Има живот со ХИВ

ХПВ инфекција: Како се дијагностицира?

Што да очекувате кога ќе го положите овој тест

Како се дијагностицира ХПВ?

Многу е многу важно периодично да се тестирате за ХПВ бидејќи последиците од ХПВ инфекцијата се потенцијално фатални. Прочитајте, грижете се, сакајте се. Па, само оние што се сакаат е во состојба да сакаат други луѓе и да не „умираат од loveубов“. loveубовта не убива

O Дијагнозата на хуман папилома вирус (ХПВ) вклучува не само откривање на вирусот, туку и утврдување на агонизирачки од повеќе од 100 поврзани вируси кои го сочинуваат ХПВ е присутен. Додека повеќето се релативно безопасни, особено е важно да дознаете ако инфекцијата вклучува еден од повеќе од 14 високо ризични соеви кои се силно поврзани со карцином.1

Лекарите ќе користат ПАП-тест, ХПВ-тест или биопсија - со своите клинички тестови - да се формира дијагноза и да се надеваме дека ќе ги зафати сите случаи со висок ризик пред тие да станат проблем.

Како едно лице се испитува и тестира, варира по пол, возраст. па дури и сексуална ориентација.

Меѓутоа, предизвикот со дијагнозата е дека ХПВ обично не создава очигледни знаци на инфекција, што може да ги натера луѓето да го одложат тестирањето. Во некои случаи, на поединци може да им биде дијагностициран ХПВ за прв пат кога ќе им биде дијагностициран сроден карцином..

ХПВ тестови за жени

Еден од најдобрите начини за откривање на ХПВ инфекција кај жените е со ПАП-тест. Ова може да се направи за време на рутински гинеколошки преглед или конкретно затоа што постои сомневање за ХПВ. За време на пап-тест, клетките нежно се стругаат од грлото на матката и се испитуваат под микроскоп за да се забележат знаци на дисплазија. Исто така, ќе се изврши визуелен преглед за да се идентификуваат брадавиците на гениталиите (кои обично ги имаат) изглед на карфиол, но може да бидат и рамни и во боја на кожа).

Имајте на ум, сепак, дека отсуството на брадавици не значи дека сте ослободени од ХПВ.

Друг тест, наречен ХПВ-тест, проверува дали има вистински вирус отколку промени во клетките на грлото на матката. Се користи кај жени на возраст од 30 години и повеќе, или како одговор на абнормален пап-тест или како дел од рутински скрининг.2

Може да се изврши истовремено со истата размаска - како Пап-тестот (практика позната како ко-тест).

Препораки за време на тестирање против ХПВ

Препораките за скрининг за ХПВ може да варираат во зависност од возраста на жената и други фактори.

 • За жени под 30 години, се препорачува ПАП-тест на секои три години. Сепак, ХПВ-тестот не се прави рутински, но може да се додаде автоматски ако пап-тестот е абнормален (рефлексен ХПВ-тест), бидејќи ХПВ-инфекциите се чести кај жени на 20-годишна возраст и ретко доведуваат до рак. Во овој период, повеќето инфекции со ХПВ ќе траат кратко и ќе се решат самостојно, нема долгорочни последици.
 • За жени од 30 до 65 години, Пап-тестот може да се изведува на секои три години или ко-тестот со Пап-тестот и ХПВ може да се прави на секои пет години.
 • Девојка ХИВ-позитивен на возраст под 30 години мора да има пап-тест на секои 12 месеци, кога за првпат се дијагностицира. По три нормални резултати, тестот може да се прошири на пап-тест на секои три години, се додека резултатите се нормални.

Тестовите за пап и ХПВ траат само неколку минути. Резултатите од пап обично се враќаат во рок од две недели.

Резултатите од тестот за ХПВ може да траат подолго. Обајцата нормално се опфатени со осигурување.

Еден од најголемите фактори на ризик за рак на грлото на матката е недостатокот на редовни прегледи. За да избегнат компликации од ХПВ, жените треба да го следат распоредот за скрининг погоре и да ги известат своите лекари за сите брадавици, лезии или други абнормалности што се развиле во органите на гениталиите или анусот.

Тестови за мажи

Повеќето инфекции со ХПВ кај мажите се докажани со појава на една или повеќе брадавици на пенисот, скротумот, бутовите, препоните или анусот. Меѓутоа, ако брадавицата е интернализирана, таа често може да се идентификува само со испитување на аналниот канал со аноскоп и / или со користење на анален пап-тест.

Аналниот пап-тест ја користи истата технологија како и пап-тестот на грлото на матката и се користи за идентификување на дисплазија во клетките земени од анусот. Тестот може да биде важна алатка за мажи кои се занимаваат со рецептивен анален секс., бидејќи интернализираните брадавици често не се прават.4

Информации за ХПВ вакцина за жени

Препораки

И покрај ова, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) во моментов препорачуваат против рутински анален скрининг на пап кај мажи, бидејќи не е познато дали лекувањето на високо квалитетна дисплазија спречува рак на анал.

Покрај тоа, за разлика од ХПВ-тестовите што се користат кај жени, во моментов нема достапен тест за да се потврди орална или анална инфекција.

За таа цел, ЦДЦ издаде предупредување дека аналниот пап-тест може да се изврши кај мажи кои имаат секс со мажи (МСМ) кои вршат рецептивен анален секс, иако не се поставени посебни упатства за скрининг.4

Оваа група има 37 пати поголем ризик од рак на аналот во споредба со општата популација.al.6 МСМ кои се ХИВ-позитивни се особено изложени на ризик. Во отсуство на упатства за скрининг, треба да бидете свој застапник и, доколку е потребно, да побарате грижа од лекар или клиника специјализирана за машко здравје или специфична грижа од МСМ.

Типично, овие тестови тие не се опфатени со осигурување. Тоа, читател, читател, се случува во САД. Ако дозволиме нашиот СУС да биде распарчен од нашето лошо управување со садистите, ќе бидеме привлечни. Кој ни одзема сè, вклучително и работничките права.

Дали би било како да се вратиме во времето веднаш по „почетокот“ на индустриската револуција, со луѓе кои работат 12 часа на ден, во замена за ситници, без право на прекувремена работа, платен одмор и платен одмор? Дечки, се разболуваше и ја губевте работата!

Биопсија на генитални брадавици

Infecção Por HPV: Como É Diagnosticada?, Blog Soropositivo.Org Ако брадавица изгледа сомнително или е тешко да се идентификува, лекарот може да изврши а биопсија да се отстрани примерок од ткиво за лабораториска анализа. Иако анестетичката инјекција што се користи за вкочанетост на кожата може да биде болна, постапката, која обично не е болна.

Отстрането, ткивото може да се испита под микроскоп. Лабораторијата тогаш ќе каже дека нема абнормални клетки (што значи дека сè е во ред) или дека постојат абнормални клетки наречени коилоцити. Коилоцитите се појавуваат шупливи или конкавни под микроскоп и се карактеристични за инфекцијата со ХПВ.

Биопсија на брадавица на гениталиите може да биде индицирана ако: 8

 • ХПВ дијагнозата е неизвесна
 • Брадавица е крварење, воспаление или има нетипичен изглед.
 • Дали лицето има ХИВ или е нарушен со имунитет
 • Немаше влошување на состојбата забележано на претходниот испит.

Среде сето ова, разберете го имунолошкиот прозорец на ХИВ:

Дали е сигурен 60-дневниот имунолошки прозорец за ХИВ?

Ако ХПВ-тестот е позитивен

Исто како што отсуството на брадавици не значи дека сте ослободени од ХПВ, присуството на брадавици на гениталиите не значи дека ќе заболите од рак.

Освен ако нема докази за неоплазија (абнормален, неконтролиран раст на клетките), лекарот ќе смета дека позитивниот резултат од тестот за ХПВ е „црвено знаме“ и ќе продолжи внимателно да ја следи состојбата.

Набавете го нашиот водич за печатење на следниот состанок на лекар за да ви помогне да ги поставите вистинските прашања.

Иако дисплазијата со текот на времето може да прерасне во карцином, ризикот е многу варијабилен. Ниско-одделна дисплазија обично се расчистува сама по себе без третман.

Од друга страна, нелекуваната високо квалитетна дисплазија може да прерасне во рана форма на карцином познат како карцином in situ (ЗНД) .9

Во мала веројатност дека ракот или ако претходната се дијагностицира рак, ќе бидете упатени на онколог за да ја процените болеста и да одлучите за соодветниот третман. За среќа, раната дијагноза скоро секогаш го прави третманот поуспешен.

Cлаудио Соуза преведен на 31 мај 2021 година од оригиналот во „Како се дијагностицира ХПВ“

Во најстрогите услови на овој текст, би било добра идеја да ја следите оваа реклама:

Како се дијагностицира ХИВ

 

Извори на написи:

 

Светска здравствена организација. Вирус на хуман папилома (ХПВ) и рак на грлото на матката. Ажурирано на 24 јануари 2019 година.

 1. Центри за контрола и превенција на болести. Гинеколошки карциноми: препораки и размислувања за скрининг. Ажурирано на 28 јануари 2019 година.
 2. Национален институт за рак. ХПВ и рак. Ажурирано на 28 мај 2019 година.
 3. Центри за контрола и превенција на болести. Скрининг | Прашања и одговори | Упатства за третман на СПБ 2015 година. Ажурирано на 11 февруари 2016 година.
 4. Центри за контрола и превенција на болести. ХПВ и мажи - лист со податоци. Ажурирано на 28 декември 2016 година.
 5. Colón-lópez V, Shiels MS, Machin M, et al. Ризик од анален карцином кај луѓе со ХИВ инфекција во САД. Ј Клин Онкол. 2018 година; 36 (1): 68-75. дои: 10.1200 / ЗЦО.2017.74.9291
 6. Лидс, И. и Фанг, С. Скрининг за анален карцином и интраепителна неоплазија: преглед. Светски Гастроинтест Хирург. 2016 година; 8 (1): 41-51. дои: 10.4240 / wjgs.v8.i1.41
 7. Центри за контрола и превенција на болести. 2015 Упатства за третман на сексуално преносливи болести: аногенитални брадавици. Ажурирано на 4 јуни 2015 година.
 8. Андерсон С, Минтс М, Гиленстен У, и др. Нееднаква дистрибуција на хуман папилома вирус 16 кај цервикален карцином и сквамозен карцином кај постари жени: ретроспективна студија на база на податоци. Онкол Лет. 2014 година; 8 (4): 1528-1532 година. дои: 10.3892 / ол.2014.2347 година.XNUMX

Дополнително читање


Извор на материјата: Како се дијагностицира ХПВ

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата