Има живот со ХИВ

Почетокот на третманот пред една година на серумска конверзија го намалува ризикот од СИДА

Scientist working in a laboratoryЗапочнување на третман со ХИВ антиретровирусен (АРВ) во рок од 12 месеци од проценетиот датум на серумска конверзија (ЕДС) ја зголемува веројатноста за имунолошка реконституција. Објавувајќи ги своите наоди во Интерна медицина ЈАМА, истражувачите спроведоа студија на 1.119 лица кои живеат со ХИВ, кои го документирале проценетиот датум на конверзија во серумот (ЕДС) и кои постигнале тотално потиснато вирусно оптоварување преку третман со АРВ

Истражувачите ги споредиле учесниците со популација на ХИВ-негативни луѓе, со просечен број на ЦД4 од приближно 900.

Меѓу ХИВ-позитивната група, оние кои започнале да земаат антиретровирусни лекови во комбинирана терапија (познат во Бразил како коктел) во рок од една година од ЕДС, достигнале нормално ниво на ЦД4 во 38,4% од случаите, во споредба со 28,3% од оние кои започнале иста терапија по една година или повеќе од ЕДС.

Истражувачите откриле три стратификувани нивоа на обновување на бројот на ЦД4 - ако бројот не бил поголем од 500, тој бил утврден помеѓу 500 и 899 година, достигнувајќи најмалку 900 - во корелација на истиот стратифициран начин ризикот од ХИВ инфекција да прерасне во СИДА, како и со поголема веројатност за враќање на маркерите на имунолошка активација, без дисфункција и со капацитет на имунолошки одговори споредливи со нормалното ниво, односно со нивото на обележувачи што се наоѓаат кај ХИВ-негативни луѓе.

Учесниците кои ја започнаа студијата со повеќе од 500 ЦД4 имаа двојно поголема веројатност да достигнат нормално ниво на ЦД4 и четири пати поголема веројатност да закрепнат нормален имунолошки одговор кога започнаа со антиретровирусна терапија со ЦД4 број над 500. Од друга страна, оние кои започнале студија и коктел терапија со ЦД4 над 500 12 месеци или повеќе по ЕДС имале 80% помалку шанси да постигнат нормални нивоа на ЦД4, како и нормални имунолошки одговори.

Оние кои започнале со терапија во рок од 12 месеци по EDS, имале 7,8% ризик од ХИВ инфекција да премине во СИДА, во споредба со 15,3% кај оние кои започнале со третман по 12 месеци. Соодветните ризици за намалување на активирањето на Т-клетките и реакцијата на вакцините против хепатитис Б (ХБВ) беа 12 наспроти 15,6% и 67,9 наспроти 50,9%.

За да ја прочитате студијата, Кликни тука. (Отвора на друго јазиче или прозорец. Текстот е на англиски).

CSS превод на оригинален англиски на http://www.aidsmeds.com/articles/immune_reconstitution_1667_26675.shtml

el-guapoБелешка од уредникот на веб-страницата Серопоситиво: Ако добро ги забележавте резултатите од оваа студија, сигурно сте сфатиле дека започнувањето на третманот во рок од дванаесет месеци по конверзијата на ударот (што не е ништо повеќе од моментот кога ХИВ антителата стануваат видливи специфични тестови за ова - имунолошки прозорец -) значително се намалуваат шансите вашата ХИВ инфекција да прерасне во СИДА. Сепак, за да се случи ова, мора да го направите тестот наскоро откако ќе ја поминете ризичната ситуација во која верувате дека имате можност да заразите со ХИВ.

Овој страв мора да го изгубиме. СИДА-та веќе не е смртна казна. Тоа е сериозна инфективна состојба, за која е потребен третман со драконска дисциплина и промена на навики, како што се откажување од пушење, помалку пиење, секогаш секс со кондом ... Ако верувате дека може да претрпите дискриминација во семејството, немојте да им кажувате; или не кажувај никому. Луѓето не зборуваат за своите патологии со кои испраќаат извештаи за временска прогноза на секои два часа ...

Всушност, игнорирањето на проблемот не е најдобриот начин за негово решавање и, всушност, и дава можност на болеста да се развива и, еден ден, ќе мора да се соочите со него, ако сакате да живеете on

Зарем не би било подобро да се започне рано и да се стори, како што рече татко ми, „да го протнеш во пупка“?

Па ... Па? Дали ќе полагате? Ако сакате да го сторите тоа, ќе ви дадам рака: Следете ја оваа врска или оваа http://www.aids.gov.br/pagina/servicos-de-saude

Побрзајте, времето поминува пребрзо!


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата