Има живот со ХИВ

Сигнали и симптоми на инфекција со ХИВ - Поврзување со осип

pessoas com hiv
Во тоа време сигурно бев ХИВ позитивен, но не бев свесен за серологија. Ја гледам оваа бројка од минатото и се прашувам каква „штета“ може да направив! Ксииииииии

ХИВ инфекција - Знаците и симптомите честопати ги заматуваат главите на луѓето. Со текот на годините научив дека меѓу симптомите, особено оние кои имаат симптоми без очигледна причина, па дури и без резултат што ги потврдува нивните стравови и сомневања, со месеци и месеци откако го поминаа имунолошкиот прозорец од 30 денови, и кои создаваат изрази во кои тие тврдат дека се наоѓаат во „имунолошки прозорец на х време“ кога живеат, всушност, параноја или криза на каење со психосоматски манифестации за периоди што го надминуваат фантастичниот реализам верувајќи дека имаат

ХИВ инфекција со симптоми и знаци

Експертите често ја опишуваат прогресијата на вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ) како посебни фази за време на кои се појавуваат одредени симптоми. 

Во секоја од нив, симптомите на ХИВ - треска, ноќно потење, болки во зглобовите и така натаму - може да варираат, да се преклопуваат или да се мешаат со оние на друга болест. 

Понатаму, постои период по примарна ХИВ инфекција кога може да нема симптоми, иако вирусот продолжува сериозно да го оштетува имунолошкиот систем зад сцената.

Кога ХИВ е откриен рано, неговата прогресија може да се спречи со ретровирусни лекови. 

Всушност, повеќето луѓе со ХИВ во САД кои примаат третман никогаш не достигнуваат фаза 3 од инфекцијата, која е попозната како синдром на стекната имунодефициенција (ХИВ / СИДА) - точката во која симптомите на ХИВ стануваат тешки и се закануваат на животот.

Фаза 1: примарна инфекција (акутна ХИВ)

Ова е период кога вирусот први влегува во телото и имунолошкиот систем почнува да реагира. Според Министерството за здравство и хумани услуги на Соединетите држави, 40% до 90% од луѓето ќе доживеат симптоми слични на грип  за две или четири недели потоа да биде заразен со вирусот на хумана имунодефициенција, додека телото се бори да ја контролира инфекцијата.1

Симптомите на акутна ХИВ инфекција вклучуваат:

Колективно, овие симптоми се нарекуваат како акутен ретровирусен синдром (ARS) или, поретко, акутен синдром на сероконверзија или сероконверзија болест.

Некои луѓе со АРС, исто така, ќе доживеат гадење, дијареја или повраќање, а секој петти ќе развие „ХИВ кожен осип“, макулопапуларна болест на кожата која се карактеризира со покачени области (го имав ова и е во превод, се осипите), розова / црвена боја покриена со мали испакнатини на мозолчиња кои обично се спојуваат во една. 

Осип на ХИВ тоа обично влијае на горниот дел од телото и понекогаш е придружено со чиреви на мукозните мембрани на устата или гениталиите. Епидемиите обично исчезнуваат за една до две недели.

Фаза 2: Латентна клиничка ХИВ инфекција (хроничен ХИВ)

Оваа фаза започнува по разрешување на акутните симптоми и единствената индикација за инфекција може да биде благ оток на лимфните јазли на вратот.

Ова може да биде незгодно време затоа што, и покрај недостатокот на очигледни болести, ХИВ вирусот е сè уште активен, ги оштетува и уништува имуните клетки. Без третман, клиничката латентна фаза на ХИВ може да трае околу 10 години, при што заразеното лице може лесно пренесува вирус на некој друг, дури и ако немате никакви симптоми.1

Фаза 3: симптоматска инфекција со ХИВ / СИДА

Потребни се околу 10 години да се помине без третман ХИВ да се развие во она што е познато како ХИВ / СИДА. Во овој момент, може да се развијат симптоми на континуирано уништување на имунолошкиот систем, како што се повторлива треска, постојан и екстремен замор, хронична дијареја и невролошки нарушувања како што се депресија и губење на меморијата.1

Други карактеристични симптоми што можат да се појават во ова време вклучуваат:

  • Зголемени лимфни јазли: се појавува почесто во вратот, под или зад увото, во препоните или под пазувите, во тешки случаи, лимфаденопатија искусни во текот на оваа фаза на ХИВ инфекцијата може да биде болна и непријатна. Кога нодулите растат повеќе од 2 сантиметри (приближно еден инч) и траат повеќе од три месеци, може да се каже дека едно лице има постојана генерализирана лимфаденопатија (PGL). Ова може да трае со месеци или години за да се реши.
  • Кандидијаза (дрозд): ова Инфекцијата со квасец е често ран знак на претстојна болест. Иако најчесто се гледа во устата, кандидијаза може да се појави и во грлото или вагината. Кандидијазата е поверојатно да се развие кај луѓе со многу ниско ниво Број на ЦД4 (под 200 клетки / ml). Преваленцата на кандидијаза е толку голема кај луѓето со напреднат ХИВ што во моментов е класифицирана како А. Состојба што ја дефинира СИДА-та ако влијае на бронхиите, душникот, хранопроводот или белите дробови.
  • Проблеми со кожата: тие можат да бидат црвени, розови, кафеави или пурпурни дамки на кожата или под кожата или на устата, носот или очните капаци; бели дамки или невообичаени лезии на устата или јазикот; или рани на анусот или гениталиите.
  • Хиперхидроза на спиење: необјасниво и интензивно ноќно потење може да биде знак на сериозна состојба поврзана со ХИВ, како што се туберкулоза, Комплекс на микобактериум авиум ou хистоплазмоза.2
  • екстремно губење на тежината (губење на ХИВ): Отпад од ХИВ тоа е ненадејно, необјаснето губење на најмалку 10% од телесната тежина, особено кога е придружено со треска и дијареја за период од 30 дена или повеќе.3

Луѓето со ХИВ / СИДА, исто така, можат да развијат болести како што се ќерамиди (херпес зостер), пневмонија и многу други.

Изгледај добро

Познавањето на симптомите на ХИВ инфекција е важно да ве насочи кон навремени прегледи, нега и лекување.  Но само тие не треба да биде причина став очај или параноја. Ако се сомневате дека сте биле изложени на ХИВ, сега или во кое било време во минатото, консултирајте се со вашиот лекар и побарајте да бидете тестирани. Тоа е единствениот начин да се знае сигурно дали имате ХИВ. Со ова, можете подобро да го гарантирате не само вашето долгорочно здравје, туку и здравјето на оние околу вас.

Преведено од Клаудио соуза направи оригинал во Знаци и симптоми на инфекција со ХИВ

Под видеото Список на читања што ќе ве поддржат во поширокото разбирање на овој текст

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата