината на каротидната артерија и новото формирање на плаки помеѓу ХИВ позитивните и негативните и кај мажи и кај жени со слични демографски карактеристики и слични кардиоваскуларни фактори на ризик.

Општо, ХИВ инфекцијата не беше поврзана со промени во дебелината на каротидната артерија. Сепак, луѓето со ХИВ имаат поголема веројатност да имаат формирање на нови плаки, дури и кога нивното вирусно оптоварување не може да се открие.

„Покажавме дека ХИВ-заразените жени како мажите имале 61% поголем ризик да формираат нова плакета во фокусната каротидна артерија во текот на седум години, во споредба со неинфицираните контроли“, коментираат истражувачите. „Ризикот поврзан со ХИВ беше поголем од оној поврзан со пушењето. Од друга страна, високиот ризик опстојува кај лицата третирани со АРТ [антиретровирусна терапија] - со постојана вирусна супресија на ХИВ, што сугерира дека постојаната супресија на ХИВ РНК што циркулира под границите што се детектираат, не го елиминира вишокот на ЦВД [ризик од болест третман] во третман со популација заразен со ХИВ. “

За поголема среќа, луѓето кои живеат со ХИВ, чијшто број на ЦД4 клетки беше над 500 клетки / мм3, имаа сличен ризик од формирање на нови плаки кај ХИВ-негативни лица.

Кардиоваскуларните болести сега се важна причина за морбидитет и морталитет кај луѓето со ХИВ. Истражувачите во Соединетите држави сакаа да видат дали ХИВ е поврзан со прогресија на субклиничка артериосклероза - стврднување на артериите - во текот на седумгодишен период на следење.

Населението од студијата се состоеше од 1011 жени (74% ХИВ позитивни) запишани во меѓусекторската студија за жени со ХИВ и приближно 811 мажи (65% ХИВ позитивни) во повеќецентричната студија за група СИДА. Сите имале повторни ултразвучни испитувања на каротидната артерија - дебелина и формирање на нови плаки - помеѓу 2003 и 2013 година. Двајца Circulatory Systemтретини од жените со ХИВ и три четвртини од мажите со ХИВ земале АРТ.

Промените во дебелината на каротидната артерија не се разликуваат според состојбата на носителите на ХИВ кај мажите и жените. Фактори поврзани со понатамошно задебелување беа црна и шпанска етничка припадност и употреба на крек / кокаин. Употребата на антихипертензивни лекови беше поврзана со намалување на дебелината на каротидите.

Преваленцата на артериосклероза на артериски плаки се зголеми за 8-15% кај жени и 25-34% мажи за време на периодот на следење. Општо земено, луѓето кои живеат со ХИВ имаат 61% поголема веројатност да доживеат формирање на нови плаки во споредба со ХИВ-негативни лица (ИЛИ = 1,61; 95% ЦИ 1,12 -2,32). Поврзаноста помеѓу ХИВ инфекцијата и формирањето на плаки беше присутна и кај мажите и кај жените.

Тековното пушење го зголеми ризикот од таложење на нови плаки за 42%. Други фактори на ризик биле поголем вкупен холестерол и зголемување на возраста.

Истражувачите идентификувале 199 лица со ХИВ кои носеле уметност, со постојана вирусна супресија (16% од жените со ХИВ; 29% од мажите со ХИВ). Овие пациенти имале зголемен ризик од формирање на нови плаки во споредба со пациентите со ХИВ-негативна група (РАР = 1,77; 95% ЦИ 1,13 -2,77).

Heart Blood Health„Нашето откритие дека учесниците кои останале потиснати од ХИВ сè уште имале зголемен ризик од формирање на нови фокални плаки сугерира дека надзорот за долгорочни негативни последици од уметноста останува оправдан за сите лица заразени со ХИВ вирусот , “Напишете ги авторите.

Потоа беше анализирана врската помеѓу имунолошкиот статус и формирањето на плаки.

Луѓето кои живеат со ХИВ и кои имале ЦД4 број на клетки над 500 клетки / мм3, имале споредлив ризик од формирање на нови плаки за ХИВ-негативни контроли. Најголем ризик од таложење на нови плаки е забележан кај луѓе со ХИВ кои имале ЦД4 клетки под 200 клетки / мм3 (РАР = 2,57; 95% ЦИ 1,48 -4,46)

Подолгото траење на терапијата со инхибитори на протеази беше фактор на ризик за таложење на плаки кај мажи со ХИВ (РАР = 1,12 годишно кумулативна употреба; 95% ЦИ, 1,01 -1.25), но не и жени со ХИВ .

„Нашите претходни податоци за поддршка на АРТ започнуваат, пред ЦД 4 да се намалат, што може да ги ублажи кардиоваскуларните ризици поврзани со ХИВ“, заклучуваат авторите. „Потребно е подобро разбирање на овие процеси, како за да се спречи или одложи развојот на CVD, така и за стратегиите за подобрување на резултатите од третманот со растечката и сè постара популација инфицирана со ХИВ.

Claudius el guapissimoПревод од оригинал на англиски на португалски Бразил Од Клаудио Сантос де Соуза

Оригиналот на англиски јазик беше објавено на 06 година од Мишел Картер

Референца

Хана ДБ и др. ХИВ инфекцијата е поврзана со прогресија на субклиничка каротидна артериосклероза. Клин зарази Дис, издание на Интернет, до 2015 година

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина